Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: PerF
« skrivet: 29 december 2004, 16:14:20 »

Ekonomiskt kan det vara intressant att fundera på vad kostar det att konvertera från hög- till lågtemperatursystem kontra att behålla gamla installationen? Det man kunde se på 80-talet var att man slängde ut gamla installationen och satte in en värmepump då tillverkarna sa att det fungerade, vilket var helt fel. Värmepumpen fick ett otroligt dåligt rykte och nu känner jag att 80-talet håller på att upprepas, möjligt att jag har fel men det börjar komma en hel del signaler att allt är inte så seriöst längre.

Sunt förnuft brukar alltid vara en bra ledstjärna. Ofta kan det räcka med att komplettera ett existerande system. Många gånger räcker det med en eller två fläktkonvektorer. Finns många olika modeller, exvis hörn, i designade utföranden. Att riva ur allting och sätta in nytt om det inte behövs av andra skäl verkar ju inte speciellt smart.

Att det råder vilda västern i värmepumpsinstallationsbranchen idag är inget konstigt. Alla vill ha och det finns många mindre nogräknade installatörer. Men samtidigt finns det många duktiga yrkesmän som gör bra jobb!!! Därför, ta referenser!!! Efter årsskiftet träder dessutom nya regler i kraft som förhoppningsvis ska ge oss konsumeter lite bättre skydd...

Skrivet av: kek29
« skrivet: 29 december 2004, 14:07:19 »

Mitt hus har så urbota dumt kopplade element..rören kommer upp ur golvet mitt under elementen o är kopplade undertill i mitten av elementet (om ni förstår vad jag menar :)) detta innebär att termostaten har legat ca 10-15 cm över golvet (hur smart är det) Och att man sedan har rejäla parkettgolv över hela huset gör ju att man har ingen lust att börja med avancerade rördragningar vid befintliga rörgenomgångar för det hade ju inte sett klokt ut med en massa rör efter väggarna plus att slita upp parkettgolv och dra om rören törs man ju inte tänka på vad slutnotan skulle hamna på...så det lär bli 1-2 fläktkonvektorer i framtiden..för att komma ner i "lågtemp" system !!
Skrivet av: hvac
« skrivet: 29 december 2004, 12:55:04 »

Hög- eller lågtemperatursystem? Det är enkelt att säga att det optimala för en värmepump är lågtemperatursystem och golvvärme, men som det påpekas så har många högtemperatursystem.

Det som man kan råka ut för, är att man måste komplettera med mer radiatorer om man har ett högtemperatursystem, anledningen är att radiatorytan räcker inte till när man kör ett lågtemperatursystem. Det kan bli lite extra pengar utöver värmepumpsinstallationen.

Det man kan kanske fundera på är om man har ett högtemperatursystem så kan man behålla oljepannan vid sidan av värmepumpen, man låter värmepumpen styra oljepannan. När det är riktigt kallt och värmepumpen inte klarar av att värme huset så övergår man till oljepannan! Hur många dagar handlar det om? Nja, det torde variera i hela landet, men i Sörmland och nedåt borde inte vara många dagar, kanske 10-20 dagar!

Ekonomiskt kan det vara intressant att fundera på vad kostar det att konvertera från hög- till lågtemperatursystem kontra att behålla gamla installationen? Det man kunde se på 80-talet var att man slängde ut gamla installationen och satte in en värmepump då tillverkarna sa att det fungerade, vilket var helt fel. Värmepumpen fick ett otroligt dåligt rykte och nu känner jag att 80-talet håller på att upprepas, möjligt att jag har fel men det börjar komma en hel del signaler att allt är inte så seriöst längre.

Jag anser att man ska utgå från husets egenskaper, oftast räcker det med lite ren bondförnuft för att lösningen ska bli bra! Det jag vill säga att man har i princip två vägar att gå om man har ett högtemperatursystem, antingen konverterar man systemet eller så samkör man gammalt och nytt.  
Skrivet av: PerF
« skrivet: 29 december 2004, 12:11:17 »

Herreguuuud så negativa ni är...cop 2,3 vid 65 grader är ju bättre än cop 2,0 cop 1,5 osv. Så snälla ni...såhär i juletider...tänk positivt  ;) Och på årsbasis hur ofta måste man upp i 65 grader !!?

Tja, ett högtempsystem behöver ju högre framledning under hela eldningssäsongen. Skillnaden i årsmedelverkningsgrad kan vara så stor som 30%. På 10 år kan det bli 35.000 i högre kostnad inklusive den dyrare pumpen. Dessutom ökar slitaget på kompressorn vilket i sin tur är negativt för livslängden.

Det kan säkert vara rätt att välja en HT+ i vissa lägen och du har säkert utifrån dina förutsättningar gjort ett riktigt val. Men som Bertil påpekar, det svider mer i plånboken att betala lite mer vid inköpet än att betala mer i ökade driftskostnader under lång tid, men det viktiga är ju att man är nöjd. ;)

Och dessutom, det är ju aldrig för setn att fixa till radiatorsystemet!  ;D
Skrivet av: kek29
« skrivet: 29 december 2004, 09:56:38 »

Om man har riktigt tur så kanske man får betalt av vattenfall för att man är ansluten till deras nät  ;D
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 28 december 2004, 23:11:08 »

kek29

Håller med dig helt och hållet!!!!

mitt resonomang har mera "bäring" på kunder i allmänhet. Inte bildade VP ägare som härjar här  ;) ;D

I reklamen framförs (för ofta) att köp den här då är det frid o fröjd. Skulle ju va klädsamt med nåt i stil med......
Verkningsgraden försämras dock kraftigt om ni har högtempsystem.... iofs ändå värre bondfångeri när inst installerar (vanlig) VP hos kunder där rad.systemet är helt olämpligt..   utan ett ord om att med dina rad. kommer VP att stå still långa tider pga av för hög returtemp!!!!

När du köpt nya lågtemprad. då sänker du förbrukningen 50% till   ;D   så mycket gör det..
Hmmm då har du ju sparat 100% eller hur (50+50%)  ;) ;) ;)
Skrivet av: kek29
« skrivet: 28 december 2004, 22:31:23 »

Det är sant att ett högtemp system inte är det ultimata att ha vid vp-drift...men tusentals hus i swe är ju anpassade till oljepanna..om man som jag var i ett ganska akut läge när det gällde byte av panna så är ju ht+ ett bra alternativ, och den redan nog så höga investering som en bergvärme anläggning är så är det nog få som känner sig motiverade att ytterligare lägga ut tusentalskronor för att konvertera till lågtemp system..allt är ju hela tiden en ekonomisk avvägning. När det gäller val av pump så var det i mitt fall ganska lätt, hade jag tagit en "vanlig" ivt pump så hade den varit 4000kr billigare och då hade jag säkert varit tvungen att i alla fall montera in ett konvektorelement för att det skulle ha funkat tillfredsställande...tack vare att ht+ klarar (enligt IVT) högre temp på returen så ansåg jag att det var en bättre lösning för tillfället...i planerna finns att byta ut radiatorer i huset i framtiden men som sagt var...ekonomin styr...så dom 4000 skillnaden var i pris har jag redan sparat in på elräkningen  :)    PS. har sagt tidigare att jag är nöjd om jag sparar 50% mot tidigare elförbrukning och det verkar som om det målet passeras med råge..finns det en teoretisk möjlighet att spara mer så är det ju upp till var och en att försöka uppnå detta men man får inte glömma bort hur mycket man lägger ut i pengar för att uppnå målet. DS.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 28 december 2004, 22:05:27 »

Nja det är väl positivt vi tänker, är det lönsamt att kasta ut ett högtempsystem så då ska man göra det eller hur.
dom flesta kunderna inser inget av vad det här innebär för framtida driftskostnad, dom ser bara ett problem som kan lösas med denna typ av VP. Nämligen att den kan ge hög temp....
Skrivet av: kek29
« skrivet: 28 december 2004, 20:49:32 »

Herreguuuud så negativa ni är...cop 2,3 vid 65 grader är ju bättre än cop 2,0 cop 1,5 osv. Så snälla ni...såhär i juletider...tänk positivt  ;) Och på årsbasis hur ofta måste man upp i 65 grader !!?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 28 december 2004, 20:28:51 »

har sagt det förr, måste vara en mycket lönsam affär att byta till lågtemp om man har högtemp.....
Jag har inte hört nån som blivit avrådd pga av högtemp, ingen heller som fått rådet att byta ut rad. först..
Skrivet av: PerF
« skrivet: 28 december 2004, 17:52:31 »

COP
===
0/35  4.8
0/45  3.8
0/55  3.0
0/60  2.6
0/65  2.3

Urk! 2.3! Undrar hur mycket man skulle spara om man istället bytte ett antal radiatorer och körde på max 45 VB-f istället? HT fyller säkert ett visst behov men undrar om det är rätt väg...
Skrivet av: Fresh Prince
« skrivet: 28 december 2004, 17:42:20 »

Jag skickade mail till IVT och bad om lite effektdiagram. Var ute efter andra värden än 0/35 och 0/50 som är standard. Tänkte ge några exemel om någon mer är intresserad: (gäller IVT HT Plus C7)

COP
===
0/35  4.8
0/45  3.8
0/55  3.0
0/60  2.6
0/65  2.3

Andra exempel:

-5/35  tillförd 1.6, avgiven 6.2
5/35   tillförd 1.6, avgiven 8.4
10/35 tillförd 1.6, avgiven 9.5

-5/50 tillförd 2.1, avgiven 5.8  
5/50 tillförd 2.1, avgiven 7.9
10/50 tillförd 2.1, avgiven 9

Obs! sista delen har jag läst själv i ett diagram. Kan ha bommat på någon tiondel.





Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!