Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 21 november 2007, 09:06:01 »

Det är svårt att dimensionera värmepumpanläggningar utifrån en oljeförbrukning som till råga på allt är uppskattad. Sen är bergets värmeledningsförmåga inte heller exakt känd. Så det är knöligt. Jag skulle sikta på 160 meter borrdjup om grundvattnet ligger 5 meter ner, berget i Blekinge är varmt så bör ge över noll grader in även när pumpen går kontinuerligt. Något som den bara sällan bör göra om 3,5 m3 olja/år är rätt.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 20 november 2007, 20:33:48 »

Ang borrdjup, jag vidhåller mitt resonemang.
Problemet är att när du begär in ett FAST pris, så är det ju lockande att föreslå ett KORT borrhål! Då blir ju totalpriset konkurrenskraftigt, men du får en något högre driftkostnad.

Men det viktigaste i din anläggning är borrhålet!

Du ser ju också när dom kommer till så olika resultat att nåt ÄR fel!

Ta inte ett grunt borrhål, det gör driften av värmepumpen dyrare.
Bra att du har nära till berg... Du kanske kan luska ut hur djupt det är till grundvattnet också. Ev har du eller nån granna nån gammal brunn... Som sagt så är det endast den del som är under grundvattnet som du kommer att använda. Därför är det bondfångeri att ange ett totalt djup, det hjälper ju inte dig alls om nu grundvattnet är lågt.

Sannolikt ligger det runt 5 meter under marknivå och dåräcker nog dom djupare alternativen du fått bra.

Lycka till och hoppas vi inte rört till det för mycket?
Skrivet av: z96mats
« skrivet: 20 november 2007, 19:57:58 »

Tack för era synpunkter och inser av frågorna att jag inte talat om allt.

Jag bor i Blekinge, har lågt i tak i källaren (185 cm), har ca 3 m till berg, har resonerat med leverantörerna om att värma källaren med 4 element (har 4 rum i källaren), har gamla sektionsradiatorer och bett dem beräkna så att brine hamnar på minst 0 gr. Det här med brinetemp. i beräkningsprogrammen verkar knöligt för leverantörerna att ta hänsyn till; "Det blir vad det blir".

Vad gäller VV-volymen, så håller jag med Roland. Helst skulle jag vilja ha 300 liter, men det är svårt att få in även en separat beredare på 300 liter med min takhöjd. Kanske det går att taktiksåga i taket.

Som sagt var så tackar jag för era synpunkter. Det kanske finns några åsikter till efter ovanstående redogörelse?
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 20 november 2007, 19:57:22 »

Ja, det är ganska utstuderat listigt formulerat...

"Tack vare den nya scrollkompressorn producerar IVT Greenline HT Plus 65 gradigt vatten, som ger hela 45 procent mer varmvatten och varmare vatten till elementen"

Genom att direkt efter att man nämnt 65 gradigt vatten nämna 45% mer VV, så tror väl 99% av läsarna att varmvattnet blir 65 grader.

Men rent konstruktionsmässigt är det ju ganska logiskt.  Pumpen gör 65 gradigt vatten och då borde vi ju veta att vattnet i beredaren inte blir varmare än några grader under det...
Skrivet av: lars
« skrivet: 20 november 2007, 19:49:05 »

Tack än en gång luckyman. Jag hade funderat på detta i tre år och så får Du min polett att ramla ner.Men jag måste erkänna att jag känner mig lite förlägen. Jag trodde jag skulle ha förstått detta själv efter att ha läst Värmepumpsforum under många år samt allt annat om värmepumpar.
Frågan om informationen får uttryckas på ett sådant otydligt sätt.
Frågan är om det får vara så otydlig information. Vilseledande konsumentinformation?  Jag skall testa en konsumentvägledare får vi se.
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 20 november 2007, 19:06:53 »

I IVT´s annons om HT+ står det att den gör upp till 65 gradigt varmt vatten, det nämns inte vilket vatten som blir varmt men om det vore vv skulle det ju stått 65 gradigt varmvatten och inte varmt vatten som det står. I och med detta så i den beredare som finns i C-modellerna får man visst ut 45% mer vv.
Jag tror inte ngn bergvärmepump gör 65 gradigt vv mer än vid legionella eller vid xtra vv val.
I R&R så hade Thermia 59 gradigt vv och IVT 58 angivet om jag inte missminner mig
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 november 2007, 18:57:55 »

Varför separat varmvattenberedare? De inbyggda brukar vara på 160 L så det är inte mycket som skiljer mot de föreslagna 180-200 L. Tror man att 160 L inte räcker vore väl 300 L alternativet såvida inte takhöjden gör att inbyggd beredare inte är ett alternativ.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 20 november 2007, 16:52:06 »

EN sak
Vilken pump du än väljer så kommer den att ta ungefär lika mycket (gratis) energi från bergborran.

Då inser du att oaktat val av pump behöver du ungefär lika djupt borrhål... Det skiljer iofs liiitet på uteffekt på pumparna..
Sens moral... finns inte en chans att jag skulle nöja mig med det djup som IVT erbjuder!!!

Pruta till dig djupare hål! Går inte det så BETALA för ett djupare hål.

Det är många som tyvärr har för klena hål, det är bara en gissning som kalkylprogrammen presterar. när dom föreslår ett hål...

Totalt borrdjup är dessutom HELT ointressant det är djup under grundvattenytan (aktivt djup) som hjälper dig att värma huset!
Tänk om du har 20 meter till grundvattnet då kommer det att bli eländigt med IVT´s föreslagna totaldjup!
Även djup  till berget är av stor vikt!
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 november 2007, 14:24:47 »

Källare ca 45 m2 som ska värmas.

Gamla oisolerade källare kan dra mycket värme. Var leverantörerna införstådda med att den skulle värmas?

Är det originalradiatorer ska inte 65 grader framledningstemperatur behövas. Troligen skall fungera med 55 grader fram när det är som kallast ute så 65 gradersargumentation känns inte relevant. 

Vid en prisjämförelse bör man räkna med samma borrhålsdjup för alla alternativen. Pumpar med samma effekt behöver lika djupt borrhål oberoende av fabrikat. IVT brukar, brukade i alla fall, räkna med -2 grader in på köldbäraren och det tycker jag är för lågt. Borrhålsdjupet beror också på hur långt ner det är till berg och grundvatten och var i landet huset ligger.

IVT reglerar värmen på ett annat sätt än Thermia och Nibe som kanske inte är lika elegant men det fungerar det också.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 20 november 2007, 14:10:28 »

Borde  inte IVT HT Plus då enligt reklamtexten ovan även ge 65 graders varmvatten? Eller är det bara värmebärare ut som är 65 grader som ej ger 65 graders varmvatten? Har man i reklamen blandat ihop värmebärare ut och varmvattentemperatur?
Du kan väl inte begära att reklamen skall vara saklig???  Sc:,h  Tror du copywriters är några VVS-tekniker???  ;D

På det sättet kan ju min gamla Nibe-pump också producera 65-gradigt vatten...  knUp
Skrivet av: lars
« skrivet: 20 november 2007, 14:01:02 »

Tack luckyman för ditt sakligt upplysande svar. Jag har frågat många installatörer tidigare men fått olika svar vilket gjort mig förvirrad.
Jag köpte min IVT HT+ enligt reklamannons (som jag sparat): "Varmare vatten - mer varmvatten. Tack vare den nya scrollkompressorn producerar IVT Greenline HT Plus 65 grader varmt vatten vilket innebär att hela 45% mera varmvatten och varmare vatten till elementen"
Borde  inte IVT HT Plus då enligt reklamtexten ovan även ge 65 graders varmvatten? Eller är det bara värmebärare ut som är 65 grader som ej ger 65 graders varmvatten? Har man i reklamen blandat ihop värmebärare ut och varmvattentemperatur?
Skrivet av: Larm_HP
« skrivet: 20 november 2007, 11:31:08 »

Thermia har ett smartare system där man enkelt kan skifta flatsift mellan två olika pressostater. Lätt att ändra själv vid tillfälliga behov.

 Man kan skifta mellan 2 driftpressostater, från 27,5 bar till 28,5 bar. Men du får också ta till hänsyn att det sliter lite extra på kompressorn, att låta den gå upp högre i tryck. Den kommer upp i ca 60 °C utan att skifta pressostat. Skiftar du kommer den upp i ca 62-63°C.
Se dock till att bryta strömmen innan du skiftar! nnars kan det lätt börja spirra lite i fingrarna.

Vid legionellakörning tar den alltid hjälp utav TS2, alltså 6 kW för att få det överstökat så snabbt som möjligt.  >:D

Skrivet av: luckyman
« skrivet: 19 november 2007, 19:07:15 »

Sen när det gäller offerterna så är IVT den som kommer ge mest värme, enligt testerna i R&R så att matcha HT+ 9 så ska de andra ha en 10kw
Den ger också i detta fall mest vv
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 19 november 2007, 19:04:58 »

Jodå IVT HT+ går upp till 65 grader med enbart kompressorn men endast till radiatorerna och det blir då när det är som kallast.
legionellakörningen använder den elpatronen den sista biten blir ca 5-10 timmar /år
Legionellakörningen kan man ställa så detta sker varje dag och för att inte slita på kompressorn i onödan så gör man detta via elpatronen.
När den kör vv så ligger maskinen på 60-62 grader ut ur vvx men vv tempen den kan man bara ställa till 54 grader max
Skrivet av: lars
« skrivet: 19 november 2007, 17:57:11 »

Jag har en IVT ht+ . När jag efter att ha kört ett tag upptäckte jag att den aldrig nådde 65 grader med enbart kompressorn. När jag kontaktade IVT fick jag veta att den ej var inställd för det. Rådet blev att jag skulle ta hem en instllatör och ställa in i så fall. Men det var "inte förståndigt" ty då sjunker cop ner mot 2.5. Gissa om jag kände mig lurad!
Eller är det något jag missförstått.
Har en Nibe 1215 kommer ej upp i 65 utan elpatron. Thermia har ett smartare system där man enkelt kan skifta flatsift mellan två olika pressostater. Lätt att ändra själv vid tillfälliga behov.
Det bäsa är nog att man har ett system där man ej behöver 65 gader
Skrivet av: z96mats
« skrivet: 19 november 2007, 15:55:58 »

Mats här igen!

Är det någon som har tid och möjlighet att titta på min fråga ovan om max VP-temp, utan eltillskott, för en Thermia Duo Optimum?

Och gärna några ord om VP-val utifrån de tre alternativen.

Mvh
Mats

Skrivet av: köldmedie
« skrivet: 19 november 2007, 06:07:00 »

Just vid legionella sker de sista graderna allttid med elpatron. prova att ställa om till max på vv så skall du se att elpatronen inte slår på.
Alltså strunta i legionella körning och höj istället vv tempen så slipper du elpatron..
Skrivet av: Mr_Smith
« skrivet: 18 november 2007, 21:46:43 »

Om jag har rätt för mig så kan Nibe och IVT prestera 65 gr. utan eltillskott, men hur ser alltså Thermias motsv. värde ut?

Kan IVT verkligen detta? När jag kör legionella så är det alltid med eltillskott.
Skrivet av: z96mats
« skrivet: 18 november 2007, 21:31:08 »

Hej!
Jag har nu fått 3 offerter enligt följande:

Thermia:
-Duo Optimum 8 kW
-MBH TWS separat vv-ber. 180 lit.
-Ventiler för tryckpåfylln. frikyla
-Volymtank (knäpptank) 100 lit.
-170 m tot borrdjup
=> Pris 168 000 kr

IVT:
-Greenline HT+, 9 kW
-Separat vv-ber. 200 lit.
-Volymtank 100 lit.
-145 m tot borrdjup
=> Pris 159 000 kr (minus 2500 kr rabatt via Villaägarna)

Nibe:
-Fighter 1135, 8 kW
-Separat vv-ber. 200 lit.
-Ventiler för tryckpåfylln. frikyla
-160 m tot borrdjup
=> Pris 148 000 kr

Huset är från 1918. 2 bostadsplan, tot 114 kvm. Källare ca 45 m2 som ska värmas. Har dim. VP efter kommande utbyggnad på ca 40 m2. Vindsbjälklag isolerat med 470 mm gullfiber (70 % klart). I övrigt så är ytterväggarna ännu inte isolerade. Har inga exakta uppgifter på nuv. förbrukning, men leverantörerna som varit här har uppskattat till ca 3.5 m3 olja per år.

Har en specifik fråga om vilken temp. som Thermias VP max kan prestera utan eltillskott. Om jag har rätt för mig så kan Nibe och IVT prestera 65 gr. utan eltillskott, men hur ser alltså Thermias motsv. värde ut?

Önskar åsikter om VP-val utifrån effekt, borrhål, styrsystem, VP-temp etc.

Tack på förhand!

Mats/

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!