Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 09 januari 2010, 18:52:56 »

Tja..man får väl prioritera som vanligt  ^-^..högst tveksamt om det är ekonomiskt försvarbart med investeringen med ca 1550 drifttimmar/år, men de e ju rätt störigt och hålla på och fibbla så här varje år när det blir lite kallt...dessutom får man nog erkänna att de rätt kul och få grejorna att fungera perfekt  8) och som dessutom (förhoppningsvis) kommer bete sig på ett logiskt sätt.

En fundering ang. den nya dragningen...om alla rumstermostater stängs, vad händer då? Kan vattnet loopa över minishunten (fast den termostaten är helt stängd) och tillbaka till arbetstanken eller måste jag köra med en öppen bypass på den andra fördelargruppen (5 slingor)??...idag kör jag med den stängd. Vill ju inte att cirk.pumpen arbetar mot ett helt stängt system då det borde vara skadligt för den...???
Skrivet av: Jocke montör
« skrivet: 09 januari 2010, 16:42:53 »

Jaha, så du investerade i en arbetstank.
Ett bra val, jag trodde att det låg utanför budgeten, men nu har du alla förutsättningar du behöver Thumbsup

Extra ventiler? ptja, sätt ventiler så du slipper tappa ur värmesystemet om man ska göra ingrepp i värmepumpen (typ växelventil etc.)

Lilla golvvärmeshunten kan man ju stänga med befintligt, men jag såg inga av-ventiler på den stora fördelaren.
Cirkpumpen har ju av-ventiler så du klarar dig med att sätta en ventil på returen.
Flödesmätare, nja vet inte om du är så betjänt av det. Och reglerventiler har du redan.
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 09 januari 2010, 15:12:06 »

Du har fått till det som jag tänkt mig. Men pumpen som sitter i "minishunten" skall vara igång för att det skall fungera.
Angående tankens volym, är volymen inte "helig" eftersom du har en förhållandevis liten värmepump.
Men IVT har haft olika tankar dels en smal hög som kan finnas kvar och den nya som är bredare och lägre.


Fixarn/Jocke-montör! I samband med ombyggnadet, ska jag be rör-killen sätta in några extra "bra-och-ha grejor" när vi ändå river det gamla. Jag tänker på tex avstängningsventiler, flödesmätare, reglervent eller liknande . Tänker mig bra prylar för reglering/kontroll/service. Och i så fall var bör de placeras?
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 09 januari 2010, 13:57:17 »

IVT har en tank som är på ca. 100 liter. Fördelen är att om man sätter den mellan värmepumpen och golvvärmekretsarna så kan värmepumpen gå optimalt med rätt flöden och det går att stypa rummen individuellt istället. Glöm extrashunten med din lösning.
Låt arbetstanken matas av den interna pumpen och den externa pumpen mata varmt vatten till din golvvärme, minishunten skall ligga parallellt med dina andra slingor. ;) Använd sedan dina individuella rumsgivare och låt dem strypa efter behov, men först skall du trimma in en så bra kurva som möjligt till huset och dina önskemål. :D
IVT.s rumsgivare tror jag inte på med dina önskemål, utan käck till din egen kurva och trimma in flödena i golven. Kör sedan de inviduella där du behöver. ^-^

Halloj

Kommer ringa min lokala rörpulare på måndag och be han ta hem en IVT-volymtank till mig och så kopplar vi om skiten asap.....   :'( har försökt få till min optimala kurva men eftersom mina flöden beter sig så märkligt så känns det hopplöst. Får klämma in tanken med skohorn och konsistensfett!!. Misstänker starkt att VB-sidan fn inte tillgodogör mig den värme som VP'n tillverkar och då känns det som att jag ska vänta med att knäcka min värmekurva. Inatt har jag haft återkommande larm om "Värmebärare ut max", efter att ha ställt in (rek. ) strypvärden och cirk.pump hast. (ställde intern cirk.pump läge 2 och extern läge 2)

Med de uträknade strypvärdena från Virsbo så verkar det som att varmvattnet stannar innan by-passen och kommer helt enkelt inte vidare, även om jag stänger minishunten helt. Deras rek strypvarv (på fördelaren med 5 slingor) är (räknat ifrån helt öppet läge):
S1=55m, 0 varv
S2=55m, 0 varv
S3=40m, 2,3 varv
S4=12m, 3,7 varv
S5=45m, 2,2 varv
tot. 8,2 strypvarv,...men med dessa värdena så är ju inte den nya minishuntgruppen (två slingor till) medräknad vilket garanterat ställer till det.

....för att jag ska få varmvattnet att passera cirk.pumpen och ut till slingorna (på fördelaren med 5 slingor) måste jag strypa enl. följande (samt ställa intern cirk.pump läge3 och extern cirk.pump läge 1):
S1=55m, 3,5 varv
S2=55m, 3,5 varv
S3=40m, 4,5 varv
S4=12m, 3,5 varv
S5=45m, 2,5 varv
tot. 17,5 strypvarv
...med dessa inställningar blir det inga larm...men de känns långt ifrån optimala. Fortfarande lika svårt att balansera de två grupperna mot varandra..

Som sagt....Volymtank IN, cirk.pump flyttas och den där jä-la by-pass'en UT...

Hör av mig med info om resultatet  :)
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 29 december 2009, 13:21:24 »

Ahhh...."pling!!"... :D...jag är evinnerligt tacksam för hjälpen jag får. Ovärderlig hjälp som är omöjlig att få på annat håll.

God fortsättning!!  *vinkar*

Mvh/Jesper
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 28 december 2009, 20:59:51 »

Ok, inte lätt när man a:gl försöker förklara och inte har något bra namn på lösningen. ::)

Din pump som sitter i "minishunten" påverkar bara de golvslingor som sitter på den.
Så med min förklaring så hör allting utom efter minishunten och den cirkpumpen till det jag kallade primärkrets.
Vet ej om jag lyckats reda ut, hör av dig annars. ;)
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 28 december 2009, 11:12:56 »

Den som söker skall finna....hittade en utmärkt liten ordliste-tråd här på forumet.
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=56.0

Hittade lite ledande info under begreppet "Shuntgrupp"
Shuntgrupp är länken mellan primärsystemet (t ex en VP med tillhörande varmvattenkrets) och sekundärsystemen (t ex radiatorkretsar, golvvärmesystem).

Skulle detta då innebära att arbetstanken (i mitt fall) kommer utgöra gränsen mellan primärsida och sekundärsida?



Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 27 december 2009, 23:43:40 »

Tack för hjälpen med att reda ut alla dessa frågor i denna djungel av olika begrepp och benämningar. Som inom alla specifika kunskaps områden så måste man behärska "språket" och de é inte alltid det lättaste  ;). De é shuntar, och by-passar, raddar, kretsar, termostater, ramptider, 1- och 2-rörssystem osv. Som lekman inom området så känns enbart detta många gånger väldigt förvirrande.....  huvuddunk

För att totalt blotta min okunskap skulle jag vilja ha hjälp med att förklara begreppen "primär-sida" och "sekundär-sida", då jag misstänker att jag nog har missförstått innebörden av dessa begrepp.  a:gl
 
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 27 december 2009, 20:37:03 »

Ok vi reder ut lite.
IVT:s extra shunt (GT4) används när man har radiatorer och vill köra ut en lägre temp på t.ex golvvärme.
Typexemplet är ett tvåplanshus med golvvärme på bottenvåningen och radiatorer på övervåning. Förutsättningen är att ena kretsen (radiatorkretsen) alltid vill ha högre temp och den andra kan shuntas ned.

Din extra pump som du har för "minishunten" sitter på "sekundärsidan" och har ingen betydelse för flödet genom värmepumpen den måste snurra för att du skall få värme på golvet. Men glöm bort den när du löser "primärsidan"

IVT hade en lösning med en extern pump tidigare innan de började med HTplus maskinerna. Extratanken kommer i ditt fall att fungera som by-pass. Glöm bort ritningen på extra shuntgruppen som du hittat, det där med att det stämmer nästa. ;) Räcker för att det inte skall fungera. ;D
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 27 december 2009, 20:10:54 »

...glömde haka på IVT's beskrivning....  ::)
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 27 december 2009, 20:07:21 »

Du har fått till det som jag tänkt mig. Men pumpen som sitter i "minishunten" skall vara igång för att det skall fungera.
Angående tankens volym, är volymen inte "helig" eftersom du har en förhållandevis liten värmepump.
Men IVT har haft olika tankar dels en smal hög som kan finnas kvar och den nya som är bredare och lägre.

Tror jag hittade IVT's arbetstank du tänkte på  och hittade dessutom deras instruktion på hur det skall kopplas. Deras förslag på inkoppling överenstämmer ju nästan exakt med hur jag har det idag med mina slingor (förutom att jag inte har arbetstanken).  CP'n  för "huvudgruppen" sitter efter T-kopplingen till den shuntade slingan, inte före som ni föreslog..Sc:,h. Que?

Sen ger de som förslag på att man kan använda GT4 för styrning av den shuntande slingan (min minishuntM60-grupp), hajjar inte riktigt vad detta innebär. Menar dom (IVT) att jag ändå skulle kunna styra min Minishunt mha en separat kurva i VP'n? Vad är det för idé med detta när GT4 (som jag fattat det) ändå inte kan ge signal till VP'n att starta? Måste vara 1000 ggr enklare att köra med sep. rumsgivare precis som ni föreslog.

Vidare så  verkar det enl. skissen som att IVT själva har tagit bort by-passen (..så det stämmer också med ert förslag --/ )
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 27 december 2009, 10:41:34 »

Du har fått till det som jag tänkt mig. Men pumpen som sitter i "minishunten" skall vara igång för att det skall fungera.
Angående tankens volym, är volymen inte "helig" eftersom du har en förhållandevis liten värmepump.
Men IVT har haft olika tankar dels en smal hög som kan finnas kvar och den nya som är bredare och lägre.
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 27 december 2009, 10:25:13 »

Er idé känns bara bättre och bättre ju mer man får smaka på den  ::)....Drar med en gif på hur (jag tolkar er) att det skulle se ut då istället. Stämmer bilden med er idé? Har tagit bort by-passen då jag inte kan se att den längre fyller ngn funktion överhuvudtaget...eller? Placerade GT1'an på returen mellan acc.tank och VP'n...korrekt? Vad det gäller temp.begränsning (max ut till slingorna) så fixar acc. tanken detta automatiskt (pga tröghet i systemet) även om tillskottet slår till och överstiger mitt max kurv-värde...korrekt tolkat?

Hur gör jag med pumpen som sitter i minishunten...låter jag bara den var avstängd, och fixar min UPS 25-60 ensamt verkligen flödet för samtliga slingor?

Måste acc.tanken vara så stor som 100 lit? Tro't eller ej men här råkar faktiskt storleken vara ett problem  ;)...de é så in i h-e litet utrymme.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 26 december 2009, 22:14:31 »

IVT har en tank som är på ca. 100 liter. Fördelen är att om man sätter den mellan värmepumpen och golvvärmekretsarna så kan värmepumpen gå optimalt med rätt flöden och det går att stypa rummen individuellt istället. Glöm extrashunten med din lösning.
Låt arbetstanken matas av den interna pumpen och den externa pumpen mata varmt vatten till din golvvärme, minishunten skall ligga parallellt med dina andra slingor. ;) Använd sedan dina individuella rumsgivare och låt dem strypa efter behov, men först skall du trimma in en så bra kurva som möjligt till huset och dina önskemål. :D

IVT.s rumsgivare tror jag inte på med dina önskemål, utan käck till din egen kurva och trimma in flödena i golven. Kör sedan de inviduella där du behöver. ^-^

Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 26 december 2009, 21:46:36 »

Ska man få helt fristående värmeregleringar så måste det till en tank och 2 shuntar med reglerautomatik dessvärre  :-\

Begränsningen lägger du med din värmekurva.
Det finns ju en extra värmekurva man kan köra från värmepumpen, men då måste du ha shunt med motor som styrs av värmepumpen. Där kan du lägga in en begränsning på temperaturen.

Som jag uppfattar det så är problemet när du eldar så kompenserar din rumsgivare, som i sin tur sänker värmen såpass att du får kallt i din nya del, har jag uppfattat det rätt?

Jepp...korrekt uppfattat. Det jag har gjort för att försöka få det att funka ändå är att sätta GT1'an på den gemensamma returen (i praktiken innebär detta att den hamnar väldigt nära GT9'an). Då tas ju ändå lite hänsyn till tempen på returvattnet ifrån nya byggnaden. Försökte köra med externa rumsgivare på varje slinga förut för att kunna stänga samtliga 5 slingor i huset fastän GT1 gav signal till VP att starta och därmed få ut allt vatten till nya byggnaden...men då fick jag problem med hög retur så det har jag lagt ner, dessutom funkar det inget bra att kombinera med VP'ns egen rumsgivare.....ja och sen är det ju de här med balanseringen av samtliga slingor och grupper mot varandra.

.....på minishunten till nya bygget finns en trådlös rumsgivare med motorstyrning som jag dock inte har kopplat in ännu, men hur man ska få den att styras av VP'n är jag mkt osäker på  Sc:,h...kan jag använda GT4 för att styra den minshuntens termostat istället för att använda rumsgivaren??

...de där med arbetstanken...vad innebär det? Hur är den tänkt att funka, hur stor, var placeras den?
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 26 december 2009, 21:27:31 »

Har tittat lite snabbt och Jocke har ju ritat upp rätt lösning som jag vill ha det. ;D
En variant som skulle kunna fungera hos dig för dina önskemål, är en arbetstank och köra med inviduella rumstermostater för varje rum. Först hitta en vettig kurva för dina önskemål (gärna en egen knäckt) sen får termostaterna strypa bäst de vill när du eldar och har dig. :D
Skrivet av: Jocke montör
« skrivet: 26 december 2009, 20:27:16 »

Ska man få helt fristående värmeregleringar så måste det till en tank och 2 shuntar med reglerautomatik dessvärre  :-\

Begränsningen lägger du med din värmekurva.
Det finns ju en extra värmekurva man kan köra från värmepumpen, men då måste du ha shunt med motor som styrs av värmepumpen. Där kan du lägga in en begränsning på temperaturen.

Som jag uppfattar det så är problemet när du eldar så kompenserar din rumsgivare, som i sin tur sänker värmen såpass att du får kallt i din nya del, har jag uppfattat det rätt?
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 26 december 2009, 18:31:28 »

Vill börja med att tacka för idéerna och förslagen ni ger  :). Underbart att kunna få bolla förslag och få andras synpunkter på saker och ting.

Varför en extra shunt överhuvudtaget?
Jadu..som lekman inom området så försöker man lyssna på dom som vet mer än en själv, och vid inkopplingstillfället så var minishunten tillsynes en bra lösning. Jag ville ha möjligheten att styra temp i den andra byggnaden separat, och minishunten M60 innehöll ventilenhet med termostat, en till cirk.pump behövdes för att få snurr på vattnet (den gamla cirk.pumpen till bostaden är en Grundfoss UPS 25-60 (...FYI...bostad 70 kvm+ny tvättstuga 30 kvm)) , temp begränsning av framledningstemp behövdes då det saknas för den gamla slingan, avluftningsvent. och hela kittet i ett kompakt litet format.
Såg ditt förslag och det ser ju ut som ett väldigt bra förslag. Det ulimata för min del hade varit om varje byggnad kunde vara helt oberoende av varandra...dvs som det är idag så kan ju aldrig tvättstugan bli varmare än bostaden i och med att GT1'an sitter på den gemensamma returen och rumsgivaren sitter i bostadhuset. Skulle vilja ha in en till givare som kan meddela pumpen att starta då det är för kallt i tvättstugan, och om det då är tillräckligt varmt i huset skall ingen värme gå dit (vilket inträffar rätt ofta då vi har en kamin vi uttnyttjar ofta vintertid)  , typ en GT1'a till så man kan ha en "GT1'a" på returen som kommer från bostadshuset och en "GT1'a" på returen som kommer ifrån tvättstugan.....men de é kanske inte möjligt.....är GT4'an en lösning? Med dagens lösning (och ditt förslag) så blir det snorkallt i tvättstugan då vi eldar i kaminen i bostadshuset.

Vad det gäller begränsning av framledningstemp till slingorna i bostaden så hajjar jag fortfarande inte hur det funkar. Kan inte se att det är något i min installation som säkrar detta. När tillskottet slår till så blir ju utgående vatten uppåt 50-60 deg. Hittar ingen meny i VP'n för att begränsa den heller....
Skrivet av: Jocke montör
« skrivet: 26 december 2009, 16:46:11 »

Så här skulle jag gjort
Skrivet av: Jocke montör
« skrivet: 26 december 2009, 16:38:54 »

Nu när jag tittat på din ritning i andra tråden så ser jag att du verkar enbart ha golvvärme.
Varför en extra shunt överhuvudtaget?
Du skulle kunna koppla in tvättstugan som på bild 1 jag kluddade i och sen bara koppla förbi den nya minishunten.
Den befintliga yttre cirkpumpen borde klara att dra runt golvvärmen i tvättstugan också.

Lite osäker på vad du menar med inbyggd bypass i shunten, den går att ställa in för 1-rörs eller 2-rörs system men den ska vara i 2-rörs läge i ditt fall.
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 26 december 2009, 10:48:10 »

jädrans....tryckte på skicka innan jag skrivit klart... :D.......för en extremt frågvis person...vad är det som gör att ovanstående kopplingsförslag kommer funka bättre? Det finns väl en inbyggd bypass i minishuntgruppen som tar hand om returflöden i den gruppen...?
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 26 december 2009, 10:44:50 »

Jag blottar min okunskap i paint och försöker förtydliga mig. :)
Det kan vara att föredra att sätta tilloppet på din nya shunt som bilden längst ned visar eftersom pumparna inte borde störa varandra då.
Det är felkopplat.
Avsticken till golvvärmen sitter innan bypassen och då får man märkliga flöden.
Har sett såna här inkopplingar tidigare och inga har funkat bra.
Avsticken borde vara i ditt hörn precis innan den gamla golvvärmefördelaren.

Tolkar dina svar som att du ger två alternativa lösningar....
Alt. 1. Båda avsticken (in/ut) sitter efter bypassen, men då kommer  cirkpumpen ev. störa minishuntgruppens pump.
Alt. 2. Ut-avstickaren sätts före pumpen men efter bypassen och In-avstickaren sätts enl. alt.1

Korrekt..?
Skrivet av: Jocke montör
« skrivet: 25 december 2009, 21:15:58 »

Jag blottar min okunskap i paint och försöker förtydliga mig. :)
Det kan vara att föredra att sätta tilloppet på din nya shunt som bilden längst ned visar eftersom pumparna inte borde störa varandra då.
Skrivet av: Jocke montör
« skrivet: 25 december 2009, 20:48:47 »

Det är felkopplat.
Avsticken till golvvärmen sitter innan bypassen och då får man märkliga flöden.
Har sett såna här inkopplingar tidigare och inga har funkat bra.
Avsticken borde vara i ditt hörn precis innan den gamla golvvärmefördelaren.
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 25 december 2009, 16:02:58 »

Efter en hel del komprimeringsstrul med bilderna så fick jag ner dom till vettig storlek....Lite förklaring till vad bilderna visar:

Bild1: Visar T-kopplingarna till den nya gruppen som styrs mha minishunten. De röda avstängningsventilerna sitter på ut- och retur- som går vidare till minishunten och som  visas på bild4. Från minishunten går ledningarna ut i backen ner i en kulvert och över till den nya byggnaden där de två nya golvslingorna ligger (byggnaderna är inte sammanbyggda och ligger ca 10m från varandra)

Bild2:Visar den "gamla" cirk.pumpen som snurrar runt vattnet i gruppen med 5 golvslingor, och man ser även by-passen (som jag ställer mig frågande till om den verkligen funkar som  den ska...va den nu ska göra???)

Bild3:VM i hur man får in många rör på ett minimalt utrymme  :D. Visar de 5 slingorna + lite tappvatten-rör. Har kopplat bort de externa rumstermostaterna....(där slängde man nårra lusentappar i sjön när man blev pålurad dom knUp)

Bild4:Visar minishuntgruppen. Denna grupp sitter på motstående vägg i förhållande till den andra externa cirk.pumpen. i detta otroligt minimala utrymme.
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 25 december 2009, 14:24:00 »

..en fråga till  :)...vad är ett 1-rör system och ett 2-rör system? Hur kan jag veta/se vad jag har? Har bara golvärme överallt..inga radiatorer..
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 25 december 2009, 14:16:59 »

Pumpen som sitter i den nya minishuntgruppen snurrar runt flödet i golvslingorna/"sekundärsidan" och skall inte påverka flödet på andra sidan. Så den "gamla" pumpen tar för mycket flöde till golvvärmekretsen med de fem slingorna. Påföljden blir att om de slingorna är fullt öppna så får du inget flöde över till den nya kretsen. Stänger de slingorna kommer den interna pumpen få ut värme till minishunten.
Kan vara väldigt enkelt att lösa beroende på hur långt det är mellan T-rören och pumpen.

Sedan finns en fallgrop med "minishuntarna" de skall ställas in efter om de sitter i ett ettrör eller tvårörssystem.

Kan du ta en bild och lägga upp där man ser hur det ser ut i verkligheten med T-rören och pumpen. Häng inte upp dig på att jag skrev första felet, det kan räcka med ett för att resultatet skall bli dåligt.


Jepp..ja fixar fram lite bilder....gött me lite avbrott mellan alla julskinkor,kalleankor och klappar   tomte::....under tiden två ytterligare frågor som relaterar till ämnet "att balansera systemet"
1.Hur ställer jag max framledningstemp på VP'n?
2. Snackas om att man kan styra en andra värmekurva med Rego 600'an i manualen...en GT4..är det en lösning? Hur funkar det? Kan GT4'an också ge  start/stopp-signal till VP'n?
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 24 december 2009, 17:39:19 »

Pumpen som sitter i den nya minishuntgruppen snurrar runt flödet i golvslingorna/"sekundärsidan" och skall inte påverka flödet på andra sidan. Så den "gamla" pumpen tar för mycket flöde till golvvärmekretsen med de fem slingorna. Påföljden blir att om de slingorna är fullt öppna så får du inget flöde över till den nya kretsen. Stänger de slingorna kommer den interna pumpen få ut värme till minishunten.
Kan vara väldigt enkelt att lösa beroende på hur långt det är mellan T-rören och pumpen.

Sedan finns en fallgrop med "minishuntarna" de skall ställas in efter om de sitter i ett ettrör eller tvårörssystem.

Kan du ta en bild och lägga upp där man ser hur det ser ut i verkligheten med T-rören och pumpen. Häng inte upp dig på att jag skrev första felet, det kan räcka med ett för att resultatet skall bli dåligt.
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 23 december 2009, 22:47:10 »

Hej

Är det någon som har tips om hur man lämpligast kan balansera sina värmeslingor? Har idag två parallella grupper. Den första gruppen består av tot 5 slingor på en fördelare och drivs av en sep. cirk.pump. och till denna grupp är det monterat en bypass (samma dim. som både till/från-rör). Den andra gruppen (som jag lade till systemet för 1,5-2 år sen) består av 2 slingor inkopplade via en LK Minishunt M60. Har jättesvårt att få jämn temp i båda grupperna samtidigt. Antingen går all värme ut i ena eller så går det ut i den andra, eller så blir det inte varmt i nå'n av dom. Har labbat med pumphastigheter och strypningar men det känns som jag skjuter ifrån höften hela tiden.

Drog med en gif-bild på hur systemet ser ut för den som orkar sätta sig i det.  :,v(
Ang. by-passen till den första gruppen så känns denna koppling märklig. Vad hindrar att för varmt vatten skickas ut till golvslingorna, ska by-passen sköta det självt? Tveksamt om de funkar....vad händer när tillskottselen går in och dunkar upp tempen i 60 deg? Dessutom så kan jag ju inte med denna konstruktion enkelt justera flödet till denna grupp (i förhållande till den andra gruppen som använder LK minishunten)

Provade att flytta ihop dina trådar. ;)
Första "felet" jag ser är att den externa cirkpumpen skulle sitta på den gemensamma returen från båda kretsarna. Är det lätt att lösa skulle jag börja med det. :)

Första felet....ajdå finns det fler.. :-\....vidareutveckla gärna ditt förslag på att ersätta mina två externa pumpar med en som sätts på den gemensamma returen. Blir det inte svårare att "trimma" in grupperna mot varandra då?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 december 2009, 21:57:59 »

Strypbricka? Sc:,h
Har aldrig sett nån strypricka på IVT pumparna.

Däremot så är t-röret på C modellerna strypt mot varmvattenberedaren, men det beror på att man kunde få en liten självcirkulation i beredaren vid värmedrift.

För något år sedan var det någon IVT-ägare som hade problem med varmvattenberedningen. Denne skrev sedan att servicekillen hade sagt att det var en strypbricka avsedd för en pump med annan effekt som hade blivit monterad. Någon form av strypning måste det finnas, annars skulle inte flödet bli så lågt vid varmvattenberedning. Min växelventil har fungerat oklanderligt så jag har aldrig haft anledning att se efter vad det är som stryper.
Skrivet av: Jocke montör
« skrivet: 23 december 2009, 20:53:35 »

Strypbricka? Sc:,h
Har aldrig sett nån strypricka på IVT pumparna.

Däremot så är t-röret på C modellerna strypt mot varmvattenberedaren, men det beror på att man kunde få en liten självcirkulation i beredaren vid värmedrift.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 december 2009, 18:57:28 »

Är det normalt att GT1 stiger när den tillverkar varmvatten (GT3). Sist jag kollade nu så steg GT1 ca 4deg innan GT3 nådde sin frånslagstemp. Har jag kanske läckage i växelventilen??

GT1 brukar stiga ett tag efter det att pumpen börjar göra varmvatten eftersom det tar lite tid för vattnet att snurra ett varv, men 4 grader, det låter lite mycket. Missade för övrigt att det inte var inbyggd varmvattenberedare, det är så lätt att tänka på sin egen pump.  


Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 23 december 2009, 18:55:42 »

Hej

Är det någon som har tips om hur man lämpligast kan balansera sina värmeslingor? Har idag två parallella grupper. Den första gruppen består av tot 5 slingor på en fördelare och drivs av en sep. cirk.pump. och till denna grupp är det monterat en bypass (samma dim. som både till/från-rör). Den andra gruppen (som jag lade till systemet för 1,5-2 år sen) består av 2 slingor inkopplade via en LK Minishunt M60. Har jättesvårt att få jämn temp i båda grupperna samtidigt. Antingen går all värme ut i ena eller så går det ut i den andra, eller så blir det inte varmt i nå'n av dom. Har labbat med pumphastigheter och strypningar men det känns som jag skjuter ifrån höften hela tiden.

Drog med en gif-bild på hur systemet ser ut för den som orkar sätta sig i det.  :,v(
Ang. by-passen till den första gruppen så känns denna koppling märklig. Vad hindrar att för varmt vatten skickas ut till golvslingorna, ska by-passen sköta det självt? Tveksamt om de funkar....vad händer när tillskottselen går in och dunkar upp tempen i 60 deg? Dessutom så kan jag ju inte med denna konstruktion enkelt justera flödet till denna grupp (i förhållande till den andra gruppen som använder LK minishunten)

Provade att flytta ihop dina trådar. ;)
Första "felet" jag ser är att den externa cirkpumpen skulle sitta på den gemensamma returen från båda kretsarna. Är det lätt att lösa skulle jag börja med det. :)
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 23 december 2009, 18:50:45 »

Fråga 1.....Så om frånslagstemperaturen jag ser på displayen vid ett visst tillfälle tex visar 30°C så är kurvans börvärde (just för den stunden, beroende på inne- och ute temp.) 28°C om min tempdiff är ställd på 4°C?? Korrekt uppfattat?

...hmmm vågar man sig på att fråga varför inte börvärdet är det man ser på displayen???


Det stämmer och varför börvärdet inte visas får du fråga konstruktören om. ;)
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 23 december 2009, 18:44:57 »

Kan vara läckage eller placering av givaren. Returen från beredaren blir ju riktigt varm och kan ibland värma upp returen från huset.
Enklaste brukar vara att känna på framledningen till huset om det verkar gå ut någon värme när maskinen gör varmvatten.
Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 23 december 2009, 18:34:31 »

Är det normalt att GT1 stiger när den tillverkar varmvatten (GT3). Sist jag kollade nu så steg GT1 ca 4deg innan GT3 nådde sin frånslagstemp. Har jag kanske läckage i växelventilen??
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 23 december 2009, 17:23:30 »

De har nog inte missat din bricka. Det är mer vanligt att tempskillnaden sjunker vid varmvattenproduktionen, dels på grund av fenomenet lägre COP vid högre temp på vattnet. De högsta temperaturerna brukar man ha vid just varmvattenproduktion.
Dels har det med vattenflödena och eventuell extern cirkulationspump som tidigare var ett "måste" att göra och om nu nån har en E istället för C-maskin finns inga brickor.
Skrivet av: Håkke
« skrivet: 23 december 2009, 16:52:55 »


Fråga 7: Vad ska lämplig tempdiff mellan GT8/GT9 ligga på vid drift?
5-10 grader när pumpen värmer huset. Högre vid varmvattenberedning. Det sitter en strypbricka efter växelventilen som gör att det blir högre differens då.




Undrar om de missat denna strypbricka i min IVT C9 HT+? Mitt delta T vid vv produktion sjunker 1,5 grader jämfört med normal värmeproduktion.


Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 23 december 2009, 15:07:16 »

Fråga 1.....Så om frånslagstemperaturen jag ser på displayen vid ett visst tillfälle tex visar 30°C så är kurvans börvärde (just för den stunden, beroende på inne- och ute temp.) 28°C om min tempdiff är ställd på 4°C?? Korrekt uppfattat?

...hmmm vågar man sig på att fråga varför inte börvärdet är det man ser på displayen???
Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 december 2009, 14:14:20 »

Hej

Har en GreenLine E5 som jag försöker lära mig så mycket som möjligt om. Har dock lite frågor som jag skulle behöva lite hjälp med:

GT1= Visar om jag förstått rätt radiatorsystemets returtemperatur. Denna givare ger även signal till VP’n när den skall starta och stanna.
Fråga1: Är det GT1's frånslagstemp som avses/visas i den kurva man styr temperaturen med och som man kan knäcka (Rad 1.3 i menyn)?
Egentligen är det börvärdet man ändrar som ligger halva kopplingsdifferensen under stopptemperaturen eller halva kopplingsdifferensen över starttemperaturen

Fråga2: Stämmer mitt antagande att frånslagstemperaturen bestäms av GT2 (utetemp), tillsammans med innegivaren (har den inställd på 6), + min kurvinställning?
Ja, det stämmer. Innegivaren finjusterar den start- och stopptemperatur som beräknas från utetemp och kurvinställning

GT8= Visar om jag förstått det rätt temperaturen på utgående vatten från VP’n, och den varierar beroende på utomhustemperaturen (GT2’s värde).
Fråga3: Vad bestämmer vilken temperatur det skall vara på utvattnet? Den blir vad den blir utifrån returtemperatur, pumpens effekt och flödet. Enbart information, styr ingenting.

Fråga4: Finns det en kurva att ställa in för den också, så man som användare kan justera dessa värden...förstår inte hur det hänger samman..?
Nej, det finns ingen kurva, den blir som sagt vad den blir.
Fråga5:Fungerar denna givare som en signalgivare (likt GT1) på nå't sätt eller är det enbart en informationsgivare? 

GT9= Visar om jag förstått det rätt returtemperaturen in till VP’n. Den är nästan samma som GT1, men den sitter efter förgreningen (inkommande) till varmvattnet.
Fråga6: Fungerar denna givare som en signalgivare (likt GT1) på nå't sätt eller är det enbart en informationsgivare?
Givaren ger signal att stanna pumpen om temperaturen går över inställt värde. Fabriksinställningen är 48 grader om det inte är ändrat från min pump

Fråga 7: Vad ska lämplig tempdiff mellan GT8/GT9 ligga på vid drift?
5-10 grader när pumpen värmer huset. Högre vid varmvattenberedning. Det sitter en strypbricka efter växelventilen som gör att det blir högre differens då.

GT10/GT11= Kollade på temp. för dessa givare (pumpen vilade och varit stilla i ca. 1,5h) och de visar 14,5deg./15,4 deg.
Fråga8:Verkar märkligt högt med tanke på att det är 0 deg ute idag och har varit -5/-10 ute i några dagar nu. Är detta normal, eller är det så att denna temp. endast är intressant att läsa av vid drift?
Enbart av intresse vid drift

Fråga9: Vad ska lämplig tempdiff mellan GT10/GT11 ligga på vid drift?
3-5 grader. Kolla först att de visar lika genom att ställa köldbärarpumpen i läge kontinuerlig drift. Läs av när temperaturerna har stabiliserat sig. Det ger korrektionen. Har aldrid hört talas om givare som visar lika. För min pump är korrektionen 1,0 grader

Har massa fler frågor..men jag börjar med dessa och ser  om det finns nå'n där ute om har möjlighet att hjälpa mig.. :-)

God Jul allihop  tomte::

Skrivet av: ElectricMayhem
« skrivet: 23 december 2009, 13:36:49 »

Hej

Har en GreenLine E5 som jag försöker lära mig så mycket som möjligt om. Har dock lite frågor som jag skulle behöva lite hjälp med:

GT1= Visar om jag förstått rätt radiatorsystemets returtemperatur. Denna givare ger även signal till VP’n när den skall starta och stanna.
Fråga1: Är det GT1's frånslagstemp som avses/visas i den kurva man styr temperaturen med och som man kan knäcka (Rad 1.3 i menyn)?
Fråga2: Stämmer mitt antagande att frånslagstemperaturen bestäms av GT2 (utetemp), tillsammans med innegivaren (har den inställd på 6), + min kurvinställning?

GT8= Visar om jag förstått det rätt temperaturen på utgående vatten från VP’n, och den varierar beroende på utomhustemperaturen (GT2’s värde).
Fråga3: Vad bestämmer vilken temperatur det skall vara på utvattnet?
Fråga4: Finns det en kurva att ställa in för den också, så man som användare kan justera dessa värden...förstår inte hur det hänger samman..?
Fråga5:Fungerar denna givare som en signalgivare (likt GT1) på nå't sätt eller är det enbart en informationsgivare? 

GT9= Visar om jag förstått det rätt returtemperaturen in till VP’n. Den är nästan samma som GT1, men den sitter efter förgreningen (inkommande) till varmvattnet.
Fråga6: Fungerar denna givare som en signalgivare (likt GT1) på nå't sätt eller är det enbart en informationsgivare?
Fråga 7: Vad ska lämplig tempdiff mellan GT8/GT9 ligga på vid drift?

GT10/GT11= Kollade på temp. för dessa givare (pumpen vilade och varit stilla i ca. 1,5h) och de visar 14,5deg./15,4 deg.
Fråga8:Verkar märkligt högt med tanke på att det är 0 deg ute idag och har varit -5/-10 ute i några dagar nu. Är detta normal, eller är det så att denna temp. endast är intressant att läsa av vid drift?
Fråga9: Vad ska lämplig tempdiff mellan GT10/GT11 ligga på vid drift?

Har massa fler frågor..men jag börjar med dessa och ser  om det finns nå'n där ute om har möjlighet att hjälpa mig.. :-)

God Jul allihop  tomte::

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!