Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: McTornberg
« skrivet: 14 mars 2017, 22:20:14 »

Tack för ytterligare bra synpunkter!  :)
Jag har mekanisk frånluft och funderar på att flytta ner reglaget på fläkten från vinden så man enkelt kan dra på fläkten om det blir vår/sommar, så det kanske man kan testa först.
Pumpen har ändå levererat otroligt jämn värme sen i november, så man vill inte förändra för mycket, jag pratar egentligen bara om 1 1/2° för varmt som mest.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 mars 2017, 07:59:01 »

Tror det är svårt.
Markiser är effektivast.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 14 mars 2017, 07:41:30 »

Rickard, du har rätt i att det är ett problem med mycket söderfönster när solen brassar. En massa överskottsenegi som man skulle vilja spara till natten kanske? (Hjälp mig gärna med det i min tråd här: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=64164.0 )
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 mars 2017, 06:07:46 »

Innegivarna är bra, men som jag visat i beräkningar många gånger tidigare så är det väldigt små effekter som stryps bort i normalfallet.
Om vi tänker oss att det är 5 grader varmt ute, och solen skiner så kanske huset har ett värmebehov på 10 W/m2.
I ett rum som är 20 m2 stort blir det 200 W som tillförs om man inte kompenserar ned börvärdet med en innegivare.
Lek med tanken att innegivaren drar ned börvärde så att 5W/m2 stryps bort, då tillförs 100W effekt rummet istället.

Nu leker vi med tanken att det finns ca 4-5 m2 fönsteryta i detta rum, ett vardagsrum i söderläge med många fönster och altandörr typiskt.
Solen bidrar med i runda slängar 400 W/m2 denna tid på året, och som mest ca 1000W/m2.
Om vi har 4 m2 fönsteryta i ett rum så innebär det en solinstrålningseffekt på i runda slängar 1600 W i mars/april och 3600W mitt i sommarn.

Visst, innegivarna (eller termostater) kan strypa bort 100-200W, men stora delar av de varmaste 6 månaderna ger det ytterst marginella skillnader.
OM mina beräkningar ovan stämmer så kan man minska övertemperaturen med 1/16-del med en innegivare som stryper bort hälften av effekten, och termostater som stänger helt kan strypa bort 1/8-del av värmeöverskottet som tillförs rummet.

Själv är jag stor vän av vädring om det är för varmt, men det beror nog mycket på att jag bor i ett hus med bara självdragsventilation...
Störst komforthöjande nytta har innegivaren under årets kallaste månader, då ser den till att kompensera för värme som tillförs av matlagning, elektronik, mycket folk i huset - och liknande.
Den kompenserar även upp tempen under kalla, fuktiga och blåsiga dagar när huset annars kan bli lite för kallt.
Skrivet av: McTornberg
« skrivet: 13 mars 2017, 22:24:50 »

Tack för snabbt svar trots gammal tråd!  tummenupp
Det lutar nog åt innegivare ändå, men det känns ändå som det är mest i kök/allrum som det blir varmast nu, men det är både västsidan av huset med solvärmning och matlagning, övriga huset väldigt stabilt även utan termostater, så man vill ju inte få för kallt där, precis som tidigare inlägg i denna tråd diskuterat.
Får kanske köra ett år till för att se hur det blir både höst och vår. ::)
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 12 mars 2017, 22:51:56 »

Jag tycker att du ska ha innegivare. Den ska styra/komplettera utegivaren och radiatorerna i sovrummet med termostater strypas/trimmas in om det behövs (inte med termostaterna utan med strypningen under dem eller på  returkoppplet) när du har rätt temp där innegivaren sitter. Du behöver nog inte ha termostat på alla tre radiatorerna. En eller två borde räcka för att kyla ner rummet om det blir för varmt.
Skrivet av: McTornberg
« skrivet: 12 mars 2017, 22:23:56 »

Väcker liv i denna gamla tråden.
Fick bergvärme installerad i höstas och har lagt in golvvärme i bjälklaget, så den känns snabb då den ligger så ytligt.
Jag har tre termostater i sovrummen, resten av huset går på utegivare.
Men nu när vårsolen börjar skina in funderar jag på att sätta in innegivare eller om jag ska koppla in termostater i de rum vi vistas mest.
Vad händer med pumpen om termostaterna stryper, skickas värmen ut i de rum som inte har termostater och returtemperaturen blir för hög, dvs delta-T för litet?  Sc:,h
Eller ska man gå på innegivare så pumpen går mindre när den inte behöver värma mer?
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 05 januari 2014, 20:09:51 »

Men jag får installera givaren så får vi se hur vp beter sig sedan. Måste bara hitta ett bra ställe för den så den inte påverkas så mycket av köld- och värmekällor.

Skaffa en lång kabel och "nåla upp" innegivaren på liter olika ställer och jämför utfallet. Så gjorde jag för att hitta den bästa platsen.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 04 januari 2014, 08:05:05 »

Eller sätt en rumstermostat i det/de rum där kaminen kan påverka värmen så att dessa slingor stryps bort (eller delvis) då du eldar så inte platta hinner bli för kall. Har själv så gott som öppen planlösning så att värmen sprids i hela huset då jag eldar, men då är det ju bara en tulikivi och ingen värsting modell som trycker upp rumstempen till 30 grader på ett nafs.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 01 januari 2014, 21:18:36 »

Jag märker av att jag eldat genom att det blir kallt i de rum som inte får värme från kaminen, så jag slår av innegivaren när vi eldar och slår på den igen när kaminen svalnat. Men då har vi bara radiatorer i hela huset.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 01 januari 2014, 20:58:42 »

Problemet med sådant där blir ju själva trögheten av golvvärmen i mitt fall. För om jag eldar ett par timmar i öppna spisen exempelvis, så ger den värme mycket snabbare än vad golvvärmen kan svalna, och viceversa på "tillbakavägen".

Men jag får installera givaren så får vi se hur vp beter sig sedan. Måste bara hitta ett bra ställe för den så den inte påverkas så mycket av köld- och värmekällor.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 01 januari 2014, 19:23:33 »

Helt klart skall du installera den.

Eldade i spisen igår med den följden att innegivaren stannade av pumpen hela natten (16 timmar) då rum är var 24 och rum bör var 21,5. Om endast utetemp hade bestämt skulle pumpen gått och tryckt upp tempen ännu mera.

Har inte märkt av desto mera temperatursvängningar i rummet annat än att returen i golvet är 22 grader istället för 23 då pumpen går "normalt".
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 01 januari 2014, 19:16:33 »

Kanske lika bra att installera den ja. Går ju alltid att stänga av ifall styrningen skulle bli helt galen.
Nä du har rätt. Jag monterar den också! :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 januari 2014, 19:10:33 »

Jag skulle installera innegivaren även med golvvärme i betong ok att det är ett trögt system men givaren reagerar direkt och en liten nytta tror jag den gör sen vilken rumsgivarpåverkan den ska ha är ju enkelt att prova.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 01 januari 2014, 19:05:24 »

I manualen står det följande: "Om rumsgivaren används i rum med med golvvärme bör den endast ha visande funktion, inte styrning av rumstemperatur."
Detta hänger ju ihop med TS fråga.
Har samma som TS, golvvärme i betong, vilket innebär att den är extremt trög. Tar en till flera timmar innan ändringar märks.

Är det av just den anledningen rumsgivare inte rekommenderas att styra golvvärme? Har det någon praktiskt betydelse för min del att installera innegivaren när golvvärmen ju är så extremt trög? Kanske bara stör systemet?

Kan tilläggas att jag skall ha två klimatsystem (1 radiatorkrets, 1 golvvärmekrets), där golvvärmekretsen är shuntad via Nibe ECS paketet. I detta fall kanske man är illa tvungen att använda givare i alla fall?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 25 juni 2012, 14:36:00 »

Det där beror ju lite på dina personliga preferenser.
För egen del har jag satt rumsgivaren i köket, som har fönster mot norr.
Jag ångrar att jag inte satte den i ett rum som påverkas av solinstrålningen, för det är ju just den typen av "övervärme" man vill undvika genom att sätta in en rumsgivare.
Om solen, eller braskaminen värmer ett eller några rum så sprids ju även den värmen succesivt till andra rum, och då är det ju bara en fördel om rumsgivaren sanbbt börjar strypa bort värme som produceras av värmepumpen.

Rum i norrläge med stängda dörrar kan bli lite svala, visst, men ofta är ju detta t.ex. sovrum, toaletter eller liknande där det kanske inte är så farligt om det är någon enstaka grad svalare.
Och ju mer rumsgivaren stryper, desto mer pengar sparar du ju.

Vill du aldrig få för kallt i något rum, skall du sätta rumsgivaren i det svalaste rummet, mot norr, men då tappar ju rumsgivaren en stor del av sin arbetsuppgift, för i ett sånt rum har du troligen rätt stabil temperatur även utan rumsgivaren.

Ett annat sätt man kan tänka är:
Sätt rumsgivaren i det rum, eller i den del av huset, där ni vistas mest, det är ju i dessa rum man vill ha den bästa värmekomforten.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 25 juni 2012, 14:30:41 »

Det går att ställa hur mycket givaren ska tillåtas reglera och jag tror att med golvvärme i betong ska du ha låg påverkan.
Skrivet av: goransson89
« skrivet: 25 juni 2012, 14:28:13 »

Sitter givaren i ett rum som är varmare när solen ligger på eller när du eldar så blir det kallt i resten av huset eftersom din vp då tror att du har varmt redan. Det bästa vore väl att sätta givaren i ett rum som inte blir varmt av solen och inte blir varmt om du eldar.  :) Sen får man ju tänka att på vinter om givaren sitter i hallen så blir det kallt om du har dörren uppen ett tag. Då matar han ut fullt med värme eftersom han tror du har kallt i hela huset.   Sc:,h 
Skrivet av: ltfrebac
« skrivet: 25 juni 2012, 14:20:41 »

Har en Nibe 1245 och kör just nu med endast utegivare. Funderar på att installera innegivaren när den likaså ingår. Golvvärme i betong, är det lämpligt med innegivare då? Placering, antar att strålvärme från kamin inte gärna ska slå direkt mot givaren? Likaså solinstrålning ska väl hållas borta från givaren?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!