Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 25 november 2014, 22:13:23 »

3800 W är 2 kW mer än vad kompressorn ska dra. Den effekten kan inte bara försvinna utan den blir till värme  någonstans. 2 kW under en längre tid borde få det att åtminstone börja ryka någonstans. Enda undantaget är om elpatronen går till och från samtidigt som kompressorn men varför skulle den göra det.
Skrivet av: stisse22
« skrivet: 25 november 2014, 21:09:33 »

Tack för svaren,
Finns det inga andra fel, tex mekaniska som genererar större effektuttag...jag tänker mig kontakt vattenfall och se om någon där kan hjälpa mig att utreda ev. Mätaren vidare. Annars är det nog bara att verifiera mätaren för oss...
Skrivet av: Roland
« skrivet: 25 november 2014, 09:57:14 »

GT6 kompressor är vad jag kallade hetgas. GT6-givaren sitter på utgående röret från kompressorn så det är egentligen inte kompressorns temperatur som mäts utan den komprimerade gasens temperatur. Temperaturen som indikeras är helt normal.

Temperaturökningen över kompressorn är proportionell mot tillförd energi per kg köldmedium som passerar kompressorn. En kompressor i en 7 kW pump ska dra ca 1800 W. Med en suggastemperatur runt noll grader och normalt köldmedieflöde räcker den effekten för att värma den komprimerade gasen till ca 70 grader.

Skulle kompressorn dra 3800 W och köldmedieflödet och suggastemperaturen vara oförändrade skulle det betyda att hetgastemperaturen skulle hamna någonstans i området 150-200 grader. Värmepumpen skulle då stanna p.g.a. högtemperaturlarm. Att köldmedieflödet skulle kunna öka mer än en faktor två är orimligt, det skulle betyda att förångningstemperaturen skulle behöva öka minst 15 grader. Det är därför jag envisas med att hävda att det måste vara fel på effektmätningen.

Fyra pumpar är rimligt för en IVT-pump i ett hus med både radiatorer och golvvärme. Den interna cirkulationspumpen för värmebäraren (P2) ställs lämpligen så att den går enbart när kompressorn går. Brinepump  och köldbärarpump är samma sak, P3 enligt IVT:s sätt att beteckna pumparna. 

   
Skrivet av: Stisse22
« skrivet: 24 november 2014, 20:55:41 »

Hej. Jag är verkligen tacksam för er hjälp. Jag ska försöka svara:

Hansmarten: elpatronen har varit blockerad länge, dessutom har den ingen drifttid enligt dess egna avläsning.

 Dock indikerar energi watch ibland en förbrukare på drygt 6000 w och det rimmar med elpatronen. Men det tror vi snarare är statistikmotorn i energi watch som inte lärt sig spjälka upp rätt saker ännu...

Men jag har några funderingar. Som vi ser det har vi fyra pumpar i systemet . KB pumpen ska endast gå nät kompressorn går om vi förstår det rätt. Så är det iaf för oss. Vb pumpen går jämt. Cirkulationspumpen som sitter i anslutning till vp går jämt. Cirkulationspumpen som sitter i anslutning till den stora (av totalt två) kretsar med vattenburen golvvärme går jämt. Verkar det här vara rimliga reglerupplägg? Andra funderingen är vad en brinepump är i vp terminologin.

Roland: vad är hetgas temperaturen? Den högsta temperatur jag hittar heter kompressor gt6 i vår maskin och när jag kollade under en värmecykel började den strax över 71grader och slutade strax över 70.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 november 2014, 08:51:51 »

Nej, skulle kompressorn dra så mycket el borde hetgastemperaturen bli så hög att kompressorn stannar på grund av det, alternativt att motorskyddet löser ut.

Vad är det för hetgastemperatur när pumpen värmer huset?
Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 23 november 2014, 21:32:35 »

Problemet är väl att kompressorn+brinepump+cirkpump i den modellen inte kan dra så mycket som 3800 w.....
Måste vara något annat som också kickar in, ett elsteg som fastnat låter också konstigt, de brukar vara 3+3+3 etc
Prova ställa ned/(alt blockera eltillsk.) utetemp för när du tillåter elpatron, tror det är meny 5,2(?) så mäter du inte den delen iallafall.
Skrivet av: Stisse22
« skrivet: 23 november 2014, 12:00:03 »

Tack för alla svar!

Elmätaren och EnergyWatch visar på samma totalförbrukning per dag iaf. Är väl ett tecken på att energy watch visar rätt, eller? Om man jämför totalförbrukningen per dygn med november förra året (ungefär samma utetemp. och samma värmekurva 3,4) skiljer i snitt ca 15 kWh per dygn...

Om värmepumpen går på hög effekt, vad kan vara felet?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 november 2014, 11:34:23 »

Det troligaste är att Energy Watch mäter fel. Är den kontrollerad mot elmätaren? Husets totala förbrukning verkar också hög. 
Skrivet av: Stisse22
« skrivet: 23 november 2014, 10:23:39 »

Ja, 3800 ökar förbrukningen med distinkt när pumpen startar. Varje gång. På samma sätt försvinner förbrukningen i samma sekund som pumpen stannar. Jämt.

Totalförbukningen när pumpen går (för hela huset) varierar mellan kanske 4800-11000 beroende på vad som går i övrigt.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 23 november 2014, 09:53:38 »

9 tim per dygn låter ganska normalt men beror ju naturligtvis på hur kallt det varit och hur den är dimensionerad. Menar du att förbrukningen ökar med 3800 watt när vp startar eller är totala förbrukningen 3800 watt ?
Skrivet av: Stisse22
« skrivet: 23 november 2014, 09:24:18 »

Ja, rätt säker på att det bara är pumpen då mönstret stämmer exakt med när pumpen går (man kan se effekt på den förbrukare som slås av/på vid en viss tidpunkt).

Tycker också att pumpen går oftare än vanligt (ingen bra statistik) då jag bara skrivit upp sporadiskt. Senaste veckan har den gått ca 9 H per dygn...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 23 november 2014, 09:08:16 »

Om vp drar 3800 watt vid normal framledning är nått fel men är du säker på att det är endast vp du mäter ?
Skrivet av: Stisse22
« skrivet: 23 november 2014, 08:47:41 »

Hej!

hyfsat novis på området bergvärmepumpar men äger sedan några år ett hus med en IVT Greenline HT C7 installerad. Har under de senaste månaderna fått en onormal ökning av elförbrukningen, när jag pratar med specialister dock fortfarande lågt men irriterande ändå. Har nu införskaffat vattenfalls Energy Watch och noterar att vår värmepump går med en effekt på ca 3800 W den senaste perioden (ca 2-5 grader varmt). Om man tittar i manualen borde den ligga på 1,6 KW, om jag förstår saken rätt. Är det något fel på typ kompressorn eller ska effekten vara så här hög?

Vi har haft servicetekniker här och justerar temperaturdeltan och hastighet på cirkulationspumpar - men det blev inte bättre efter detta (snarare sämre).

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!