Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: munkholm
« skrivet: 12 oktober 2009, 21:27:09 »

De senere år er det mer vanlig å dimensjonere varmepumpe anlegg med effektdekning på opp i mot 100%. Er ikke helt sikker på hvorfor, men regner med at energikostnader og forventet prisutvikling på energi satt opp mot kostnad på varmepumpe installasjon er det som ligger bak.
Jeg ser store fordeler med å slippe unna annet enn el-kolbe for å ta toppene. Det er flere gode grunner for å ville seg med/la være å installere varmekilder som olje, gass, pellets, ved. F.eks. mindre plasskrevende installsjon for sentraloppvarming, trenger ikke dedikert fyrrom, trenger ikke tank/lager for varmekilde, etc.
Skrivet av: mmosberg
« skrivet: 12 oktober 2009, 12:05:03 »

De senere år er det mer vanlig å dimensjonere varmepumpe anlegg med effektdekning på opp i mot 100%. Er ikke helt sikker på hvorfor, men regner med at energikostnader og forventet prisutvikling på energi satt opp mot kostnad på varmepumpe installasjon er det som ligger bak.
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 09 oktober 2009, 16:42:18 »

Alla dimensioneringar är riktiga, beroende på din avsikt. 40% ger lägre installationskostnad och något högre driftskostnad. 100% ger lägst driftkostnad, men högst installationskostnad plus andra problem som säkringsstorlek och ljud.
En luft/luftvärmepump man köper på stan och skruvar dit själv (3 kW värme) klarar kanske huset ner till + 10 gr, men pay-offtiden blir bara fyra månader.
Bör du söderut är en luft/vattenvärmepump försvarbart, ju längre norrut (kallare vintrar) hellre bergvärme.
Skrivet av: munkholm
« skrivet: 09 oktober 2009, 14:29:29 »

Forbruket på 2500 liter olje er perioden fra 2008-12-20 til 2009-09-15. Vi hadde da aktiv, manuell nattsenking, samt brukte elektriske ovner fordi strøm er billigere enn olje, samt at vi hjalp til med vedfyring under de kaldeste periodene. Dertil kommer at vi fra 2009-09-01 har leid ut en leilighet på 100 m2 som også varmes opp av oljefyren.

Jeg har fått litt motstridende opplysninger om hva som er riktig dimensjonering ifht peak behov. Har hørt at alt fra 40% til 85% er vanlig, og at man de senere årene har gått mer mot 85% av behovet. Mulig 50% ville vært riktigere økonomisk?
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 09 oktober 2009, 14:07:22 »

En ekonomist dimensionering av en värmepump är 50% av totaleffekten, då klarar värmepumpen 85% av energibehovet.
Enkelt kan man säga att värmepumpen ska klara huset vid -1 gr, resten värmes med tillskott (el,olja, ved)
Om tidigare oljeförbrukning var 2500 l, skulle jag gissa att rätt effekt på värmepumpen är 6KW.
Skrivet av: munkholm
« skrivet: 09 oktober 2009, 10:54:51 »

Takk for svar. Jeg er enig i at det nok er fornuftig å få gjort noe med U-verdien i huset.

Jeg er likefullt interessert i å få komme igang med denne biten nå, konvergerer jeg mot installasjon av en pumpe på i overkant av 20kW, og 2x200 meter brønn, og trolig beholde oljefyren for å ta toppene inntil jeg ser hvordan det går etterhvert som jeg får gjort en del med U-verdien. Jeg vil gjerne kvitte meg med oljefyren etterhvert, både utifra hensyn til pris, ønske om å bli kvitt oljetank, samt ønsk om en gang å kunne sette inn kjellerinngang i rommet der fyrkjelen står i dag. Høres dette sånn omtrentlig fornuftig ut?
Skrivet av: mmosberg
« skrivet: 07 oktober 2009, 18:26:58 »

Har sett i en tabell en gang at for gamle hus som ditt så beregnes 80w/m2 i oppvarmingsbehov. Hus bygd etter plan og bygningsloven av 1997 har et behov på 40w/m2. Etter denne tommelfingerregelen trenger du en varmepumpe på 80x421=33,68kw. Videre så er en tommelfingerregel for borrehull at man kan ta ut 40w/m brønndybde (dette kan variere fra 20-80w/m).

Dvs si at du trenger en 30 kw maskin og totalt 842 m (=4x200m) brønn. Dette kommer til å bli en jævlig dyr installasjon i vårt kjære Norge som har fått konkuranseevnen og kostnadsnivået ødelagt av olje&gass inntekter kombinert med utgiftskåte politikere gjennom de siste 30 årene. Jeg ser for meg at du vil måtte betale bortimot NOK 300.000,- bare for brønnene!!!! :-[ Hvor mye en 30 kw maskin koster i innkjøp og installasjon + mulig installasjon av noen nye radiatorer/viftekonvektorer vet jeg ikke, men det blir ikke billig.

Uten å skulle diktere hva DU skal gjøre så minner jeg deg på at alle fagfolk sier at ved slike prosjekter som du har så er første tiltak å bedre U verdien på boligen. Selv om man har tilgang på vesentlig billigere energi, så fyrer man ikke for kråka. Med et radiatoranlegg vil du få en virkningsgrad på ca 3, da koster det penger å lekke ut energien gjennom en laaaaang Trønder vinter 8)
Skrivet av: munkholm
« skrivet: 30 september 2009, 09:39:44 »

Jag skulle börja med att förbättra fönster och isolering innan jag gick vidare med att välja storlek på värmepumpen. Ett så stort hus kan bli dyrt att värma upp även med värmepump om det är enkelglas i fönsterna och isolering av 1918 års standard.
Takk for svar. Jeg har tenkt litt i de samme baner, men er likefullt interessert i å finne ut hvor stor varmepumpe jeg trenger for boligen, fordi:
- Jeg tror utskifting av enkeltglassene vil endre for mye på uttrykket til huset, samt at jeg fra flere kilder har fått vite at jeg ved å bruke innvendige varevinduer bør få en løsning som isolerer like bra som mer moderne vinduer (men selvfølgelig ikke like bra som 3-lags isolerglass, etc). Jeg vurderer å få laget nye innvendige vinduer for å sette inn der jeg ikke har slike per i dag, samt sette inn 2/3-lags vinduer i den innredede delen av kjeller.
- Jeg har ikke mulighet til å fore ut for utvendig isolasjon, både fordi det ikke er plass under takutsprint, samt at jeg neppe får lov av myndighetene
- Innblåsing av isolasjon i veggene kan være et alternativ, men jeg har hørt at det er stor fare for råteskader med en slik løsning.
- Innforing for innvendig isolasjon i veggene tror jeg rett og slett blir en for stor operasjon
- Isolasjon av gulvet på loftet er en mulighet jeg vurderer, og trolig vil gjennomføre ila noen år, kan selvfølgelig fremskynde dette hvis det viser seg påkrevd. Men det er et spørsmål om hvor mye jeg kan spare av effektbehov ved å gjøre dette?

En annen ting er at jeg ved å isolere og evt. skifte ut vinduer, neppe vil få en god oversikt over effektbehovet før det har gått ytterligere 2(?) år. Det virker bortkastet å skulle bassere seg på oljefyring så lenge til. Jeg vil vel tippe at en varmepumpe bør kunne tjene inn et sted mellom ca. 40 og 60.000 i året? Jeg vil gjerne heller bruke en del av disse pengene på å installere en varmepumpe som er litt overdimensjonert ifht til behovet jeg vil ha etter isolering.
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 29 september 2009, 23:06:29 »

Jag skulle börja med att förbättra fönster och isolering innan jag gick vidare med att välja storlek på värmepumpen. Ett så stort hus kan bli dyrt att värma upp även med värmepump om det är enkelglas i fönsterna och isolering av 1918 års standard.

Just my $0,02  ^-^

//Magnus
Skrivet av: munkholm
« skrivet: 29 september 2009, 21:53:34 »

Jeg kjøpte et gammelt hus i Trondheim i desember 2008, og håper å få skiftet til bergvarme i løpet av høsten.

Jeg har vært i kontakt med tre forskjellige firmaer, og er i villrede på grunn av store sprik i anbefalt effekt på pumpen. Tilbudene spriker fra 15kW / 2x150m brønn til 30kW / 3x200m brønn.

Utover den informasjonen som står i signaturen kan jeg tilføye at vi er to voksne og to barn som bor i hoveddelen, samt at vi leier ut en leilighet på 100 m2 til en tilsvarende familie. Leiligheten stod ubebodd frem til 1. september 2009.

Forbruket fra 15 desember 2008 til 25 september 2009 var på 2500 liter olje, 22.000 kWh strøm og 1000 liter ved. Dette er forbruk med relativt strengt regime med natt/dag senking av temperatur for å holde kostnadene nede gjennom vinteren og våren; vi ønsker bedre varmekomfort når vi får hevet ut oljefyren. Vi har 18 radiatorer, noen av disse er lavtemperatur, de øvrige vet jeg ikke.

Vi har også utendørs massasjebad ("bubbelbasseng"?) samt kjølehjørne som begge går på strøm.

Synspunkter på hvor stor pumpe/brønn jeg trenger, samt andre tips mottas med stor takk!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!