Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: oxford
« skrivet: 20 januari 2014, 09:10:03 »

Jodå, den lösningen vi har fungerar bra, fast hade jag vetat förra våren att hela pannan behövde bytas hade jag nog gått direkt på ett helt system och skippat extra vvb, alt köpt en lite mindre beredare. El VVB'n ger ju mer och varmare vatten i systemet, men den sparar ju inga kronor på elräkningen...

Som mitt system är inställt just nu har jag VP inställd på att värma vv från 42 - 50 grader, och sedan håller jag ~65 grader i elberedaren.

Lycka till med investeringsplanerna!
Oxford
Skrivet av: Anders_Nilsson
« skrivet: 19 januari 2014, 20:10:11 »

Ok, är det övertrycksentilen man ser till höger i bilden kopplad på vinkeln?
Och är det vv ut neråt till vänster i bild.

Tacksam för kommentarer om min skiss, tycker jag fått med att det skall vara blandningsventil på utloppet till vvb men är övertrycksventilen rätt placerad? Köper man el vvb så är det ju smidigast med en kombishunt för en knapp tusing men jag skall ju till slut ha acktank (kanse köper acktank direkt) och då är det billigare och smidigare om jag kan ha separata inlopps- övertryck- och blandningsventiler.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 19 januari 2014, 19:44:43 »

En bild säger mer än tusen ord så jag knäppte en snabbt med mobilen.

Om du inte har blandningsventil på vvb och samtidigt elpatron i tanken kan man om fel uppstår få väldigt varmt vatten i kranen (skållningsrisk)
Skrivet av: Anders_Nilsson
« skrivet: 19 januari 2014, 18:49:17 »

Kan jag koppla så här?

Skrivet av: Anders_Nilsson
« skrivet: 19 januari 2014, 16:51:48 »

Ok, tack för pdf:en! Det är nog så man skall koppla. Då får man ju även nytta av el vvb:n.

Ett par fler nybörjarfrågor:

Shuntgruppen är nedflyttad och vriden? Satte du en bussning eller T-stycke (som pluggas) som distans och så bara rotera shunten 45 grader för att få plats med röret för förvämt vatten?

På inkommande kallvattenanslutning på el vvb som nu matas med förvärmt vatten från tanken, räcker det med att sätta ett T-stycke och skruva in en säkerhetsventil för tappvarmvattenberedning? Tänkte att man sätter en (union)koppling i vinkel, en kort bit rör och så ett T-stycke så man kan montera säkerhetsventilen.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 19 januari 2014, 14:12:50 »

Det är en hel del som kopplat VVB i serie med tank.

Själv har jag kopplat som PDFen i denna post
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=43097.msg425540#msg425540
Skrivet av: Anders_Nilsson
« skrivet: 19 januari 2014, 11:29:16 »

Oxford - tycker du att det funkar bra med el vvb:n i serie? Jag menar kan du hålla lägre temp i acktanken för bättre COP och så använda el vvb:n för att toppa upp vattnet till legionellafri temperatur? Eller var det komplett slöseri med pengar att först stoppa in en el vvb?

Jag fundera på att göra likadant om pengarna inte räcker till. Går ju ändå på en 70 papp eller så efter ROT med Sfinx prylar även om man kanske klarar sig med 35-40 om man bara tar tanken nu. Jag har som tur är kamin och LLVP också så värnen är i princip ok fast det är jobbigt att duscha.
Skrivet av: maos66
« skrivet: 18 januari 2014, 14:29:04 »

Tror att Sfinx tank blir utmärkt. Du får väl med både elpatron och shunt- och shuntreglering. Dessutom har den inbyggd värmeväxlare och dubbla varmvattenslingor. Den tanken kan du koppla på vilken pump du vill.
Jag har själv en Sfinx L/V pump - och jag är nöjd vad den presterar. Mycket maskin för pengarna.
Skrivet av: Anders_Nilsson
« skrivet: 18 januari 2014, 13:40:04 »

Får väl ringa Sfinx på måndag och fråga lite, har inte fått mailsvar än.

Var just nere och kollade till pannan, motionerade strömbrytaren till elkassetten, enda resultat hittills är att det smäller oroväckande från styrboxen, kanske skall låta så om gamla kontaktorer? Får nog beställa rivning av tank och panna på måndag. Tänker inte lägga en krona på att reparera. Sedan funder om det blir acktank direkt eller om jag nöjer mig med el vvb så länge.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 17 januari 2014, 10:02:16 »

Lite roligt att du har samma panna som vi hade i huset. Vi upptäckte när vi flyttade in i maj att varmvattnet bara gav ca en minut med varmt vatten, så vi gjorde det du vill undvika nu, nämligen installerade en elberedare för att kunna duscha. Sen i höstas när vi insåg att hela pannan behövde bytas ut dök insikten upp att en begagnad elberedare knappast ger så mycket pengar tillbaka, så vi valde att behålla vår el-vvb och koppla den i serie med Ecodan-tanken som vi till slut köpte. Så nu har vi 200+200 liter varmvatten, vilket räcker ganska långt... :-)

Tycker din plan att köpa Solars ack.tank låter klok. Ett alternativ är att titta på Elomax 250, som är en elpanna som är förberedd för värmepump och solfångare.

Köper du en modern pump och har låg framledningstemperatur kan du nog förvänta dig bättre COP än 2. Ett flertal pumpar har testats och fått SCOP 2,5 - 3,0 av Energimyndigheten under senare år... :)

/Oxford
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 januari 2014, 20:19:26 »

Jag har luft/vatten och tycker det funkar bra här i mitten av Sverige.
Dock tycker jag att du skall överväga bergvärme om du har så pass hög energiförbrukning. Det finns ju billiga vätska/vattenpumpar också att få tag på om man vill hålla nere kostnaden och bygga själv...
Skrivet av: Anders_Nilsson
« skrivet: 16 januari 2014, 19:52:58 »

Ursäkta om inlägget innehåller lite av varje, men det är lite halvbråttom och jag vet inte om LVVP är rätt för mig. Min CTC 265B sjunger nog på sista versen. Får knappt varmvatten längre. Jag vet sedan tidigare att beredaren är kalkad för varmvattnet blir svalt efter några sekunder. Nu är panntempen nere i 75 grader av någon anledning. Stängde spjället för att se om det hjälper. Returen på den externa elkassetten NIBE ELK 13 är låg, vet inte om cirkpumpen går.

Skall jag reparera eller slänga skiten och köpa nytt? Det är lite halvpanik även om jag inte skriker besinningslöst än.

Jag har LLVP (FH35 VEHZ 665) och kamin så värme inomhus är OK, har ändå inte råd att köra elpannan. Men duscha i kallvatten är inte kul. Funderar på att stoppa in en acktank med elpatron som grund för att lösa varmvattnet och sedan en LVVP vid tillfälle när det blir varmare, vill inte gräva för fundament just nu i kylan.

Såg att Sfinx Solar har en 500l tank med all utrustning för 27500 kr, är detta prisvärt eller vet någon ett bättre alternativ? Känner inte för att stoppa in en elberedare för några tusen som temporär lösning utan lånar hellre på banken och gör jobbet rätt från början. Eller skall man importera från Kotly? Eller finns tankar billigare på annat håll? Sfinx tank är ju rätt komplett.

Tittade även på Polar Heat, dom har också tankar till lägra pris men jag har svårt att jämföra om man sparar när man utrustat Polar Heats tank. Kanske bäst att köpa allt på samma ställe?

Sfinx nya 10+kW LVVP verkar ju kul, skall klara +65 grader vatten, någon som kan säga om detta är kungen av Kinapumpar? Eller är Panasonic Aquarea 9kW från Polarpumpen bättre, kostar ju nu 45 tusen på rea.

Någon som har åsikter om LVVP i GBG? Förra vintern var ju svinkall men i år är det runt nollan. Jag accepterar att COP är lite dåligt då och då bara man får års-COP runt 2 så är jag nöjd. Huset drar uppskattningsvis 40MWh per år om man skall ha varmt inomhus men klarar jag mig på 20 MWh så är jag under 2 tusen i månaden i snitt och det är ok fast jag blir ju glad om det blir mindre.

Jag kan ju stötta med kaminen om det blir svinkallt, den värmer hela övervåningen mer eller mindre och LLVPn täcker nedervåningen. Fast jag vill gärna ha igång centralvärmen men det kräver något effektivare än en CTC 265B med elpatron.

Eller är LVVP skit i GBG och jag bör gå på BV direkt? Vil helst hålla nere investeringarna. Pellets är inte aktuellt för pannan är ändå slut och måste jag byta panna vill jag ha något bekvämt.

Kort sagt, går jag rätt eller fel om jag köper tank från Sfinx idag och installerar deras LVVP när det blir varmare? Tacksam för kommentarer för det är stora pengar för mig och jag har inte magkänslan vad jag skall köpa. Jag har inga preferenser men betalar hellre mer för en märkespump om den är bättre. Sfinx verkar ha bra support när jag läser inlägg här på forumet och det väger tungt för mig för jag meckar gärna själv om jag kan jobbet.
Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal