Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 19 april 2007, 18:13:43 »

Jorå, jag har fått svar på mina funderingar. Skickade idag in ett ordererkännande på IVT Optima 600 med IVT 290 A/W.

CTC var ca 2 årsbesparingar dyrare än IVT, noga räknat 16 000 kr.

Gällande att trådar avviker från ämnet (vilket jag gör nu...) så tycker jag att det är lite irriterande eftersom man kan missa mycket bra information om man inte läser alla trådar.
Det vore därför bra om moderatorerna kunde tillrättavisa samt splitta sådana trådar. Tror det skulle öka läsbarheten.

Mvh
/Erik
 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 april 2007, 22:28:30 »

Jag tycker han har fått rätt bra svar på sina frågor i början av tråden, att den sedan "urartar" senare har mindre betydelse, men visst, om alla kunde hålla sig till ämnet vore det bättre.
Skrivet av: karsten
« skrivet: 18 april 2007, 22:14:47 »

Jeg synes at tråden har mistet gnisten  :( der tales om alt andet en spørgsmålet, CTC kontra IVT hvordan skal kunden blive hjulpet når han spørger om bananer og alle taler om alle andre slags frugter, Erik skulle jo gerne ende op med at købe en varmepumpe efter hans valg, ikke forummets 3.700 forskellige meninger, så hold jer til tråden og hjælp Erik i den rigtige retning.

Jeg synes forummet er kanongodt, men for mange taler udenom spørgsmålene som stilles

Karsten
Skrivet av: Art Deco
« skrivet: 29 mars 2007, 22:22:08 »

Halkar in sent här med en försiktig varning efter Karstens inlägg om ljuddata:

Om man anger dBA skärs då alla frekvenser av under c:a 350hz som inte mäts.
Mäter man i dBC är det rak kurva från 5hz och uppåt som är mer korrekt.

Alltså ger ett värde i dBA ingen korrekt uppgift om lågfrekvent ljud, och kompressorena i en vp alstrar låga frekvenser som kan bli mycket irriterande beroende på husets konstruktion och hur låga frekvenser kan fortplantas i huset. Tyvärr använder de flesta idag dBA i sina mätningar, vilket ställer till det rejält emellanåt, exempelvis mäter man fortfarande trafikbuller i dBa, vilket har gett rejäla missvisningar hos t.ex folk som bor intill tunnelbanor/vägar och div fläktsystem.
Skrivet av: qvisten
« skrivet: 28 mars 2007, 10:16:09 »

Jajisses jag tycker du ska lämna tillbaka den där Altherman du har på firman till Svenska Daikin , så att dom i sin tur kan sälja den till en ngt seriösare återförsäljare än du.Att som du gå ut i ett forum och prata om konstruktionsfel osv ,osv utan att kunna ett skvatt om den visar på ett sätt som jag tycker är direkt korkat.Lexus har helt rätt i sina påstående vad gäller Altherman , det står klart och tydligt i installationsanvisningen.Har själv monterat 10st och tycker det är en mycket bra pump , smidig ,tyst och mycket bra verkninggrad.Har en pump som monterades i september som vi loggar  hela tiden ,när kylan slog till i januari så hade vi ställt in eltillskottet tillåtelse att gå in vid -12gr.Enbart pump klarade av ned till -15grader sen kom första steget på 3kw som sedan räckte ned till -21gr ,sen hade vi ett dygn med -28gr och då gick naturligtvis 2:a steget in också.Kanske ska tillägga att det sitter en 9kw i den.Alltså ett dygn på en hel vinter som hela effekten på elpatron har används.När man har fått kläm på den här pumpens reglering och lite andra grejor så tycker jag att Altherman är en mycket bra värmepump.Ett tips till befintliga och kommande Altherma ägare är att installera en rumsgivare ett absolut måste anser jag.Det finns lite andre tips och trix men dom tänker jag jag inte gå ut till publikum med , för sist jag pratade med ngn utomstående ,som för övrigt är det här forumets ägare så hamnade den infon han fick i Daikin Altherma-tråden som hans egna åsikter.Det tyckte jag var rena GLOCALNET.Ni som vill ha lite tips kan maila mej så ska jag svara så fort jag kan.
Till Hasse21:
Om jag ska skicka tillbaka Altherman till Daikin för att någon mer seriös åf ska kunna köpa den får stå för dig Hassa21.

Att Altherman skulle vara en dålig VP har jag inte sagt. Om jag trodde det skulle jag aldrig köpt in en till butiken.
Hur kan en VP med hetgas växlare inne, inverter, R410A vara rakt av dålig.

Det jag frågasatt är hur El-tillskott sköts. Där hade jag fel och det har lagts fram innan i tråden. Har även varit i kontakt med Daikin om detta.

Ser fram imot din nya tråd om Altherman's loggningar och erfarenheter de behövs på forumet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 mars 2007, 08:44:25 »

Ett tips till befintliga och kommande Altherma ägare är att installera en rumsgivare ett absolut måste anser jag.Det finns lite andre tips och trix men dom tänker jag jag inte gå ut till publikum med , för sist jag pratade med ngn utomstående ,som för övrigt är det här forumets ägare så hamnade den infon han fick i Daikin Altherma-tråden som hans egna åsikter.Det tyckte jag var rena GLOCALNET.Ni som vill ha lite tips kan maila mej så ska jag svara så fort jag kan.

Alltid tråkigt när någon uppfattar att jag uppträtt på ett "ohederligt" sätt, vill gärna förklara mitt agerande i detta fall.

1. Jag talar med massor av människor, jag läser massor av inlägg, faktum är att i princip allt jag kan om värmepumpar har jag lärt mig genom att läsa i forumet, på internet i övrigt eller genom samtal med importörer, reparatörer, installatörer, forskare eller "vanliga" människor.

2. Om jag inte skulle skriva sånt jag lärt mig utan att vid varje tillfälle ange var jag inhämtat den kunskap jag besitter så skulle det bli väldigt tungrott för mig att skriva inlägg i forumet, delvis för att jag inte alltid minns/vet var jag inhämtat den kunskap jag besitter och delvis för att jag omöjligt kan veta om andra människor eller företagare vill ha sitt namn uthängt i forumet. Faktum är ju dessutom att "kunskap" ofta är en kombination av olika typer av egna erfarenheter, andras berättelser och teoretiska kunskaper som man tillskansat sig under sin livstid, att bena ut var man lärt sig varje enskild sak man skriver i forumet blir helt enkelt omöjligt.

3. Om det finns lösningar på "problem" som inte är allmänt kända, men som kan göra att en i grunden bra produkt inte fungerar riktigt som den borde så tycker jag att det bör informeras om hur man kan åtgärda denna typ av problem. I alla fall om det är en rätt enkel åtgärd.

I detta specifika fall gäller det ett inlägg jag skrev angående montering av rumsgivare för att få lite färre start och stopp på värmepumpen när värmebehovet är så pass litet att värmepumpen ger "för" hög uteffekt även när kompressorn går på minvarv.

Citera
För att komma ifrån de "många" start/stoppen skulle du kunna sätta in en mekanisk enkel rumstermostat centralt i huset, öka kurvlutningen så att värmepumpen alltid arbetar med lite "för varmt" vatten i radiatorsystemet och låt sedan rumstermostaten stoppa värmepumpen när tempen i huset nått den temp du vill ha.
Rumsgivarens tillslag sker när tempen sjunkit med 0.5-1 grad och startar värmepumpen (efter 1-3 timmar?) igen för att jobba upp tempen den grad som rumsgivaren diffar (den går då i några timmar och minskar antalet start/stopp markant).

En sådan koppling ger dig längre stopp/driftstider under den tid på året när ditt hus effektbehov är mindre än värmepumpens lägsta möjliga uteffekt.

Tänk också på att en inverter normalt har bästa verkningsgraden vid ca 50 Hz eller kanske runt 60% av maxvarvtalet på kompressorn...

Exakt vad som sades i samtalet mellan mig och Hasse21 minns jag inte (Är inte ens säker på om jag då visste att den person jag talade med fanns som medlem i forumet), men jag upplevde det inte som att den typen av fakta som jag här redogjorde för på något sätt skulle ha varit hemlig, det sades en hel del andra saker i vårt samtal som definitivt inte bör publiceras i forumet och som jag heller inte har haft en tanke på att publicera.
Denna typ av styrning (rumsgivare) tror jag dessutom kan vara en bra lösning för alla luft/vattenvärmepumpar med inverterstyrning under perioder då värmepumpens uteffekt på minvarv är högre än vad husets värmebehov är.
Om jag hade skrivit samma sak, men även redogjort för var jag hade fått informationen så skulle det ha kunnat uppfattats som än mer kränkande, det var i alla fall den bedömning jag gjorde när jag skrev inlägget och också anledningen till att jag inte angav någon källa.

Bara för att någon berättat något för mig skall jag väl inte behöva behandla allmänna kunskaper som hemligheter eller i varje enskilt fall behöva redogöra för var jag inhämtat den kunskap jag besitter?

Då min egen yrkesmässiga expertis gäller just styr/regler så uppfattar jag dessutom inte lösningen som specifik för Daikin, jag gissar att alla inverterstyrda luft/vattenvärmepumpar har liknande problem under de tider på året som de har överkapacitet även på minvarv.

Oavsett om mitt handlande var klandervärt eller ej så ber jag om ursäkt för att den som delgett mig informationen uppfattar det så, jag garanterar dock inte att jag inte någon gång framöver kan göra samma bedömning när det gäller vad jag väljer att offentliggöra av de kunskaper jag tillgodogör mig från samtal med andra "i branschen", min förhoppning är dock att både Hasse21 och andra som arbetar för att optimera och förbättra befintliga och kommande värmepumpar vågar dela med sig av sina framsteg, både i personliga samtal och i egna inlägg i forumet.

Jag kommer i alla fall aldrig (utan att först ha verifierat med personen ifråga) att skriva ut enskilda företags eller personers namn i forumet för att redovisa var jag inhämtat kunskap jag besitter, det om något anser jag skulle uppfattas som kränkande.

Företagens medverkan i forumet

Många av forumets besökare uppskattar installatörers/företagares medverkan i forumet, jag måste dock säga att vissa installatörer/företagare rätt ofta talar i egen sak (omedvetet eller ej) och att det då är bra om de också har ett användarnamn som talar om vilka de är.
Jag ser gärna att installatörer/företagare har ett användrarnamn som visar vilket företag eller vilket fabrikat de representerar, detta för att de som läser inläggen skall kunna göra en bedömning av huruvida den som skriver positivt eller negtivt om en viss maskin kan tänkas ha egna intressen som "färgar" vad de skriver.

Skrivet av: qvisten
« skrivet: 28 mars 2007, 01:17:00 »

Hasse21:
Trevligt att du har bra erfarenheter om Altherman.
Vore även trevligt för forumets besäkare om du startade en NY tråd om loggningen eller avläsningen.
Husets utformning och boende + VP utforming/storlek.
Skrivet av: Hasse21
« skrivet: 27 mars 2007, 23:29:43 »

Jajisses jag tycker du ska lämna tillbaka den där Altherman du har på firman till Svenska Daikin , så att dom i sin tur kan sälja den till en ngt seriösare återförsäljare än du.Att som du gå ut i ett forum och prata om konstruktionsfel osv ,osv utan att kunna ett skvatt om den visar på ett sätt som jag tycker är direkt korkat.Lexus har helt rätt i sina påstående vad gäller Altherman , det står klart och tydligt i installationsanvisningen.Har själv monterat 10st och tycker det är en mycket bra pump , smidig ,tyst och mycket bra verkninggrad.Har en pump som monterades i september som vi loggar  hela tiden ,när kylan slog till i januari så hade vi ställt in eltillskottet tillåtelse att gå in vid -12gr.Enbart pump klarade av ned till -15grader sen kom första steget på 3kw som sedan räckte ned till -21gr ,sen hade vi ett dygn med -28gr och då gick naturligtvis 2:a steget in också.Kanske ska tillägga att det sitter en 9kw i den.Alltså ett dygn på en hel vinter som hela effekten på elpatron har används.När man har fått kläm på den här pumpens reglering och lite andra grejor så tycker jag att Altherman är en mycket bra värmepump.Ett tips till befintliga och kommande Altherma ägare är att installera en rumsgivare ett absolut måste anser jag.Det finns lite andre tips och trix men dom tänker jag jag inte gå ut till publikum med , för sist jag pratade med ngn utomstående ,som för övrigt är det här forumets ägare så hamnade den infon han fick i Daikin Altherma-tråden som hans egna åsikter.Det tyckte jag var rena GLOCALNET.Ni som vill ha lite tips kan maila mej så ska jag svara så fort jag kan.
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 23 mars 2007, 14:58:28 »

Är du återförsäljare/installatör av Daikins Altherma, är det beklagligt att läsa dina erfarenheter hur Altherman hanterar eltillskott.
Jag anser att det är beklagligt att elpatron går in vid -15  utan att det går att stänga av. Det anser jag som ett konstruktionsfel.

Den går att stänga  av i meny 4.00

Det tyder på att du lämnar pumpen till villaägaren med regleringen på fabriksinställda värden alt. att du har sålt en pump som är underdimensionerad.....om kunden upplever att tillskott aktiveras onödigt.
Har inte sålt någon, men har en i butiken där den stannar.
Om kund upplever tillskott aktiveras onödigt... JAG anser att den inte ska behövas, utan finns som backup. ALDRIG skulle jag sätta in en förliten VP för att få ett jobb, det låter jag andra få hålla på med.
Säg att du har vänner hemma eller eldar i kamin och huset är varmt på den våningen. Det är -17  ute. Då kör Altherman med VP+eltillskott för att värma de andra rummen.



Har du aktiva termostater i den våning braskamin finns, så borde värmeavgivning bli lägre alt. utebli. Det medför att kompressorns uteffekt flyttas till de övriga rummen. Vid -17 är den största Althermans uteffekt ca: 4,5 - 5 kW. Är våningsplanen lika stora, så borde effektbehovet vara 9-10 kW vid -17°C. Finns braskamin i undervåningen, kan en transmissionsvinst tillföras övervåningen.


Mina erfarenheter är att Altherman hanterar eltillskott riktigt bra. Orkar inte kompressorn hålla börvärdet, så aktiveras tillskott till dess att VB-f når börvärdet. Om man ska vara kritisk, så kan man tycka ett en kompensation saknas d.v.s. är börvärdet 40 och eltillskottet aktiveras vid 38, så kompenseras inte gradminuterundersottet.
Vid vilken tempratur aktiveras eltillskottet ungefär i de hus du monterat i?

Mellan -10°C och -15°C (varken säljer eller monterar)



Det finns möjlighet att inaktivera tillskottet helt alt. tillåta tillskott från en viss utetemperatur.
Om det stämmer så har Daikin gjort om programvaran eller gett mig fel information


Den går att stänga  av i meny 4.00 alternativ 5.00 och 5.01 i alla versioner. (tror inte programvaran är upggraderad än)

Om jag inte minns fel så fanns det Althermor i Sverige maj -06, och innan dess har den gått 2 år på prov i Norge.
För test, inte till slut kund. En vinter i norge sa Daikin till mig

Uppgifter om 2 år,  har jag för mig att jag läste här på forumet.  
Skrivet av: qvisten
« skrivet: 23 mars 2007, 12:31:56 »

Daikin Althema, Airwell eller Aqua Inverter
Gemensamt för dessa är att de har INGET vatten i utedelen och att de går på R410A
Sen börjar skillnaderna......

Daikin Althema, Aqua Inverter
-Inverterstyrda

Airwell
-On/off

Sen kommer vi till styrning och uppbyggnad där är det ganska stora skillnader mellan de VP.

Exempel:
VVB sker med en förhöjd solslinga i Daikin Althema men i Aqua Inverter har du en plattväxlare som cirkulerar hela VVB.

Daikin Althema går el-patronen in alldeles förtidigt per automatik (får olika uppgifter -4ºC alt -15ºC
Aqua Inverter har inget eltillskott om inte temp sjunker under inställt värde (oftast är el-patronen avstängd)

Tillverkningsstart:
Airwell vet jag inte exakt när den kom TROR -06
Daikin Althema hösten -06
Aqua inVerter kom till Sverige -05 men börjades tillverkas redan -02 om jag inte minns fel

Är du återförsäljare/installatör av Daikins Altherma, är det beklagligt att läsa dina erfarenheter hur Altherman hanterar eltillskott.
Jag anser att det är beklagligt att elpatron går in vid -15 ºC utan att det går att stänga av. Det anser jag som ett konstruktionsfel.

Det tyder på att du lämnar pumpen till villaägaren med regleringen på fabriksinställda värden alt. att du har sålt en pump som är underdimensionerad.....om kunden upplever att tillskott aktiveras onödigt.
Har inte sålt någon, men har en i butiken där den stannar.
Om kund upplever tillskott aktiveras onödigt... JAG anser att den inte ska behövas, utan finns som backup. ALDRIG skulle jag sätta in en förliten VP för att få ett jobb, det låter jag andra få hålla på med.
Säg att du har vänner hemma eller eldar i kamin och huset är varmt på den våningen. Det är -17 ºC ute. Då kör Altherman med VP+eltillskott för att värma de andra rummen.


Mina erfarenheter är att Altherman hanterar eltillskott riktigt bra. Orkar inte kompressorn hålla börvärdet, så aktiveras tillskott till dess att VB-f når börvärdet. Om man ska vara kritisk, så kan man tycka ett en kompensation saknas d.v.s. är börvärdet 40 och eltillskottet aktiveras vid 38, så kompenseras inte gradminuterundersottet.
Vid vilken tempratur aktiveras eltillskottet ungefär i de hus du monterat i?

Det finns möjlighet att inaktivera tillskottet helt alt. tillåta tillskott från en viss utetemperatur.
Om det stämmer så har Daikin gjort om programvaran eller gett mig fel information

Om jag inte minns fel så fanns det Althermor i Sverige maj -06, och innan dess har den gått 2 år på prov i Norge.
För test, inte till slut kund. En vinter i norge sa Daikin till mig
Skrivet av: Lexus
« skrivet: 22 mars 2007, 10:08:25 »

Daikin Althema, Airwell eller Aqua Inverter
Gemensamt för dessa är att de har INGET vatten i utedelen och att de går på R410A
Sen börjar skillnaderna......

Daikin Althema, Aqua Inverter
-Inverterstyrda

Airwell
-On/off

Sen kommer vi till styrning och uppbyggnad där är det ganska stora skillnader mellan de VP.

Exempel:
VVB sker med en förhöjd solslinga i Daikin Althema men i Aqua Inverter har du en plattväxlare som cirkulerar hela VVB.

Daikin Althema går el-patronen in alldeles förtidigt per automatik (får olika uppgifter -4ºC alt -15ºC
Aqua Inverter har inget eltillskott om inte temp sjunker under inställt värde (oftast är el-patronen avstängd)

Tillverkningsstart:
Airwell vet jag inte exakt när den kom TROR -06
Daikin Althema hösten -06
Aqua inVerter kom till Sverige -05 men börjades tillverkas redan -02 om jag inte minns fel

Är du återförsäljare/installatör av Daikins Altherma, är det beklagligt att läsa dina erfarenheter hur Altherman hanterar eltillskott.

Det tyder på att du lämnar pumpen till villaägaren med regleringen på fabriksinställda värden alt. att du har sålt en pump som är underdimensionerad.....om kunden upplever att tillskott aktiveras onödigt.

Mina erfarenheter är att Altherman hanterar eltillskott riktigt bra. Orkar inte kompressorn hålla börvärdet, så aktiveras tillskott till dess att VB-f når börvärdet. Om man ska vara kritisk, så kan man tycka ett en kompensation saknas d.v.s. är börvärdet 40 och eltillskottet aktiveras vid 38, så kompenseras inte gradminuterundersottet.

Det finns möjlighet att inaktivera tillskottet helt alt. tillåta tillskott från en viss utetemperatur.

Om jag inte minns fel så fanns det Althermor i Sverige maj -06, och innan dess har den gått 2 år på prov i Norge.
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 21 mars 2007, 22:03:26 »

Enligt firman som offererat den nya Optiman så har det varit en hel problem. Tydligen var styrutrustningen till Optiman dålig. Den använder CANbuss och det var tydligen problem med störningar. Sedan var det fler problem, några är väl nämnda i denna tråd?

Dessa problem skall tydligen vara lösa i den Optima som kommer nu i April.
Skrivet av: Sture
« skrivet: 21 mars 2007, 21:14:51 »

Med  IVT har haft problem med Optima vilket de nu har försökt lösa.

Vilka problem då? Kan du precisera dig lite. Skall kolla den nya Optiman i morgon.

Sture
Skrivet av: AJ
« skrivet: 21 mars 2007, 20:19:01 »

LO har en poäng, Atrians utedel är i de fall jag lyssnat (CTC 107 och Optima "gamla") klart tystare. Men får du iväg den en bit från huset ska det vara OK. Jag tycker dock du ska provlyssna på en befintlig installation innan du köper. Om inte installatören har någon referens att visa upp bör du dra öronen åt dig...

Anders
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 21 mars 2007, 19:11:00 »

Med dom prisförslagen, hade jag valt IVT. Den är säkert minst lika bra som CTC.

Jag tycker att det var ett högt pris på CTC, jag gav 90 000:- för en EcoEl 1550 + EcoAir 107 för ett halvt år sedan. Då ingick rubbet inkl bortforsling av den gamla pannan och de lade ner rätt mycket tid på jobbet, borrade bl a ett par smarta hål för att placera rumsgivaren på ett bra ställe samt anlitade en väldigt duktig isoleringsfirma.

Jo, det är rätt stor skillnad. Skillnaden motsvarar ca 2år sparande, och att förlänga payoff-tiden så länge är ju inte så skoj. Men å andra sidan är CTC beprövad teknik. IVT har haft problem med Optima vilket de nu har försökt lösa. Dock är det 10års försäkring på kompressorn och 6år på hela anläggningen utan extra kostnad.

Men som sagt, jag skall kika på Daikin och/eller Aqua inverter. Dessa två kan ju också leverera kyla, vilket är önskvärt då övervåningen blir rejält varm på sommaren. Dock får ju priset inte vara orimligt högt jämfört med dessa lösningar. Då kan man lika gärna köpa ett portabelt kylaggregat.
Skrivet av: -Lo-
« skrivet: 21 mars 2007, 18:39:22 »

Trodde du menade ljudnivå utomhus/fläktljud - jag har alltid sett det som en fördel att ha kompressor/vattenledningar inomhus, men har å andra sidan inte haft ljudnivån inomhus som det primära. Vill man verkligen ha det tyst är ju inte värmepumpar bra produkter, men ur ekonomisk synvinkel är de ju trevliga  Thumbsup
Skrivet av: erp
« skrivet: 21 mars 2007, 17:09:55 »

Med dom prisförslagen, hade jag valt IVT. Den är säkert minst lika bra som CTC.

Jag tycker att det var ett högt pris på CTC, jag gav 90 000:- för en EcoEl 1550 + EcoAir 107 för ett halvt år sedan. Då ingick rubbet inkl bortforsling av den gamla pannan och de lade ner rätt mycket tid på jobbet, borrade bl a ett par smarta hål för att placera rumsgivaren på ett bra ställe samt anlitade en väldigt duktig isoleringsfirma.
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 21 mars 2007, 15:20:27 »

Då en av orsakerna till att välja Luft/vatten var att man inte ville ha kompressorn inne pga (o)ljud så faller nog många av de pumpar som rekommenderas bort. Kompressorn inne är i detta fallet en nackdel hos Erik som startade tråden.

Har själv Thermia Atria med kompressorn inne och jag skulle inte vilja ha sovrummet direkt ovanför pumpen, även om jag tycker den är relativt sett tyst (jämför med min mors CTC bergvärmeinstallation).

Anders

Ringde just en ÅF för thermia och han kan bekräftade det du skriver - kompressorn sitter inne och då blir det ju ljud. Jag vågar inte köra på en sådan lösning även om den är bättre tekniskt sett eftersom det är en glykoslinga mellan inne- och utedel.

Har nu fått ett antal offerter faktiskt.

Bergvärme för 123kkr. Lösningen går bort då den är för dyr samt att kompressorn bullrar.
CTC EcoEl med CTC EcoAir installerat och klart för 103kkr
"Nya" IVT Optima 600 med IVT 290A/W installerat och klart för 87kkr

Det som återstår innan jag väljer lösning är att kika på alternativ. Exempelvis Daikin och Aqua inverter.
Skrivet av: AJ
« skrivet: 20 mars 2007, 22:43:22 »

Då en av orsakerna till att välja Luft/vatten var att man inte ville ha kompressorn inne pga (o)ljud så faller nog många av de pumpar som rekommenderas bort. Kompressorn inne är i detta fallet en nackdel hos Erik som startade tråden.

Har själv Thermia Atria med kompressorn inne och jag skulle inte vilja ha sovrummet direkt ovanför pumpen, även om jag tycker den är relativt sett tyst (jämför med min mors CTC bergvärmeinstallation).

Anders
Skrivet av: Sture
« skrivet: 20 mars 2007, 21:55:44 »

Optiman hade ju en hel del problem vid lansering, dock skall väl dessa vara avhjälpta idag.

Den "gamla" Optiman, som lanserades hösten 2004, hade egentligen två problem. Dels var inte Regon färdigutvecklad, dels var det problem med isbildning på kransen runt fläkten. Det åtgärdades under våren 2005, man uppgrderade Regon och bytte kransen runt fläkten från stål till plast. Detta skedde också på alla levererade anläggningar. Sedan dess har allt mig veterligen fungerat utan problem.

Men nu i vår har ju en helt ny version av Optiman lanserats med en ny scrollkompressor, som går ner till -20°, m.m.  Det är den Karsten hänvisar till, när han skriver att "IVT har enligt min mening lagt afstand till konkurenterne".

Sture
Skrivet av: -Lo-
« skrivet: 20 mars 2007, 20:17:52 »

1. Jag har upplevt Optiman som tystare, mycket beroende på det vertikala luftflödet, har dock inga uppmätta siffror. Sen tycker jag alla luft/vatten väsnas betydligt mer än Qvantums maskiner (stor utedel med vertikalt luftflöde, dock är dessa inställda att stoppa vid -10).

2. Dimensionering har nog större betydelse än märke, dock ska ju den nya scrollen i Optiman vara hyggligt effektiv även vid låga temperaturer, men det är ju ont om siffror på den.

3. Har inte sett något framtaget för CTC, men har fått se loggningar från Optiman, men den tekniska lösningen för detta kanske inte är allmänt tillgänglig.

4. Optiman hade ju en hel del problem vid lansering, dock skall väl dessa vara avhjälpta idag. Koncepten är ju snarlika med in panndel och en utomhusdel, så jag tycker det är svårt att oberoende se den ena som oerhört mycket bättre än den andra.

Är benägen att hålla med att installatören är oerhört viktig för att du ska bli nöjd med din värmepump. Sen tycker jag liksom andra att splitlösningen med kylkrets ut till utedelen och kompressorn inomhus är bättre än att cirkulera vatten utomhus. Dock blir ju en sådan installation som regel alltid dyrare.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 mars 2007, 08:53:11 »

Om man går tillbaka till trådens huvudfrågor

1. Undrar vilken lösning som bullrar mest? Eco Air eller Optiman?
2. Vilken lösning ger mest värme tro?
3. Vilka möjligheter har CTC jämfört med IVT att koppla in en dator (via com-port?) för att kunna logga parametrar?
4. Vilken lösning skulle du förorda och varför?

Hur skulle ni resonera?

1. Tyvärr så finns ingen oberoende test så man får lita på tillverkarens uppgift.
Optima verkar vara tystare än EcoAir. (se bilaga)
2. Detta beror mer på hur du dimensionerar, COP är ungefär densamma mellan Optima och EcoAir.
3. Jag hittar ingen info om detta men jag har sett att en del IVT-ägare kan koppla ihop sin VP med en PC, jag vet inte om detta gäller IVT 290 AW (pannan). På CTC så har jag inte sett något sånt.
4. Som jag skrev tidigare så hade Optima tidigare problem, det var främst avfrostningen som inte fungerade tillfredsställande. Men detta var något år sen, jag har inte sett några inlägg om detta senaste året så problemen är kanske åtgärdade.

Så då återstår installtören, mycket viktigt att du får en kunnig och engagerad sådan.
Skrivet av: karsten
« skrivet: 18 mars 2007, 21:18:32 »

Du har brug for faktiske oplysninger

Lyd Optima 600 49 DBA, Optima 900 49 DBA Optima 1100 53 DBA Optima 1400 61 DBA Optima 1700 63 DBA
Lyd CTC 105 -107 svarende til Optima 600 56/50,5 CTC 109 111 svarende til Optima 900_1100 57,5/52,5

Ivt buldre mindst

Varmeafgivelse IVT 65 grader ved - 5, 50 grader ved -20, CTC 55 grader ved +7 hvad den er ved - 20 oplyses desværre ikke, COP kan ikke bruges til noget som helst idet det er årsnyttevirkningen som er interssant, og den oplyses ikke på nogen varmepumper, i Danmark ligger årsnyttevirkningen på IVT varmepumper på ca 2,6, dette er inkl. afrimning cirk, pumper, styring og til dels el-patronstilskud, årsnyttevirkningen er altså det totale elforbrug for at producere husets samlede energibehov.

Ingen oplysninger om muligheder for opkobling til fjernstyring.

Jeg ville klart vælge IVT hvis det var et spørgsmål om nuværende produkter, IVT har efter min menig lagt afstand til konkurenterne i hvert fald for et stykke tid, hvad CTC Thermia mfl. sysler med nu ved jeg ikke.

Karsten
Skrivet av: qvisten
« skrivet: 18 mars 2007, 20:54:06 »

Daikin Althema, Airwell eller Aqua Inverter
Gemensamt för dessa är att de har INGET vatten i utedelen och att de går på R410A
Sen börjar skillnaderna......

Daikin Althema, Aqua Inverter
-Inverterstyrda

Airwell
-On/off

Sen kommer vi till styrning och uppbyggnad där är det ganska stora skillnader mellan de VP.

Exempel:
VVB sker med en förhöjd solslinga i Daikin Althema men i Aqua Inverter har du en plattväxlare som cirkulerar hela VVB.

Daikin Althema går el-patronen in alldeles förtidigt per automatik (får olika uppgifter -4ºC alt -15ºC
Aqua Inverter har inget eltillskott om inte temp sjunker under inställt värde (oftast är el-patronen avstängd)

Tillverkningsstart:
Airwell vet jag inte exakt när den kom TROR -06
Daikin Althema hösten -06
Aqua inVerter kom till Sverige -05 men börjades tillverkas redan -02 om jag inte minns fel
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 18 mars 2007, 20:21:15 »

Om man går tillbaka till trådens huvudfrågor

1. Undrar vilken lösning som bullrar mest? Eco Air eller Optiman?
2. Vilken lösning ger mest värme tro?
3. Vilka möjligheter har CTC jämfört med IVT att koppla in en dator (via com-port?) för att kunna logga parametrar?
4. Vilken lösning skulle du förorda och varför?

Hur skulle ni resonera?
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 18 mars 2007, 20:20:21 »

Om du vill titta på något som verkligen skiljer ut sig i förhållande till IVT, Nibe och CTC så kan du väl titta på Daikin Althema, Airwell eller Aqua Inverter.
De är värmepumpar som kör med köldmedium i alla utomhusliggande delar så där har du ingen frysrisk vid t.ex. strömavbrott.
De arbetar också ned till lägre utomhustemp än de "stora svenska" tillverkarnas värmepumpar, med undantag för Thermias Atria.

Jag tycker att de borde kunna ge en väl så stor besparing som de du nämner.

Sant, har övervägt det en del. Har kollat lite på Aqua Inverter, men är lite osäker eftersom det är ny teknik. I och för sig är den kommande versionen av IVT:s Optima också ny, så jag är ju inte konsekvent.
Skrivet av: tracker
« skrivet: 18 mars 2007, 18:57:44 »

det har med kylmediet att göra hur långt ner i temperatur du kan gå, får du ingen förångningen så kan du inte ta ut ngn värme
jämför entalpidiagrammen på 407C och 410A så ser du skillnaden  ;)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 mars 2007, 18:57:05 »

Vet inte om jag vill kalla det för en rekommendation, jag skrev väl bara att dessa "nya" pumpar skiljer sig mer än vad IVT och CTC skiljer sig åt.

I luft/luft-värmepumpsbranschen är R407C som köldmedium i princip utdött p.g.a detta köldmediums tillkortakommanden vid temperaturer under -10 grader, om det verkligen är så stor skillnad på maskiner med R407C och R410A som köldmedium så borde den skillnaden kunna vara reell även när det gäller luft/vatten-värmepumpar.

Då det inte finns några oberoende tester vågar jag mig dock inte på att rekommendera varken det ena eller det andra som bättre, men annorlunda kan jag säga att de är!
Skrivet av: Sture
« skrivet: 18 mars 2007, 18:49:44 »

Jag kanske skulle kunna, men det går väl hitta den infon om man söker.

Men vad har du då för grund för din rekommendation, uppenbarligen ingen! På vilket sätt skiljer de fabrikat du rekommenderar  från de "svenska" pumparna, förutom att man flyttat in kompressorn och minskat risken för frysrisk (det har inte hänt mig under mina 24 år med luft/vattenpump trots åtskilliga strömavbrott)?

Sture
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 mars 2007, 18:35:44 »

Jag kanske skulle kunna, men det går väl hitta den infon om man söker.
Då dessa värmepumpar är pumpar (tror det gäller alla) som har R410A som köldmedium så klarar de lite lägre utetemp med bibehållet skaplig verkningsgrad.

Så vitt jag vet är dock ingen av dem testade av SP, så att lita på de data som anges på deras respektive hemsidor kanske är lite väl vågat, så länga det inte finns oberoende fakta i "målet" så är det dock vad man får nöja sig med.
Skrivet av: Sture
« skrivet: 18 mars 2007, 18:27:04 »

Om du vill titta på något som verkligen skiljer ut sig i förhållande till IVT, Nibe och CTC så kan du väl titta på Daikin Althema, Airwell eller Aqua Inverter.
De är värmepumpar som kör med köldmedium i alla utomhusliggande delar så där har du ingen frysrisk vid t.ex. strömavbrott.
De arbetar också ned till lägre utomhustemp än de "stora svenska" tillverkarnas värmepumpar, med undantag för Thermias Atria.

Jag tycker att de borde kunna ge en väl så stor besparing som de du nämner.

Kan du inte precisera hur långt ned i temperatur de olika fabrikaten du nämner arbetar? Eller är det bara en "känsla" du har liksom Carl N? Intressant vore också COP vid -20°.

Sture
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 18 mars 2007, 17:35:50 »

OK, jag förstår om vissa Optima-ägare känner sig lite trampade på tårna men det har varit en del krångel med med dessa historiskt. Det är fullt möjligt att det var frågan om barn-sjukdomar som numera är åtgärdade.
Jag reagerade bara på ditt i mitt tycke osakliga inlägg, baserat en "känsla" du har. Annars brukar ju dina inlägg vara mer sakligt underbyggda. Se mitt inlägg som en motreaktion.

Jag har aldrig tidigare rekommenderat Optiman före CTC, Nibe m.fl, då mina erfareheter av dessa är begränsade. Jag tror, det är en "känsla" jag har, att de är ganska likvärdiga. Viktigare är, som jag tidigare skrivit vid flera tillfällen, att hitta en kunnig och seriös installatör, som tar ansvar för installationen.

Sture

Jag håller med, du har rätt och jag uttryckte mig klumpigt. Installatörern är viktigare än märket på VP:n.  :-[
Skrivet av: Sture
« skrivet: 18 mars 2007, 17:15:10 »

OK, jag förstår om vissa Optima-ägare känner sig lite trampade på tårna men det har varit en del krångel med med dessa historiskt. Det är fullt möjligt att det var frågan om barn-sjukdomar som numera är åtgärdade.
Jag reagerade bara på ditt i mitt tycke osakliga inlägg, baserat en "känsla" du har. Annars brukar ju dina inlägg vara mer sakligt underbyggda. Se mitt inlägg som en motreaktion.

Jag har aldrig tidigare rekommenderat Optiman före CTC, Nibe m.fl, då mina erfareheter av dessa är begränsade. Jag tror, det är en "känsla" jag har, att de är ganska likvärdiga. Viktigare är, som jag tidigare skrivit vid flera tillfällen, att hitta en kunnig och seriös installatör, som tar ansvar för installationen.

Sture
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 18 mars 2007, 16:55:52 »

OK, jag förstår om vissa Optima-ägare känner sig lite trampade på tårna men det har varit en del krångel med med dessa historiskt. Det är fullt möjligt att det var frågan om barn-sjukdomar som numera är åtgärdade.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 mars 2007, 16:36:30 »

Om du vill titta på något som verkligen skiljer ut sig i förhållande till IVT, Nibe och CTC så kan du väl titta på Daikin Althema, Airwell eller Aqua Inverter.
De är värmepumpar som kör med köldmedium i alla utomhusliggande delar så där har du ingen frysrisk vid t.ex. strömavbrott.
De arbetar också ned till lägre utomhustemp än de "stora svenska" tillverkarnas värmepumpar, med undantag för Thermias Atria.

Jag tycker att de borde kunna ge en väl så stor besparing som de du nämner.
Skrivet av: erp
« skrivet: 18 mars 2007, 15:14:59 »

Jag tror att de större tillverkarna typ Ctc, IVT, Nibe, Euronom etc är ganska likvärdiga. Däremot verkar det som med bilmärken, de som kör Volvo vet inget bättre och har man BMW så kan man inte tänka sig något annat.

Själv valde jag mellan IVT och CTC, och det blev en CTC för att jag var tvungen att placera pumpen under en balkong med ett gjutet betonggolv ca 1200 mm över marken. IVT måste ha minst en halv meter fritt över pumpen eftersom den blåser uppåt.

I området där jag bor har nästan alla gått ifrån olja och här finns både IVT och CTC samt Euronom, fler stycken av varje, Alla verkar nöjda och jag känner inte till någon som har haft problem eller är missnöjda.

Det viktigaste är nog att få en installatör som är bra att ha att göra med och som ställer upp om det eventuellt skulle bli kris.

Så det är nog lite typ, ska det vara Aftonbladet eller Expressen.
Skrivet av: mikaelanderlund
« skrivet: 18 mars 2007, 09:49:39 »

Hej,

Om man utgår ifrån aktiviteten på de olika forumen verkar det som om IVT-ägarna är mer nöjda men det kan också bero på att IVT-ägarna är mindre aktiva på sitt forum av någon anledning.

Mikael
Skrivet av: Sture
« skrivet: 18 mars 2007, 08:41:00 »

4. IVT

Jag har en känsla av att Optima-ägarna generellt är mer nöjda med sina värmepumpar än EcoAir-ägarna.

Sture
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 18 mars 2007, 07:23:29 »

4. CTC EcoAir.

Jag har en känsla av att EcoAir-ägarna generellt är mer nöjda med sina värmepumpar än Optima-ägarna.
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 17 mars 2007, 13:02:06 »

Håller på att införskaffa värmepump till huset, som är en tvåvånings träkåk på 127kvm med en förbrukning på ca 15 000 kwh/år för värme och tappvarmvatten.

Har länge varit inne på andra lösningar än luft/vatten, dock har alla andra lösningar kompressorn inne vilket medför buller upp genom bjälklaget till vårt sovrum. Därför tittar jag just nu på luft/vatten.

Har fått en offert på CTC EcoEL och Eco air. I fredags var en firma som företräder IVT hemma och därifrån väntar jag på en offert på den senaste versionen av Optima med tillhörande 290 A/W.

Har lite frågor.

1. Undrar vilken lösning som bullrar mest? Eco Air eller Optiman?
2. Vilken lösning ger mest värme tro?
3. Vilka möjligheter har CTC jämfört med IVT att koppla in en dator (via com-port?) för att kunna logga parametrar?
4. Vilken lösning skulle du förorda och varför?

Mvh
/Erik

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!