Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 24 oktober 2013, 22:19:47 »

Det är ju inte konstigt att folk får både fel pump och fel installation med såna säljare...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 24 oktober 2013, 21:50:43 »

Man brukar lägga in planerad framlednings temp vid dut i kalkylprogrammen som räknar ut kollektorn och med golvvärme blir det några meter kollektor extra.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 24 oktober 2013, 19:46:34 »

Eftersom ett lågtemp system har högre cop dvs tar mindre energi från elnätet och en större del från borran så belastar det borran mera.
Jag visste väl det var hemåt att borra lite mera än planerat... Btw det var en jäkel som kom på att man kan värma ett hus med typ 0 gradigt vatten...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 24 oktober 2013, 16:58:25 »

Eftersom ett lågtemp system har högre cop dvs tar mindre energi från elnätet och en större del från borran så belastar det borran mera.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 24 oktober 2013, 16:32:23 »

Skulle dock rekommendera lite djupare borra pga. lågtempsystemet belastar borran mera (engångsinvestering).
Varför belastar ett lågtemp system borran mera?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 oktober 2013, 11:23:12 »

Mmm, men som tidigare skrivits så vet vi ju inte om energibehovet blir större efter en renovering/utbyggnad.
Man kan väl nästan misstänka att fönster skall bytas ut, och att man tittar över tätningslister och andra enklare åtgärder i samband med en utbyggnad.
Kanske t.o.m att man tilläggsisolerar.

Men som sagt, OM energibehovet blir större så bör man utöka borrdjupet.
Lägg till 1 meter på borrdjupet för varje 125 kWh högre årligt energiuttag än idag.
Skrivet av: mrbackback10
« skrivet: 24 oktober 2013, 11:11:25 »

"Rimligen borde inverteralternativen bli billigare, och då skulle jag nog nästan rekommendera detta". Men borran bör dimensioneras efter det verkliga kommande behovet även vid inverter, sedan kan man ju ha sol/frånluft/luft/mark- återladdning för att kompensera överskridet uttag.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 oktober 2013, 10:35:33 »

Ju mer jag tänker på det desto mer anser jag att en inverter kanske är bäst för dig, hus i flera plan (Kan kräva reglering med termostater), eventuell utbyggnad (Kan innebära högre effektbehov) innebär att du absolut bör ha arbetstank, eller inverterstyrd värmepump.
Rimligen borde inverteralternativen bli billigare, och då skulle jag nog nästan rekommendera detta.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 24 oktober 2013, 10:02:23 »

2)
Mer vattenvolym borde öka verkningsgraden en liten aning. Med mer vatten blir det mindre över- och undertemp vid varje värmecykel och eftersom verkningsgraden minskar mer vid övertemp än vad den ökar vid motsvarande undertemp så får man lite bättre total-COP om man kan starta och stoppa VP'n närmare börvärdet.
Men, som sagt var, ju fler prylar man har mellan VP'n och radiatorn desto större risk att man justerar prylarna fel så att man gör varmare vatten än nödvändigt. Det är därför man skall öppna de flesta termostaterna när man justerar in prylarna.
Skrivet av: mrbackback10
« skrivet: 24 oktober 2013, 09:55:42 »

Snabb kalkyl, säger 9,68kw Eller om man räknar på 180m2 9,87kw (toppeffektbehov). Skulle dock rekommendera lite djupare borra pga. lågtempsystemet belastar borran mera (engångsinvestering).  8-10 kw funkar båda men 10:an med acctank är nog bättre med tanke på utbyggnaden. Sedan är det ju bara driftid/kompressorstarter som dödar kompressorn om inget oförutsett händer. Sc:,h
Skrivet av: GöranA
« skrivet: 24 oktober 2013, 09:46:22 »

Jag tycker att thermiakillen är lite ute och seglar. Extra volym förstör inte verkningsgraden om man nu inte gör riktigt fel på något sätt. Starter sliter ju självklart, sen kan ju olika kompressorer vara olika känsliga. Värst av allt är påstående 5, förutsatt att det är en on/off maskin och inte en inverter. Nu är ju påståendena tagna lite ur sitt sammanhang kanske, men jag skulle nog se upp för den här installatören. Allt kan ju i och för sig vara ett missförstånd.

Tittar man på energimyndighetens test så gick det ju bra för nibe med termia tätt efter. Ivt lite på efterkälken och ctc en bra bit efter. Personligen hade jag gått på en blandning av bäst pris och förtroende till installatören.

Skrivet av: GöranA
« skrivet: 24 oktober 2013, 09:36:46 »

När du ändå tittar på många leverantörer så kan du lika väl ta in pris från CTC också. Deras nya Eco Heat400 är betydligt bättre än förra 300 serien :)
Du får två biobiljetter för besväret
 http://www.ctcvarme.se/web/Hembesok_Biobiljett.aspx

Lycka till

Du är ctc säljare och erkänner alltså att ecoheat 300 var dålig  ;) . Hur är ecoheat 400 bättre? Kollade lite på den i manualen och det ser ju exakt likadant ut som en 300. Lite annan färg gör ingen ny värmepump. Finns ju en tråd i ctc-delen där vi disikerade 300an. Kan ju va läsvärt för den intresserade.
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 24 oktober 2013, 09:14:45 »

När du ändå tittar på många leverantörer så kan du lika väl ta in pris från CTC också. Deras nya Eco Heat400 är betydligt bättre än förra 300 serien :)
Du får två biobiljetter för besväret
 http://www.ctcvarme.se/web/Hembesok_Biobiljett.aspx

Lycka till

Jag fick inga biljetter så det blir en annan leverantör ;-) (eller var det för att den offerten var 22300 dyrare med 30 meter mindre borra och att det tillkom arbetskostnad på löpande timpris för flytt av pannrum).
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 oktober 2013, 08:27:09 »

Funderar du på en Daikin, ta i så fall in priser även på Nibe och IVT:s motsvarigheter, med en inverter kan du skippa arbetstanken, och detta gör att priset blir ungefär detsamma som en on/off + arb.tank.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 24 oktober 2013, 08:17:40 »

1. (NIBE) Att gå upp till en 10-pump kostar bara ström. (Kan man för övrigt kompensera en "för stor" pump med en arbetstank?)

Så länge husets maximala effektbehov är större än 8kW så kostar det mindre el att gå upp en storlek. VP'n går ju så mycket den behöver för att producera den energi huset behöver och bara för att man sätter in en större VP så ökar ju inte husets energibehov. I stället klarar VP'n ensam av att producera mer av energin och eltillskottet behövs mindre.
Dock kan man få andra nackdelar med en större pump, typ många starter/korta gångtider vilket ger lite sämre verkningsgrad och (eventuellt) sliter mer på kompressorn. Men det kan man kompensera för med större volym i värmesystemet.

En 8'a räcker säkert till i dag - Särskilt om du tilläggsisolerar. Hur mycket extra en eventuell tillbyggnad kräver är svårt att säga, men om du isolerar resten av huset först så kanske det till och med blir mindre än i dag?

Om du inte vet när/om du kommer att tilläggsisolera och bygga ut och i vilken ordning så är det en bra idé att sätta in 10'a och en arbetstank.
Skrivet av: t_ommy
« skrivet: 24 oktober 2013, 08:05:30 »

1. Det kostar inte någon ström att gå upp i storlek, tvärt om, däremot får man fler start/stopp.
2. En tank är bra om du vill sätta in en pump med hög effekttäckningsgrad, du har dessutom ett hus i tre plan, med olika effektbehov, och som behöver värme under olika delar av året, källaren t.ex. kan behöva lite värme när resten av huset är för varmt p.g.a solinstrålning. I ditt fall som funderar på utbyggnad, och har ett hus med olika värmebehov i de tre planen skulle det definitivt ge dig större möjligheter till god värmekomfort på alla våningsplan med bibehållet få start och stopp och hög verkningsgrad med en arbetstank.
3. En omdebatterad fråga, jag anser att start/stopp sliter, andra gör det inte, det måste bli upp till din egen magkänsla att avgöra.
4. En större pump behöver som regel inte ett djupare borrhål (det är husets energibehov som bestämmer borrdjupet), men om ni avser bygga ut = öka husets energibehov, så behövs ett större borrdjup.
5. Struntprat. (Om man nu inte verkligen anser att antalet start och stopp inte är negativt, då spelar det ingen roll, jag tror dock inte att Thermia centralt skulle hålla med om att det är att rekommendera att köra en värmepump mot en liten volym eller liten värmeavgivande yta.
6. Luft/vatten ÄR effektivare när det är varmt ute, tyvärr behöver man ju inte så mycket värme i huset då heller, som regel ligger årsmedel-COP för luft/vatten-VP ca 0,3-1,0 lägre än med bergvärme. (typ 4.0 för bergvärme och 3.0 till 3.7 för luft/vatten)
Skillnaden borde väl framgå i dina offerter? (För övrigt så är Daikin Evolution inte en luft/vattenvärmepump, det är en inverterstyrd bergvärmepump)

Jag har gjort en kalkyl för ditt hus och så vitt jag kan se så har du ett toppeffektbehov vid DUT på ca 9.7 kW.
Med tanke på att ni avser bygga ut så kanske man skulle satsa på nära 100% effekttäckning, vilket i kombination med de tre våningsplanen, och deras olika värmebehov skulle peka på nyttan med arbetstank.

En optimal anläggning för dig skulle vara:
En värmepump med 8-10 kW uteffekt vid 55 graders framledningstemp.
Arbetstank med en snål extern cirkpump.
Minst 155 meter aktivt borrdjup, gärna 170 meter med tanke på eventuellt framtida utbyggnad.

Val av fabrikat anser jag vara mer eller mindre omöjligt att råda om, jag skulle dock även begära offert från Wiessman, och titta på Daikins nya bergvärmepump (Eftersom den är inverterstyrd så behöver den troligen ingen arbetstank).
En offertförfrågan i Värmepumpsforums webbtjänst www.energioffert.se är gratis och kan kanske ge dig fler alternativ än de du redan har.

Hoppas detta gjorde dig lite klokare.

Tack Rikard för att du tog dig tid och svara på mina frågor och dina svar stämmer väl överens med mina tidigare övertygelser som installatörerna argumenterade emot. Det gör att förtroendet för dom minskar lite tyvärr.
Ang Daikin så vet jag att Evolution är en bergvärmepump men säljaren tyckte att LV skulle vara ett bra alternativ därav diskussionen kring effektivitet. Lutar nog faktiskt åt den ifall jag ändå känner att jag borde upp ett snäpp mot vad jag offererats.
Wiessman verkar vi inte ha någon ÅF för här.
Skrivet av: t_ommy
« skrivet: 24 oktober 2013, 07:54:23 »

När du ändå tittar på många leverantörer så kan du lika väl ta in pris från CTC också. Deras nya Eco Heat400 är betydligt bättre än förra 300 serien :)
Du får två biobiljetter för besväret
 http://www.ctcvarme.se/web/Hembesok_Biobiljett.aspx

Lycka till

Tack för tipset. Har faktiskt fått en från CTC också men den var inte komplett, bla ingick inte elarbeten i den. Dom hade dock räknat på en 410. 105' efter ROT.
Är det verkligen stor skillnad mellan 300 och 400 serien? När jag jämförde data skiljde de sig inte mycket åt, samma COP bland annat. Och jag är lite skeptiskt till dess konstruktion med "arbetstanken".
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 oktober 2013, 07:41:51 »

1. Det kostar inte någon ström att gå upp i storlek, tvärt om, däremot får man fler start/stopp.
2. En tank är bra om du vill sätta in en pump med hög effekttäckningsgrad, du har dessutom ett hus i tre plan, med olika effektbehov, och som behöver värme under olika delar av året, källaren t.ex. kan behöva lite värme när resten av huset är för varmt p.g.a solinstrålning. I ditt fall som funderar på utbyggnad, och har ett hus med olika värmebehov i de tre planen skulle det definitivt ge dig större möjligheter till god värmekomfort på alla våningsplan med bibehållet få start och stopp och hög verkningsgrad med en arbetstank.
3. En omdebatterad fråga, jag anser att start/stopp sliter, andra gör det inte, det måste bli upp till din egen magkänsla att avgöra.
4. En större pump behöver som regel inte ett djupare borrhål (det är husets energibehov som bestämmer borrdjupet), men om ni avser bygga ut = öka husets energibehov, så behövs ett större borrdjup.
5. Struntprat. (Om man nu inte verkligen anser att antalet start och stopp inte är negativt, då spelar det ingen roll, jag tror dock inte att Thermia centralt skulle hålla med om att det är att rekommendera att köra en värmepump mot en liten volym eller liten värmeavgivande yta.
6. Luft/vatten ÄR effektivare när det är varmt ute, tyvärr behöver man ju inte så mycket värme i huset då heller, som regel ligger årsmedel-COP för luft/vatten-VP ca 0,3-1,0 lägre än med bergvärme. (typ 4.0 för bergvärme och 3.0 till 3.7 för luft/vatten)
Skillnaden borde väl framgå i dina offerter? (För övrigt så är Daikin Evolution inte en luft/vattenvärmepump, det är en inverterstyrd bergvärmepump)

Jag har gjort en kalkyl för ditt hus och så vitt jag kan se så har du ett toppeffektbehov vid DUT på ca 9.7 kW.
Med tanke på att ni avser bygga ut så kanske man skulle satsa på nära 100% effekttäckning, vilket i kombination med de tre våningsplanen, och deras olika värmebehov skulle peka på nyttan med arbetstank.

En optimal anläggning för dig skulle vara:
En värmepump med 8-10 kW uteffekt vid 55 graders framledningstemp.
Arbetstank med en snål extern cirkpump.
Minst 155 meter aktivt borrdjup, gärna 170 meter med tanke på eventuellt framtida utbyggnad.

Val av fabrikat anser jag vara mer eller mindre omöjligt att råda om, jag skulle dock även begära offert från Wiessman, och titta på Daikins nya bergvärmepump (Eftersom den är inverterstyrd så behöver den troligen ingen arbetstank).
En offertförfrågan i Värmepumpsforums webbtjänst www.energioffert.se är gratis och kan kanske ge dig fler alternativ än de du redan har.

Hoppas detta gjorde dig lite klokare.
Skrivet av: robot74
« skrivet: 24 oktober 2013, 07:34:48 »

När du ändå tittar på många leverantörer så kan du lika väl ta in pris från CTC också. Deras nya Eco Heat400 är betydligt bättre än förra 300 serien :)
Du får två biobiljetter för besväret
 http://www.ctcvarme.se/web/Hembesok_Biobiljett.aspx

Lycka till
Skrivet av: Lussebulle
« skrivet: 24 oktober 2013, 07:22:06 »


Jag hade valt Daikin Evolution.
Det dom andra kan göra kan den göra bättre på alla punkter.
Skrivet av: t_ommy
« skrivet: 24 oktober 2013, 07:13:37 »

Hej
Jag har haft några installatörer på besök och jag skulle vilja höra panelens åsikter om några påståenden de kommit med som i någon mån förbryllar mig:
(Huset är dåligt isolerat, 2-plans+källare ~180kvm och beräknat energibehov runt 28MWh. Lågtempsystem. Kristinehamn, Värmland. Ev utbyggnad i framtiden.) Samtliga har initialt offererat 8kW-pumpar.


1. (NIBE) Att gå upp till en 10-pump kostar bara ström. (Kan man för övrigt kompensera en "för stor" pump med en arbetstank?)

2. (Thermia) Du ska absolut inte ha någon tank för då förstör du verkningsgraden.

3. (Thermia) Många start/stopp sliter inte på pumparna för de har scrollkompressorer.

4. (Thermia) Ser inga problem med att gå upp en pumpstorlek, hellre det än att borra djupare för att ta höjd för ökat energibehov.

5. (Thermia) Kräver ingen minsta vattenvolym utan klarar sig med bara enstaka radiator.

6. (Daikin) Luft/Vatten-vp är effektivare när det är varmare ute än det är i borrhålet, dvs större delen av året. Ffa för varmvatten sommartid.


Priserna jag fått efter ROT:
NIBE 1226-8: 108-110' (150m)
NIBE 1245-8: 119-123' (160m)
Termia Diplomat 8: 104-109' (150m)
Termia Diplomat 8 G3: 120-124' (160m)
Termia Diplomat 10: 116' (170m)
IVT Greenline 8: 108' (160m)
IVT Premium 8: ~120' (170m)
Daikin Evolution: 129' (185m)

Vilket alternativ tycker du är vettigast?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!