Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 10 december 2013, 10:10:52 »

När jag släpper på luftskruven till pumpen så rinner det bara försiktigt ut med vatten, ska inte hela huset vara vattenfylld? Det borde ju komma en stråle med vatten.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 09 december 2013, 10:03:18 »

Trycker jag stiftet för hand så åker det ut igen. Tar jag ut hela stiftet kommer det ändå inget vatten.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 08 december 2013, 21:28:14 »

Sitter inte stiftet/ventilkäglan fast ? så här skriver man om problemet läs #15 mm.
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=27730.msg476872#msg476872
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 08 december 2013, 20:20:29 »

Nu har jag ställt ner alla elementen nere men fortfarande ett som är iskallt uppe, är inte ens varm vid rören. kan man fylla på det ovaifrån, ta bort luftskruv alt. termostat och försöka fylla det den vägen. Kanske cirkulationen kommer tillbaka då.
Skrivet av: Perak
« skrivet: 05 december 2013, 20:19:15 »

Givaren skall sitta direkt i vedpannans vattenmagasin. Vedpannan måste vara försedd med varmvattenberedare som SYR ventilen släpper in kallvatten i. Varmvattnet som spolas ut skall dras till golvbrunn. Det är en säkerhetsåtgärd som man inte Får laborera med.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 05 december 2013, 17:12:26 »

Ok, givaren sitter på varmvattensidan och ventilen sitter på tappsidan? Då borde den kunna sitta på inkommande från pannan in i ac. tanken. Dock hinner det säkert tappa lite i temperatur. Jag har ju två cirk. pumpar. En till det stängda och en till det öppna. Man borde väl kunna sätta givaren där, vet dock ej om pumpen suger eller trycker vatten till pannan.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 05 december 2013, 10:40:20 »

Du ska inte spola ut pannvattnet när du ska kyla "pannan" det innebär att du får nytt syresatt vatten in i systemet och rostangrepp i anläggningen.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 05 december 2013, 09:40:01 »

Jo, precis 3 rör. Men man kan alltså inte sätta syrventil mellan inkommande rör och tanken sen använda skvalleröret som spolning?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 04 december 2013, 18:42:26 »

Du bör ha tre rör till expansionskärlet ett i botten från pannan, ett i toppen som går ut på taket (där ånga ska blåsa ut om anläggningen kokar) och ett på sidan som går ner till golvbrunn i pannrummet (nivån i kärlet ska nå dit och fyller man mer ska det rinna ut genom "skvallerröret".
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 04 december 2013, 18:10:57 »

Ok, det kommer in två rör i behållaren på vinden. Ett kommer rakt ifrån pannan och en vidare till en pump. Det är alltså inte godkänt att byta tanken och sätta ventilen mellan nya tanken och vedpannan?
Skrivet av: Perak
« skrivet: 03 december 2013, 18:02:31 »

En temperaturbegränsare har funktionen att när vedpannan börjar närma sig kokpunkten så öppnar ventilen som är inkopplad på vvberedaren (tappvatten) och spolar ut varmvatten som ersätts med kallvatten som i sin tur kyler ner vedpannan så den inte kokar. Därför Måste den sitta i vedpannans varmvattenslinga. Ingen slinga ingen ventil. Då återstår öppet kärl.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 03 december 2013, 17:32:37 »

Den arbetar ju mot varmvattentank i tvättstugan. Kan man inte byta tanken på vinden och sätta syr där?
Skrivet av: Perak
« skrivet: 03 december 2013, 15:57:48 »

Nu gick det upp för mig att du har en kökspanna, utan vvberedning. Då finns ingen vv slinga så en tempbegränsare (SYR) funkar inte tyvärr. Då återstår det som kocken säger att byta till ett nyare mer pålitligt öppet kärl. Å funkar inte systemet vid det driftfallet måste någonting annat vara fel. Precis som kocken säger.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 03 december 2013, 11:04:29 »

SYR ventilen har ett fast inställt värde som gör att ventilen öppnar och spolar ut "varmvatten" när inställd temperatur uppnåtts. Har du dåligt med plats för ett slutet kärl och du tvivlar på det öppnas "status" så byt ut det öppna mot ett nytt öppet. Det fungerar minst lika bra som ett slutet. Får du ingen värme med det öppna så beror det inte på att det är ett öppet utan på något annat. Tex att det sitter lägre än element eller att systemet inte är fullt.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 03 december 2013, 10:54:23 »

Men behöver man ha ett stort ex. kärl även om man har temp. begränsare? Det på vinden skulle jag tippa är på 50l och det i tvättstugan är 20l. Det blev en helt annan värme när jag stängde det öppna systemet.

Vad behövs för att koppla in ett slutet system? Ställer man ner graderna på temp. begränsaren så borde ju trycket bli lägre.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 03 december 2013, 09:49:20 »

En temperaturbegränsare (SYR ventil) öppnar när pannan går över 95°C
Lämpligast är om den kan spola tapp kallvatten genom en slinga och ut i tex. golvbrunn så att tempen i pannan sjunker men man kan nog koppla den på andra sätt.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 03 december 2013, 09:18:38 »

Kan ej plugga i pannrum. Spisen står i köket och röret går rakt upp på vinden. Pluggar jag i tvättstugan så stänger jag det öppna systemet? Hur fungerar en temperaturbegränsare. Ställer man den på 60 grader sen håller den det?
Skrivet av: Perak
« skrivet: 02 december 2013, 18:37:11 »

Skall du plugga expansionsledningen så kan du med fördel göra det i pannrummet. Men skall du ha enbart tryckkärl måste du ha en temperaturbegränsare. Det är det lag på. Det skiljer inte mycket i volymstorlek på ett öppet eller stängt kärl. Räkna med  ca5-8% av systemvolymen. Men hellre för stort än för litet.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 02 december 2013, 14:29:19 »

Inte helt lätt att plugga då rören går bakom skorstensstocken. Det finns inte plats för något 50-80 liters tank i tvättstugan. Det klart art det alltid finns risk för läckande kärl men det har iallafall fungerat sen -83. Men det klart 30 år sätter spår.
Skrivet av: Hjopek
« skrivet: 02 december 2013, 13:50:43 »


Kan det vara så att systemet är byggt för vedeldning, dvs högre vattentemp. Är tanken på vinden ej gjort för tryck, plugga skvallerröret och montera en säkerhetsventil?

Kul om tanken går sönder uppe på vinden, det är väl bättre att tömma tömma där uppe och sedan plugga i höjd med de översta elementen?
Jav vet åtminstone en som kör med tryckkärl i källaren (ganska stort) och det verkar gå bra, förut var det nog trycklöst med kärl på vinden.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 02 december 2013, 09:05:56 »

Så bra. Bor i Knutby. Då är du välkommen över. detta är inget pakethus utan byggt på plats. Läser man runt lite så skriver de flesta att har man vedeldning så är det öppet som gäller. Vet dock inte hur mycket dom kan sin sak. Stänger jag det öppna blir det riktigt bra flås i alla element, samma sak om jag eldar så värmen stiger till 80-85 grader.

Kan det vara så att systemet är byggt för vedeldning, dvs högre vattentemp. Är tanken på vinden ej gjort för tryck, plugga skvallerröret och montera en säkerhetsventil?

 

Skrivet av: Perak
« skrivet: 01 december 2013, 20:00:55 »

Jag syftar på vissa svar. Har du en höjdskillnad i systemet på 8meter mellan din manometer och nivån på vattnet i ditt öppna kärl Är trycket 0,8bar eller 8mvp. Flyttar du ner manometern 1meter blir trycket 0,9bar/9mvp. Det är en fysisk lag som inte går att ändra på. Under förutsättning att det finns en föbindelse mellan ditt öppna och slutna system naturligtvis. Annars visar din manometer fel. Trycket är i systemet är helt avhängigt på var du meter. Sitter det en radiator 1meter under det öppna kärlet ligger trycket där på 0,1bar/1mvp. 3meter under mao 0,3bar/3mvp osv.
Jag skulle nog välja att ha en temperaturbegränsare om det är möjligt. Ett öppet kärl är alltid en vattenskaderisk om det rostar eller fryser.
Hur man byggde -83 går inte att säga varje objekt är unikt. Iofs var det vanligt att man byggde enrörsystem i såna där pakethus som var i ropet då. Annars är varje anläggning mer eller mindre unik.
Jag bor mellan Uppsala och Stockholm.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 01 december 2013, 18:57:28 »

Syftar du på hela tråden eller vissa svar? Ok, det var det jag ville veta om tryck. jag trodde volymen ovanför hade betydelse. har iallafall börjat få igång systemet nu. Stängde alla element och började lufta det längst bort. Alla är mer eller mindre varma nu men har fortfarande ej något tryck. det måste förmodligen vara så att tar man bort det öppna så finns redan ett kärl för det stängda. Från köket där pelaren börjar till vinden skulle jag tippa att det är 5 meter så då borde det ge 0.5 bar, 0.1 bar per meter. Innan elementet togs bort så hade jag 0.2 bar i tryck. Ska pröva att elda rikigt hårt en dag så kanske den sista luften försvinner. Eldar jag som jag brukar så brukar det hamna på runt 80 grader mot VP 55. Kör man på ordentligt så kanske man kan hamna på de 90-95 grader som var rekommenderat för att få ur all luft.

Skulle du rekommendera vedeldning och slutet? Är det samma tryck i hela systemet även fast det översta elementet sitter cirka 2.5m från kärlet?

Hur byggde man hus -83 en slinga uppe och en nere? Känner man på alla element nere så är dom 55grader, uppe är dom ljumma. har det men slinga eller trycket att göra?

Var bor du, när Uppsala?
Skrivet av: Perak
« skrivet: 30 november 2013, 11:30:48 »

Blir lite road av att läsa tråden. Vet inte om vissa vill skämta eller driver?? Om jag utgår från att det är seriöst så lägger jag mig i. Om det sitter ett tryckkärl på VP sidan så är det helt ok. Beror antagligen på att man vill kunna stänga den öppna sidan men fortfarande ha kvar expantionsfunktionen. Viktigt är då bara att ha ett tryck som är anpassat till det "slutna" systemet. När den "öppna " delen är med i systembilden blir det slutna utan verkan, vilket inte har någon som helst betydelse. Se till att fylla vatten i systemet då "bägge" systemen är öppna. Lufta raddisarna och se till att systemet är full. Sen är det bara att köra.
Att proppa det öppna kärlet och fortsätta vedelda är förbjudet. Då skall en temperaturbegränsare typ SYR 3065 eller SYR 5067 monteras (finns andra fabrikat oxå).
Betr. tryck, så har Statiskt tryck inget som helst med vikten på vätskan att göra. Om så vore så skulle trycket i vattenkranarna vara lika högt som vikten på vattenvolymen i vattentornet där du bor. 1 bar är lika med 10 mvp (meters vattenpelare) oavsett volym.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 28 november 2013, 11:48:49 »

Det där med tryck förstår jag fortfarande inte riktigt. Om jag har en 50mm rör som är 5m. Om man sätter en tank på 1l i toppen och sätter handen för i andra, skulle det vara samma tryck på handen även fast tanken vore på 1 kubik?

Ja, under förutsättning att det är lika långt från handen till vattenytan. Fyller du ett vertikalt fem meter långt rör med vatten så är det samma tryck vid botten av röret som på fem meters djup i havet (nästan då eftersom densiteten kan skilja lite mellan salt- och sötvatten...).
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 28 november 2013, 11:42:07 »

Har förmodligen 2 kärl för att man kan separera systemen. Har läst om lite andra idéer jag ska pröva. Elda upp pannan till cirka 90 grader. Stäng av de varma elementen. Börja lufta den elementet längst bort sen stänga av dom vartefter dom blir varma.

Det där med tryck förstår jag fortfarande inte riktigt. Om jag har en 50mm rör som är 5m. Om man sätter en tank på 1l i toppen och sätter handen för i andra, skulle det vara samma tryck på handen även fast tanken vore på 1 kubik?

Samma problem.

http://mobil.byggahus.se/forum/varme-allmant/183958-luftning-av-nytt-vattenburet-system.html




Skrivet av: tipo874
« skrivet: 28 november 2013, 09:55:06 »

Skrivet av: erp
« skrivet: 28 november 2013, 09:23:31 »

Nja, det beror väl på hur noga man mäter? Saltvatten är ju tyngre än sötvatten.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 28 november 2013, 06:44:14 »

Det är enbart höjden på "vattenpelaren" som avgör, inte volymen, vilket tryck du får.

Precis. Det är inte högre tryck på 10 meters djup i havet jämför med en insjö.
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 27 november 2013, 22:44:19 »

Det räcker dåligt med att räkna med 10 procent på kärlet om man eldar. Jag gjorde det och har ett 80 liters tryckkärl. 500 liters tank plus radiatorer. På sommaren har jag ca 0.7 bar. Och på vintern kanske 0.9. Men eldar jag så hela tanken blir 80-85 grader samt 50 grader på radiatorerna så är jag uppe och nosar runt 1.5 bar. Hade jag gjort om det idag hade jag nog räknat med 15 procent av totalvolymen. Men du bör först reda ut varför du har två kärl. Man blandar inte tryckkärl och har öppet på vinden. Antagligen beror det på att du kan separera systemen från varandra. Men det måste givetvis kollas upp noga innan du får för dig att plugga igen något. Har du ingen möjlighet att lufta kökspannan eller vad det nu var för kamin du hade?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 27 november 2013, 22:27:25 »

Det är enbart höjden på "vattenpelaren" som avgör, inte volymen, vilket tryck du får.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 27 november 2013, 18:31:55 »

ok, vet ej hur jag ska göra. Öppnade ventilen till vedpannan igår och trycket sjönk direkt och alla element upp kluckar det i. Får väl ta hit någon vvs kille, men läser man lite på nätet så står det överallt, Vedeldning -öppet system men ska man köra stängt så ska kärlet vara 10% av den totala volymen, vet ej hur mycket det är men bara tanken rymmer 500l, sen är det väl ytterligare några liter per element. (14st) Det kärlet som sitter på vinden skulle jag tippa är på 50l.

Men det där men trycket förstår jag inte. Bär man 10L på huvudet så väger det mindre än om jag skulle ha 20L, alltså borde mer vatten på vinden ge mer tryck eller är ju ute och seglar...
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 27 november 2013, 15:54:08 »

Med ett öppet system nej, med ett slutet behöver du större expansionskärl ju mer volym du har och då spelar volymen in för vilket tryck du ska få. För litet kärl så öppnar säkerhetsventilen för tidigt redan innan allt vatten är hett.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 27 november 2013, 13:56:05 »

Har storleken på kärlet något att göra med trycket? Blir det samma om kärlet är på 25 eller 125l? Jag tror mitt är på 50 och ackumulatortanken är på 500l.
Skrivet av: Hjopek
« skrivet: 26 november 2013, 18:52:57 »

Jag eldar ibland för vv och mitt system är öppet, jag fyller på vatten, vid behov t ex byte av radiatorer, luftning, tills det rinner ut på taket, sedan brukar det stå sig.
Däremot tänker jag nästa år sluta elda i vedpanna och så snart som möjligt tömma kärlet på vinden, plugga lite längre ned och låta montera tryckkärl nere vid VP och köra slutet system (förberett redan vid VP-montering).
Det blir bara fineldning i köket sedan i en gammal Husqvarna utan vatten.  :)
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 26 november 2013, 13:35:35 »

Har du ett öppet system så blir det ingen tryckökning på grund av värmen. Allt 'överskottsvatten' pga volymökningen trycks ju ut genom skvallerröret. När vattnet svalnar igen sjunker nivån lite i det öppna expansionskärlet, så vid nästa uppvärmning trycks det inte ut nåt vatten.

I ett slutet system skall volymökningen tryckas in i expansionskärlet (därför måste förtrycket där vara lägre än systemtrycket).
När vattnet svalnar igen måste det vara tillräckligt mycket för att inte trycket skall bli för lågt så att cirkulationen upphör i de högsta delarna av systemet och/eller att luft sugs in via otätheter.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 26 november 2013, 13:31:48 »

Det ska finnas så mycket vatten i systemet att en kokning inte tömmer det. För att det ska fungera måste det finnas en volym att "arbeta" med har man ett slutet system trycker ångan ut allt vatten genom säkerhetsventilen. Det krävs då att man har en viss volym på det slutna expansionskärlet ( jag mins inte riktigt men jag tror det är 10% av totalvolymen) för att det ska kunna trycka tillbaka vatten efter kokningen. Har man ett öppet system stiger aldrig trycket och ångan går ut genom yttertaket och man behåller det mesta av vattnet i det öppna kärlet. Så med ett öppet system ska det aldrig komma vatten från säkerhetsventilen, och trycket blir aldrig högre än "skillnaden" mellan kärl och mätare oavsett vattentemperatur.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 26 november 2013, 12:52:31 »

Har inte tryckökning i systemet att göra med värmen? Eller hur menar du att kärlet ej räcker till? Om man skulle köra ett slutet system och vedeldning och trycket skulle vara 0.8 vidd 55grader. När jag eldar brukar det stiga till 75 grader. Det är ju långt kvar till 1.5 bar, då tryckventilen löser ut.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 26 november 2013, 12:32:05 »

Ok. Ska pröva att öppna det öppna systemet nu när jag vet att luften är borta. Det är ungefär 5m mellan mätare och kärlet på vinden. Då ska ju trycket vara 0.5.
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 november 2013, 11:33:46 »

Håller med kocken, plugga inte det öppna systemet. Det är inte alls säkert att du kan köra vedeldning mot det slutna systemet.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 26 november 2013, 08:20:09 »

Varför vill du köra med ett slutet system???? ett öppet fungerar precis lika bra. Och vet du om det slutna expansionskärlet har den volym som behövs om du eldar. Den volym man behöver vid VP drift räcker inte på långa vägar vid vedeldning.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 26 november 2013, 08:06:19 »

Nu fungerar inte vedspisen eftersom den delen är stängd. Kan jag inte plugga skvalleröret så systemet blir slutet. Varför ska jag sänka till 0,6? Har inte förtryck och arbetstryck samspel? Kan man ha högre systemtryck än förtryck?
Skrivet av: måle10
« skrivet: 26 november 2013, 05:28:14 »

Ok. Stängde ventilen till vedpanna och byggde sen upp trycket utan problem. Har nu luftat det men ej öppnat systemet till panna. Ska låta det stå någon dag så all luft försvinner. Får öppna igen om någon dag och se vad som händer. 


Kan man inte plugga tanken på vinden? Eldar man och vattentempen stiger så kan vattnet lika gärna expandera i tvättstugan.
Ta ner förtrycket till 0.5-0.6 för 0.8 är för högt och lägg dig på 1.0 i systemtryck.Visst kan du köra med bara slutet system.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 25 november 2013, 19:48:22 »

Ok. Stängde ventilen till vedpanna och byggde sen upp trycket utan problem. Har nu luftat det men ej öppnat systemet till panna. Ska låta det stå någon dag så all luft försvinner. Får öppna igen om någon dag och se vad som händer. 


Kan man inte plugga tanken på vinden? Eldar man och vattentempen stiger så kan vattnet lika gärna expandera i tvättstugan.
Skrivet av: måle10
« skrivet: 25 november 2013, 15:35:27 »

Så så kan jag inte då mer än vad vattnet på vinden trycker på? Kan det stämma med 0,2 bar?
Du kan inte ha ett förtryck på 0.8 och sedan ett systemtryck på 0.2 bar.Om du knackar på kärlet så ska det vara en klar klang men är det trasigt får du dov klang.Du kan även trycka på bilventilen och kommer det vatten så är blåsan trasig.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 25 november 2013, 13:20:08 »

Om kärlet på vinden sitter 8m över manometern borde den visa ca 0,8 bar.
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 25 november 2013, 12:56:48 »

Så så kan jag inte då mer än vad vattnet på vinden trycker på? Kan det stämma med 0,2 bar?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 24 november 2013, 15:57:44 »

Har man ett slutet fyller man till det tryck som behövs och det beror på hur högt (plus några hektos marginal) det översta elementet sitter. Kör du mot samma tank så har du ett system med två olika värmekällor. Då det är samma system kan trycket aldrig bli högre än det tryck du får upp till det öppna kärlet. 
Skrivet av: Knotvillage
« skrivet: 24 november 2013, 15:26:44 »

Ok. Ska se vad Nibe svarar. Det är ju två system som arbetar mot samma tank. Tycker fortfarande det är konstigt om jag har haft förtryck om det nu är ett öppet system. Ni som har slutna, hur fyller ni det. Fyller ni till trycket är bra eller tills en ventil öppnar?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 24 november 2013, 11:11:41 »

Dom sitter väl på samma system och då används dom "typ" parallellt, och du kommer inte att sen nån tryckökning på det slutna. Och som purjo_ skriver så måste det slutna vara helt överflödigt.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!