Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: köldmedie
« skrivet: 05 april 2006, 08:29:05 »

Kolla noga så att dom inte gradar mot ditt hål och inte närmare än 30 meter från ditt hål
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 04 april 2006, 17:37:10 »

Nej det har ingen betydelse bara hålen ligger minst 20 meter från varandra
Skrivet av: Amatör
« skrivet: 04 april 2006, 17:01:16 »

Trots att installatören försäkrat mig om att det räcker så har jag förhandlat till mig 140 m borrdjup, istället för de 125 som offererats (och dessutom sänkt anbudssumman från 124' till 122' - men som nån skrev här på forumet "Man blir alltid blåst ändå"  :-\ ).

Nu till frågan: Mina närmaste grannar ska också borra snart. Har det någon betydelse för mitt borrdjup?
Skrivet av: tolins
« skrivet: 17 mars 2006, 16:33:20 »

installatören verkar veta vad han pratar om men lite extra borrdjup tycker jag att du ska ta det betalar sig i längden
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 17 mars 2006, 13:57:17 »

Vet inte riktigt vad man skall kalla "normala" system som behöver en så där 55 grader fram vid dimensionerande utetemperatur.

Håller verkligen med. Det borde finnas ett begrepp "medeltemperatursystem"
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 mars 2006, 13:53:36 »

"nej, nej, nej, jag har gått igenom ditt hus med dess förutsättningar och det räcker absolut med en 6 kW, till och med om du tänker bygga ut köket.

Håller med om det.

Jag frågade om en djupare borra till 6kW motför de 125 m som var i anbudet, men det tyckte han också var bortkastade pengar, inte bara för extra borrade metrar utan också annan rördragning.

Han sa dessutom att jag har 2-rörs radiatorer och högtemp!!!!?????!  och sa nåt om mellan 40-60.


Aha, 125 meter borrhål offererat. De 105 meter aktivt djup som nämndes i första inlägget tolkade jag som kanske 110 meter totalt borrdjup totalt. Beroende på grundvattendjup och var berget börjar kan det bli så att det blir betydligt mer aktivt borrhål än 105 meter.

I mitt fall räknade man också med 20 meters skillnad mellan aktiv borrhål och totalt djup men då grundvattnet ligger på 4 meter och berget börjar 7 meter ner blev det en hel del meter mer aktivt borrhål än vad jag hade räknat med.

Så frågan är på vilken nivå grundvattnet och berget kan tänkas ligga. Är det högst 10 meter till berg med vatten är 125 meter borrhål inget att säga något om med tanke på oljeförbrukningen. Men tänk på att borrhålet varar nästan för evigt. Några tusenlappar till där och det finns marginal för framtiden. Nödvändigt är det dock inte.

Definitionen på högtemperatur- och lågtemperatursystem verkar vara lite flytande. Lågtemperatur är för mig golvvärme och högtemp. ett system som kräver 80 grader fram när det är riktigt kallt. Vet inte riktigt vad man skall kalla "normala" system som behöver en så där 55 grader fram vid dimensionerande utetemperatur.
Skrivet av: Amatör
« skrivet: 17 mars 2006, 11:41:04 »

 *vinkar* Nu har jag pratat med installationsfirman....och.... han sa så här ang 7kW och djupare borra........ "nej, nej, nej, jag har gått igenom ditt hus med dess förutsättningar och det räcker absolut med en 6 kW, till och med om du tänker bygga ut köket. Vi ansvarar för anläggningen och har installerat flera med 5kW på större hus än ditt i det här området. Vi bor dessutom i det här området (det är därför jag vänt mig till just den här installatören) och kan inte leverera feldimensionerade/felaktiga anläggningar till grannarna. Blir det fel av nåt slag är det bara att komma och  knUp . Om du envisas kan du naturligtvis få en 7kW och djupare borra men du kastar bort pengar du kan använda till annat." Så sa han nåt om energitäckning 98%. Jag frågade om en djupare borra till 6kW motför de 125 m som var i anbudet, men det tyckte han också var bortkastade pengar, inte bara för extra borrade metrar utan också annan rördragning.

Han sa dessutom att jag har 2-rörs radiatorer och högtemp!!!!?????!  och sa nåt om mellan 40-60.

Skrivet av: köldmedie
« skrivet: 17 mars 2006, 09:52:18 »

Då har du lågtemp.

Bästa tänkbara radiatorer för värmepump.

Du behöver nog inte grotta in dig mer i framledningstemp nu när vi vet att du har låg temp radiatorer.

Har du pratat med installationsfirman om 7kw med tanke på vad som sagts tidigare i den här tråden.
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 17 mars 2006, 09:00:04 »

"sektionsradiatorer" Mycket vatten = Bra!
Skrivet av: Amatör
« skrivet: 17 mars 2006, 08:31:45 »

Angående det här med framledningstemperaturen/hög- respektive lågtemp; efter shunten (på oljepannan) sitter det en termometer på ett av rören, är det där jag kan läsa av framledningstemperaturen??? Då ska jag, i så fall, bara önska att det ska bli -20o igen så jag kan läsa av då!? Eller är jag helt fel ute?

Och angående elementen så är dom inte tunna och platta utan såna där riktiga dammsamlare med en massa mellanrum, då vet ni vad jag menar va?
Skrivet av: Amatör
« skrivet: 15 mars 2006, 08:37:06 »

Stort tack för era svar :)  (det finns ju några gentlemän här  :-*) återkommer med all säkerhet när jag diskuterat med "pumpnasaren".
Skrivet av: köldmedie
« skrivet: 14 mars 2006, 19:54:38 »

Jag säger det igen, en 7 kw pump och djupare hål så har du både till eventuell utökning av både familj och bostadsyta.
pruta till dig det vet ja !!

En 6kw pump är förliten och framförallt borrhålet 105 meter, det måste vara ett skämt (nej han som räknade åt dig ville snåla så han hamnade billigast och fick jobbet, stå på dig och låt dig inte luras.)
Skrivet av: GöranM
« skrivet: 14 mars 2006, 16:25:39 »

Rolands råd ang hålet är såklart viktigt!
... sen är 6 eller 7 kw en smaksak faktiskt
6 är säkert helt ok för dagen ... men med en lite större familj i huset nån gång ... och ett större kök, så är nog 7 att föredra, och bra värmepumpsinstallationer är ju klart värdehöjande så det är nog ingen dum investering.

Nu återstår bara frågan vad pumpnasarna ;) har mage att begära för hela härligheten, vi är både nyfikna och snabba att dömma här ;D ... men det finns gott om jämförsiffror här och priserna är rätt uppblåsta på marknaden så det lönar sig att vara medveten, TIOTUSEN är väl ofta fullt rimligt att pressa priserna . eller ??????????
Skrivet av: Amatör
« skrivet: 14 mars 2006, 16:16:30 »

Det är för en 6 kW pump.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 mars 2006, 15:37:38 »


Nu ser jag att man räknat med en oljeförbrukning på 3 kubik, stämmer ju inte, och pannverkningsgrad 80%, stämmer inte heller.



Den verkningsgrad du skriver om är förbrännings- eller pannverkningsgraden medan den i offerterna är årsverkningsgraden. Den förstnämnda tar inte hänsyn till värmeförlusterna från pannan och förlusterna via skorstenen när brännaren inte går. 80 % är rätt högt med tanke på den låga förbrukningen även om pannan inte är gammal. 23900 verkar högt räknat, finns nog en hel del säkerhetsmarginal där. Antar att det är en 5 kW pump som har offererats. Tycker att en pump på 7 kW är att ta i lite väl mycket men det är en fråga om utbyggnadsplaner, önskad temperatur inomhus osv.

Brutto är vad som tillförs med oljan. Idag med oljepannan går en del ut via skorstenen och en del är förluster till källaren som kanske inte kommer huset till godo. Nettoenergibehov är vad huset tillförs efter det att förlusterna räknats bort. Det är nettobehovet man dimensionerar efter.

105 meter borrhål är för lite, jämför med mina värden och tänk på att berget i Sundsvall är lite kallare. 25 meter till är på sikt väl spenderade pengar, klarar också lite större pump om det behövas i framtiden. Återigen frågan om utbyggnadsplaner. Det är i praktiken mycket svårt att fördjupa existerande borrhål. Obs att det står medeltemperatur köldbärare. Det är temperaturen vintertid som är den viktiga. Att temperaturen sommartid kan bli +3 eller +4 grader har man inte så stor glädje av. 

Kostnaden för köpt energi minskar med 16 -17 tusen kr/år. Sen blir det ingen sotning. Det borde ge en bra återbetalningstid.
Skrivet av: tolins
« skrivet: 14 mars 2006, 15:18:06 »

Enligt kalkylen verkar pumpstorlek vettig men tycker borrdjupet verkar litet med tanke på effektutaget brukar ligga på ca 140 m aktivt hål. Jag har inte läst från början av tråden har kanske missat nåt
Skrivet av: GöranM
« skrivet: 14 mars 2006, 15:04:47 »

Netto/Brutto är just pannans verkningsgrad .. du häller i en liter olja ... värmer dig själv med 0,8 och kråkorna med 0,2. ... eller i detta fallet 24000 till huset och 6000 genom skorstenen.
Värmepumpen har ju ingen skorsten ;) ... redan det en framgång !!!

Är det här kalkylen för en 6 eller 7 kw pump ?

610 kwh tillsatsel är  väl fullt rimligt men många "här" inkl jag själv tycker nog det är i mesta laget .

Kalkylen verkar ju vara lite försiktig ... 3kbm 80% .. men det är nog klokt ! 90 % håller nog bara pannan när den är nysotad ;)

 

Skrivet av: Amatör
« skrivet: 14 mars 2006, 14:44:09 »

Först måste jag komplettera ang huset: fick nyss veta att det varit ett trähus från början som senare tilläggsisolerats och fått tegelfasad, om det har nån betydelse. Jag kollade på kalkylen och den ser ut så här: (förresten vad är netto- respektive bruttoenergibehov???)

Nu ser jag att man räknat med en oljeförbrukning på 3 kubik, stämmer ju inte, och pannverkningsgrad 80%, stämmer inte heller.

Tappvarmvatten                              4500 kWh
   
Nuvarande driftkostnad kr/år         33.400,-

Jag själv får min driftkostnad till  2,5 kubik olja    25.000:-
samt 4800 kWh i hushållsel                              ca  6.000:- ?????

EFTER INSTALLATION AV VÄRMEPUMP:

Fastighetens nettoenergibehov    23900 kWh
"                    bruttoenergibehov   29880 kWh

Energibehovet fås genom

Avgiven energi från värmepump    23300 kWh
samt tillsatsenergi, netto                   610 kWh

Energiförbrukning med värmepump 
Elförbrukning, värmepump                           7400 kWh
Tillskott   som el                                              610 kWh

Besparing mot nuv förbrukning                    21870 kWh

Förutsättningar
Aktivt borrhål                          105 meter
Antal hål                                     1

Medeltemperatur framledning   45oC
Medeltemperatur köldbärare      0 oC

Husets toppeffekt                       7,2 kW     vid dimensionerande ute-temperatur???
Rek tillskottseffekt                      1,7 kW

Energitäckning                                 98%
Max framledn-temp GL+/G, HT+    60/65 oC

Beräkningen grundas på normal enligt SMHIs statistik. Vid berg/jord förutsättes 30% (volym) etanol.
Kalkylen är framräknad med bästa möjliga underlag, men inte en utfästelse av att resultaten exakt infrias.
Ver 7.82    2005-08-10               2005-01-14             2005-10-10


Puh.....
Skrivet av: GöranM
« skrivet: 14 mars 2006, 13:09:59 »

Fanns det verkligen enrörssystem och små tunna fjantradiatorer så tidigt som -55?,
inbillar mig att husen "krävde" lite rejäla grejor då för att kunna hålla +20 inomhus .

Med givna fakta ... byggfunderingar mm så kan man ju bara hålla med fg talare .. 7kw!

Vad säger säljarens energikalyl ... max energibehov ? tillsatsel från --- grader , beräknat antal timmar tillsatsel?
Skrivet av: maha6305
« skrivet: 14 mars 2006, 10:23:55 »

Tvårörs kan man inte säga till 100% Men det är troligt. (Det finns den hemska variant jag själv har. Inga synliga koppel eller bypass utan dolt förlagda.)

Jag tycker "Amatör" skall tänka på att tidigare inomhustemp 19-20 kan önskas ökas i framtiden ev om huset byggs till. Dessutom är ni bara två personer Därför skall dimensioneringen inte vara "slimmad" med hänsyn bara till tidigare oljeförbrukning.

Angående golvvärme är det ju som bekant perfekt för värmepumpar då framledningen kan hållas lägre. MEN ska man blanda det med befintliga radiatorer krävs extra shuntgrupp eftersom det blir två system med skiljda temperaturer = extra kostnad.

Det köldmedie frågade var viktigt. Kan framledningstemperaturen läsas av på en termometer nu när det varit -20 kallt så är det guldinformation...
Skrivet av: köldmedie
« skrivet: 14 mars 2006, 10:11:45 »

Du har nog två rörs element.
Hur varmt vatten shuntar du ut när det är -20 grader ute? (Öppna alla termostater på elementen och kör ut 55 grader till elementen när det är kallt ute, är det tillräckligt varmt så håller sig innetemperaturen bra.

Om du har utbyggnads tankar, kör på 7 kw (+2000 kronor) och lägg till 20-30 meter borrhål så skall du vara med i matchen.

Ångående överdimensionering så kan man koppla in en volymtank på 100 liter så pumpen får mer vatten att jobba mot.
Det kan vara risk annars att det blir mycket start och stopp för kompressorn och det sliter på maskinen säger experterna men jag vet inte.

Hör med firman och lägg fram att du kanske skall bygga ut och fråga om en volymtank skulle fungera.

Lycka till!!

Verkar som ingen annan skriver så mycket i den här tråden, kom igen nu och hjälp amatör!!!!!
Skrivet av: Amatör
« skrivet: 14 mars 2006, 09:04:33 »

Nu har det försvunnit en del inlägg i den här tråden, bl a offerten jag fått, men jag fortsätter här ändå, upprepar mig en del först: friliggande hus i Sundsvall byggt -55, tegelfasad, 90 kvm (2 sovrum och badrum ligger en halvtrappa upp och under det en halv källare (garage, pannrum,tvättstuga), 3-glasfönster, CTC-family oljepanna från -95, verkningsgrad 90%, förbrukar ca 2½ kubik olja med en innetemp på 19-20 grader på 1 vux och 1 tonåring. Elementen tror jag är tvårörs - (hav tålamod och förståelse för jag är kvinna  ;) ) det går ett rör in i elementen upptill och ett rör nertill. Hög- eller lågtemp vet jag inte?????

Jag har fått en offert på en IVT Greenline HT Plus C6. Köldmedie här rekommenderade en 7kw pump och likadant gjorde en granne i området. Vad säger ni övriga? Jag blir så osäker och behöver flera synpunkter. Har läst att det är fel att överdimensionera också. Vad tycker ni?

Mitt i förvirringen dök en tanke upp, att om man någon gång kommer att bygga ut lite (har så litet kök) eller kanske lägga in golvvärme - vad krävs det för pump då???


Skrivet av: köldmedie
« skrivet: 09 mars 2006, 07:07:03 »

Det vet jag inte, med priserna du fick av mig kan du ringa till ett borrföretag och få en offert så ser du hur dom gör med såna delar.
Skrivet av: bibozz
« skrivet: 08 mars 2006, 18:45:41 »

Räkna med 600 kronor/meter innan berg och 250 kr/meter när berg påträffats
Tack för uppgiften! Bör man lägga till någon igångsättningskostnad gällande att få borrutrustningen på plats ?
Skrivet av: köldmedie
« skrivet: 08 mars 2006, 10:50:48 »

Räkna med 600 kronor/meter innan berg och 250 kr/meter när berg påträffats
Skrivet av: bibozz
« skrivet: 08 mars 2006, 09:48:24 »

Har du långt ner till berg. (Den delen man borrar ovanför berg är dyr, kolla upp det med grannar som eventuellt har borrat.)

Pumppriser kan med fördel kollas på Rinkaby Rörs sajt. Men vad är skäligt pris för borrning? T ex 140 meter respektive 160 meter ? Någon som har koll på detta ?
Skrivet av: köldmedie
« skrivet: 08 mars 2006, 07:27:34 »

Värmer du även källar delen?

Jag skulle säga en 7kw pump med ca 170 meters aktiv borra.

Har du långt ner till berg. (Den delen man borrar ovanför berg är dyr, kolla upp det med grannar som eventuellt har borrat.)
Vad har du för radiatorer, enrörs eller tvårörs.
Behöver du varmare vatten än 55 grader ut till elementen när det är som kallast.
Skrivet av: Onkel Tompa
« skrivet: 07 mars 2006, 22:06:02 »

Hej och välkommen till forumet.

Jag tycker du ska börja med att titta runt lite, både på forumet och på nätet för att lära dig lite om de olika märkena, det är bra kunskaper att ha när du börjar ta in offerter. Du kommer snabbt lära dig att priserna varierar ganska mycket på de olika märkena. De olika pumparna är också uppbyggda på lite varierande sätt. Vissa prioriterar värmeproduktion, medans andra har har lagt krutet på att kunna leverera mycket varmvatten. Tänk igenom era behov, läs lite om de olika pumparna, ta hem några installatörer som får räkna lite. Du kommer antagligen få fler svar här på forumet från några fler medlemmar. :)
Skrivet av: Amatör
« skrivet: 06 mars 2006, 10:48:15 »

Har ett tegelhus utanför Sundsvall på 90 kvm med halv källare (garage, tvättstuga,pannrum). Byggt 55. Oljepanna CTC Family -95 (tror jag). Förbrukar ca 2½ kubik olja (ca 20 grader inomhus) på 1 vux och 1 tonåring. Har ni några rekommendationer på lämplig vp? Behövs fler uppgifter?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!