Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 oktober 2016, 17:03:22 »

Det är inte konstigt att den inte larmar. Temperaturen på köldbäraren håller sig över larmgränsen och pumpen fungerar. Vad ska den larma för? Någon givare som kontrollerar nivån i plastkärlet finns inte.

Det är mycket sällsynt att det går hål på slangen så låt oss hoppas på stora mängder luft. Skulle det vara hål vet jag inte vad man gör. Knarkhundar, likhundar och tryffelhundar har jag hört talas om men inte köldbärarhundar. Vet inte om det skulle fungera med att tömma slangen och sedan fylla den med någon gasblandning, som man kan detektera ovanför marken ungefär som man som man gör vid läcksökning av gasförsörjningssystem.
Skrivet av: jappish
« skrivet: 16 oktober 2016, 21:26:56 »

Ja precis, markslinga. Möjligtvis en svag sluttning om jag tänker på hur tomten var när den lades ner. diff mellan högsta och lägsta punkt på tomten var ca 70cm (32m mellan tomtgränserna). Minns jag rätt så kompenserade vi för det, och tänkte färdig nivå vid grävning.

Är det inte märkligt att pumpen inte larmar? Nu kan jag ingenting om VP men den har känts stabil och driftsnål de 3 åren den varit igång. Förbrukar totalt ca 9000KWh/år (inkl. hushållsel) med två ungar som fyller badkar var tredje dag ungefär. Huset är på ca 260kvm och 23,5 grader inomhus temp.

Jag ringer installatören imorgon, de får kanske komma med pump och lufta?

Om det nu är så att det är hål i slangen, finns det då någon bra metod att hitta vart det läcker på tomten? Vad finns det för alternativ som inte innebär att gräva upp tomten igen?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 oktober 2016, 18:47:55 »

Är det markslinga är det inte lika mystiskt. Hur ligger slingan, sluttar marken? I så fall kan det bli luftfickor i de delar som ligger högst men de borde man ha sett till att få bort när anläggningen togs i drift.   

Det faktum att du har fyllt på 6 liter utan att det har blivit bättre är lite oroväckande.
Skrivet av: jappish
« skrivet: 16 oktober 2016, 17:21:15 »

Tack för svar.

Jag har faktiskt fyllt på igen, totalt ca 6 liter nu, frågan är om jag inte gjort det värre med senaste påfyllningarna. I manualen står det att påfyllning ska göras när pumpen är igång,  så jag skruvade av säkerhetsventilen och fyllde på under tiden kompressorn körde.

Efteråt slog det mig att de nog menade att påfyllning ska göras via påfyllnadsventilen vilket inte skulle släppa in mer luft i systemet, eller hur menar de?

Jag har tagit bort frontplåten, och allt är torrt och fint, både i maskinen, och omkring. Jag har 396m slang vill jag minnas, inga skarvar under jord. Frågan är om rackarna inte brustit under jord.

Sen vet jag inte hur länge den betett sig på detta vis, har inte riktigt tittat på det, annat än att nivån är tillräcklig. Det var den stora variationen som fick mig att kolla vad som händer när den är igång.

Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 oktober 2016, 17:06:03 »

Mystiskt. Slangen rymmer ca en liter per meter. Det verkar var väldigt mycket luft i systemet. Prova med att fylla på expansionskärlet en gång till. Det är enklaste metoden att bli av med luften.

Händer samma sak igen undrar jag om det möjligen vara läckage i någon skarv som gör att kommer in luft. Läcker det nere i borrhålet brukar det bli undertryck i plastkärlet. Läcker det i pumpen borde det märkas med tanke på volymen. 
Skrivet av: jappish
« skrivet: 14 oktober 2016, 19:50:45 »

hmm.. igår släppte jag ut luft genom att vrida på säkerhetsventilen medan pumpen var igång, pyste ut en hel del. Jag fyllde på med ca 3 liter vatten, och luftade en omgång till så nivån hamnade på ca halva kärlet.

Jag har dock fortfarande samma beteende idag när kompressorn är igång, dvs, den sväljer hela kärlet, och spottar tillbaka det. Ska jag fortsätta så till luften är ute, eller finns det någon bättre metod att bli av med luften på?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 13 oktober 2016, 08:43:32 »

Skillnaden i vätskenivå mellan sommar och vinter är inte stor. Visserligen utvidgas vätskan när det blir varmare men det gör slangen också så nettoresultatet blir nära noll. Att det är stor skillnad mellan sommar- och vinternivå tolkar jag som luft i slangen. Luften utvidgas betydligt mer än köldbäraren när temperaturen ökar. Fast om det är så stor skillnad som beskrivs tycker jag att mängden luft skulle behöva vara orimligt stor.
Skrivet av: jappish
« skrivet: 12 oktober 2016, 21:47:30 »

Jag tänkte att jag skulle skruva av ventilen och fylla på lite vatten idag, så märkte jag att pumpen var igång, såg ett något annorlunda beteende än det jag beskrev ovan. Verkar definitivt finnas luft i systemet. Jag filmade det hela, kan ses här https://www.youtube.com/watch?v=3GR6D3rq0mI

Hur kan jag få bort luften? Som ni ser i videon, det svänger en hel del i vätskenivån.

Sen vet jag inte om jag var tillräcklig tydlig innan. Det jag menade med att vätskan var i topp i somras är att, om jag fyller på vatten nu, kommer det inte rinna över till sommaren igen? I somras var det kanske 3cm tillgodo i kärlet innan den nådde toppen.

Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 oktober 2016, 21:28:29 »

När vätskevolymen ändras på det där sättet är det ett tecken på att det är luft någonstans i köldbärarslingan. Man kan fylla på vatten utan att det gör något, det är ju några hundra liter spritlösning i systemet så några liter vatten ändrar inte fryspunkten nämnvärt. Det enklaste är att fylla på där säkerhetsventilen sitter. Påfyllning via ventilerna vid filtret blir krångligare.

Vätskenivån i kärlet ska inte ändras när pumpen startar. Det kan ha blivit läckage någonstans där vätska har runnit ut och luft har kommit in. Det kan vara svårt att få bort all luft vid start av en ny anläggning men här är den minst ett år gammal så det kan inte vara frågan om det.
Skrivet av: jappish
« skrivet: 10 oktober 2016, 20:27:55 »

Hej!

Hela sommaren har påfyllnadskärlet varit fullt till toppen med köldbärarvätska. Nu för några veckor sedan märkte jag att vätskan hade sjunkit till ca 1/6 del i behållaren.

Jag har nu märkt att så fort kompressorn går så verkar det som att hela behållaren töms på vätska, och så fort kompressorn stannar rusar vätskan tillbaka in i behållaren och behållaren fylls åter igen till ca 1/6. Det verkar som att det kommer några luftbubblor på slutet också, men VP larmar ingenting utan kör på som vanligt.

Min fråga är då om jag ska fylla på med lite vatten, eller låta den vara? För vad händer till sommaren om jag fyller på till säg 1/4, eller 1/2 behållare?

Min andra fråga är hur man fyller på, ska jag skruva av säkerhetsventilen på påfyllnadskärlet, och fylla därigenom, eller finns det något smidigare ställe någonstan där jag kan fylla på?

Förra året larmade pumpen (vid samma period på året) för E21.RHP, vet inte om det finns ett samband

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!