Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 20 januari 2016, 11:19:40 »

Nibe 1255 drar ner på effekten när den närmar sig kb larm gränsen tror det är ca 2 grader ifrån när den begränsar känns lite tidigt för tempen lär ju inte sjunka mera om det tas mindre energi från borran men kan vara värt att veta.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 januari 2016, 09:00:28 »

Jag tycker inte det finns anledning att ha lägre inställning än -8. Ett borrhål kyls ner snabbt när men sen planar det ut, det kommer troligen inte att bli så mycket kallare än -5 ut.

Huset drar nog extra värme nu, det är byggfukt som avdunstar och det kräver värme. Hushållselen brukar motsvara varmvattenförbrukningen så där blir det ingen större skillnad.   

Jämförde med värden för min anläggning och blev först lite förvånad men borrhålet är lite grundare, pumpen något kraftigare och har bättre verkningsgrad (=mer värme från berget) så det är nog som det ska vara. 
Skrivet av: redtop
« skrivet: 19 januari 2016, 08:19:19 »

Var bor du.
Man skall ha rätt rejäl borra för att inte komma ned på minusgrader om man bor norrut i landet.
Minusgrader på borran är egentligen bara ett problem OM kollektorn pressas ihop av isbildning, och för att det skall ske skall ett antal specifika förutsättningar finnas, t.ex. ett grundvattenflöde som värmer delar av foderröret, men inte andra.
Med tanke på att du har berg i dagen så borde risken vara väldigt liten för komprimerade kollektorslangar.

Åkersberga, Stockholm. Det skulle jag naturligtvis ha nämnt.
Låter ju lugnande det du skriver. Jag har tänkt så att jag får se lite vad som händer och blir det problem får man åtgärda det få. På sätt och vis är det ju bra att det varit en kall "testperiod" nu så man får se lite hur det går. Loggverktygen är ju bra hjälpmedel för att se vad som händer.
Har sett att default min KB ut är -8°C på min VP. Kan man gå ännu lägre?

Tittade på lite termperaturhistorik från temperatur.nu och konstaterade att för Åkersberga så har det i snitt bara varit 5 dagar/år kallare än -10°C sedan 2006, så de senaste veckorna är nog ett bra test.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 januari 2016, 08:13:22 »

Var bor du.
Man skall ha rätt rejäl borra för att inte komma ned på minusgrader om man bor norrut i landet.
Minusgrader på borran är egentligen bara ett problem OM kollektorn pressas ihop av isbildning, och för att det skall ske skall ett antal specifika förutsättningar finnas, t.ex. ett grundvattenflöde som värmer delar av foderröret, men inte andra.
Med tanke på att du har berg i dagen så borde risken vara väldigt liten för komprimerade kollektorslangar.
Skrivet av: redtop
« skrivet: 19 januari 2016, 08:08:33 »

Följer diskussionen med stort intresse eftersom jag har kallt i hålet själv.
Problemet är att jag vet ingenting om borran. Då jag köpte det halvfärdiga huset fanns redan energibrunnen borrad, och det finns inga papper på det och är inte registrerat hos SGU eller kommunen. Jag har lodat den till 120m, men har ingen aning om aktivt djup eller vad det är för berggrund. Djupet till berg är känt för det är ca 50cm.
VP lät jag installera i höstas och det blev en Nibe F1155 6kW. En chansning att göra med en energibrunn man inte vet så mycket om, men jag resonerade som att om det inte räcker till så får vi borra mera. Jag har gjort en effektberäkning på huset som landar på ca 5600W vid inomhustemp 20°C DUT -18°C. Solstrålning och ventilation ej beaktade. Just nu håller vi på och färdigställer huset så jag har ca 15° innetemperatur (4900W beräknat vid DUT) som bra byggtemp och gör inte av med något varmvatten. Nedan är logg på KB in /ut samt utetemperatur. Jag har hittills klarat att hålla tempen inne, men KB är ju väl kallt kan jag tycka, och sen ska ju innetempen up till ca 20 och så ska vi ha varmvatten också. Lite kommer det väl att kompenseras av att man börjar bo i huset och har lite maskiner och människor som avger effekt.

Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 18 januari 2016, 21:30:25 »

 Ytterst få får problem med för kalla hål och av dom få är det bara en mycket liten del som har helt täta borrhål eftersom helt tätt berg är ovanligt.
Skrivet av: redtop
« skrivet: 18 januari 2016, 20:30:51 »

Om man har ett helt tätt borrhål skulle man inte kunna fylla det med något som är frostskyddat för att slippa problem med klämda slangar? Etanolblandning kanske inte är så lämpligt om det läcker ut i omgivande berg, men kanske saltlösning (engelska "brine"  ;) )

Något måste man väl fylla hålet med annars får man väl nästan ingen värmeöverföring alls?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 18 januari 2016, 19:23:35 »

Det är ju inte säkert det blir problem bara för att borran är kall gissar att det är många borror som är kalla utan att nån vet om det för lite äldre vp har inte alltid mätning så man ser tempen.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 18 januari 2016, 16:33:10 »

Knappast på vår tomt. Gott om obrukad ängsmark på andra sidan om vägen vid tomtgränsen. Men det är Naturreservat. Och vårt granngemensamma avlopp måste i så fall korsas, det ligger på 60-70cm djup.
Men vad kostar en sådan anläggning eller en borra till?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 januari 2016, 15:54:23 »

Du har inte möjlighet att lägga lite jordvärme i serie med nuvarande slinga, låt marken ta värsta smällen (utgående brine först genom 50-100 meter markkollektor och sedan ned i borran).
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 18 januari 2016, 11:08:27 »

Nja, kan man förhindra frysning av hålet med tillfälliga åtgärder nu så är det väl OK att slippa besvär med is i hålet, bara man åtgärdar grundproblemet, som väl för mig är för klent borrhål, min föredragna plan är att minska energiförlusterna i huset, som mera isolering krypgrund och vind och bättre isolering av källarbjälklag. Mera borra löser ju också problemet men kostar en hel del och minskar inte driftkostnaden..bortsett från marginellt bättre COP.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 januari 2016, 10:20:36 »

Jag skulle ställa KB-cirkpumpen i kontinuerlig drift som första åtgärd.
Det hjälper ju föga när kompressorn går kontinuerligt, men under alla andra tider av säsongen.
Annars har jag lite samma uppfattning som micke e, om det ändå skall gå åt pipan, är det lika bra det gör det, och att man åtgärdar grundproblemet.
Även om slangarna deformeras så borde de väl gå trycka tillbaks när hålet tinat, med typ 6 bars tryck?
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 18 januari 2016, 10:04:57 »

Verkar vara labb-rast på G, utomhustempen har stigit från -13 till -5 °C.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 18 januari 2016, 09:42:55 »

Naturligtvis måste du kolla temperaturen i hålet innan du börjar "laborera".
Skrivet av: Roland
« skrivet: 18 januari 2016, 08:48:44 »

Det känns som lite bakvänt att minska risken för frysning i borrhålet genom att köra elpatron. Om man är villig att spendera kW el på att undvika frysning vore det väl smartare med värmekabel i borrhålet den sträcka det går genom jord, ev med kabeln i ett plaströr för att minska värmeförlusterna. Då borde det räcka med några hundra W i stället för flera kW till elpatronen.

Frågan är också hur stor risken för frysning är när KBin är -1. Det är temperaturen vid borrhålsväggen som är den kritiska. Så länge det finns en kanal för vattnet är det ingen risk. I mitt fall har jag funderat på en 7 kW pump när min nuvarande har gjort sitt. Då kommer jag ner mot -2 in och då skulle det kännas det lite oroligt. 
Skrivet av: micke e
« skrivet: 17 januari 2016, 23:42:00 »

Nja...Tillåter tillskott efter 140+360GM. Verkar inte gå in nu, VBfram är lika med VBmål..vilket är mitt dilemma, kommer borran att frysa med kontantdrift och KBin -1 °C ut -4 °C.

Enbart tillskott kan jag ställa in manuellt men då räcker kanske inte effekten (nom 6kW)?
så har min pump gått nu i ca 14 dagar nu, jag resonerar som så att det inte är sista vintern som det är kallt så jag tänker köra på! fryser det så måste det ju iaf åtgärdas förr eller senare så det är lika bra förr...om det nu händer.....
delar gärna med mig av resultatet senare om du vill?.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 17 januari 2016, 21:55:26 »

Du kan ju prova med enbart tillskott så får du se, det kan ju vara kul att veta. Ev frysrisk finns ju högst upp i hålet så kan man köra brinpumpen utan att värmepumpen går värmer man upp det översta "skiktet" med det lite varmare vatten som finns längst ner. Du kan ju även köra brinepumpen (utan VP) en stund så ser du vilken temperatur hålet håller.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 17 januari 2016, 21:49:56 »

Nja...Tillåter tillskott efter 140+360GM. Verkar inte gå in nu, VBfram är lika med VBmål..vilket är mitt dilemma, kommer borran att frysa med konstantdrift och KBin -1 °C ut -4 °C.

Enbart tillskott kan jag ställa in manuellt men då räcker kanske inte effekten (nom 6kW)?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 17 januari 2016, 21:16:02 »

Du kan väl köra pumpen på tillskott ett tag, samt tvångsköra brinpumpen för att jämna ut "värmen" i hålet.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 17 januari 2016, 20:47:59 »

Jamen om borran fryser och slangarna kläms ihop så är det väl inte så kul?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 17 januari 2016, 20:25:47 »

Jag skulle köra på och ha koll på deltat funkar det så funkar det dumt att köra med elpatron i onödan.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 17 januari 2016, 18:59:15 »

Jag fortsätt mina funderingar i http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=60881.0 Heidinas tråd här istället
Citerar mig o Roland därifrån
Citera
Jag har liknande problem. Visserligen OK värme i huset men elpatron går inte in, skulle vilja det för att minska risken för att borran fryser till is, KBin -1 °C KBut -4 °C. Kan man tvinga elpatronen att gå in kontinuerligt?
Roland frågade
Citera
Har du den typ av borrhål där du behöver oroa dig för att det ska frysa: tätt berg och grundvattennivån över bergets nivå?
jag svarade
Citera
Sannolikt ja, men hur vet jag det?
info-behövde (borraren bad mig göra det) vattenfylla hålet efter borrning (granit och diabasränder), skarvat foderrör, grundvattennivån c:a 2-3m.
Roland svarade
Citera
Låter som högriskhål, har exakt samma kombination. Några meter lera under grundvattenytan ner till berget och helt tätt borrhål.
Och jag undrar alltså hur gör man? Jag vill att elpatronen ska in så mycket att borrhålets belastning minskar och därmed att risken för isbildning försvinner

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!