Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 24 april 2011, 09:26:47 »

Jag installerade min värmepump 2002 och jag ångrar att jag inte tog ett nummer större pump. Däremot ökade jag på hålet från offererade 130 meter till 160 meter (Thermia offererade 115 meter med samma VP-effekt). Även här ångrar jag att jag inte tog till ett ännu djupare hål för de 160 metrarna känns som ett minimum idag när jag börjat logga bla köldbärartemperaturer.

När det gällde hålet resonerade jag som att leverantörerna i en konkurrenssituation (dom visste att jag tog in flera offerter) säkert vill hålla nere sina kostnader för att kunna ge ett så fördelaktigt pris som möjligt. Dvs något som man som VP-ägare kan leva med men kanske inte blir helt nöjd med.
Ingen av IVT och Thermia tyckte dock att jag skulle borra djupare än vad dom offererat.

Det jag tycker är det bästa med detta forum är att man får chansen att tänka till före vad man själv vill och inte vill och inte som jag komma på det efteråt och för sent.

Mitt råd är alltså också att dels hellre välja en storlek större pump och dels välja ett djupare hål än offererat.
Det kan ju vara rätt att det enligt vissa normer inte är "lönsamt" men det är heller inte kul att varje gång man ser sin pump tänka "tänk om jag bara hade....".

Ibland tror jag också att man alldeles för mycket fastnar i en lönsamhetsdiskussion. För hur ofta resonerar man lika mycket om lönsamhet tex när man skall byta bil där det ofta handlar om lika mycket pengar?

För mig styrdes jag mest av "vill ha" när jag köpte min pump och då kunde jag ju lika gärna ha valt en modell större.

Per L


Skrivet av: BSOD
« skrivet: 24 april 2011, 01:19:53 »

Du frågade om det var vettigt. Tittar man på det från ett rent ekonomiskt perspektiv, så kostar pellets ca 30kkr/år (inkl sotning). Att ersätta det med bergvärme medför en ökad elräkning på runt 11-13 kkr/år beroende på vilka antaganden man gör om elpris, COP, verkningsgrad med mera. Antar man även att "normalräntan" ligger på ca 6% blir räntekostnaden strax under 6kkr/år. Räknar man med att kompressorn håller i 20år och kostar 45kkr, blir kompressoravskrivningen ca 2.2kkr/år. Räknar man med att borrhålet (och övrigt i offerten) skrivs av på 50 år och kostar 140kkr minus de 45kkr som jag antog att kompressorn kostar, så blir det en årlig avskrivningskostnad på knappt 2kkr till.

Summerar man ihop dessa räntekostnader, ökade elkostnader, avskrivningar med mera så får jag det till att du kommer att göra en årlig besparing på ca 6kkr/år jämfört med att fortsätta med pellets, under förutsättning att pelletspannan ej kräver dyra reservdelar etc. Den lönsamheten är underskattad om man tittar på längre sikt, eftersom pelletspannans underhållskostnad troligtvis inte kommer att vara 0 i ett längre tidsperspektiv. Men jag så länge pelletspannan fungerar smärtfritt, kan det vara en OK jämförelse ut ett lönsamhetsperspektiv, om man tittar på det på 2-3 års sikt. Är pelletspannan hyggligt ny får man väl ut några kronor för den också om man säljer den begagnad...

Kalkylen förutsätter ju även att man inte behöver åtgärda ventilationen om man byter till bergvärme.

Så, ja, det är lönsamt, inte enormt lönsamt men i förhållande till investeringens låga grad av risk så är det hygglig investering, givet att man har pengarna, eller kan låna dem till normalränta. Men lönsamheten blir klart större den dag då pelletspannan börjar bli "slut", eftersom det då är dags att slanta upp en del pengar i vilket fall som helst... men då kanske ROT-avdraget är borta.

Värdehöjande åtgärder på huset ska man nog tänka sig för både en och två gånger, speciellt om man räknar med att det ökar husets värde med mer än det kostar att åtgärda, och om man planerar att bo kvar länge. Detta speciellt med tanke på den ökande räntan. Planerar man att bo kvar länge, hinner sannolikt många av de värdehöjande åtgärderna förlora stora delar av sitt värde innan nästa köpare köper huset: en 10år gammal bergvärmeanläggning kommer alltid vara mindre värd än en 5år gammal bergvärmeanläggning, så för den rent värdehöjande sakens skull kan man skynda långsamt med investeringen.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 26 mars 2011, 21:43:12 »

Det finns ju fördelar med dubbla borrhål men rent ekonomiskt, och i fall du inte ska köra mer än 10-11kw, så borde ju 200m vara helt ok och detta verkar ju gå att ordna i ditt område - på ett hål.

Kolla med den lokala hur djupt han tror sig kunna borra på ett hål och se sedan hur mycket dyrare det blir med en 12a. Om du inte behöver DUO och Optimum tillägget så lär du ju inte förlora några pengar på den uppgraderingen.

Roland,
Jag håller helt med dig i resonemanget. Det jag skrev var väl kanske mer generellt menat. Att bara för att man får in en 9a och en 11a och väljer det högre alternativet så kanske man fortfarande siktar i underkant. Med närmare 40mwh i uppvärmning så låter ju 10-16 rimligt. Beroende på ett gäng faktorer och bland annat hur man tror elpriset utvecklar sig samt om det kommer nya modeller för elprisberäkning etc.


Skrivet av: Bejzebuz
« skrivet: 24 mars 2011, 21:21:24 »

Nu har även den lokala installatören kommit in med en offert, dessa säljer Thermia. De har offererat Thermia Duo Optimum 10, dvs 300 liters beredare för 140250 sek. Det var ett helt ok pris men det som oroar mig en aning är att samtliga installatörer som lämnat offert beräknar borrhålet kring 200-240 meter.

Den lokale tänker borra 185 meter, aktivt djup är 173 meter, det som talar för att just den lokale har rätt i borrdjupet att de installerat hos två grannar här i området.

Vad tror ni visa herrar och eventuella damer om detta, kan helt ok om man kan välja den lokale installatören
Skrivet av: Roland
« skrivet: 22 mars 2011, 11:13:27 »

Med 10 ton pellets per år tycker jag 7 eller 16 kW hamnar utanför optimala området. Skulle jag tveka i valet mellan två olika värmepumpeffekter skulle jag välja den större såvida inte komplikationer i form av t.ex. volymtank skulle tillstöta. 

Men det gör inte så mycket om man hamnar lite fel. Jag sparar med värmepumpen ca 20 000 kr/år jämfört med oljeeldningen. Hade jag valt en något kraftigare pump hade jag kunnat spara ytterligare ca 500 kr/år. Jag överlever det även om det är irriterande när det blir kallt och elen är dyr.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 20 mars 2011, 08:47:19 »

När man säger 9-11 inte spelar roll så utgår man från an 10 är optimalt typ men jag fösökte säga att, tänk om det inte är 10 som är optimalt utan 16. I så fall vore det en dålig rekommendation att säga det i te spelar roll om man köper 9 eller 11.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 19 mars 2011, 16:41:12 »

problemet är ju att det inte är en avgörande skillnad mellan 9 och 11 så är det inte heller någon avgörande skillnad mellan 7 och 9.

Har lite svårt att hänga med i logiken där. Om den optimala storleken ligger någonstans i intervallet 9-11 kW, dvs livscykelkostnaden har minimum där någonstans, tycker jag man kan säga att det inte blir någon avgörande skillnad i ekonomin men därav följer inte att det är samma skillnad till en 7 kW pump. Det kan bli en stor skillnad.
Skrivet av: doggydoggen
« skrivet: 19 mars 2011, 08:19:57 »

Samtliga bekanta som haft pellets har bytt till andra värmekällor,det är helt enkelt för mycke rappel och arbete sett till vinsten.
Men..som komplement till befintlig värme är det perfekt,dvs har man luftvärmepump eller bergvärme och vill spetsa när kylan slår in så är det ett alternativ..
Jag har precis själv byggt om en pelletskamin som skall stå för spetsvärmen till mina luftvärmepumpar,jag har byggt en styrning som startar kaminen vid vald temp ute,jag kan justera starten från +5-15 grader
sen så ligger det även en dygns styrning inlagd så att kaminen kör max 30 min dygnet för att sotrensa.
även en styrning som håller fläktarna igång tills tempen sjunkit under 60 grader efter att utetemp givaren slagit av kaminen.
och ett tidsrelä som gör att kaminen vid start alltid går minst 1 tim så att man inte får en jojo effekt och en massa start/stopp
tror detta kommer fungera bra nästa vinter,man får väll se..=)

Nu håller jag på att skissa på en batteri backup med inverter och kontaktorer som kopplar in batteridrift vid strömavbrott
målet är 8-10tim drift vid strömavbrott
för det är ju åxå ett aber som man vill försäkra sig om.

Hmm,detta blev nog lite oftopic,men änndå inte?

Dogge.
Skrivet av: Bejzebuz
« skrivet: 19 mars 2011, 07:17:59 »

Mycket bra input här i detta forum!

De bägge IVT-försäljarna har nu lämnat offert, det är samma maskin Greenline HE C11, den ene vill borra 240 meter på två hål, den andre 220 meter på två hål. Skillnaden är 6000 i pris, det är den som vill borra lite grundare som är 6000 dyrare

Skrivet av: 218
« skrivet: 17 mars 2011, 14:02:22 »

 Var noga med att alla kontroller finns på papper, allt från borrhål- föreskrivna funktionskontroller åtminstone de föreskrivna i medföljande planen, detta enbart om du får en försäkringrelaterat fel då ska alla siffror på bordet ITVs lev. ska gratis göra alla funktionkollarna enl. medföljande papper! Är det en "skutt" som säljer då kanske han vill ha betalt men ITV säjer att han ska göra det i priset!
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 16 mars 2011, 23:03:31 »

Pellets är väl helt ok för vissa. I min värld är det som om jag själv skulle ge mig på att borra 200m borrhål med spade för att få tillgång till gratisvärmen :)

I min värld som att samla ihop 200000 harskitar i skogen att elda med och när det brunnit ut så får man sota ur skiten  ;D
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 16 mars 2011, 21:24:23 »

problemet är ju att det inte är en avgörande skillnad mellan 9 och 11 så är det inte heller någon avgörande skillnad mellan 7 och 9. Men mellan 7 och 11 är det stor skillnad och om huset drar typ 50 000kwh (inkl hh-el) så är det väl läge att tänka både en och två gånger. Att säga att det är liten skillnad mellan 9 och 11 förutsätter ju att typ 10kw är rätt storlek för huset.

Förbrukningen är så pass hög att alla ovanstående maskiner lär gå på spets. Med en så hög förbrukning ökar väl incitamenten att vara väldimensionerad då skillnaden i inköpskostnad är liten i jämförelse med den möjliga besparingspotentialen. 

Vad jag menar är att även ett litet hus har en grundkostnad i att installera bergvärme. Att plussa på den grundkostnaden för att få högre effekt-kapacitet är ganska billigt trots allt. Givet att alla har en likvärdig grundkostnad (säg 6kw och 140m aktivt) så torde därmed incitamentet vara som högst för den med hög grundförbrukning att öka investeringskostnaden för att minska den procent som går på spets.

Någonstans tippar väl kalkylen genom att det inte går att köpa en standard hög-försäljningsvolym panna och man måste gå över till dubbla hål etc.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 mars 2011, 09:16:29 »

9 eller 11 kW är ingen avgörande skillnad driftekonomiskt. Dimensionering av värmepumpar är ingen exakt vetenskap. Fundera lite över om det kan bli aktuellt med utbyggnad och hur mycket vatten det finns i radiatorsystemet. Det påverkar valet. En kraftigare pump kan kräva en volymtank för att få de 20 L vatten/kW som rekommenderas för att det inte skall bli för många starter.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 15 mars 2011, 23:57:11 »

Riktigt intressant blir det när du får en offert på något som täcker ditt faktiska effektbehov med hjälp av bergvärme och inte ren el :) fast det kanske blir för dyrt? 

När jag har dunkat in mina egna siffror, som jag lämnat in i samband med offertförfrågan, så har jag kommit fram till att jag rimligen skall ha minst en men kanske två storlekar större maskin än merparten av de standardofferter som kommit in.

Du får inte glömma bort att när du frågar den som givit dig offerten om borrhålets djup så kommer denna med största sannolikhet säga att det är rimligt att lägga på 20 meter på det aktiva djup som dom själva har föreslagit... En typ av schizofreni kan man säga :)
Frågan man kan ställa sig är om denna schizofreni även omfattar andra områden än själva borrhålet.

Be om option på priser på en storlek större samt 20 och 40 extra meter djup. Sedan kan du ju själva välja och vraka. Ofta kan den som lämnat en offert ganska enkelt berätta hur många tusenlappar 20 meter + 1 storlek kostar. Kanske är det något som går att pruta.

Dock går det ju en gräns någonstans där lösningen blir ännu dyrare genom att du behöver större volymtankar/arbetstankar osv.


Därtill gäller det ju också att välja RÄTT maskin  :-X
Skrivet av: Bejzebuz
« skrivet: 15 mars 2011, 20:13:20 »

Intressant fenomen har uppträtt, två olika firmor, samma pump (IVT), den ene säger 13,9 kw och den andre säger 9 kw. Vem av dessa ska man tro på, har inte fått det slutgiltiga priset för 9:an men visst är detta lite märkligt?

13,9 kW är det verkligen pumpens effekt? Kan det inte vara husets maximala effektbehov? 

Helt rätt, det ska vara 11
Skrivet av: Roland
« skrivet: 15 mars 2011, 19:57:25 »

Intressant fenomen har uppträtt, två olika firmor, samma pump (IVT), den ene säger 13,9 kw och den andre säger 9 kw. Vem av dessa ska man tro på, har inte fått det slutgiltiga priset för 9:an men visst är detta lite märkligt?

13,9 kW är det verkligen pumpens effekt? Kan det inte vara husets maximala effektbehov? 
Skrivet av: Bejzebuz
« skrivet: 15 mars 2011, 19:31:08 »

Detta blir man inte klok på! En annan firma som säljer Nibe lämnade offert idag på en 10 KW. F1245 med 200 meters borrhål så nu har jag tre bud på storlek på pumprackarn. Alltså IVT har jag två bud, en 13,9 och en 9 kw, Nibe 10 kw.

Tilläggas ska att det skiljer 17 tusen mellan IVT 13,9 KW och Nibe:en
Ska med en trevlig liten single malt sätta mig och tokjämföra vad som ingår, garantier med mera, väntar förvisso på en offert från ett bolag som säljer Thermia

Vilken djungel!! :D

Skrivet av: Bejzebuz
« skrivet: 14 mars 2011, 13:41:30 »

Intressant fenomen har uppträtt, två olika firmor, samma pump (IVT), den ene säger 13,9 kw och den andre säger 9 kw. Vem av dessa ska man tro på, har inte fått det slutgiltiga priset för 9:an men visst är detta lite märkligt?

Skrivet av: Bejzebuz
« skrivet: 14 mars 2011, 07:15:26 »

Om offerten anger 2 hål så ingår det som krävs för att nyttja två hål.

det ska du inte behöva fundera över.

Däremot kan man behöva fundera över huruvida 2st hål får plats utifrån hur tomten ser ut etc. Det ska ju vara 20m (typ) mellan dina hål samt mellan dina och ev grannars hål.

Aha, då är det inget bekymmer. Avstånd är mellan hålen är inga bekymmer heller!
Nu väntar jag med spänning på de två offerter som jag kommer att få idag  ;D
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 mars 2011, 23:34:57 »

Om offerten anger 2 hål så ingår det som krävs för att nyttja två hål.

det ska du inte behöva fundera över.

Däremot kan man behöva fundera över huruvida 2st hål får plats utifrån hur tomten ser ut etc. Det ska ju vara 20m (typ) mellan dina hål samt mellan dina och ev grannars hål.
Skrivet av: Bejzebuz
« skrivet: 13 mars 2011, 21:06:55 »

Nu har jag fått in offert, tre till kommer till veckan
Enligt första installatören (ivt) ska två hål
Borras, 240 meter. Eftersom jag är helt novis,
är det något man ska se till att det ingår, hade en fundering
angående två hål, är det någon pump eller liknande som sköter
cirkulationen mellan dessa annars finns väl risken att ett fryser eller?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 11 mars 2011, 00:32:02 »

Pellets är väl helt ok för vissa. I min värld är det som om jag själv skulle ge mig på att borra 200m borrhål med spade för att få tillgång till gratisvärmen :)


Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 11 mars 2011, 00:10:54 »

Okej, då ska du inte tveka! En glad hustru betalar vad som helst och du blir själv befriad från pelletsarbetet. Lycka till!
Skrivet av: HBV
« skrivet: 11 mars 2011, 00:01:44 »

För mig var den ekonomiska biten kanske 1/3 av argumentet för att byta till bergvärme, 1/3 var ytterligare sköna utrymmen (som i och för sig kan översättas till ekonomiska termer), men den sista 1/3 (vilken jag hoppas införlivas) är att livet bli enklare, bervärempumpen som väl lite förenklat är ett kylskåp fast tvärtom hoppas jag kommer att vara driftsäkrare och inte ge mig lika mycket gråa hår som min pelletsuppvärmning nu ger mig. Jag hoppas på en framid med säker tillgång på varmvatten på morgonen och en glad hustru.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 08 mars 2011, 17:08:14 »

Investering i bergvärme bör kanske jämföras med eventuell investering i isolering. Mest pengar sparar man på både och, men avbetalningstid blir kinkig att beräkna för de enskilda investeringarna?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 07 mars 2011, 23:26:51 »

Ja det har du så klart rätt i. Och självklart kan en payoff kalkyl vara vettig! Speciellt om man redan vet och förstår innebörden av en annuitetskalkyl.

Jag får uppfattningen av att många beräknar enligt payoff av släntrian eller pga okunskap, vilket uppenbarligen inte gäller i ditt fall

Det är säkert många som har backat från en vettig investering såsom exempelvis bergvärme pga skräcken de känner inför en 10årig payoff tid på ett borhåll som troligen håller mycket längre än så. Med resultat av att man skiter i att spara pengar  :o

Skrivet av: HBV
« skrivet: 07 mars 2011, 23:19:36 »

David, du har rätt i att besparingen kommer redan från dag ett med ett lån med en amorteringstid anpassad till pannans och borrhålets livslängd. Jag är dock lite "gammaldags" och vill amortera av lånet så snabbt som möjligt, dvs minst med den takt som minskningen av uppvärmningskastnaden medger och där blir payoff-tiden intressant för mig.

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 07 mars 2011, 23:07:18 »

Du kommer troligen spara från dag 1. Inte först efter 10 år. :D

Om din kostnad blir lägre med ränta och amortering och el - än motsvarande kostnad med pellets så sparar du pengar dag 1.

Kalkylen bör i övrigt bygga på amorteringstider som utgår från respektive livslängd där ett korrekt dimensionerad hål bör kunna hålla i 40-50 år och en vettig panna i 15 år.

Målet med investeringen är att sänka kostnaden och i många fall kan man göra det från dag 1. Kan du sänka kostnaden med 1 krona är investeringen rent teoretiskt värd att göra - så vida det inte finns andra investeringar som sänker totalt kostnaden ännu mer det vill säga. Givet att det finns vissa risker med alla investeringar bör ju investeringen sänka totalkostnaden med mer än 1kr per månad för att det skall vara värt att genomföra den.
Skrivet av: HBV
« skrivet: 07 mars 2011, 22:58:27 »

Hej!
Jag har precis som du idag pellets, men vecka 14 hoppas jag på att jar får min Bergvärmepump installerad. Mina argument för bergvärme är såhär:
Ekonomi: En viss besparing bör det bli: Kostnad på pellets är idag ca 20 kkr/år, uppvärmning med bergvärme blir ca 7 kkr /år. För detta får jag investera ca 130 kkr (efter rotavdrag) för en IVT HE C9 med 180 m borrhål och ca 15 m att gräva mellan hus och borrhål, bortforsling av panna m m. Payofftiden blir ca 10 år för mig och några år därefter börjar jag att spara pengar på anläggningen beroende på räntan. Därtill kan tilläggas att den gamla konverterade oljepannan från 70-talet inte kommer att hålla hur länge som helst så även om jag hållit fast vid pellets så kommer där förr eller senare en reinvesteringskostnad.

Bekvämlighet: Det har hänt mer än en gång att pannan stannat och jag inte har något varmvatten på morgonen.

Funktion på huset: istället för ett bulkförråd pellets och ett dammit pannrum får jag ett grovkök/hobbyrum på 13 kvm. Jag betalde drygt 2 Mkr för huset för ett par år sedan med 100 kvm boyta och 100 kvm uppvärmd källare. Värdet på 13 kvm praktisk yta i källaren blir då ca 100 kkr om man värderar boytan i entréplanet dubbelt så mycket som biytan i källaren.

Så tänkte i alla fall jag.

mvh SG

Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 07 mars 2011, 21:58:40 »

Apan, visst går det väl att kombinera de bägge. Jag kombinerar Bergvärme med ved, sol. Kombinerar man med pellets så tar det ju mindre plats än med kombinationen med ved.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 07 mars 2011, 21:58:04 »

Det ska ju gärna vara något som ser hyfsat nytt ut, inte brummar för mycket och har en liten färgskärm eller nått sånt :)

Alla hus går att sälja. Ju fler som vill köpa desto högre kommer priset bli. Bergvärmen är bara en faktor av flera. Har du något som är väldigt bra kan det överbrygga andra dåliga faktorer. Typ i behov av renovering + bergvärme. Men är huset i gott skick rent allmänt samt att det finns bergvärme med låg förbrukning så ökar chanserna till att många är intresserade och då kan priset gå upp mycket mer än vad själva bergvärmen kostar att installera.

Precis som tidigare krävs ju att det skall finnas ett generellt köpsug. Annars pratar vi ju inte om uppgångar utan begränsningar i nedgång och det är en annan typ av psykologi som råder då.
Skrivet av: Bejzebuz
« skrivet: 07 mars 2011, 21:57:42 »

10 ton pellets innehåller ungefär 48000kWh. 80% verkningsgrad gör att du tillgodogjort dig 38400kWh, i bästa fall. Körde du även pellets under den varma årstiden för enbart varmvattenproduktion så blir verkningsgraden ännu sämre och du har fått ut ännu mindre tillgodogjord energi ur dessa 10 ton pellets. Vad har du för framledningstemperatur på elementena/radiatorerna vid xx minusgrader? Det är väl det som är avgörande.

Jag vet inte, men tror att bergvärme "smäller" högre hos folk än pellets.
Leifa, du har rätt, körde även pellets på sommaren, vid minus kallt som fasen var framledningstempen en meter efter shunten cirka 42 grader. Fick en kalkyl idag från IVT och de hade räknat på 90% verkningsgrad

Intresset för värdeökningen är av personlig karaktär, dvs hur mycket min (läs bankens) investering ökar värdet på kåken
Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 mars 2011, 21:57:24 »

10 ton pellets, blir inte det strax under 30 000 kr? Känner inte till priserna.

Motsvarar pelletsförbrukningen 35000 kWh värme skall en bra dimensionerad bergvärmepump dra 11 000 kWh/år. Förra året var mitt elpris exkl. fasta avgiften 1,41 kr/kWh vilket betyder 15 000 kr/år för elen.

Ca 10 års återbetalningstid skulle jag gissa. Om det är vettigt eller inte tycker jag beror på i vilket skick pelletsanläggningen är, hur länge man tänker sig bo i huset och hur bökigt man tycker det är att sköta eldningen.

Skrivet av: Apan
« skrivet: 07 mars 2011, 21:44:47 »

Kan man inte kombinera de bägge? Pellets och bergvärme? Eller tar det för stor plats? Eller för mycket bök?

Köper jag äldre hus med bergvärme, och 2 likvärdiga hus, så betalar jag ej 250' med för huset med bergvärme, om det ej är helt nya grejor och mycket låg förbrukning.

Inte för en gammal pump som gått i 12år, då prutar jag.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 07 mars 2011, 21:43:24 »

Ja det är det nog smurfen.
Det råder bergvärmehysteri. Betänk dock att jag nu utgår jag från stockholmsmarknaden.

Precis som det går att tjäna pengar på att renovera risiga hus går det att tjäna pengar på att konvertera till bergvärme.

Så fungerar det säkert inte på landet men i storstan verkar detta faktiskt vara regeln snarare än undantag.
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 07 mars 2011, 21:42:46 »

Finns nog inget logiskt på husmarknaden, som på börsen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 mars 2011, 21:39:42 »

Låter skumt om en några är gammal bergvärme anläggning skulle höja värdet mer än det kostar att skaffa en ny anläggning jag skulle vilja räkna med värdeminskning på grejerna. Måste vara bra affär att köpa hus med oljepanna om folk räknar på detta viset huvuddunk.
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 07 mars 2011, 21:38:51 »

10 ton pellets innehåller ungefär 48000kWh. 80% verkningsgrad gör att du tillgodogjort dig 38400kWh, i bästa fall. Körde du även pellets under den varma årstiden för enbart varmvattenproduktion så blir verkningsgraden ännu sämre och du har fått ut ännu mindre tillgodogjord energi ur dessa 10 ton pellets. Vad har du för framledningstemperatur på elementena/radiatorerna vid xx minusgrader? Det är väl det som är avgörande.

Jag vet inte, men tror att bergvärme "smäller" högre hos folk än pellets.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 07 mars 2011, 21:30:39 »

Det kanske är beroende av vart man bor... men jag har sålt och letat och slutligen köpt hus väldigt nyligen. Efter 6 månaders letande får man ju ett hum om vad folk värderar och varför.

1. Låg driftskostnad har blivit väldigt attraktivt (man utgår från att energipriser kommer öka i framtiden
2. Bergvärme lockar alla - även de oerfarna.
3. Pellets tar plats och många har (rätt eller fel är ju ointressant då du inte har tillfälle att sälja in konceptet) en uppfattning om att det är struligt, blir dyrare och dyrare, kräver mycket underhåll.
4. Vid jämförbara hus i jämförbara områden eller till och med samma område uppfattar jag det som att bergvärme ökar huset med minst samma värde som bergvärmeanläggningen kostar.
5. På "stan" har man en uppfattning om att bergvärme kostar 250 000 och detta är nog ungefär vad man kan räkna med i form av värdeökning. Om bergvärmen existerar i kombination med ett välskött hus (alltså inte ett nyrenoverat badrum utan ett välskött hus oavsett hur gammalt badrummet är) så blir prisökningen troligen ännu mer).

Inget av detta gäller nödvändigtvis där det inte finns en marknad med generell efterfrågan.



Jag gick väldigt långt i en budgivning där jag kärade ner mig i huset. Så pass långt att jag från renoveringslistna strök först bergvärme sedan luft/vatten för att slutligen skriva pellets - i takt med att budnivån ökade. Men det är nog första och enda gången jag övervägde pellets.



Skrivet av: Bejzebuz
« skrivet: 07 mars 2011, 20:40:22 »

Hej alla visa forumsbesökare
Anser att det går åt alldeles för mycket pellets här hemma, ungefär 10 ton för 2010, och har därför börjat snegla mot en bergvärmepump.

Lite fakta
Trähus byggt 1925, två plan plus inredd källare, totalt 200 kvadrat att värma
Åtgång av pellets 2010 = 10 ton
Elförbrukning = 11868 kwh varav schablonräknat hushållsel = 6500 kwh

Vad anser ni, är jag helt koko om jag byter från pelletsen till Bergvärme?
Ni som satt in bergvärme, hur mycket ökade värdet på era hus?

Väldigt tacksam för alla tankar och synpunkter runt detta

/Fredda


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!