Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Heat?
« skrivet: 20 januari 2005, 11:54:41 »

Skulle jag göra om min upphandling skulle jag propsa på 100 effekttäckning... eller mer... ;D man vet ju aldrig vad man hittar på...
Lite större investering, men lägre driftkostnad...

Hittills har jag klarat det iallafall, men ingen vargavinter än...
Skrivet av: Sven
« skrivet: 19 januari 2005, 23:42:00 »

"Sedan kan man ju fundera på om kravet på funktion skall vara med, eller utan tillskottsvärme av den inbyggda elpatronen  Även detta är en dimensioneringsfråga.", har du något exempel på ett sådant krav?

Min anläggning är såpass överdimensionerad att den inte skall behöva använda elpatronen alls, ens vid riktigt kalla perioder. Det sitter ett tidrelä mellan styrkortet och kontaktorn för elpatronen, som fördröjer elpatronens tillslag med 30 minuter. I praktiken innebär detta att elpatronen aldrig går in, annat än som backup om kompressorn havererar.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 19 januari 2005, 13:34:28 »

Kolla här

http://www.thermia.se/default.asp
under "våra" värmepumpar..

Där kan du läsa att Diplomat som är den nyare pumpen den har lite högre verkningsgrad men även ett högre pris.  
Sagt av en Villa ägare.
klicka på diplomat och sen nere till höger .. produktblad.
Sen samma med villa.
Skrivet av: eleson
« skrivet: 19 januari 2005, 08:54:37 »

...
Den ena (stiebel eltron wpf 10) hade räknat med tillskott från -5,9°, och den andra (thermia villa 105, alt Thermia Diplomat 10) från -7,7°.
...

Hej!
Jag har precis fått hem offerter  från olika leverantörer.
En erbjuder Villa 105 och en erbjuder Diplomat 10 (ev 8)

Hur skiljer du dessa åt,
och hur skall skall jag skilja dessa pumpar åt?

M V H
Erland
Skrivet av: Engan
« skrivet: 19 januari 2005, 08:45:10 »

Dom kan sen tala om vid vilken utetemp som deras val kräver tillskottsel...

Japp ska nog i anbudsförfrågan skriva något som typ "Dimensionera för så lite tillskottsel som möjligt, vid vilken utetemperatur kräver ditt val tillskottsel?"
Skrivet av: Engan
« skrivet: 19 januari 2005, 08:40:43 »

"Sedan kan man ju fundera på om kravet på funktion skall vara med, eller utan tillskottsvärme av den inbyggda elpatronen  Även detta är en dimensioneringsfråga.", har du något exempel på ett sådant krav?
Skrivet av: Sven
« skrivet: 18 januari 2005, 18:55:58 »

En fråga: kan jag inte i anbudsförfrågan bara ange vilken lägsta utetemp jag vill Vp skall klara utan hjälp av eltillskott? Dvs här i Mälardalen är ju det sällan kallare än -10-15 grader, om jag skriver så så får dom dimensionera för detta? Blir inte detta samma utfall som DUT värdet eller pratar jag äpplen och päron?  :)
I mitt jobb ser jag ofta kravspecifikationer där tekniker ställer kraven långt under vad en utrustning är byggd för. Många gånger vet man inte vilka behov som finns i framtiden och man kan därför med lite oförsiktighet diskvalificera en anläggning från användning som den är byggd för pga att man själv har satt för snäva gränser.
Det är inget fel på idén att ange vilken lägsta utetemp anläggningen skall klara, men man bör då börja bakvägen genom att ta reda på vilka begränsningar tänkbara anläggningar har. Jag bor i göteborgsregionen och avtalade om -20 grader som lägsta operativa utomhustemperatur.

Det gäller ändå att vara försiktig för om man specificerar att anläggningen skall klara drift vid t ex -10 eller 15 grader, e. dyl. Vad händer om det smäller till och blir svinkallt under tre veckor om man har gränsat av anläggningens funktion till högre temperatur? Uppstår driftproblem kan leverantören hävda att utrustningen inte är felaktig pga att kundens specifikation anger lägre krav.

Sedan kan man ju fundera på om kravet på funktion skall vara med, eller utan tillskottsvärme av den inbyggda elpatronen ??? Även detta är en dimensioneringsfråga.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 18 januari 2005, 16:43:36 »

Dom kan sen tala om vid vilken utetemp som deras val kräver tillskottsel...
Skrivet av: Engan
« skrivet: 18 januari 2005, 15:37:31 »

Om jag säger att jag vill att pumpen ska klara av -12 grader utan elpatron som tillskott så borde ju samtliga ta höjd för detta och därmed inte hamna på så små pumpar, att vissa fabrikat kan diffa i storlek på elpatron (typ 7 eller 7.5kW) det får jag räkna med när jag går igenom offerterna.

Det jag e lite fundersam på är om det e så bra att ställa ett sånt här krav? Känns inte så bra att jag som lekman ska avgöra detta värde. Det jag menar är att säger jag -26 grader så blir leverantören överlycklig då får han sälja en 25kw pump till min 100kvm kåk... nu tog jag i så det räckte men ni kanske förstår vad jag menar.

Kanske man bara ska ange i anbudsförfrågan att jag vill ha så lite tillskottsel som möjligt och om möjligt at dom kan speca detta?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 18 januari 2005, 13:46:46 »

Vet inte riktigt hur dom använder DUT, förutom att totala effektbehovet ska finnas tillgängligt vid DUT (VP+elpatron)
Helt klart ett bra mått att kräva vilken kyla enbart VP skall klara!!!  Det kommer att variera för olika anbudsgivare eftersom VP storlekarna inte är dom samma tex en kan ha 7,5 och 10 kw pump, en annan tillverkare kanske har 7 kw och 9 kw...
En pump som ger låg uteffekt gör ingen glad!!

Ang borran   Helt klart att som Sven sa låta anbudsgivaren ange erfordeligt borrdjup, sen kan man själv besluta om ev extra meter.
Men man ska va mycket skeptisk till förslag på grunda borror, den ska ju ge "gratisvärmen" till din anläggning.
Skrivet av: Engan
« skrivet: 18 januari 2005, 09:17:26 »

Jorå man räknar med ett teoretiskt DUT, regionvis.
Men olika installatörer kan stoppa in olika värden, det kan ju tom bero på vad man vill uppnå/visa.
Men ska man kunna jämföra olika offerter måste man använda samma värde.

En fråga: kan jag inte i anbudsförfrågan bara ange vilken lägsta utetemp jag vill Vp skall klara utan hjälp av eltillskott? Dvs här i Mälardalen är ju det sällan kallare än -10-15 grader, om jag skriver så så får dom dimensionera för detta? Blir inte detta samma utfall som DUT värdet eller pratar jag äpplen och päron?  :)
Skrivet av: Sven
« skrivet: 18 januari 2005, 00:24:44 »

Man tar en risk när man som köpare specar borrdjupet i anbudsförfrågan. Jag skulle vilja påstå att diskussionen ofta handlar om hur djupt man har borrat i meter utan att många av oss egentligen kan avgöra om det är det optimala borrdjupet för varje individuellt borrhål. Den enda som med någorlunda god träffsäkerhet kan avgöra detta är den skicklige borrare som ser vilka mineraler som kommer upp i dagen under borrningens gång. Ett 150m djupt hål med "taskiga" mineraler kan i praktiken motsvara 120m "gynnsamma" mineraler.
Vad jag snöar in på här är att man kan binda ris till egen rygg den dag man reklamerar en anläggning pga bristande funktion och leverantören kan hävda att det är köparen och inte leverantören som har svarat för dimensioneringen.
Som köpare struntar jag egentligen i om mitt borrhål är 100 eller 200 meter djupt så länge det levererar den energi som behövs under 100 år och får besparingskalkylen att gå ihop. Jag får ibland intrycket att det är viktigare att man har x antal meter än att besparingen skall bli x antal KWh.

Vart jag vill komma är att man bör låta leverantören svara för projekteringen och kräva att anläggningen, inklusive energibrunnen, skall vara väl dimensionerad ifrån början för att svara mot fastighetens förutsättningar, köparens behov och den upprättade besparingskalkylen. Borrhålets djup skall justeras efter geologiskt utfall, dvs borras djupare för att kompensera för mineraler med låg värmeledningsförmåga. Detta är inte grekiska för den skicklige borraren.

Att man sedan tar reda på hur djupt leverantören avser att borra och ökar detta djup tills man själv känner sig trygg är en annan femma. Då kan inte leverantören hävda att han egentligen har velat borra djupare men styrts av kunden.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 17 januari 2005, 22:49:12 »

Av mina tre offerter hade två lämnat DUT -20° och årsmedeltemp 5,7°. Detta för Gamla Uppsala. IVT-offerten hade ingen av dessa uppgifter med, och den gick bort direkt pga mycket högre pris än de andra två.

Den ena (stiebel eltron wpf 10) hade räknat med tillskott från -5,9°, och den andra (thermia villa 105, alt Thermia Diplomat 10) från -7,7°.

De hade räknat med 40000 kWh värme resp 35000 kWh.
Hål 183 resp 160 m.

Jag tog den första, vilken var billigast, hade störst pump, och längst hål. Sedan lade jag på 20 meter på hålet.

När det var -15° i november hade jag ca 18 kompressortimmar per dygn, inget tillskott, så jag känner mig rätt lugn för att det skall orka med även om det nyper till ordentligt.
Skrivet av: Engan
« skrivet: 17 januari 2005, 21:29:33 »

Nej du har helt rätt, då va frågan hur jag ska få tag på DUT värdet för min kommun?
Skrivet av: admin
« skrivet: 17 januari 2005, 20:20:04 »

Det bästa är nog ändå att alla räknar med samma...

Du skall ju inte sålla bort ett visst fabrikat bara för att killen eller tjejen som räknar på din anläggning inte är så duktig på sitt jobb...
Det säger ju inget om pumpen, eller installatören heller för den delen, detta då förutsatt att den som räknar på det inte tänkt montera pumpen med.
Skrivet av: Engan
« skrivet: 17 januari 2005, 20:13:32 »

Jorå man räknar med ett teoretiskt DUT, regionvis.
Men olika installatörer kan stoppa in olika värden, det kan ju tom bero på vad man vill uppnå/visa.
Men ska man kunna jämföra olika offerter måste man använda samma värde.


Kan man inte vända på det, man skriver i anbudsförfågan att man vill att dom i sitt anbud specar vilket DUT-värde som dom räknar med? Då kanske dom inte kan mörka eller har jag fel? Risken är ju förstås att jag får svårare att jämföra offerter? Eller så kanske jag kan sålla de som sticker ut?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 17 januari 2005, 16:06:22 »

Jorå man räknar med ett teoretiskt DUT, regionvis.
Men olika installatörer kan stoppa in olika värden, det kan ju tom bero på vad man vill uppnå/visa.
Men ska man kunna jämföra olika offerter måste man använda samma värde.
Skrivet av: Engan
« skrivet: 17 januari 2005, 15:29:06 »

Denna parameter är ganska viktig då det kan göra ganska stor skillnad på kollektorlängden om de räknar med 0 grader eller -2 grader.

Försök även ha samma DUT i alla offerter, hör dig för med en installatör på orten vilken DUT som är rimlig där du bor.


Vad gäller DUT värdet, jag bor i Mälardalen, några mil utanför Uppsala, borde inte DUT värdet där vara detsamma som i resten av Mälardalen? Borde inte alla beräkna på det DUT värde som gäller i Mälardalen? eller är det inte så det fungerar?
Skrivet av: Engan
« skrivet: 14 januari 2005, 09:21:25 »

ok tack, då ska jag endast ange aktivt djup.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 13 januari 2005, 21:36:14 »

Ang borrdjup... för att minska risken för "tjafs" i efterhand, kan det vara bättre att "bara" ange Aktivt borrdjup.
Det "passiva" djupet är ointressant för dig och vetskap om det får man först sen man borrat.
Grundvattennivån är ju en okänd faktor...
Skrivet av: Engan
« skrivet: 13 januari 2005, 08:06:04 »

 :) jo ett redigt underlag ska det vara.
Skrivet av: kek29
« skrivet: 12 januari 2005, 11:09:07 »

Engan...entreprenörernas skräck  ;) Så ska det fan i mig se ut...en klart manlig anbudsförfrågan måste jag säga  ;D Gissar att det kan sålla bort några firmor och det är ju helt OK eftersom dom seriösa kommer ju att ge dig svar på alla frågor !!
Skrivet av: admin
« skrivet: 12 januari 2005, 10:56:25 »

Denna parameter är ganska viktig då det kan göra ganska stor skillnad på kollektorlängden om de räknar med 0 grader eller -2 grader.

Försök även ha samma DUT i alla offerter, hör dig för med en installatör på orten vilken DUT som är rimlig där du bor.
Skrivet av: Engan
« skrivet: 12 januari 2005, 10:54:22 »

ok, tack.
Skrivet av: admin
« skrivet: 12 januari 2005, 10:50:25 »

Skriv typ:

Lägsta inkommande KB-temp vid DUT xx grader (beror på var i landet du bor) skall vara 0 grader.
Skrivet av: Engan
« skrivet: 12 januari 2005, 08:41:44 »

oj det blir lite för tekniskt för mig, hur ska jag veta det och vad mäts det i...  :-\
Skrivet av: admin
« skrivet: 11 januari 2005, 23:01:38 »

Speca hur låg du vill att inkommande köldbärare får vara som lägst. Ju varmare KB desto högre COP på anläggningen.
Skrivet av: Engan
« skrivet: 11 januari 2005, 10:33:57 »

Hejsan!
 
Har lokaliserat ett antal totalentrepenörer till min tänkta bergvärmeinstallation. Tänkte gå ut med någon slags kravspec för att få in så snarlika anbud som möjligt att jämföra mellan.
 
Är det något i denna (se nedan) som jag borde lägga till/ta bort?
 
 
**************************************
Till anbudsgivare
 
 
 
Kund:
 
Namn:
Adress:
Tfn arb:
Tfn hem:
Mobil:
E-post:
 
 
Anbud ska innehålla:
 
o När kan arbetet påbörjas & vara klart?
o Lönsamhetskalkyl med servicekostnad.
o Vad ska/kan jag som kund göra? (bygglov mm?).
o Lösningsförslag.
o Vad ingår i anbudet? dvs. borrning, slang, vätska, nedgrävning av slang, värmepump, reglerutrustning, installation av värmepump, igångkörning & intrimning, mätprotokoll mm. Specificera!
o Vad ingår inte?
o Specificera aktivt samt totalt brunnsdjup.
o Var på tomten vill man borra?
o Använda bef elpanna som acctank?
o Referenser installationer i trakten?
o Garantier för installation, borrning & utrustning?
o Funktions & skötselinstruktioner.
o Certifieringar?
o Betalningsvillkor.
o Priser med moms.
 
Husdata:
 
o Fastighetsbeteckning:
o Uppvärmd yta: 175kvm(150+25).
o Souterräng.
o Vattenburen elvärme, VVB (TMV Attack 2000 -97) med 9 + 4,5 Kw patron (effektvakt), 160 L acctank inbyggd. 15 Element. Ca 2kvm vattenburen golvvärme.
o El-åtgång/år inkl hushållsel: ca 37000Kvh.  
o Huvudsäkring 20A
 
I beaktning:
 
o 4 pers hushåll, 2 vuxna, 2 barn.
o Inga andra bergvärmeinstallationer i området.
o Tomt belägen ca 30m ovan vattenlinjen.
o Berg max 2 meter under marken.
o Vattenbrunnarna i samma "breddgrad" är 70-80 meter djupa.
o Ta höjd för en ev. utbyggnad av huset, 65+45kvm (vardr/kök+garage). Golvvärme i den nya och ev. i en del av gamla huset.  
o Ett hörnbubbelbad kommer i framtiden.
o Vill ha gott om varmvatten.
o Vill om möjligt hämta kyla ur hålet för att få svalare inomhusklimat under sommaren, hur skulle en sådan lösning kunna se ut?
 
 
Tillägg:
 
o Bifogar statistik över total el-åtgång kontra el-åtgång panna.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!