Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Enebybergsbo
« skrivet: 13 maj 2004, 23:20:07 »

Nu har jag räknat på det en god stund. Det kan fungera i vissa anäggningar, men inte i min. För att garantera att man inte får kondensbildning, så får temperaturen i luftkanalen inte vara mer än 9 grader lägre än i rummet. För att klara detta måste luftflödet vara cirka 140 lit/sek och kW kyleffekt. Min planerade kyleffekt är 2 kW, vilket skulle ge 280 lit/sek. I dag har jag ett luftflöde på 190 lit/sek, men jag kommer bara åt recirkulationsluftkanalen med 40 lit/sek.

Slutsats: Den som kommer åt huvudluftflödet och kan pruta på kylbehovet kan använda metoden. Givetvis går det också vid total nybyggnation där systemet kan dimensioneras för kyla från början.
Skrivet av: Enebybergsbo
« skrivet: 13 maj 2004, 19:34:23 »

Jag har forskat lite vidare, men inte forskat klart. Det finns en rapport på nätet från organisationen EFFEKTIV där de beskriver olika komfortkylsystem. De delar allmänt upp distributionssystemen som luft eller vattenburna, så det är uppenbart etablerad teknik. Konstigt nog nämner de inte kondensproblemet. Detta går det dock att räkna på, men jag har inte hunnit det än.

Om man utgår från maximal normal luftfuktighet i rummet och normal temperatur, så kan man via tabeller få fram daggpunkten, dvs den temperatur där kondensering sker.

Man har då en maximalt tillåten temperaturskillnad mellan rum och kanalluft. Sedan får man beräkna vilken kyleffekt som den temperaturskillnaden ger. Inte helt lätt, men fullt framkomligt.
Skrivet av: admin
« skrivet: 13 maj 2004, 12:21:41 »

Håller med PerF om svaret på fråga ett, men om du kommer åt att isolera dem med t.ex armaflex eller liknande borde det inte bli några större problem.
Skrivet av: PerF
« skrivet: 13 maj 2004, 11:28:12 »

Jag är ingen expert men rent förnuftsmässigt borde det bli kondens på utsidan av luftvärmerören om du kör in kall luft i dem.  Om de inte är tätt isolerade då förstås vilket dom borde vara.


"Den som söker skola finna!"  ;D

Jag hittade en sida med en länksammling till diverse ventilationsföretag:
http://www.teokonsult.se/links/ventlankar.htm

Sen kan man ju testa "kylbatteri" på Google!  ;)
Skrivet av: Enebybergsbo
« skrivet: 12 maj 2004, 22:12:57 »

Efter en längre tid med svävande mellan hopp och förtvivlan skall jag ny byta mitt värmepumpsystem.

I det nya systemet skall vi utnyttja möjligheten till komfortkyla på sommaren. Vi har ett luftburet värmedistributionssystem. För att få ett enklare reglertekniskt system, så kör vi olika värmebatterier för kyla respektive värme.

Risken för kondensvatten och därmed fuktskador måste man ta på allvar för sådana här system. Vi har ett bra utrymme i anslutning till luftvärmeaggregatet.

Fråga 1: Vågar vi köra in kylan i luftvärmerören, eller kommer vi att få kondensutfällningar då?

Fråga 2: Finns det någon bra katalog/inköpsställe/webbplats för lämpliga kylbatterier (vatten-luftvärmeväxlare) Rinkabyrör har det inte.

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal