Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 08 mars 2013, 15:07:32 »

Det var en sabla massa rör, har du frikyla eller FLM?
Men smutsfiltret borde sitta på inkommande KB, troligen före nivåkärlet.
Sen är det inga problem att det är lite mer än 2/3 i nivåkärlet.
Skrivet av: goldfish
« skrivet: 03 mars 2013, 17:21:50 »

Jag fick LP-larm igen igår och det lät nästan som en motor höll på att skära. Dock efter att ha lossat skruven på värmebärarpumpen så kom allting igång igen.

jag har lagt till några bilagor på rören utanför bergvärmepumpen. Jag har inte helt lätt att hitta vad som egentligen är filtret. Någon som kan se var filtret är?

Värt att notera är även att nivån i KB-kärlet är betydligt mer än 2/3. Har jag för mycket i?

Undrar om det är något skit i systemet, om motorerna håller på att gå sönder eller om det kanske är smutsfiltret som är skitigt.

Tacksam för tips.

Hos mig är smutsfiltret på kalla sidan en "filterball" som är invirad i armaflex (svart isolering).
Det är bara att stänga ventilen, skruva av täckmuttern, lossa låsringen, ta ut filtret och spola rent det.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 01 mars 2013, 12:13:52 »

Hos mig är smutsfiltret på kalla sidan en "filterball" som är invirad i armaflex (svart isolering).
Det är bara att stänga ventilen, skruva av täckmuttern, lossa låsringen, ta ut filtret och spola rent det.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 01 mars 2013, 09:27:55 »

Kompressortemp finns inte på 1215.
Tråkigt, jag tycker den ger värdefull information om hur pumpen fungerar.
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 28 februari 2013, 18:57:11 »

Smutsfiltret sitter för mig inuti en frigolitklump som också innehåller anslutningar, och kranar, som man använder för påfyllning av köldbärare. Frigolitklumpen kan du dela på och ta bort, och sedan ser du hur ser ut.
Skrivet av: goldfish
« skrivet: 28 februari 2013, 18:31:19 »

Jag försökte igår kväll att hitta köldmediefiltret, men vet inte riktigt var jag ska leta, men det var förvisso sent mitt i natten, så tröttheten kan ha gjort sitt...

Som jag tolkar manualen till NIBE Fighter 1215 så ska smutsfiltret finnas utanför själva pumpen, inte i. Stämmer det? Vad är det jag ska leta efter och hur gör man för att byta? Köper man ett nytt filter eller rengör på något sätt? Något man kan kolla på själv?

Gällande det vita KB-kärlet (vitt halvgenomskinligt plastkärl) så var det uppfyllt till c:a 2/3 eller något litet mer kanske.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 28 februari 2013, 09:03:05 »

Hej!
Kolla nivån i KB-kärlet, det ska finnas ett vitt plastkärl där KB kommer in från borran.
Om det är låg nivå kan man stänga ventilen under kärlet, skruva loss ventilen ovanpå och fylla på med vatten till ca 2/3.

Kompressortemp finns inte på 1215.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 februari 2013, 08:53:45 »

Det kan vara grundorsaken som är åtgärdad. LP-larm uppstår när det är dålig cirkulation på köldbäraren, när expansionsventilen krånglar, när köldmediefiltret är igensatt eller när köldmediet har läckt ut. Om det var köldbärarpumpen som krånglade kan problemet vara löst. Är det expansionsventilen kan det vara en tillfällighet. Jag hade problem med att min pump stannade tre gånger pga LP-larm med någon månads mellanrum när den var två år gammal. Sedan dess har det inte hänt förrän för någon månad sedan.

Kompressortemperaturen saknas i listan, vad ligger den på under drift?

Pumpen verkar vara runt 7 år gammal. Undrar om det är någon mening med att fråga tidigare ägaren om det har varit liknande problem tidigare. Ett jakande svar blir lite som att medge dolt fel.
Skrivet av: goldfish
« skrivet: 28 februari 2013, 01:53:57 »

Hej,

Mitt första inlägg här.

För två veckor sedan blev jag villaägare för första gången. Huset är bestyckat med en bergvärmepump NIBE Fighter 1215 (10 kW).

Ikväll märkte jag att det var lite kallare och att varmvattnet var borta efter att barnen badat tidigare ikväll.
På pannan stod det LP-larm och röd lampa blinkade. Varmvattnet var nere på 14 grader. Efter att ha läst lite så luftade jag systemet, stängde jag av pannan, skruvade loss skruven på köldbärarpumpen och vred runt något varv och skruvade tillbaka skruven. Efter uppstart av pannan så lös inte lampan och tempen på varmvattnet steg.

Någon som har en idé om vad jag ska göra mer? För det känns inte som att problemet grundorsak är löst...

Siffror innan jag gjorde ovansteånde:
VB-fram: 22 C
Varmvatten: 14 C

Siffror som jag gjort ovanstående åtgärder och låtit pannan köra några minuter:
VB-fram: 28 C
Varmvatten: 23 C
Utetemp: -3 C
VB-r: 21(53) C
VVStart: 24 (42) C
KB-f: 6 C
KB-r: 2 (-12) C
Kurvlutning: 10
VB-Starter: 23909
VP-tid: 22414 h
TS-tid: 34h
Grundinställning 0   12   Sverige

Kom gärna med lite tips.
Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal