Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Kall Kyl
« skrivet: 05 september 2006, 23:09:27 »

Daikins största Altherma drar 12A enfas. I Hydroboxen sitter det en 9kw elpatron (3*13A). Effektvakten stjärn-kopplar först patronen vilket ger istället ger 3kw, räcker inte det så kopplas den ur helt. När pumpen går samtidigt som elpatronen så går det 25A i en fas. Eftersom jag har svårt att tro att jag kan hålla denna fast helt fri från andra laster så kommer jag i praktiken att ha en 3kw patron som tillskottsvärme. Det käns som att det blir för lite (5+3kw vid -15). Ska jag ska satsa på 6kw patronen istället så får jag 5+6kw men å andra sidan så ligger jag risigt till om pumpen skulle stanna av någon anledning. Tilläggas bör att varmvattnet värms av en 3kw patron kopplad på de två "lediga" faserna. På så sätt blir inte snedbelastningen lika stor trots att uteenheten är en efasbelastning. Man kan programmera styrsystemet så att under en viss utetemperatur värms varmvattnet endast med el och inte alls av pumpen.
Skrivet av: Kall Kyl
« skrivet: 31 augusti 2006, 22:20:24 »

En bergvärme (jordvärme) storleksordningen 9-10 kw eller kanske någon av de nya IVT Premium line X15/ Nibe 1250 tycker jag kan vara en lämplig lösning.
Hej Fixaren!
Nibe var här för några år sedan och kollade. Bergvärme var uteslutet, pga avsaknaden av berg antar jag? Ytjordvärme gick inte heller för gräsmattan var för liten. Sista alternativet var tydligen att borra två djupa hål ner till grundvattnet och cirkulera vatten mellan dessa hål (jag vet inte vad denna metod kallas?) men denna metod var alldeles för osäker. En annan husägare hade provat detta en bit härifrån och de hade svårt att hitta tillräckligt mycket tillräckligt rent vatten. De talade om borrhål på drygt 2*100m. Kvar är väl då bara luft/vatten? Jag var och kollade på CTC idag och börjar tycka att deras kombination med EcoAir kanske inte är så dum?

Ta dig en titt på www.ecozon.se så hittar du lite roliga saker.
Hej Rikard!
Intressant länk. Jag har kollat lite på prylarna och jag tackar för länken. Men det verkar inte riktigt som att det är ett svar på min fråga. Har det möjligtvis hamnat i fel tråd på nåt sätt? I en annan tråd frågade jag om du visste var jag kunde hitta mer info om Daikins styrsystem.

Titta på Ariwells pump från Essen company, finns från 6 - 14 kw.
Hej Dragan! Ja, det konceptet gillar jag. Jag har fått numret till några installatörer i närheten som jag ska ringa. Fast jag är lite tveksam till dem på grund av att de verkar inte gjort speciellt många installationer här nere. Får se om de kanske lyckas övertala mig  :)

Tapesterat renstängsel är det oförtjänta öknamnet som Älvsbyhus har.
;D Hahaha. Vi bor granne med två nybyggda Älvsbyhus.

mvh Professorn
Skrivet av: dragan
« skrivet: 31 augusti 2006, 21:55:39 »

Titta på Ariwells pump från Essen company, finns från 6 - 14 kw.
Har även slingberedar acktank med elpatronstyrning och shunt automatik.
R410A som kökdmedium.
Skrivet av: eleson
« skrivet: 31 augusti 2006, 21:48:10 »

F'låt, alla skåningar kanske inte vet ...  ;)
Tapesterat renstängsel är det oförtjänta öknamnet som Älvsbyhus har.   >:D

Om jag skall häda ordentligt, kanske isolera lite ...
/Erland
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 31 augusti 2006, 21:03:18 »

En bergvärme (jordvärme) storleksordningen 9-10 kw eller kanske någon av de nya IVT Premium line X15/ Nibe 1250 tycker jag kan vara en lämplig lösning.
Skrivet av: qvisten
« skrivet: 31 augusti 2006, 19:36:24 »

Ta dig en titt på www.ecozon.se så hittar du lite roliga saker. Stabila byggen med standrad prylar. Så om det skulle skita sig så har du inga problem att få det lagat. Sen att panndel är svensk byggd är inget negativt. Ute delen jobbar med låga tryck vilket gör dem väldigt driftsäkra.

mvh Rickard
Skrivet av: Marcus T Cicero
« skrivet: 31 augusti 2006, 19:24:08 »

Hallå herr Kalkyl *vinkar*

Ditt maximala effektbehov ligger någonstans mellan 11 och 13 kw. Dimensionerar man VPn för att täcka 60 - 70 % av toppeffekten så klarar den ca 95% av årsbehovet. Nu finns det ju purister som inte tål tillsats och tillhör man den skaran så tar man i mer.

Hälsningar från Cicero.
Skrivet av: Kall Kyl
« skrivet: 31 augusti 2006, 18:41:39 »

11kW i Skåne, är det ett slott eller ett tapetserat renstängsel??
;D
ca 200m2 på 2 plan + kall vind. Ytter och innerväggar består av tegel med en luftspalt emellan som enda isolering. I taket mot vinden ligger det 10cm torv. Ganska dåligt isolerat men jag tror det är en rätt vanlig huskonstruktion här nere för ett hus från 30-talet. Dessutom har vi rätt varmt inne. Renstängsel har jag aldrig sett, speciellt inte tapetserade ;)

Skrivet av: eleson
« skrivet: 31 augusti 2006, 10:47:35 »

Gör följande reality check:
4 m3 olja , gissa 80% verkningsgrad.
40000 * .8 = 32kWh i årsbehov.
Grovt röknat max effekt behov, minst : ca 32/3(erfarenhets siffra) = 11kW.

Hmmm, som norrlänning så undrar jag ändå ...
11kW i skåne, är det ett slott eller ett tapetserat renstängsel??
/Erland
Skrivet av: Kall Kyl
« skrivet: 31 augusti 2006, 09:00:05 »

Genom att kontrollera gångtiden för oljebrännaren har jag räknat ut genomsnittseffekten som pannan utvecklar. Snittet för hela perioden januari-februari ligger på hela 9kw(!) Hur ska jag dimensionera?

Jag tänker mig att om jag har ett snittbehov på 9kw (mätt på en period över flera dagar) så ligger säkert topparna något högre. Hur mycket högre? Helst skulle jag vilja ha 14-15 kw för att vara på den säkra sidan men det är rätt mycket även om jag säkrar upp till 25A  :'( Kanske räcker det med mindre?

Jag tänker mig 2 olika alternativ:
1/ Om jag väljer en pump som slår ifrån redan vid -10 ºC så måste jag kunna täcka hela effektbehovet med el. Då behöver jag en pump på ca 10-12kw + el 10-15kw.

2/ Om jag väljer en pump som går ner till -15 eller kallare så räknar jag med att pumpen högst stannar några gånger per år och då endast några timmar. Vid dessa tillfälle accepterar jag något lägre innetemp förutsatt att jag har varmvatten (jag bor i skåne). Helst skulle jag så vilja ha en stor inverterpump som levererar 8-10kw vid -10 ºC och endast en 6kw elpatron.

Jag räknar med en årsförbrukning av Olja på ca 4m2

Tänker jag fel?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!