Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: piotr
« skrivet: 09 februari 2013, 19:59:51 »

Hmm, man ska ALDRIG ta några genvägar, har kunden en vilja om en speciell inkoppling som man inte är helt j...a säker kommer att fungera så ska man 100 av 100ggr avböja jobbet. Det kan aldrig vara konsumentens fel att det inte fungerar utan alltid installatörerns (som ska vara proffs). Förmodligen så är det även denna gång inte värmepumpen det är fel på utan installationen.. :(
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 14 januari 2013, 21:59:45 »

Pumpen är nu ominstallerade (på Thermias bekostnad).
Går väsentligt bättre!
Ända smolken är att styrdonet till shunten i den gamla niben verkar ha dött i processen.
Fastnade antagligen i nåt mellanläge mellan automatik och manuell under ombyggnaden. Sköt ett par säkringar i Niben först men till sist drog den nog plastdrevet.

Klarade mig under 16 månader, och utan hjärtinfarkt.

GG! Om man dockar mot en befintlig anläggning, som enligt både Termia och installatören skulle vara möjligt, är inte Atec Total ett alternativ. Fast den är naturligtvis mycket enklare för installatören.

Skrivet av: //GG
« skrivet: 14 januari 2013, 07:38:23 »

Det känns lite som trådrubriken är lite fel numera.

Det är väl inget fel på själva pumpen?


Utan på att TS ville ha en "special" lösning på sitt system.

Hade TS valt en "total lösning" och bara haft en pump så hade allt troligen fungerat.



Hela tråden får mig att tänka på 2 ordspråk.

1. Endast det enkla är möjligt.

2. Ibland bedrar snålheten visheten.



Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 januari 2013, 20:23:16 »

Givet att man kan diskutera vem det är som gjort fel i detta fallet så är det kanske inte så att man ska dra thermia över en kam, eller hur man ska säga.

Min uppfattning om thermia är att dom är välvilligt inställda och försöker hitta bästa lösning för sina kunder. Det viktigaste är nog att hitta en installatör som man känner är vettig och som åtar sig ett funktionsansvar för det han/hon installerar. Som kund ska man inte behöva vända sig någon annanstans än till installatören i ett sådant här fall. Anser jag. om jag mins tråden rätt (brask brask)

Skrivet av: FrippeSr
« skrivet: 13 januari 2013, 14:36:23 »

Tack för ditt inlägg moijwall, hade bestämt mig för en Thermia Atec eller en Thermia bergvärmepump.

Blev dock rädd då man hör att Thermia agerar arrogant (har råkat ut för sånt gällande andra produkter och tjänster) och vet att det är det mest frustrerande som finns. Så nu får man börja om arbetet och se vad man skall välja. Tack för att du uppdaterat oss.

Hälsningar I
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 07 januari 2013, 23:18:27 »

En bra länk för alla som har problem:
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Konsumenttjanstlag-1985716_sfs-1985-716/

Pratade med konsumentrådgivaren idag och han rekommenderade att jag hävde avtalet för återstående delar. Sen kan jag använda den del av köpeskillingen jag hållit inne till att åtgärda problemet.
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 06 januari 2013, 22:38:03 »

Här är förslaget från Thermia som motsvarar bild 2 i den förenklade skissen ovan.

Visst är 83 en reglerventil?
Och visst borde jag se till att få dit en flödesmätande dito, typ Optiflow, där?
Betalar den naturligtvis själv, men jag tänker aldrig mer gissa flöden. Eller låta nån annan gissa.....
Och sen har jag ju en av Rickards flödesmätare också...
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 06 januari 2013, 18:48:59 »

Bara så trött på det här så jag har inte ens orkat gå in på forumet.

Lite info om installationen (bifogar även en pdf):
I offerten står det att den skall installeras på det sätt som Nibe (den gamla frånluftsvärmepumpen) rekommenderar för dockning. Detta skall installatören ha stämt av med Thermia.
Det första försöket till installation var dock helt efter installatörens eget huvud. Fungerade rent fruktansvärt dåligt med i princip alla upptänkliga larm. Bild 1.
Den byggdes om, delvis med stöd från Thermia, till att motsvara den av Nibe föreslagna dockningen. Här fick vi väldiga flödesproblem som ledde till att vi till slut kortslöt flödesvakten. Var antagligen ett rent VVS problem för efter 3 månader kunde vi ta bort kortslutningen.
Dock visade sig "Enligt Nibes rekommenderade dockning" vara lättare sagt än gjort. Nibe sätter ju dit en separat styrdator, SM10, och styr bägge pumparna och framförallt den gamla shunten och elpatronerna med den. Här försökte vi sätta kurvorna lika men pumparna har ju helt olika styralgoritmer så det blev sådär. Sen fick vi ett väldigt flöde över Atecen då vi helt plötsligt har två seriekopplade pumpar (varav Atecens är 3 ggr så kraftig). Det stora flödet gör att delta sjunker med utetemperaturen och pumpen inte får jobba inom sitt optimala arbetsområde. Under Januari-Februari förra året var min elförbrukning oförändrad. Så är det nu - bild 2.
Det nya förslaget är egentligen inte så nytt - det fanns med redan från Mars förra året då superinstallatören Rolf, också på Thermias bekostnad, var här och tittade. När Thermia var här i Oktober var det förutom Andreas som körde Climachecken en Ulf som verkade extremt kunnig på området. Han sade precis samma sak och förordade samma lösning. I den föreslagna lösningen jobbar Atecen bara mot tanken. Niben går som vanligt och förser huset med värme. Fast returen kommer i själva verket från den av Atecen uppvärmda tanken. När Atecen inte räcker till
kommer Niben in med först sin kompressor och sen sina elpatroner. Känns helt klockrent! Se bild 3.

Du har rätt CC - det är installatören jag har ett avtal med. Och som syns ovan får man verkligen säga att Thermia i omgångar har tagit sitt ansvar. Men det inte jag vet är i vilken mån de gjorda installationerna har varit sanktionerade av Thermia? Om de har sagt åt honom att installera på ett visst sätt och det inte funkar så kan jag förstå hans uppgivenhet precis som David säger.  Men det är helt riktigt en sak mellan honom och Thermia som jag aldrig skall behöva se.
Det som verkligen får mig arg är Thermias nya regionschef i Upplands uppträdande både i telefon och i mail. Han lägger sig verkligen i själva affären mellan mig och installatören, och lyckas dessutom vara både arrogant och otrevlig.
Och som jag påpekat för alla inblandade är den innehållna köpeskillingen helt i enlighet med konsumenttjänstelagen.
Skall kontakta konsumentverket i morgon, får se om det blir ARN efter det. Men då går jag för full ersättning för förlorad besparing, loggning och tid.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 27 december 2012, 07:03:03 »

Installations princip är precis vad det säger ... det är ingen Faktisk slutgiltig lösning..
Den slutgiltiga lösningen som kallas för Installations konstruktion och  där i ligger funktions ansvaret.. Som är installatörens. Inte som i detta fall Thermias... Thermias skyldighet är att den levererade produkten har dom specifikationer dom utger den för att ha, och då det är en värmepump uppge vilka flöden som gäller.
Sen blir  det installtörens ansvar att se till att förutsättningar finns . 
Det är min och alla andras skyldighet när vi installerar oavsett produkt / märke att enheten får dom förutsättningar att jobba mot som det är tilltänkt..
Gentemot .. Slutkund..  gentemot leverantörer.. Gentemot Försäkringsbolag.. Gentemot sig själva..

Är en cirkpump jag satt dit felmonterad står inte grundfoss för bytet .
Skulle det va så att jag stoppar in en 100kw oljebrännare i en villa panna står varken Bentone eller euronom för ny panna och oljebrännare  .. Även om principen är rätt ;) 
Det gick inte att få ut en ny elpanna av en leverantör trots att det beviserligen fanns upmätt konstant laddflöde över elpannan .. Känns inte som det är vvsarens fel att en kontaktor klibbar och pannan torrkokar sönder ...
på den tiden la dom överhettnings skyddet på manövern till kontaktorn ...
En leverantör som numera är på min  svarta lista !!!!!!!
cocacola
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 december 2012, 00:54:55 »

antagligen har installatören följt en av thermia anvisad installationprincip, vem har då funktionsansvaret? Om den då inte visade sig fungera väl kan jag också förstå att thermia står kostnaden för den justering som krävs på anläggningen, även om det säkerligen krävs en trägen kund och installatör för att komma till den punkten. :)

Men i övrigt och i normalfallet så anser även jag att en installatör är den part som har funktionsansvaret. Anläggningen skall fungera som utlovat och det är installatörens problem och inte kunden. Om installatören sedan reglerar detta med andra parter (såsom tillverkaren) är inget som kunden påverkas av eller ens behöver känna till.



Skrivet av: cocacola
« skrivet: 27 december 2012, 00:49:37 »

 Sc:,h Det här förstår jag inte...
All heder till Thermia om dom tar på sig ett VVS tekniskt installations som är utfört av en kyl/ VVS firma när det inte är fel på produkten dom levererat...

Funktions ansvaret ligger hos ansvarig installations firma...
Gör vi andra fel  får vi snällt bygga om för eget kapital .

Det är första gången jag hör talas om en sån här grej...
Jag får börja omförhandla med mina leverantörer..
Lycka till nu mojwall
Cocacola
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 december 2012, 00:28:34 »

är ju inte kul att dom inte ger den respons du förväntar dig :(

Att du vill hålla kvar en del av betalningen förstår jag. Bara för att thermia säger att detta kommer lösa problemet betyder ju inte att så är fallet. Dom får ju gärna testa och skulle det visa sig fungera så har du ju inget annat val än att betala. Speciellt med tanke på att tillverkaren själv anser att byggnationen är felaktig kan jag inte förstå varför du som kund skall betala för denna justering i förväg. Ingen betalar ju för en värmepumpsinstallation i förväg. Stå på dig.

Har du lust att dela med dig av vad problemet var och hur ombyggnad föreslås ske?

Skrivet av: moijwall
« skrivet: 26 december 2012, 23:37:19 »

En liten uppdatering:
Thermia har kommit fram till att pumpen fungerar som den ska men att den skall installeras på ett annat sätt.
Installatören har kommit överens med Thermia om att Thermia står för ombyggnadskostnaden.
Allt frid och fröjd?
Nja, både installatören och Thermias nya regionchef tycker att jag skall erlägga full likvid (jag har hållit inne 17% i väntan på en fungerande installation) innan jobbet utförs.
Eller egentligen vill de att jag betalar innan årsskiftet. Antar att det är installatören som driver på det för sitt årsbokslut.
Jag har naturligtvis svarat att vill man ha betalt före årsskiftet får man göra jobbet före årsskiftet.
Gjorde det för säkerhets skull i mail till alla inblandade inklusives Thermias marknadschef - efter det inte ett ljud.
Och det var över en vecka sen.

Nu är mitt tålamod slut- skall kontakta konsumentverket direkt efter helgerna.
Helst vill jag bara låta någon annan göra ombyggnaden och dra av den kostnaden på slutfakturan. Men det är säkert inte så enkelt.

Så i skrivande stund över 16 månader sen cirkusen startade!

 
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 10 november 2012, 01:37:04 »

Kallibrerade instrument i laberatorium . Smart balancing är namnet på instrumentet som mäter tryckfallet över mätpunkten , mma ventilen

Cocacola
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 09 november 2012, 23:37:55 »

Nu har jag fått protokollet från Climachecken - men det var ju inget för en lekman Sc:,h

Men vi är rörande eniga om att installationen skall göras om och de har även ritat in en flödesreglerande ventil (tror jag) i den nya ritningen.
Om jag lyckas få dem att sätta in en Optiflow så kan jag alltså grovt kunna läsa flödet på den?
(Och sen justera in värdena från min flödesmätare )

Citera
Ett ny kallibrerat smart balancing och en mma ventil .
Där förlora du mig - förstår varken "kallibrerat smart balancing" eller "mma ventil"? dontknow
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 07 november 2012, 05:58:46 »

Om du mäter 11 lpm = 0,183lps. Det är vad din mätare visar.
Stämmer dina givare 100% är det faktiska flödet 0,269 lps
Och då finns det en av vikelse i flödesmätaren .

Ett ny kallibrerat smart balancing och en mma ventil . tummenupp
Tillsammans med climachecken får man 2 bra referens punkter .
Climachecken är ett kanon hjälpmedel för en kylkille/ tjej som jobbar
Med felsökning optimering och effekt dokumentering.
Läs lite om dom på deras hemsida ... Imponerande
Cocacola
Riktigt bra gjort av Thermia att ställa upp med en climacheckmätning.
Det tycker jag borde tilläggas
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 06 november 2012, 22:06:56 »

Citera
Climacheck...
Jo, jag antar att Climachecken har rätt och min loggning fel.
Men vi hade samma värde på temp in/ut och använd effekt.
Climachecken mäter inte flöde utan gör något magiskt.
Jag mäter flödet och får för lågt COP vilket innebär att min flödesmätare måste mäta ett för lågt flöde.

CC! Vad säger ert superdimmensioneringsprogram om du har 7,9 kW (Effekt in 1,75, COP 4,5) att göra av med.
Temp in 27 och ut 35. Vilket flöde behövs då för att ta hand om värmen?
(Uppmätt flöde 11 l/s)
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 25 oktober 2012, 20:32:00 »

Climacheck... tummenupp
Klas vet vad han gör,,,
läs gärna lite på deras hemsida,, jag har bara goda erfarenheter dom gånger mina samarbetspartners varit ute och mätt
cocacola
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 25 oktober 2012, 18:29:04 »

Bara en liten uppdatering:

Thermia har varit här idag med en Climacheck.
Slutsatsen är att pumpen funkar som den ska men att systemlösningen bör göras om.

Tyvärr verkar det dessutom som min loggning inte är att lita på för det skiljer drygt 1 mellan min loggade COP och den som Climachecken gav.
Men det har jag startat en separat tråd om för att försöka förstå.
http://e-logger.se/forum/index.php?topic=887.0
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 02 juni 2012, 09:53:18 »

Jo,
Hade jag fått börja om hade jag nog gått för något helt annat.
Men nu är det så illa att jag köpt en Atec Standard som inte har någon elkassett därför att jag hade elpatroner i Niben.
Så Niben måste nog tyvärr vara med för att klara värmen när det behövs tillskott och för att klara hela värmebehovet när Atecen stänger ner vid -20.

Förstår att ritningen lurade dig. Jag fick ritningen utskickad som den vore framställd för att lösa mitt problem men 114 är som du säger mycket riktigt en elkassett. Som jag inte har. :'(
Skrivet av: Tobocop
« skrivet: 01 juni 2012, 20:02:36 »

Ja, det blir tre cirkpumpar. Men du kan ju slippa en genom att skita i o köra värme med Niben. Låt den göra vv och Atec'n står för värmen? Atec'n kan ju aldrig göra vv ändå.
Tappar lite återvinningseffekter men de tjänar du ju in på totalen med Atec'n i drift tummenupp
Skrivet av: Tobocop
« skrivet: 01 juni 2012, 19:55:55 »

100 = Säk. vent 1,5 bar
114 = Tillsatsvärme (Elpanna/kassett etc) Styrs via potentialfri kontakt
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 30 maj 2012, 21:36:26 »

Nu har slutligen Thermia själva gjort ett förslag på hur installationen bör se ut!
Tyvärr skickade de inte med listan på ingående komponenter så jag förstår inte riktigt 100/114 är för något?
I övrigt tycker väl jag det ser bra ut men jag är ju ingen expert. En nackdel är väl att det blir tre cirkpumpar ("Befintlig VP" har ju en gammal tre-läges Grundfoss).
Är det någon som har några åsikter?
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 19 april 2012, 12:24:05 »

Rickard har fortfarande problem med sina nya flödesmätare så den riktiga loggningen lär dröja.
Pumpen funkar nog ganska ok vid temperaturer över 0, tom larmen har gått ner
Men några kurvor med temperaturer har jag fått till:
Den första visar framledning (ut från Atec), retur (in till atec) och systemframledning. Den enda reflektion jag har gjort är att det känns som pumpen får producera mycket varmare vatten än vad som når huset.
Den andra visar delta som jag har inställt på 7 samt utetemperatur. Här kan man se lite av den effekt jag misstänker pga. för stor cirk. Vid strax över 0 har deltat sjunkit till 6 grader, vilket säkert inte är någon katastrof men jag misstänker att det stupar ganska brant efter det. (Man kan också se att pumpen kyler ner utegivaren, men den riktiga utegivaren som Atecen styr på sitter längre  bort.)
Så ge mig en rejäl köldnatt till med -6-7 grader! tummenupp
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 10 april 2012, 05:35:44 »

Om det inte "fungerar" ska han ha sett det innan installationen om man håller på med värmepumpar Sc:,h
Säger han sen att han "kollat" med Thermia också , ::)
"supermontörn" på plats skulle ha sagt, mmm det är detta vvs tekniska fel och förklarat om det va något fel.
effekt problemet du har ,  Jag skrev det tidigare ,  Jobbar man med sånt här så är effekten från pumpen dokumenterad och utredd på ca 2 timmar på plats för enn vvsare .
en kylkille som gör det tok seriöst hänger på climachecken vilket alla "supermontörer" inom kyla har .

Nej Jag tycker du har blivit felbehandlad som kund , Att reda ut det du har problem med är Baskunskaper inom VVS .
Jag har verkligen svårt att förstå ÅF aggerande,
cocacola
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 10 april 2012, 04:51:24 »

Har börjat logga lite men Rickard har inte riktigt fått ordning på de nya flödesmätarna.

Pratade med installatören i veckan som var - vi är överens om att de tinte funkar som det är och han har ett förslag på att bygga om. Men han tycker jag skall betala det!  Han tycker att den är installerad enligt mina anvisningar nu och att det därmed är mitt fel att den inte funkar. Men faktum är att den nu är installerad enligt Nibes anvisningar som den skulle ha varit från början, som det stod i kontraktet och som han påstod sig ha kollat med Thermia.
(Varför han initialt kopplade den helt bakvänt är oklart.)
Som tur är har jag inte betalt hela pumpen så det lär väl lösa sig.

Jag tror fortfarande att den varvtalsstyrda cirken är för stor och ger ett för stort flöde = dålig verkningsgrad.
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 31 mars 2012, 13:45:25 »

Nu är loggningsprylarna på väg.
Och med lite tur får Rickard in nya flödesmätare i shoppen snart så jag kan beställa dom med.
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 29 mars 2012, 18:39:13 »

är givarna i kopplingscchemat givare anslutna mot Atec eller egna givare?
De är anslutna till Atecen. Niben har en egen framledningsgivare och utegivare som jag inte har ritat in.
Skrivet av: Larm_HP
« skrivet: 29 mars 2012, 12:46:16 »

är givarna i kopplingscchemat givare anslutna mot Atec eller egna givare?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 29 mars 2012, 01:28:51 »

Jag vidhåller min tidigare tes över vad som skulle kunna tänkas vara fel. Finner inga direkta belägg för att ATECn inte skulle fungera.

I dessa lägen är det ju skönt att man inte är röris. I och för sig, den häringa tanken jag har nu för tiden skulle jag nog tamejfan kunna koppla in själv  :o
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 28 mars 2012, 21:41:29 »

Nja, som den är kopplad nu sitter den som en bufferttank på systemframledningen. Så pumpen i Niben trycker igenom den ut till de värmeavgivande systemen. Och till det kommer den förhatliga by-passen tillbaka till returen.
Om jag förstår Nibes orginalritning rätt är ju by-passen till för det fall där värmesystemet inte vill ha någon värme. Så man kan nog stänga alla värmeavgivande system om man bara ser till att ventilen på by-passen är tillräckligt öppen.

Men jag tror jag förstår vad du menar, vi har pratat om att "flytta" bufferttanken och använda alla fyra rören och på så sätt få systemen mer oberoende av varandra enligt följande:
1. In botten - Retur från värmesystemen
2. Ut botten - Till Atecen
3. In toppen - Från Atecen
4. Ut toppen - Till värmesystemen via Niben
Jag har naturligtvis en obegriplig ritning även på detta som jag bifogar.

Är det en bra ide?
Vi har ju kopplat om förut men det har ju mest slutat med nya problem, och det skulle ju vara skönt att veta att det här blir sista gången!  8)
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 28 mars 2012, 21:05:42 »

Du skriver bufferttank. Har den en reut som går tillbaks till värmepumpen från botten av tanken så att säga. Dvs skulle du kunna köra värmepumpen mot bufferttanken och stänga av anslutningar mot ditt värmeavgivande system?

Alltså bara köra mot tanken? Är den så att säga kopplad som 3/4 rörs arbetstank?
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 28 mars 2012, 10:33:57 »

Beklagar ritningen - hittade en Visio installation på min jobb-dator och hade inget bättre att rita med.
Numreringen är automatisk enligt nåt schema som är ganska obegripligt.
Så försök bortse från beteckningarna och lita till de ologiska symbolerna jag har lyckats kladda ihop  ;)

Till höger ligger det gamla värmesystemet - med det lilla tillägget av en bufferttank direkt på systemframledningen.
Till vänster ligger atecen som skall värma en del av returen vid behov.
Från bufferttanken går den by-pass som fått så många på forumet att rynka på näsan. v-8 är en avstängningsventil på dito.
Ideen till denna kommer från Nibes dockningsritning som jag publicerat tidigare. Det verkar inte spela någon roll om den är stängd,öppen eller mittimellan.

Jag tycker inkopplingen av Atecen är ganska "ren" så jag undrar:
..Under dessa temperaturer klarar pumpen inte att lyfta deltat till de 6-8 grader som jag har lärt mig att man ska ha trots att den varvtalsstyrda cirken går på min-flöde.
Vad jag kan förstå kan det bara bero på två saker: antingen är det fel på pumpen eller också är flödet över pumpen för stort!..
Så min teori är att Wilon är för stor och därmed flödet över Atecen => dålig verkningsgrad => ingen besparing.


Kan det finnas någon annan anledning till att atecen inte orkar lyfta deltat?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 28 mars 2012, 09:25:49 »

PDF'en är lite svårläst... En del texter hamnar över varandra och andra verkar sitta för sig själv utan nån logisk koppling till nån pryl i närheten...
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 28 mars 2012, 00:57:26 »

jesus. kollar man på ritningen kan man ju tro du har byggt en anläggning för att anrika uran eller något i den stilen  help

vad är p38 och vad är v-8

Jag ger upp fattar inget :)

Skrivet av: moijwall
« skrivet: 27 mars 2012, 23:34:15 »

Tack för länkarna  tummenupp - en googling på Optiflow tog mig hit: http://www.chem.agilent.com/Library/usermanuals/Public/G4400-90104_045401.pdf *roflmao*
Kändes som jag skulle öppna ett lab!

Du har helt rätt David, med lite loggning skulle man kunna sluta gissa. Har en diger inköpslista till Energibutiken men just nu har de inga vattenmätare  :'(
Eltejp och IR mätare kör jag redan. Skall bifoga min hemmagjorda installationsskiss, men det är i princip den inkoppling som Nibe rekommenderar för dockning. Flödet är större på systemsidan än över värmepumpen - som det är kopplat kan den aldrig bli mindre.
Problembeskrivningen är enkel - jag spar ingen energi. I alla fall inte när det är kallare än +5.
Under dessa temperaturer klarar pumpen inte att lyfta deltat till de 6-8 grader som jag har lärt mig att man ska ha trots att den varvtalsstyrda cirken går på min-flöde.
Vad jag kan förstå kan det bara bero på två saker: antingen är det fel på pumpen eller också är flödet över pumpen för stort!
Igår började jag snöa in på just dimensioneringen av pumparna. Wilon som skall suga ett delflöde till Atecen klarar 1000-4500 l/h fritt flöde medan Grundfosen som skall trycka allt genom tanken klarar 600-1800 l/h. Känns som den kraftiga pumpen har det lätta jobbet!
Drar jag ner Grundfosen till min stiger deltat och Wilon börjar jobba (men Grundfosen på max krävs för ett varmt hus när alla förbrukare vill ha värme).
Så min teori är att Wilon är för stor och därmed flödet över Atecen => dålig verkningsgrad => ingen besparing.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 mars 2012, 13:10:11 »

huset från 2004 och har till stor del golvvärme. Effektbehov för värme exkl VV troligen 9kw.

En bufferttank med bypass? I min värld är ju en bufferttank en bypass i sig själv där vattenvolymens storlek avgör hur "direkt" den är.

Om vi tänker oss att värmepumpen på 9kw jobbade direkt mot huset utan tank så skulle ju detta troligen inte vara några problem så vida inget är fel med värmesystemet/radiatorer/golvvärme.

jag tror att:
1) något är fel med kopplingen av tanken (jag ser det som mest troligt)
2) något är fel med hur värmesystemet (den sida om tanken där radiatorerna sitter)
3) något är fel med värmepumpen
4) inget är fel :)

Lyckas dock inte riktigt förstå vad som är problemet. Med lite mer loggning och tydliggöranden kring vad du upplever som problem vore det enklare. Hur är bufferttanken kopplad. Kan du ställa in optimum-CP i värmepumpen att gå på fast varv? Vart bedömmer du flödet som varandes högst. På VP-sidan eller systemsidan? När värmepumpen går och gör värme till huset kan du manuellt mäta temperaturen på VP framledning och systemframledning (före och efter tank) samt VP retur och systemretur (före och efter tank). Du kan mäta genom att ha eltejp på röret och en IR mätare från clas i sjön eller liknande.

Här är min förbrukning mellan den 19e och 22a mars. Säg till om du vill ha andra dygn att jämföra med.

19e och 22a mars ca 20kwh på VP inkl VV pumpar och allt, per dygn
20e och 21a mars ca 30kwh på vp inkl vv pumpar och allt, per dygn

Dygnsmedeltemperatur lågförbrukningsdygnen kring 5-6C
Dygnsmedeltemperatur högförbrukningsdygnen kring 0-1C

Tar upp dessa dygn då jag har för mig att du noterade din förbrukning dessa dygn.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 27 mars 2012, 13:04:07 »

Haha   räknade md att LMF eller Carl N skulle fixa länkar till optiflow ;)   tog 3 minuter så va det klart tummenupp tummenupp
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 27 mars 2012, 12:49:59 »

injusteringsventil
http://www.vvsochbad.se/Vaermesystem-Golvvaerme-LK-Systems--LK-OptiFlow-dim-G25-Floedesomraade-2-16-l-m-366053.html

Observer att du behöver den stora 4-36L

Alternativt en WattFlow som har området 5-50L på sidan 18 i följande länk
http://www.solenergiteknik.se/rwdx/files/produktkatalog-intelli-heat-konsument-2011.pdf
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 27 mars 2012, 12:42:56 »

Nordicold säljer en optiflow liknande grej samma med Dahl och LK  borde finnas på RINKABY  Annars får jag väl kasta ut en genom fönstret vid Kinnan så kan du hämta upp den :)

Att du inte får mer än 4 i DT nu beror på att du bara svischar rätt igenom tanken och ut igen.   Du får således tillbaka allt  som en kortslutning.

Grundproblemet är att det finns inte flöde i kretsen. Normalt vill man mer flöde i systemet än i VP.  Annars får trixa lite.

Här tror jag att problemt ligger och inte i ATEC. 
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 27 mars 2012, 12:20:29 »

0,5l /sek som max i systemet och absolut 0 chans att du har det,  förmodligen har du ett lägre flöde där än ATEC vill ha och däri ligger problemet.

Allt handlar om flöden, får man inte till dem som man ska så blir det inget bra.   Skaffa en flödesdokumenterande ventil
typ optiflow eller liknande   då ser du vilket flöde du har  sen kan du räkna ut effekt,, det fixar vi ihop om du inte kan.

Sena kan du skaffa loggning ändå tummenupp  men en optiflow är inte fel.
Jo, jag förstår att det är skillnad mellan det verkliga flödet och vad pumparna klarar av utan motstånd. Men det verkar lite bakvänt att den pump som skall jobba med ett delflöde är nästan tre gånger så "stor" som den den pump som skall köra totalflödet.

Med all respekt för din och CC kunskap så kan jag inte hjälpa att jag tror ni gissar fel i det här fallet. Om jag hade ett för litet flöde över pumpen skulle jag enkelt få upp deltat till 6-8 grader. Men för att lyckas komma upp i de värdena måste det antingen vara ca. +7 ute eller jag måste strypa flödet genom att sätta den andra pumpen på minflöde.
Som det är nu når deltat 3-4 grader om det är 0 ute och den varvtalsstyrda cirken går på sitt minflöde. Men fram till jag kan mäta flödet är det ju bara spekulationer.

"optiflow"? Om jag googlar det hittar jag till slut nån labbliknande "agilent optiflow"? Är det den du menar och var får jag tag på en?
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 27 mars 2012, 00:06:29 »

0,5l /sek som max i systemet och absolut 0 chans att du har det,  förmodligen har du ett lägre flöde där än ATEC vill ha och däri ligger problemet.

Allt handlar om flöden, får man inte till dem som man ska så blir det inget bra.   Skaffa en flödesdokumenterande ventil
typ optiflow eller liknande   då ser du vilket flöde du har  sen kan du räkna ut effekt,, det fixar vi ihop om du inte kan.

Sena kan du skaffa loggning ändå tummenupp  men en optiflow är inte fel.
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 26 mars 2012, 22:10:10 »

Förmodligen är det inget fel på din maskin, det är sällan det är det. Betydligt oftare är det i installationen som felet ligger.
Just ditt fabrikat brukar göra fina grejer, de gånger jag haft problem med deras produkter så har det oftast varit mitt eget fel för att jag gjort fel som jag då fått rätta till a:gl :)
Nej, jag håller med om att det låter långsökt. Men samtidigt verkar det inte vara något uppenbart fel i installationen. Och nån el verkar jag inte spara
Och webshopen har slut på flödesmätare så det lär dröja innan jag får till riktig loggning, i alla fall så länge att det inte blir riktigt kallt.

Men jag har tittat lite mer på cirk pumparna och jag får inte ihop det. Husets stora cirk, en Grundfos UPS 15-60 har vad jag förstår ett maxflöde på 1800 l/h. Samtidigt har cirken som skall försörja Atecen, en Nibe Stratos 25/1 - 7, med ett delflöde ett maxflöde på 4500 l/h. Vad dess minflöde är hittar jag inte. help
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 22 mars 2012, 14:51:43 »

Förmodligen är det inget fel på din maskin, det är sällan det är det. Betydligt oftare är det i installationen som felet ligger.
Just ditt fabrikat brukar göra fina grejer, de gånger jag haft problem med deras produkter så har det oftast varit mitt eget fel för att jag gjort fel som jag då fått rätta till a:gl :)
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 21 mars 2012, 10:00:21 »

Jag tror schablonen stämmer ganska bra. Före Atecen fanns ju bara Niben som ger drygt 2kW + 7,5kW elpatroner. Och det klarade ju huset även om innetemperaturen sjönk lite när man närmade sig -25. Vid vilken utetemperatur räknar man med för toppeffekt.
Huset är definitivt inget fuskbygge men har som många moderna hus mycket fönster.
VV görs bara av Niben och vid dom här temperaturerna borde Atecen klara värmen utan hjälp av Niben.

Skall försöka förstå/beställa lite loggningsgrejor i helgen.
Är det en logger 2020, lite temperaturmätare och en Flödesmätare med pulsutgång jag behöver?
Svävar ju fortfarande i ovisshet om det är problem med pumpen, installationsproblem eller inget problem alls   dontknaow
Skrivet av: //GG
« skrivet: 20 mars 2012, 14:37:56 »

Resultat från Måndag 19/3 - 34kwh =  17 driftstimmar.
Temperaturen runt 0 på morgon/kväll och ca. 4-5 under dagen.

Känns lite mycket?

som jmf så hade jag 25 kwh totalt... inkl HH
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 20 mars 2012, 12:50:27 »

Vad står det för värden på den?  Ta en bild på lite värden?  Fuskade du med isoleringen när du byggde eller kan 9,6kw i toppeffekt stämma??   Schablonen är 40w/kvm på ditt hus  men kanske drar det mer?

Den borde gjort 120 kwh åt dig på den tiden,, verkar mkt. Styr du så att ATEC ska göra det mesta och Nibe VV eller hur funkar det
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 20 mars 2012, 10:37:30 »

Resultat från Måndag 19/3 - 34kwh =  17 driftstimmar.
Temperaturen runt 0 på morgon/kväll och ca. 4-5 under dagen.

Känns lite mycket?
Skrivet av: moijwall
« skrivet: 19 mars 2012, 17:36:09 »

För det första vill jag framhålla att jag är en slarvig idiot! I fredags när jag installerade elmätaren drog jag upp Niben så det inte skulle bli kallt i huset om det tog lite tid. Men själva installationen gick i ett nafs men när jag väl fått in den på datorn också så glömde jag skruva ner Niben. Så lördagens och söndagens positiva siffror kan helt förklaras av att Niben jobbade lite mer än vad det var tänkt. Så mätningarna börjar så att säga nu!  :::_)

Ok, VP Oraklet och CC. Jag börjar förstå vad ni pratar om. Men det känns ju som ett potentiellt framtida problem att få tillräckligt med flöde för att bli av med värmen. Den värme den producerar nu blir den av med. Men det kan ju bero på at tden inte producerar så mycket.

Tack för manualerna GG. Min danska kommer att förbättras avsevärt! tummenupp
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 18 mars 2012, 23:21:03 »

Bypass :o ..,,.---   Om du inte har rör dimensionerade för det flöde som din maskin vill ha så uppstår problem, laddar man sedan tanken i botten och suger i toppen :::_)

Om man haft en 300l tank som du kopplat som en 4 rörs tank, eller ännu bättre en UVL tank så skulle du med största sannolikhet inte ha några problem, utan din fina ATEC kunde prestera som den säkert kan tummenupp  100l tank är ingenting, inte när du kör och inte när du avfrostar. Tyvärr.

Nu har man ju inte sett dina grejer och jag chansar bara,, men det är hyffsade chansningar

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!