Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Porcupine
« skrivet: 25 oktober 2006, 12:50:03 »

Jag har en liten känsla av att standardlösningen med 160 liter inbyggd VVB är lite fjuttigt för famlijen på 2v+2smb(=småbarn).
Jag stod i kvalet mellan separat varmvattenberedare eller inbyggd och landade till slut i med en Thermia Diplomat TWS med inbyggd beredare.  Enligt Råd & Rön ska den räcka till ca 277 liter 40-gradigt vatten, men eftersom vattnet kan värmas upp under tiden man tappar så spelar förstås tappflödet en roll. I början gjorde jag ett enkelt test som jag gärna delar med mig av till andra med liknande bryderier. Jag har gjort en testdusch med 38-gradigt vatten under en timme. När jag körde igång låg temperaturen enligt värmepumpen på 49 grader, den går normalt upp till 52-54°C innan varmvattenproduktionen avslutas men det är nog inte korrekt att säga att vattnet hade sjunkt 3-5 grader i genomsnitt eftersom det värms skiktat och vattnet sedan tenderas att blandas om. Mitt duschflöde 6-7 l / minut, vilket är lågt men faktiskt inte känns som ett problem trots att jag är mer en njutningsmänniska än en energisparare. Efter den timmeslånga duschen, dvs. någonstans mellan 360 och 420 liter 38-gradigt vatten var temperaturen nere i 41°C, så ett tag till hade det gått att fortsätta duscha. Det tog därefter 23 minuter tills temperaturen på varmvattnet åter var uppe i 49°C (inte vet jag i och för sig om det med tanke på skiktningen är lika mycket 49°C som när jag började duscha eftersom det kanske var mer utjämnat innan påbörjad duschning...) och efter sammanlagt 28 minuter avstannade värmeproduktionen vid 52°C (och avläsningen steg till 53 grader ett par minuter efter). Mitt exempel är kanske något snällt med tanke på flöde och duschtemperatur, men det visar i alla fall mig att jag har gjort rätt val av värmepump - och visst finns det marginaler för mer flöde och högre temperaturer vid mer normala förhållande än timmeslånga duschar. Utetemperaturen var +5°C, vid kallare temperaturer får man förstås beakta olägenheten med att det blir lite kyligt i huset alternativt att uppvärmningen inkräktar på varmvattenproduktionen beroende på inställning (i mitt fall tycktes endast varmvattenproduktionen vara igång). Mitt badkar är relativt litet, 180 liter, men det är aldrig problem att ta ett par duschar och sedan tappa upp karet alternativt att duscha efter bad. Två badkar funkar utmärkt med kort tid emellan, men därefter kan det faktiskt bli problem med temperaturen i duschen - speciellt om man väntar några minuter så att vattnet har blandat om sig. Hittills känns det som jag valde rätt för oss, 2 vuxna och 2 småbarn, men kanske hade jag gjort annorlunda om jag hade haft obegränsat med plats för en extern beredare eftersom kostnaden inte skulle ha blivit mycket högre. En viss ökning i driftskostnad också för att hålla en större mängd vatten uppvärmd förstås.
Skrivet av: Bjarven
« skrivet: 24 oktober 2006, 08:25:51 »

Ibland är det lätt att stirra sig blind på 160liter och då lätt glömma att dom 160 literna är typ 65grader. Detta skulle innebära runt 200 liter 40 gradigt vatten. Alltså tillräckligt för 5st normal duschar efter varandra eller att fylla ett standard badkar.

Jag hade nog ändå valt en delad modell (alltså 1130 i ditt fall) med en VPA 300/200 för att veta att jag har gott om vatten + en pump med 10kW (enligt mig) behöver en större accu att jobba mot än den som är inbyggd i en 12modell
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 23 oktober 2006, 23:10:53 »

En elberedare kan användas som volymförstorare på radiatorkretsen om det nu behövs...

Sen kan den också användas som "spetsberedare" efter värmepumpens beredare. Men det ger sämre verkningsgrad än om värmepumepens varmvattenberedare räcker till för att producera varmvattnet.
 
Jag påstår att den inbyggda VVB räcker för fyra personer, men inte om man tex har bubbelbad med lite volym...
Skrivet av: Henrik007
« skrivet: 23 oktober 2006, 20:48:39 »

Tack för era svar,
lite mer fakta

Jag har ett sutteräng-hus på 130+130 m2 + garage. Vi spenderar idag ca 28000 kWh totalt. Då har vi 2 luftvärmepumpar som fläktar skönt och gör klimatet tropiskt på 2 ställen i huset :-\... Jag har bestämt mig för att sätta in härliga radiatorer i hela huset och få en mera jämn temperatur ^-^.

Offerterna från installatörsfirmorna läses bäst sittandes, så jag tänker lösa det på egen hand. Jag har kommit så långt att elementen är beställda, rörgubben bokad och borraren kommer när han kommer, (och han skall borra 180-200m).
Nu återstår bara VP och där finns ju en salig idéer och uppslag. Jag älskar att läsa in mig på ämnen och har just nu börjat i detta teknikträsk :D.
Jag har en liten känsla av att standardlösningen med 160 liter inbyggd VVB är lite fjuttigt för famlijen på 2v+2smb(=småbarn). Offerterna ger ingen tydlig bild av hur det bör vara heller.

Alternativ 1: NIBE 1230/10 eller 1215/8,5 + bef VVB
Alternativ 2: NIBE 1130/10 + acc-tank (Volym?)

Åh vi bor i Göteborg, där hela stan väntar på att Frölunda skall vakna... studs

Hur hade tänkt/gjort i min situation.
PS. pengar ÄR en faktor...

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 23 oktober 2006, 19:03:46 »

Lite osäker tänker du använda den som varmavattenberedare??
Det går INTE om det är en elberedare.

Men som volymförstorare går det bra. Men det är inte säkert du behöver mera volym.Men jag tycker det är bra att ha!
Men kom ihåg en beg beredare kan vara skitig som stryk invändigt!!!!  Den MÅSTE renspolas rejält innan du inst den!

Spola åt båda hållen och det ska va rejält!!
Sen är det viktigt att smutsfiltret som man alltid ska ha momteras på rätt ställe!
Skrivet av: SW
« skrivet: 23 oktober 2006, 10:12:52 »

Henrik

Jag tycker att det borde gå utmärkt att använda din vv-beredare som volymförstorare på radiatorkretsen.
Du har ju då också möjlighet att ha den elansluten och redo som reservvärme.

hälsningar
sw
Skrivet av: Bjarven
« skrivet: 23 oktober 2006, 09:41:34 »

När man pratar om värmepumpsacc (VPA) så är det dubbelmantlade alltså inte som en vanlig VVB. Dessa används till tex NIBEs 11-modeller medans man i 12-modellerna redan har den inbyggd, dock har då då bara 160l. Om du väljer en 11-modell + VPA så finns det lite och tänka på men detta har säkert din installatör full koll på.
Skrivet av: Henrik007
« skrivet: 22 oktober 2006, 22:59:29 »

Hej,

skall byta ut direktverkande el till radiatorer och VP.

Jag har ju en inte alltför gammal VV-beredare i huset. Kan den användas som Accumulator-tank?

Jag funderar på att köpa NIBE 1230. Alternativet är väl annars 1130 och köpa till en acc-tank. Men det känns lite dyrare? Är jag dumsnål eller missat något viktigt?

mvh
HEnrik

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!