Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: rdm
« skrivet: 25 februari 2011, 12:50:25 »

Liten uppdatering från mig här... snackade med CTC och det lutar mot att jag kan ha hittat en bugg i styrsystemet.  Det som händer (och har nu hänt igen ett par gånger) är att VPn kan under vissa förhållanden (verkar vara relaterat till tempen i övre tank) börjar köra mot övre när Extra VV drar igång 0600 och släpper aldrig taget.  Igår ringde frun och sade att det inte fanns nåt varmvatten, kom hem och kollade och det var runt tretti grader i övre pannan, med ingen elspets eftersom VPn hade försökt ladda övre till sitt börvärde sen tidigt på morgonen.  Det verkar som om styrlogiken helt ignorerar Max Tid Övre Tank när den är i Extra VV läge, och eftersom VPn inte kan klara behovet när det är typ -10 ute så kan den aldrig nå övre tanks börvärde heller.... och allt blir kallt.

De ska kontakta mig när de kollat på styrprogrammet.  Får se vad som händer. :)
Skrivet av: lakebone
« skrivet: 21 februari 2011, 17:47:28 »

Pumpen gick inte att byta eftersom jag som jag sa hade köpt den själv utan rådgivare så det var väntat.

När vi ändå håller på med Zenith så har jag fråga en angående när vad startar, det är för mig en liten gåta. Jag trodde att jag hade koll en stund men tydligen inte.

De jag funderar på är vad bestämmer att spetsen ska starta? Tex fabriksinställd spets med extern panna start på 60 stopp på 65grC. VP får aldrig chansen att starta om spets ligger och håller 60-65 hela tiden? När slutar systemet kalla på spets?

Övretank (som spetsen värmer) har start 45 och stopp på 50 gäller det bara VP?

Vad bestämmer när VP ska starta? Temperaturerna går ju i varandra och vad som är överordnat vad framgår inte eller så förstår jag möjligtvis inte vad jag läser.

Mitt önskemål är att ge pump chansen vid tex -5 ute och orkar den inte ska spetsen starta?

När jag kom hem i dag var det slut på pellets i förrådet så brännaren hade stannat.
Jag hade önskad framledning på 55 men bara får ut 47 och det är 42 i nedre tanken borde inte pumpen starta ha startat då? Nu hade den inte startar på hela dagen trots relativt milt väder.

För dig som har lust att hjälp mig med tolkningen av manualerna så finns dom på http://www.ctcvarme.se/web/EcoZenith/Helprodukter/CTC_-_varme/Ovriga_Produkter/CTC_EcoZenith/CTC_EcoZenith_I550-220.aspx

Som parentes arbetar jag med styrsystem på industrimaskiner hela dagarna men då vet jag vad som händer bakom menyerna det gör jag inte nu och jag fick inget svar av CTC så jag vänder mig till er på forumet i stället i hopp om hjälp.
Skrivet av: lakebone
« skrivet: 20 februari 2011, 21:12:31 »

Kan ju vara en ide men jag köpte pumpen själv och fick den installerad av en kompis som är rörmokare själv är jag behörig elektriker så vi löste det ganska bra. Storleken fick jag på offert på en Thermia men jag tyckte att det här skulle vara en bra lösning med alla inställningar och möjligheter till utbyggnad. Jag kan kanske skicka tillbaka pumpen och byta den även om jag inte har några stora förhoppningar, på nåt vis får man kanske skylla sig själv som inte läste på bättre. Kan ångra mig lite som inte köpte en 115 som jag tänkte göra först.

Jag har en del rätt kalla platser i huset som jag borde fixa så man ger systemet bättre förutsättningar och kanske som jag skrev tidigare stabilare värmekällor i huset.

Jag har temostater på alla element, alla är ställda på max på nedreplan och halvöppna på övre.

Det jobbiga är den svajiga temperaturen inne, tidigare hade jag Thermomatic ERA10 utan utegivare vilket jag tycker funkade väldigt bra. Faktiskt trodde jag att man skulle kunna köra utan den nu med men det går inte.
Skrivet av: Lelle
« skrivet: 20 februari 2011, 19:48:02 »

Din värmepump ger nog inte ens 4 kW vid -20 så man kan glömma att det räcker till då.
Kan hålla med dig när det gäller Polar och spets med pellets. Då kunde du lika gärna tagit den vanliga, men jag skulle ändå inte tagit en mindre storlek. Om du nu bara haft pumpen en vecka, kan du inte klaga och få den utskiftad mot en vanlig EcoAir 110?

Har du termostater på elementen?
En variant skulle eventuellt vara att skicka ut högre temp på elementen så att du kan få lägre flöde och en lägre temp tillbaka, dvs större tempdiff. Men kan vara svårt då du redan har 10 ºC diff och få tillräckligt varmt inne.
Skrivet av: lakebone
« skrivet: 20 februari 2011, 19:27:19 »

Hej och tack Lelle

Skönt att höra att det är normalt men det är fortfarande surt med så dåligt resultat.

Den principen känner jag till men jag har svårt att få någon större skillnad i nedre delen av tanken när jag måste ha så hög temp på elementen även om jag tappar 10C på returen från elementen så är det 45 tillbaka när det är kallt.
Det jag överväger i dag är att stänga av pumpen vid -10 eller ev. -5 eftersom den inte gör någon nytta om den ens startar. Pelletsen funkar ju även om den får gå relativt ofta och länge mot förut eftersom accumlatortanken är hälften så stor.
Hur som helst är det falsk marknadsföring med polarpumparna, visserligen går dom när det är -20 men funkar dom inte är dom ju lika bra som fodrade shorts på vintern. Jag hade ju kunnat köpa en mindre vanlig pump som varit billigare och klarat mig lika bra!

Jag tänkte montera minst 1 konvektorelement i sommar för att kunna få lite snurr på värmen och förhoppningsvis hålla nere framledningen lite. På sikt ska väl golvvärme in i något rum också så problemen blir förhoppningsvis mindre med tiden.
Skrivet av: Lelle
« skrivet: 20 februari 2011, 18:38:55 »

Hej Lakebone och välkommen till forumet.
Du ska inte misströsta än.
Med er förbrukning på 10 pall pellets/år så är det inte konstigt om inte värmepumpen räcker till.
Den mängden pellets motsvarar drygt 4 m3 olja, så värmepumpen kan inte själv täcka hela er förbrukning vare sig effektmässigt eller energimängd, inte ens en storlek större EcoAir skulle göra det.
Dessutom när temperaturen ute sjunker så sjunker även effekten på värmepumpen, speciellt när den får jobba mot höga temperaturer i tanken. Till slut stannar även värmepumpen när det blivit för kallt ute. Då måste du ha tillskott, inget konstigt med det.

Så vad göra?
Se till att värmepumpen jobbar mot gynsamma förhållanden, dvs justera in cirkulationspumpen för värmepumpen (finns tre hastigheter) så att den får jobba mot relativt hög temperaturskillnad in/ut mot tanken, ca 8-10 ºC. Vattnet i tanken ska skikta sig och det får man genom att ha lägre cirkulation genom tanken.
Justera in elementens flöden så att alla element har en på ett ungefär samma temperaturskillnad mellan uppe och nere. Elementens returtemperatur får inte heller vara för hög, då kommer pumpen även då att stanna pga för hög returtemperatur.

När det blir varmare ute kommer du att märka att värmepumpen klarar sig bättre på egen hand.

Mvh

Skrivet av: lakebone
« skrivet: 20 februari 2011, 12:39:04 »

Jag har faktiskt precis samma problem men jag kör pellets som spets så det blir inte kallt men det går åt lika mycket pellets som tidigare så det känns som en onödig investering när VPn inte orkar driva runt -10 på egen hand. Hade inga tvivel eftersom jag köpte en polar 109:a.

Med pellets inkopplad så är VPn ställd på nedre delen hela tiden men med pellets är det inga problem att få upp tempen till 60grC i övre även när det är kallt, "tyvärr" blir det ca 49 i nedre vid 55 i övre vilket gör att VPn inte startar p.g.a. hög returtemp. Låter väl inte som en katastrof men jag hade hoppats klara mig utan pellets på sikt.
Jag gjorde ett test med endast VP drift men den orkar inte av någon anledning. En kompis som kör CO2 har +15 ut från sin pump och jag har i bästa fall +5. Jag misstänker att pumpen inte går för fullt eftersom hetgas tempen bara är 78grC och och övertemp är 120 bör den kunna ge mer men jag vet inte vad som bestämmer uttaget ur pumpen. Jag har bara haft systemet i 1v men är så här långt inte speciellt nöjd.
Skrivet av: rdm
« skrivet: 13 februari 2011, 11:54:23 »

Har ej gjort det, men de skiljer sig inte så mycket från vad jag har inställt just nu.
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 13 februari 2011, 11:05:50 »

vad har du för inställningar på övre tanken?

Stopp temp 58C
Max tid övre tank 5 min
Max tid nedre tank 50 min
Stopp diff övre tank 3C
Min temp övre tank 49C
Spets övre tank 55C
Spets extra VV 60C

om du testar att ställa in fabriksinställningarna!?
Skrivet av: rdm
« skrivet: 13 februari 2011, 10:56:25 »

vad har du för inställningar på övre tanken?

Stopp temp 58C
Max tid övre tank 5 min
Max tid nedre tank 50 min
Stopp diff övre tank 3C
Min temp övre tank 49C
Spets övre tank 55C
Spets extra VV 60C
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 13 februari 2011, 10:46:07 »

vad har du för inställningar på övre tanken?
Skrivet av: rdm
« skrivet: 13 februari 2011, 10:41:34 »

el patronen måste ju hjälpa till om inte vp orkar själv... måste vara någon inställning som är knas..

Håller men, men vetifasen vad det kan vara.  Med övre tank max på 15 min så borde den ju gå till nedre en hel del och då ska ju övre speta med el, så detta borde ju ej kunna uppstå.

Ska spärra vid -10C tills jag löser detta, får ringa CTC imorgon och fråga vad de tror.  Det är ju trist att ha en pump som kan köra vid mycket kallare temp om man inte kan få allt att fungera rätt.
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 13 februari 2011, 10:39:37 »

el patronen måste ju hjälpa till om inte vp orkar själv... måste vara någon inställning som är knas..
Skrivet av: rdm
« skrivet: 13 februari 2011, 10:37:10 »

Jovisst, men resultatet är att huset blir kallt och vi har inget varmvatten.  Problemet är att när den börjar desperat försöka ladda övre så har vi noll eltillskott, och den har inte en chans att klara värmebehovet själv.  

Normalt så kör den mot nedre och spetsar från övre, och det funkar kanonbra hela vägen ner tills där pumpen spärras pga utetemp.  Problemet uppstår när den trillar över nån gräns och lyckas dra ner övre tanken så lågt att den slutar spetsa med el och kör VP mot den istället.

Så antingen är det något inställning som jag måste ändra, eller så är det nåt fel i CTCs styrlogik.  För visst fasen ska det inte funka så här....eller?

PS: inte blir det väl elpanna bara för att den drar en del från övre.  Om pumpen lyckas hålla nedre panna vid typ 40C när den kör fullt vid en viss temp och framledning kräver 45C, så spetsar den framledningen så mycket som behövs bara , och man får fortfarande maximalt utnyttjande av VPn.
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 13 februari 2011, 10:28:36 »

ja det är väl det som händer. när framledningen blir för hög, högre än temperaturen i nedre delan av tanken. så öppnar shunten ut till radiatorerna och tar värmen från övre delan av tanken. den delen är prioriterad och vp kör mot den.
men då behöver antagligen också el patornen gå in och stötta om inte vp klarar av att få upp värmen själv.

men när det blir kallt och vp inte orkar så kommer den enbart att jobba mot överdelen av tanken. eller fungerar det inte så...? den kan ju inte växla till den nedre delen då om den inte fått upp börvärdet i den övre delen. för då blir det ju i princip en el panna.
för både VV och radiator vattnet tas ju då från övre delen av tanken.
när den nått börvärdet i övre tanken så kan den ju växla till den nedre delen av tanken för att försöka få upp temperaturen där igen och shunten kan ta radiator vatten där ifrån.
Skrivet av: rdm
« skrivet: 13 februari 2011, 10:15:22 »

Hej!  Nu har det blivit kallt igen, och ett fenomen som jag sett innan har åter dykt upp.  Vad som händer är att jag vaknar och huset känns lite kallt, går ner och kollar pannan och övre tank är 39C, nedre 37C, och VPn står och kör mot övre och nedre är "Från".  Ja, vid -16 ute så kan en 107a inte riktigt klara allt...

Vad jag tror händer är följande:

VP står och kör och allt är frid och fröjd.

Temperaturen sjunker markant som den gjort senaste kvällarna/nätterna.

Shuntfördröjningen gör att den ligger efter en hel när pannan väl får röra övre tanken.

Shunten öppnar rejält och övre tank droppar mycket.

VP går in och försöker ladda övre tank, över tank spets stängs av, nedre tank går till "Från" och allt blir skitkallt fort.


Jag har ställt in maxtid övre tank på 15 min, men det verkar inte fungera som jag tror.  Vid denna inställning tänkte jag att pannan skulle ladda max 15 m övre innan den går tillbaks till nedre.  Men den verkar fastna på övre på nåt vis, varje gång detta har hänt så har den stått och tuggat mot övre tank när jag går ner och kollar på den...

Några inställningar jag kan göra för att undvika detta?  Kan ju spärra pumpen vid -10 men den funkar bra ner till -18 eller så om den enbart kör mot nedre tank (med hjälp av elspets förstås).  Hur reagerar den om man manuellt ställer in shuntarna så att VP bara kan nå nedre panna?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!