Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: phl
« skrivet: 03 januari 2010, 20:41:27 »

Nu verkar ju tillskottet ha vaknat lite, ligger nu på dryga 10kW och var uppe och vände på dryga 12kW. Har konfigurerat effektvakten för 23A huvudsäkring, får förlita mig på gL/gG-säkringarnas tröghet ;) Effektvakten säger att jag ligger på 20-21A per fas, det känns bättre.
Skrivet av: thalle
« skrivet: 03 januari 2010, 20:26:14 »

Ser ut som jag har samma pump som du. Och jag har ändrat min från -10 till -18 eller nåt i den stilen vill jag minnas.
Tuffar på bra utan varningar, har väl inget kaxigt dT vid -15 men lite ger den iaf. Har inte orkat räkna på om det är ekonomiskt eller inte.
Ändra om du känner för det, annars låt bli. Ändringen är i fabriksläget, "Skyddsfunktioner/Blockera värmepump vid låg utetemperatur"
Skrivet av: phl
« skrivet: 03 januari 2010, 18:46:31 »

Installationshandledningen säger att värmepumpen inte kör vid "temperaturer under ca -10C" och jag hittar inga inställningar för lägre temperatur i menyerna. Iaf inte i service/installationsläget. Har inte bråkat i läget för fabriksinställningar.

Dessutom undrar jag hur reglerloopen för framledningstemperaturen ser ut i IVT:s system. Min erfarenhet är att den verkar väldigt seg på att arbeta upp framledningstempen även när rumsgivaren (och för den delen även den vanliga kurvan) klart och tydligt ligger under inställda börvärden.
Skrivet av: Apan
« skrivet: 03 januari 2010, 17:01:32 »

Visst går det att ställa att värmepumpen även skall jobba kallare än -10? Du har cop på säkert 2-3ggr i -10-15gr, kostar dyrt med endast el.
Kan inte modellen, men kolla bruksanvisning eller tryck i menyerna..

/A.
Skrivet av: phl
« skrivet: 03 januari 2010, 16:25:31 »

Hej på er!

Har lite problem med mitt IVT-system. Bakgrunden är följande:

Stort hus med källare (totalt 300m^2) i Skåne, Optima 700 + 290 A/W installerad våren 2006. Innegivare satt till 22,0 grader. Effektvakt och huvudsäkringar på 20A. Detta har fungerat skapligt bra de senaste vintrarna även om jag har en känsla av att systemet inte är speciellt bra inställt. Installationsfirman är enligt mig riktiga tomtar och jag vill inte ha med dem att göra (systemet installerades precis innan jag köpte kåken).

De senaste veckorna har det varit kallt och småblåsigt i Skåne, något som verkligen påverkar inomhustempen. Värmepump + tillskott går ordentligt hela tiden. Tyvärr har inomhustempen dalat under de inställda 22 graderna på sistone. Då det är under -10 grader går inte värmepumpen utan endast tillskott. Tillskottet har varit satt till 9kW i 290:an och rätt ofta har effektvakten gått in och varnat för att allt tillskott inte kunnat kopplas in. Jag har märkt att systemet inte lyckats öka framledningstemperaturen över 46-47 grader, något som det borde göra för att få upp inomhustempen till de önskade 22 graderna.

Jag ökade igår max tillskott till 13,5kW vilket ju är på håret vad man kan köra på 20A säkringar. Då jag har andra förbrukare så verkar effektvakten begränsa tillskottet så att det inte gör någon skillnad på max 9kW och max 13,5kW. Stämmer det? I så fall är det ju helt hjärndött då jag upplever det som att när 290:an kan reglera inkopplingen av patronerna i ganska små steg. Det känns som att 290:an kan reglera i finsteg medan det blir väldigt stora steg när effektvakten slår till.

Utan effektvakt hann 290:an slänga in 12kW tillskott innan jag drog igång trefasdiskmaskinen och drog huvudsäkringen. Jag har nu konfigurerat om effektvakten i 290:an till 22A huvudsäkring. Detta verkar medföra att ytterligare en patron kan kopplas in på en av faserna vilket gör att jag får mina önskade extra effekt för att få upp innetemperaturen.

Nåja, långt inlägg. Min fråga är nog egentligen, hur fungerar inkopplingen av patronerna i 290:an samt hur korrellerar denna med effektvakten? Något känns lite fishy här...

Jag har lite loggar på beteendet på http://home.whatever.nu/rrd/varmepump.php kurvorna visar elförbrukningen på Optima700 + 290A/W. Midnatt mellan 2-3 ökade jag max tillskottseffekt från 9kW till 13,5kW. Klockan 9 den 3:e slog jag av effektvakten vilket får tillskottet att stegra. Klockan 14 den 3:e slog jag på effektvakten och satte 22A huvudsäkring.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!