Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: cougar
« skrivet: 06 februari 2012, 12:01:17 »

Sparkar liv i den här gamla hat-tråden då jag haft det tvivelaktiga nöjet att råka ut för ännu en energideklaration.
Den här gången ska min fastighet säljas som huserar tre lägenheter, en pizzeria, en frisör och pingstkyrkans loppis total uppvärmd yta 600kvm energiförbrukning (förutom lokal och lägenhetsel) 70.000KWH under 2011 (kallt år)

Av uppenbar anledning så använde jag mig inte av samma deklarerare som förra gången, men döm om min förvåning då protokollet kom... SAMMA råd, täta fönster och dörrar och montera luft/luft värmepumpar  huvuddunk
Har ALLA energideklarerare gått på samma skola?

vid det här laget har jag resignerat och tar det här som en skatt som man måste betala för att kunna sälja huset, en skatt som inte ger något...
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 mars 2011, 15:44:27 »

Vi får se vad det blir för typ av taxa. Ska det vara någon mening med den måste den ge ett incitament till att undvika elanvändning när belastningen på elproduktionen är som högst. Den praktiska tillämpningen tror jag inte behöver bli så krånglig. Det är lätt att tänka på att inte använda bastu, torktumlare eller annat elintensivt några timmar på morgonen och eftermiddagen när det är smällkallt ute.

Det kanske finns en del elanvändning som går att flytta från vardagar till helger men utjämning över längre tider är nog svårt. Rena kläder vill man ju t.ex. ha.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 mars 2011, 13:51:12 »

Den typen av förklaring på hur det skulle kunna fungera har jag fått av en kille som forskar i området elkraft, och som vurmar för att få det infört i Sverige.
Han kanske bara har salufört en helt egen typ av effekttaxa?

När man googlar effekttaxa så verkar en typ av tidstariff vara det som menas, och det skulle ji inte alls vara så farligt.

Från Sala-Heby:
"Förändringen avser en övergång till effekttaxa, vilket innebär att incitament ligger i beteendet. Användandet av energi mellan kl. 19:00 – 07:00 vardagar och helgdagar blir väsentligt billigare än under vardagar kl. 07:00 – 19:00. Denna förändring är tillkommen för att bättre utnyttja dagens elproduktions- och distributionssystem och därmed minska kommande stora investeringar. Förändring till effekttaxa gäller from. 1 april 2006 och gäller alla tidstariffskunder med en automatisk mätinsamlare (terminal)."

Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 mars 2011, 12:08:03 »


Som jag förstått skulle energipriset för varje hel månad baseras på den 15 eller 60-minutersperiod under månaden som man haft högsta effektbehovet.
Alltså medeleffekten under 15 - 60 minuter.

Jag vet inte hur jag skall förstå det för det blir konstiga konsekvenser hur jag än föreställer mig att det skall fungera.

En person som solidariskt stänger av all el de timmar den på elbörsen kostar 13 kr/kWh, som priset var vid ett tillfälle, och sedan tar ut ordentligt med el lågbelastningstid lördag-söndag kan gärna inte debiteras för hela månaden baserat på det höga uttaget under lågbelastningstid när det fanns leveranskapacitet och elen var billig. Det skulle skicka fel signaler till kunden. Man får visserligen ett incitament att hålla nere max effektuttag men inte under den tid det är brist på produktionskapacitet. Har man värmepump som kräver tillsatsel skulle det löna sig för den enskilde pumpägaren att ha steglös reglering av tillsatseffekten men för ett stort kollektiv  spelar det ingen roll då effekten av enskilda on/offpatroner summeras och jämnas ut.

Det kan inte heller fungera så att det är timpriset under den tid max effektuttag sker som bestämmer månadskostnaden då det är enkelt att för kunden att använda mycket el en timme då elen är billig. Man kan vara rätt säker på att det är natten lördag-söndag en varm period. 
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 24 mars 2011, 07:11:21 »

De flesta större energianvändare har sedan länge mätning/debitering efter aktiv och reaktiv effekt på timbasis. Det finns även begränsningar/strafftariffer när dessa överskrids
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 mars 2011, 06:47:41 »


I bästa fall kan få få ett månadspris som baseras på den timme under månaden med högsta genomsnittliga timeffekten, i vart fall som jag har fått det förklarat för mig.

Begriper inte detta. Vems högsta genomsnittliga timeffekt?

För att förtydliga frågan: Den enskilde konsumentens, leverantörens eller det samlade kollektivets, dvs total elförbrukning.

De elmätare som monterades in senast -2009 skulle alla klara timavläsning, och vara fjärravlästa.
Detta ger staten en möjlighet att införa effekttaxor för enskilda abbonenter.
Som jag förstått skulle energipriset för varje hel månad baseras på den 15 eller 60-minutersperiod under månaden som man haft högsta effektbehovet.
Alltså medeleffekten under 15 - 60 minuter.
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 23 mars 2011, 19:59:21 »

Skulle tro att av all den el som sälj på nordpol så baseras priset på den kWh som var dyrast att producera.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 mars 2011, 19:57:48 »


I bästa fall kan få få ett månadspris som baseras på den timme under månaden med högsta genomsnittliga timeffekten, i vart fall som jag har fått det förklarat för mig.

Begriper inte detta. Vems högsta genomsnittliga timeffekt?

För att förtydliga frågan: Den enskilde konsumentens, leverantörens eller det samlade kollektivets, dvs total elförbrukning.
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 23 mars 2011, 14:44:25 »

när man kör på toppeffekter har vi riktigt skitig el, har en hel del kol och eljekraftverk som startas upp då.
E-on har tex ett antal oljeeldade turbiner som alltid står standby för effekttoppar och ev stopp i reaktorer.
Skrivet av: Hansson
« skrivet: 23 mars 2011, 14:41:26 »

Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 23 mars 2011, 13:57:07 »


Här finns det statistik, så här års är det inte så fullt stora skillnader över dygnet. Max tillgänglig effekt tror jag är ca 27 000 MW.


27000MW är "all time high" 5 februari 2001, så åtminstone då gick det att skrapa ihop detta.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 mars 2011, 13:48:53 »

Har vi så ojämn elbelastning i landet så det där är någon idé på dygnet? Eller pratar ni mer principen 'det är blåisgt, billig el' typ?

Trodde industri gick mer eller mindre dygnet runt med jämn belastning som följd?


Max belastning brukar inträffa en mycket kall vintermorgon kl. 7-9 när gatubelysningen fortfarande är på, många lagar frukost och industrierna startar. Sen är det en puckel på eftermiddagen när belysningen tänds och folk forfarande är arbetar. Det är när man börjar nå taket som det blir riktigt dyrt.

Max tillgänglig effekt tror jag är 27 000 MW men det var nog för några år sedan när jag tänker efter. Här finns det statistik

http://www.nasdaqomxcommodities.com/marketinfo/powersystemdata/
Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 23 mars 2011, 13:18:19 »


Tack! Fast så gigantiskt stora skillnader är det egentligen inte tycker jag. Annat om det hade varit 100% högre belastning 8-18 eller något, då kunde man kanske jämnat ut genom att tvinga alla att sänka temp hemma dagtid och höja till man kommer hem eller nått.


Kanske inte verkar så mycket men diffen på 3000Mw motsvarar trots allt över 30% av maxeffekten på kärnkraften här i landet.
Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 23 mars 2011, 13:04:24 »

och vips så var vedspisen tebax i köket!  ;D


Ska faktiskt stoppa in en när köket ska renoveras.
Skrivet av: Paxmax
« skrivet: 23 mars 2011, 12:23:43 »

och vips så var vedspisen tebax i köket!  ;D

annars kommer frukosten bli en långdragen historia... först får man köra vattenkokarn till morronkaffet/te:t... sen spisen för å steka ett ägg... å sist brödrosten. Multitasking går ju inte då effekt-toppen kommer straffa en som tors hammare på tårna.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 mars 2011, 12:17:44 »

Problemet är inte att effekttaxorna gör elen dyrare just vid speciella tidpunkter.
De bestraffar dig en hel månad om du förbrukar mer än en viss effekt under typ 15 minuter under hela den månaden.
Det blir otroligt svårt att leva i en familj med tvätt, disk, matlagning, torktumling mm utan att komma upp på höga effekttoppar under kortare perioder.

Det var väl inte ett sådant system Hansson syftade på. Jag förstod hans förslag som så att om elen klockan 7 till 9 kostar 5 kr/kWh och därefter 2 kr så är det troligt att man väntar med tvätt, disk och annat några timmar. Det skulle jag göra. Jag utgår från att man kommer att kunna se på en display vad gällande elpris är för tillfället och hur länge priset kommer att gälla.

Även med en effekttaxa enligt Rickards beskrivning ser jag inga större problem. Man får lära sig att styra effektbehovet, ev. med effektvakter som vägrar starta stora elförbrukare om man genom att koppla in dem skulle slå i taket. Vill man inte göra det får man betala för den komfort som det innebär att inte bry sig.

Vill man avskaffa kärnkraften och ersätta den med vindkraft, solceller och annan förnyelsebar el där produktionen kan vara svår att styra måste man finna sig i att det får konsekvenser för den personliga bekvämligheten och att det kommer att kräva vissa uppoffringar. Det går inte, för att modifiera ordspråket lite, att avveckla kakan och ändå bete sig som om den fanns kvar.

Jag tror aldrig att vi kommer att få ett system som indikerar elpriserna momentant, i vart fall inte de närmaste 7 åren, det är u bara 1-2 år sedan alla energibolag uppdaterade sin elmätare och system till timavläsning.
I bästa fall kan få få ett månadspris som baseras på den timme under månaden med högsta genomsnittliga timeffekten, i vart fall som jag har fått det förklarat för mig.
Redan detta skulle innebära att vi vore tvugna att investera i flera effektvakter för att kunna styra vår förbrukning, och frågan är om nytta verkligen skulle bli så stor om man gjorde det.
Spridningen i förbrukning blir nog rätt bra ändå sett över ett helt nät.

Kan man inte starta spisen eller ugnen på morgon eller vid middagstid så lär det ändå inte bli så bra resultat, men visst, diskmaskin, elpatroner, tvättmaskin och torktumlare kan man ju styra lite hur som helst.
Skrivet av: sege
« skrivet: 23 mars 2011, 11:40:46 »

Här kan du kolla
http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Sveriges-effektsituation1/
Exempelvis idag var det 20% mer Mwh/h mellan kl 8-9 än kl 5-6.

Tack! Fast så gigantiskt stora skillnader är det egentligen inte tycker jag. Annat om det hade varit 100% högre belastning 8-18 eller något, då kunde man kanske jämnat ut genom att tvinga alla att sänka temp hemma dagtid och höja till man kommer hem eller nått.
Skrivet av: Ville Vessla
« skrivet: 23 mars 2011, 11:37:32 »

Har vi så ojämn elbelastning i landet så det där är någon idé på dygnet? Eller pratar ni mer principen 'det är blåisgt, billig el' typ?

Trodde industri gick mer eller mindre dygnet runt med jämn belastning som följd?

Här kan du kolla
http://www.svk.se/Energimarknaden/El/Sveriges-effektsituation1/
Exempelvis idag var det 20% mer Mwh/h mellan kl 8-9 än kl 5-6.
Skrivet av: sege
« skrivet: 23 mars 2011, 11:29:49 »

Har vi så ojämn elbelastning i landet så det där är någon idé på dygnet? Eller pratar ni mer principen 'det är blåisgt, billig el' typ?

Trodde industri gick mer eller mindre dygnet runt med jämn belastning som följd?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 mars 2011, 10:45:23 »

Problemet är inte att effekttaxorna gör elen dyrare just vid speciella tidpunkter.
De bestraffar dig en hel månad om du förbrukar mer än en viss effekt under typ 15 minuter under hela den månaden.
Det blir otroligt svårt att leva i en familj med tvätt, disk, matlagning, torktumling mm utan att komma upp på höga effekttoppar under kortare perioder.

Det var väl inte ett sådant system Hansson syftade på. Jag förstod hans förslag som så att om elen klockan 7 till 9 kostar 5 kr/kWh och därefter 2 kr så är det troligt att man väntar med tvätt, disk och annat några timmar. Det skulle jag göra. Jag utgår från att man kommer att kunna se på en display vad gällande elpris är för tillfället och hur länge priset kommer att gälla.

Även med en effekttaxa enligt Rickards beskrivning ser jag inga större problem. Man får lära sig att styra effektbehovet, ev. med effektvakter som vägrar starta stora elförbrukare om man genom att koppla in dem skulle slå i taket. Vill man inte göra det får man betala för den komfort som det innebär att inte bry sig.

Vill man avskaffa kärnkraften och ersätta den med vindkraft, solceller och annan förnyelsebar el där produktionen kan vara svår att styra måste man finna sig i att det får konsekvenser för den personliga bekvämligheten och att det kommer att kräva vissa uppoffringar. Det går inte, för att modifiera ordspråket lite, att avveckla kakan och ändå bete sig som om den fanns kvar.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 mars 2011, 10:13:58 »

Problemet är inte att effekttaxorna gör elen dyrare just vid speciella tidpunkter.
De bestraffar dig en hel månad om du förbrukar mer än en viss effekt under typ 15 minuter under hela den månaden.
Det blir otroligt svårt att leva i en familj med tvätt, disk, matlagning, torktumling mm utan att komma upp på höga effekttoppar under kortare perioder.
Det kommer alltså att slå otroligt hårt mot alla med flera familjemedlemmar, där effektbehovet är svårt att styra tidsmässigt.
Det går inte en månad på året utan att vi överskider 11 kW i mer än 15 minuter, vi skulle bli ruinerade!
Skrivet av: Hansson
« skrivet: 23 mars 2011, 10:02:27 »

Bästa sättet är väl att ta ordentligt betalt för elen när effekt situationen är ansträngd.


Det lät som ett förslag från en vedeldare...

 :) Nej då jag har hus med direktel oxå..
Men om elen blev dyrare vid vissa tider och folk viste om det så skulle man kanske snåla lite vid den tidpunkten.

Det skulle ialla fall jag göra
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 mars 2011, 09:46:55 »

Tanken är väl att hus med dyr uppvärmning ska bli svårare att sälja, men det funkar ju inte i områden med överhettad bostadsmarknad typ Stockholm och göteborg etc. Där går det att sälja vad skit som helst utan krusiduller.
Krasst sett så är den här metoden bara effektiv i avfolkningsorter

Det fördyrar husen i avfolkningsbygd, lägg till detta att fastighetsskatten har höjts av Reinfelt så blir avfolkningsbygden än mer avfolkningsbygd.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 mars 2011, 09:45:28 »

Bästa sättet är väl att ta ordentligt betalt för elen när effekt situationen är ansträngd.


Det lät som ett förslag från en vedeldare...
Skrivet av: cougar
« skrivet: 23 mars 2011, 09:36:27 »

Tanken är väl att hus med dyr uppvärmning ska bli svårare att sälja, men det funkar ju inte i områden med överhettad bostadsmarknad typ Stockholm och göteborg etc. Där går det att sälja vad skit som helst utan krusiduller.
Krasst sett så är den här metoden bara effektiv i avfolkningsorter
Skrivet av: Hansson
« skrivet: 23 mars 2011, 09:00:33 »

Bästa sättet är väl att ta ordentligt betalt för elen när effekt situationen är ansträngd.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 mars 2011, 08:51:31 »

Jag tror ändå att energideklarationer är ett trubbigare sätt att komma tillrätta med detta än att införa incitament att åtgärda bristerna som finns.
Man behöver ju inte vara ett geni, eller högavlönad energiexpert för att avgöra om ens egnahem förbrukar onödigt mycket energi, och om det lönar sig att investera i besparing.
De som känner att de vill eller behöver skall naturligvis kunna erbjudas detta (helst gratis), och på så sätt hitta energibovar och åtgärda dem.

Eller så lagstiftar vi helt enkelt om maxeffekt/m2 boyta.
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 22 mars 2011, 12:04:46 »

Likväl, minskas effektbehovet för respektive användare räcker en begränsad effekt längre, således minkas behovet av ransonering. Enkel logik.
Skrivet av: zibrosc1235
« skrivet: 22 mars 2011, 11:57:04 »

Här en en dagsfärsk artikel från sydsvenskan
http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1418721/Elransoneringssystem-forbereds.html

dett är ett av skälen varför det är så viktigt att energi och effektoptimera (läs rätt och noga utförda energideklarationer), ska effekten räcka till alla går det inte att bara ösa på mer.

Den artikeln och dess budskap har du nog helt missuppfattat. Vid en kris av den omfattning som just skett i Japan eller liknande håller man nu på att utföra riktlinjer för hur prioriteringen av el skall ske vid en sådan kris. Sådana planer har funnits länge men nu gör man dom offentliga, troligen att en ny myndighet fått ta över ansvaret och vill visa att dom nu gör skäl för tilläggsanslaget dom fått. Under andra världskriget tex ransonerades lite av varje så det är inget nytt.
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 22 mars 2011, 10:34:34 »

Här en en dagsfärsk artikel från sydsvenskan
http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1418721/Elransoneringssystem-forbereds.html

dett är ett av skälen varför det är så viktigt att energi och effektoptimera (läs rätt och noga utförda energideklarationer), ska effekten räcka till alla går det inte att bara ösa på mer.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 22 mars 2011, 10:14:06 »

Vill man vara konspiratorisk kan man säga att hela lagen troligen kommit till för att regeringen skulle kunna sänka skatten.
X antal miljoner (miljarder?) i skatteintäkter från de företag som sysslar med detta + besparingar i arbetslöshetsförsäkringen då fler får jobb gör att inkomstskatten kunnat sänkas lite.

Det är nog att vara väl konspiratorisk. Det är ett EU-direktiv i botten som svenska myndigheter bara har att följa. 
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 22 mars 2011, 09:27:34 »

Det är ju som att beställa kortkort på nätet, det är väl ändå ingen som tycker det är en bra lösning? Att medvetet anlita entreprenörer som man vet strutar i regler skapar ju en osund marknad, jämför maffia. I så fall är det bättre att anpassa lagen så att den är i harmoni med verkligheten (gäller småhus). I alla övriga byggnader där energianvändningen är lite större hittar man alltid något som går att förbättra vilket oftast även "betalar" energiutredning och genomförandet av åtgärden.

Det är som regel mer lönsamt att energi och effektoptimera än att öka effekt eller tillföra mer energi, det senare alternativet leder i förlängningen till otrolig miljöpåverkan och höjda energi/effektpriser.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 mars 2011, 09:04:22 »

Det jag menar är att man KAN erbjuda undermåliga deklarationer, då kunderna inte bryr sig, utan bara gör det för att följa lagen.

Vill man vara konspiratorisk kan man säga att hela lagen troligen kommit till för att regeringen skulle kunna sänka skatten.
X antal miljoner (miljarder?) i skatteintäkter från de företag som sysslar med detta + besparingar i arbetslöshetsförsäkringen då fler får jobb gör att inkomstskatten kunnat sänkas lite.

Personligen tycker jag att det hade varit bättre att vi betalat skatt och gjort något nyttigt med pengarna, som t.ex. satsat dem i forskning och utveckling av grön energi, eller för att med stöd av staten, eller i statens regi BYGGA grön energi.
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 22 mars 2011, 08:27:51 »

Problemet är att det är ju inte rimliga priser.

Ska en energideklaration utföras med kvalitet enligt de krav som ställs idag, med marknadsmässiga löner går det inte att göra det för dom pengarna som de anger på sin hemsida. Slutsatsen är att de tar genvägar, troligen i kvalitet efter som man får förutsätta att de inte går back.

Sen är det en annan fråga om energideklarationer ska se ut som de gör idag när det gäller småhus, men det är en annan sak.

Man kan inte i ena stunden klaga på att det är dålig kvalitet och i nästa andetag endast betala 500 kr, det går inte ihop.

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 mars 2011, 07:58:38 »

Som tur är gör konkurrensen att det blir rimliga priser.
Jag som villaägare kan sedan välja en som gör det seriöst och tar betalt för det, eller en som är billig och fixar de papper som krävs...

Denna typ av lagar kan reta gallfeber på mig, de är bara tillkomna för att skapa jobb, inget annat!

Jag hoppas att det kommer något brevlådeföretag som fixar dessa "energideklarationer" för 500 kr, på ett för myndigheterna godtagbart sätt.
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 22 mars 2011, 07:45:10 »

hittade detta på nätet igår
http://www.simab.se/Privat/Tjanster/Energi

Undrar hur mycket man får för dom pengarna?
En normal/marknadsmässig lön för personer med den kompetensnivån som eftersträvas enligt lagkrav kan inte täckas av priset på deras uppdrag. Någonstans tas grova genvägar.
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 17 mars 2011, 20:02:54 »

Det finns mycket roliga brister i energideklarationer när man gräver lite i regelverket.

exempelvis omfattas inte verksamhetsel av energideklarationen, detta kan tex vara kylmaskiner till frysdiskar. Om man då har värmeåtervinning på kompressorvärmen, hur skall denna energi betraktas?

Värmeåtervinning från tryckluft(kompressor) vad är det?

Tittar man lite på hur varmgarage skall betraktas kan det bli ännu mer galet.

Boverkets metoder för beräkning av kostnadseffektiva åtgärdsförslag är då få som begriper fullt ut, varför räkna på ett sätt som inte går att enkelt värdera?
Skrivet av: cougar
« skrivet: 17 mars 2011, 19:40:17 »

vänder man på det en gång till och tar hänsyn till hur mycket energi som byggnaden faktiskt använder så får man något i stil med

48 kWh/m2 med års COP på ca 3 ger energianvändning på 150kWh/m2 + solfångare ger en relativt hög energianvänding, då har vi inte tagit med frikylan.

du har givetvis rätt, jag borde ju skrivit energiförbrukning.
Det är ju lätt att glömma att en energideklaration ser till energianvändning och mer ger en bild om hur bra klimatskalet på huset är.
Energideklarationen hade kunnat vara ett bra komplement till överlåtelsebesiktningen.

Det var något åt det hållet jag förväntade mig för dom pengarna
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 17 mars 2011, 19:12:09 »

vänder man på det en gång till och tar hänsyn till hur mycket energi som byggnaden faktiskt använder så får man något i stil med

48 kWh/m2 med års COP på ca 3 ger energianvändning på 150kWh/m2 + solfångare ger en relativt hög energianvänding, då har vi inte tagit med frikylan.

men men, för att återgå till ämnet. Jag håller helt med er om att det är skit att det finns så många oseriösa aktörer som gör energideklarationer, framför allt när det gäller villor. Man kan tycka att mäklare borde ha samarbete med kompetenta specialister. Många gånger missas samtliga installationer vid överlåtelsebesiktnigar eftersom besiktningsmannen som regel är byggare och inte begriper rör, kanaler eller kabel. Energideklarationen hade kunnat vara ett bra komplement till överlåtelsebesiktningen.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 17 mars 2011, 19:03:03 »



antag att du bor i en villa på 200 m2, med 48 Wh/m2 och är ger en energianvändning på 9,6 kWh per år. Du är ganska nära plusenergistandard.

Jo det skulle ju vara skitbra isf  ;D
Jag menar givetvis KWh/m2 och år, inget annat, sorry
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 17 mars 2011, 18:50:06 »


[/quote]

Nä, Jag får en energiprestanda för UPPVÄRMNINGEN på 48 Wh/m2 och år.
 Energi betecknas med tidsangivelse också, det gäller att hålla ordning på enheterna  ;)

[/quote]

antag att du bor i en villa på 200 m2, med 48 Wh/m2 och är ger en energianvändning på 9,6 kWh per år. Du är ganska nära plusenergistandard.
Skrivet av: Apan
« skrivet: 17 mars 2011, 15:18:02 »

Vår energidekl gjordes på distans, de skickade upp ett häfte som jag fyllde i, sen skickade tillbaka, de som besiktade huset kollade el och vattenförbrukning, loggade in på resp hemsidor och visade..

/A.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 17 mars 2011, 07:13:11 »

Lite kul här att de flesta tycker att energideklarationer är skit, och menar att ni har koll på det själva. Trots detta kan ni inte skilja på på enheterna för energi och effekt eller på allvar tror att ni har en energiprestanda på under 100 w/m2.


Nä, Jag får en energiprestanda för UPPVÄRMNINGEN på 48 Wh/m2 och år.
 Energi betecknas med tidsangivelse också, det gäller att hålla ordning på enheterna  ;)


när dessa experter dessutom vill betala några hundralappar för ett uppdrag och förväntar sig en fullständig energikartläggning med exakt energibalans blir det ännu mer märkligt. man får vad man betalar för, det gäller även för energideklarationer.


nä, jag förväntade mig en fullständig kartläggning för 5.000kr, men när jag insåg att energideklareren i stort sett bara läste elräkningen och tog ett snabbt varv i huset och sedan levererade en ihophafsad energideklaration som var helt enligt en schablon i deras dataprogram och inga av min redovisade energiavläsningar togs hänsyn till. då blev jag lätt irriterad och insåg att den deklaration som jag fick lika gärna hade kunnat gjorts på distans för några hundra.

Och det spelar en ganska stor roll för mig som säljare att få fram de verkliga siffrorna för energiförbrukning för uppvärmningen, för det är den energiförbrukningen som köparen inte kan påverka själv så mycket.
att jag har två tonårsbarn som är uppkopplade 24h/dygn  DET går att påverka för köparen
Skrivet av: Joelk
« skrivet: 16 mars 2011, 22:09:11 »

Lite kul här att de flesta tycker att energideklarationer är skit, och menar att ni har koll på det själva. Trots detta kan ni inte skilja på på enheterna för energi och effekt eller på allvar tror att ni har en energiprestanda på under 100 w/m2.

när dessa experter dessutom vill betala några hundralappar för ett uppdrag och förväntar sig en fullständig energikartläggning med exakt energibalans blir det ännu mer märkligt. man får vad man betalar för, det gäller även för energideklarationer.

Visst finns det många klåpare som utför energideklarationer, det gäller alla branscher, inte minst värmepumpsbranschen. Dra dock inte alla över en kam.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 16 mars 2011, 21:54:57 »

Det står angivet i en energideklaration om den är baserat på faktiskt förbrukning.

Det är troligen då den enda sanna kostnad/förbrukningsuppgiften du som köpare någonsin kommer få från en säljare.

Energideklarationen går inte ut på att påvisa husets energibehov. Den går ut på att dokumentera husets faktiska energiförbrukning med nuvarande uppvärmningskälla.

Varmgarage skall räkas bort från kalkylen enligt diverse schablon då det inte är tvingande att värma denna. Det är valfritt så att säga.

Jag tror varmgarage beräknas lite olika beroende på om det är en biyta eller inte. Går den inte att nå direkt i från fastigheten är den ett garage och skall då räknas bort. 

Energideklarationer är ofta trimmade för säljaren då deklaranten hämtar in underlag och data om hur huset används från säljaren. Att du ful-eldar kan han inte kolla osv.

Jag ser ingen nackdel med energideklarationer. Jag ser bara en nackdel med inkompetenta energideklaranter. När jag sålde mitt hus hade jag en gubbe på plats som hade koll.

Enligt senaste regelverket framgår att för att en deklaration skall vara giltig måste deklaranten ha varit på plats. Jag vill minnas att detta framgår av deklarationen.


Nästa steg tycker jag är lagstadgad kontroll av radon och ventilation.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 11 mars 2011, 16:17:14 »

Upprättelse!
Äntligen kom den reviderade verisionen av energideklarationen där dom har tagit hänsyn till mina uppmätta effektuppgifter....
det tog tydligen bättre skruv när mäklaren ringde eftersom energideklareraren är lite beroende av mäklarnas gunst.

Det var tydligen VÄLDIGT besvärligt att göra om för dom fick lägga in alla siffror manuellt för schablonen i dataprogrammet stämde inte med min hushållselsåtgång.

Numera kan jag stoltsera med en energiåtgång för uppvärmning på 48Wh/m2 och år, det är inte dåliga siffror på mitt gamla hus, dessutom är den föreslagna luft/luft värmepumpen borttagen som "förslag till förbättring"
Skrivet av: Apan
« skrivet: 21 januari 2011, 20:15:38 »

Märkligt när du säger att du har separat mätning för värme och Vv, sen har de väl nån scahblon för Cop värde på bergvärmeanläggning, och kan räkna ut husets energibehov.
Skrivet av: gb79
« skrivet: 21 januari 2011, 19:27:52 »

Efter några samtal med firman som utförde energideklarationen hos mig så har jag fått bekräftat att den snubben som var hemma hos mig gjorde fel, man ska ta hela den uppvärmda ytan i beräkningen...

Men det är fortfarande några saker jag inte blir klok på
Jag fick protokollet idag där står att den faktiska energiförbrukningen (2010) är 19.651kwh men det beräknade energibehovet för huset är 38.500kwh och det är 6.900kwh högre än normhuset för mitt hus storlek. Hur har dom kommit fram till det?

Desutom har dom inte tagit med i beräkningen att jag har egen mätning på värmesystemet (10 755kwh för 2010) utan dom har beräknat att värmesystemet har konsumerat           14.600kwh enligt en schablon att 7% är varmvatten och 15% är hushållsel.

Men dom håller fast vid att en installation av luft/luftvärmepump skulle bespara mig 4477kwh per år och att den investeringen skulle belala sig på 3,8 år  huvuddunk
Dom sänkte iaf priset på besiktningen till 3.500kr.


låt dem jobba lite för pengarna, påpeka de saker du skriver här o se vad de har för svar på allt, själv har ja lite dålig inställning till experter då ja ofta får för mig att de gör sken av att kunna mer än de kan  >:D

förutom du då cougar  knUp
Skrivet av: cougar
« skrivet: 21 januari 2011, 18:46:30 »

Efter några samtal med firman som utförde energideklarationen hos mig så har jag fått bekräftat att den snubben som var hemma hos mig gjorde fel, man ska ta hela den uppvärmda ytan i beräkningen...

Men det är fortfarande några saker jag inte blir klok på
Jag fick protokollet idag där står att den faktiska energiförbrukningen (2010) är 19.651kwh men det beräknade energibehovet för huset är 38.500kwh och det är 6.900kwh högre än normhuset för mitt hus storlek. Hur har dom kommit fram till det?

Desutom har dom inte tagit med i beräkningen att jag har egen mätning på värmesystemet (10 755kwh för 2010) utan dom har beräknat att värmesystemet har konsumerat           14.600kwh enligt en schablon att 7% är varmvatten och 15% är hushållsel.

Men dom håller fast vid att en installation av luft/luftvärmepump skulle bespara mig 4477kwh per år och att den investeringen skulle belala sig på 3,8 år  huvuddunk
Dom sänkte iaf priset på besiktningen till 3.500kr.
Skrivet av: Apan
« skrivet: 19 januari 2011, 17:32:34 »

Sa jag inte, men finns de som köper hus, som bott i lägenhet och precis noll koll, har en tjejkompis som köpt hus med fjärrvärme, de trodde att med fjärrvärme var VV gratis! Och hon säger att det aldrig tar slut med VV..  :)

För oss gav det noll, lärde nog han som gjorde besikningen mer än tvärtom!, men köparen var med, och för han gav det nog mycket, men det var gubbarna som gjorde husbesiktningen som tex fyllde i vissa kolumner i denna energiblanket, tex tjocklek på isolering mm, annars gjorde jag energideklartionen själv, sen kom den hem i postlådan.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!