Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: mickemolle
« skrivet: 13 november 2009, 14:21:24 »

Tjaba,

har du några siffror hur mycket du tappar i temperatur avseende värmen i kulverten?

Mickemolle
Skrivet av: jibe_72
« skrivet: 09 november 2009, 21:19:54 »

Hej
Jag tänkte bara att jag skulle uppdatera med mina erfarenheter nu när installationen är klar.

Efter mycket velande fram och tillbaka angående val av pump(stod mellan IVT, Thermia och Nibe) så föll valet på Nibe 1245-10. Det fanns lite olika anledningar som fick vågskålen att väga över men för att fatta mig kort så var det ett förhållandevis bra pris jämfört med de andra och det var en lokala installatör med bra referenser. De kommer med största sannolikhet även att hjälpa till med övrig renovering senare så det vägde ju in till deras fördel även det.

Just nu så är det i all fall installerat och har rullat ca 1 vecka nu utan bekymmer. Vi valde att ställa pumpen i uthuset och grävde ner en ny 4-vägskulvert (2*värme, 1*vv, 1*vvc). Vi tänkte att vi kör detta ett tag för att utvärdera det hela. Än så länge så är varmvattnet tillräckligt hett för att man ska tycka att det acceptabelt. Skulle det visa sig att det blir för dåligt varmvatten under vintern så kanske vi får sätta in en VVB i huset för att toppa upp värmen det sista. Har inte hunnit sätta någon timer än men det är på G.

Tips för den som tänker gräva ned en liknande kulvert:
Låt inte slangen ligga ihoprullad till den dagen den ska ner i marken. Den är otroligt svårjobbad. Rulla upp den och försök att räta den så gott det går. Skulle ni ha någon knivig böj eller liknande som ni vet exakt placering av så försök att böja till den som ni vill ha den där. Själva så fick vi problem i båda anslutningsändarna så installationen är inte 90°-böjar utan de är nog mer 45°. Installatören gjorde dock ett riktigt snyggt arbete så man tänker inte på det(inte jag iaf).

Lite tankar om installatörer och offerter:
Kontrollera gärna era offerter här på forumet. Vi fick in de offerter vi ville och jag fick feedback här på forumet. När jag sedan ställde frågor tillbaka så var vi tvungna att uppdatera offerterna ett par ggr. Det som hände då var att en av istallatörerna tydligen tröttnade på mina frågor och lämnade ett er eller mindre oseriöst erbjudande det skillde iaf ca 45 000:- mellan högst och lägst med likvärdiga produkter.

Jag är hur som helst väldigt nöjd efter en veckas användande och kommer förhoppningsvis att vara det i fortsättningen också.

/jonas
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 25 juli 2009, 06:36:03 »

25 m kulvert är ganska långt för VVC.  :-\

Jag skulle nog rekommendera en VP med VVB i uthuset och en liten el-VVB i huset som matas med varmvatten från VP:ns VVB.
Skrivet av: jibe_72
« skrivet: 24 juli 2009, 22:48:13 »

Det finns 3st 1000 liters ack-tankar i uthuset som värms av vedpannan. Det uppvärmda vattnet går sedan via en kulvert in till bostadshuset och värmer vattnet i VVB:n.

Tycker att VVC-pump med timerfunktion skulle kunna vara en ganska bra lösning om det inte skapar för mycket förluster i systemet bara(avstånd mellan uthus och boningshus ca 25m). Jag får försöka komma intill och mäta på primär- och sekundärsida på kulverten som finns idag och se hur mycket det diffar. Den största anledningen till att jag vill ha VP:n i uthuset är att jag är rädd för att den kommer att låta för mycket att ha den inne i huset.

/jonas
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 23 juli 2009, 15:31:20 »

Det finns VVC-pumpar med timerfunktion.

Hur görs varmvattnet idag?
Har du en acktank i uthuset som värms av vedpanna som i sin tur värmer en VVB inne i huset?
Eller sitter bara vedpannan i uthuset och acktank med VVB inne i huset?
Skrivet av: Apan
« skrivet: 23 juli 2009, 11:45:32 »

Är det långt mellan husen så får du ganska stora förluster, var till en vän som gjort likadant, energiförbrukningen ökade markant med VVC lösningen, han hade 50m mellan husen, så det blir 100m avkylning, han satt in en liten VVB på inkommande VV till huset, och stängde av VVC pumpen, men din tanke att timerköra pumpen är ingen dum ide´

/A.
Skrivet av: jibe_72
« skrivet: 23 juli 2009, 11:01:16 »

Alternativ med VVC:
Kan man sätta en timer på cirkulationspumpen så att den går t.ex mellan 06.00 och 08.00 på morgonen och sedan köra den från ca 16.00-23.00 på em/kväll? Eller måste den gå kontinuerligt för att uppnå bästa effekt?

Alternativ behålla VVB:
Om jag väljer detta alternativet så förmodar jag att jag inte behöver köpa en värmepump med inbyggd varmvattenberedare. Däremot så kommer jag förmodligen att behöva tillsatsel till VVB:n inne i huset. Varmvattnet skapas idag på detta sättet med skillnaden att det kommer varmvatten från vedpannans ack-tankar och det håller betydligt högre temperatur än vad jag förmodligen kommer att kunna få från VP:n med följd att det behövs tillsatsel får att få till de sista graderna varmvatten. Kör jag detta alternativet så kanske jag iof inte behöver göra någonting inne i huset med kopplingar o.dyl?
/jonas
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 juli 2009, 15:18:30 »

Det enda jag funderar över är avståndet mellan uthuset och huset. Är det långt så kommer det ta ett tag innan varmvattnet kommer fram. Då har du 2 alternativ och det är VVC eller att behålla din gamla VVB och mata den med varmvatten från VP:n.
Skrivet av: jibe_72
« skrivet: 22 juli 2009, 09:47:15 »

Hej
Jag hade från början tänkt placera den nya värmepumpen i det gamla pannrummet som ligger i ett uthus. Tyvärr så saknades det en varmvattenledning i kulverten mellan husen så alla installatörerna vi pratade med sa att det tyvärr inte kommer att fungera. Beslut blev då att sätta pumpen inne i bostadshuset och ta in offerter på det.  Jag fick igår en fråga om varför vi inte bara grävde ner en varmvattenkulvert och fullföljde installationen i pannrummet. Det vi skulle vinna på detta är att vi då kan nyttja det gamla systemet med radiatorerna och egentligen inte göra så mycket mer inne. Vi kommer väl iof ta bort varmvattenberedaren inne men för övrigt behöver vi inte göra så mycket mer. Jag kommer att behöva gräva från uthuset in till bostadshuset vilken lösning jag än väljer. Kollektorslangarna kommer upp ur jorden precis vid knuten på uthuset och behöver grävas ner fram till huset om vi väljer installationsalternativet inne i huset. Väljer vi alternativet med uthus och kulvert behöver jag nästan inte göra något alls med slangarna men istället gräva ned en kulvert. Vad kostar en varmvattenkulvert på ca25m? Är det värt kostnaden för att inte ha värmepumpen inne i huset(störande ljud)?
/jonas

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!