Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: En fråga om kylrör till frikylan  (läst 18588 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad desk

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 6
  • Karma +0/-0
SV: En fråga om kylrör till frikylan
« Svar #30 skrivet: 13 juni 2007, 21:06:53 »
Det pratades lite på senaste GEOTEC-mötet angående detta med plastslang inne.
Sprängämnesinspektionen eller brandskyddsmyndigheten (kommer inte ihåg) har den bestämda uppfattningen att det inte får vara plastslang inne.
Egentligen så skall skarven mellan plast och koppar vara på utsidan, men eftersom det inte fungerar rent praktiskt så har det tydligen blivit godkännt att dra slangarna innanför vägg.
Expansionskärlet är ju oftast i plast så man kan ju undra hur man tänker vad det gäller brandskyddet.
Om slangarna det skulle brinna av inne i huset och en jordslinga ligger högre än huset så blir det nog en del sprit i pannrummet.

Jag funderar själv på plusprisolrör till en eventuell kylanläggning, vad tror ni om det ?
Finns det någon hyfsat billig fläktpaketshistoria att kyla luften med ?
/Dennis 

Utloggad utopiazz

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 2778
  • Karma +8/-3
  • Kön: Man
SV: En fråga om kylrör till frikylan
« Svar #31 skrivet: 05 juli 2007, 16:07:35 »
Eftersom ämnet verkade lite hett och alla har en egen uppfattning om vad reglerna säger så skickade jag frågan till Räddningsverket. Och jag fick ett långt och mycket uttömmande svar på frågan.

/Johan

Min fråga som jag ställde
Citera
I mitt hus har jag en bergvärmepump. Till den hör ett borrhål med en kollektor som består av en plastslang (PEM). Den del av kollektorn som går inomhus består av kopparrör och övergången mellan kopparrör och plastslang sker utanför huset i min installation.
 
Den vätska som cirkulerar i slang och rör består till ca. 30% av KB-Etanol (andra namn kan vara Svedol, Thermol och Brinol) och resten vatten. Om jag läst rätt när det gäller klassning av vätskor så borde denna vätska hamna i klass 2a (jag kan ha fel ;) ). Jag har sett en del installationer där man inte använder metallrör inomhus utan låter plastslangen gå hela vägen fram till värmepumpen.
 
Nu till min fråga.
Är det tillåtet att ha en rörförläggning inomhus (innehållande ovanstående vätska) som består av plastslang eller måste den förläggas i metallrör?
 


 
Och här kommer svaret från Räddningsverket
Citera
Det enkla svaret på din fråga är – nej, det är inte tillåtet.

Det mer komplicerade svaret är som följer:

Kyl- och värmeanläggningar av bland annat denna typ ska följa ”Svensk Kylnorm”. I denna ingår ett faktablad som handlar om köldbärarsystem och som huvudsakligen behandlar etanolbaserade köldbärare. Denna del skrevs 1990 när det fortfarande var ovanligt med bergvärme, men där sägs att ”rörledningar för köldbärarsystemet skall vara av metalliskt material (stål eller koppar)”.

I praktiken har det länge varit klart att för t ex bergvärme är plast det lämpligaste materialet för den del av systemet som ligger under mark. Det har också accepterats av branschen och även av oss på Räddningsverket. Däremot gäller fortfarande – och så vitt vi kan se i dag även framgent – att rörledningar inomhus ska vara av metall och att övergången mellan materialen ska ske utomhus.

I vår föreskrift om öppna cisterner och rörledningar m m för brandfarliga vätskor (SÄIFS 1997:9) nämns att ”anordningarna skall ha ett tillfredsställande skydd mot skada genom brand”. Detta exemplifieras i de allmänna råden på följande sätt:
– att anordningen är tillverkad av obrännbart material,
– att anordningen är täckt med minst 0,3 m obrännbart material,
– certifierat utförande som ger motsvarande brandskydd,
– brandteknisk avskillnad.

 Med utgångspunkt från detta är följaktligen inte plaströr inomhus godkänt om de inte har en rejäl brandisolering runt omkring (metallrör, typ hylsa ej tillräckligt) eller befinner sig i ett brandtekniskt avskilt utrymme. Med certifierat utförande avses rör som i speciella tester godkänts med anseende på brandmotstånd. Ingen PE-kvalitet skulle godkännas i en sådan test. PE-rör är det som normalt används i borrhålet. Jag vet inte om det är LDPE, MDPE eller HDPE som används men ingen av dessa bör oskyddat gå genom vägg eller inne i en byggnad.

Koncentrationen av köldbäraretanol är ett litet bekymmer. Man försöker för det mesta använda koncentrationer på denna som gör att man hamnar inom klass 2b, dvs flampunkt över 30oC, för att undvika klassning av omgivande utrymmen. För att lyckas med detta får man ha knappt 29 viktsprocent eller 35 volymprocent etanol i lösningen. Eftersom temperaturen i omgivande utrymme inte får bli högre än 5 grader under flampunkten (ATEX-direktivet 1999/92/EG) så väljer man ofta en lägre etanolkoncentration för att vara på säkra sidan. Vanligen brukar det rör sig om 24 viktsprocent (29 volymprocent) som har en flampunkt på 33-34oC.

Vi på Räddningsverket är medvetna om att många installationer gjorts och görs med plaströr inne i fastigheterna med ej brandisolerade genomföringar. Vi kan i nuläget inte göra så mycket annat än att hänvisa till de regler och normer som finns. Resten är upp till de lokala myndigheterna – i detta fall Byggnadsnämnden och Räddningsnämnden. För övrigt är en ny europeisk standard för kylanläggningar på gång, som kan påverka vad som sker i framtiden.
Ta alltid ut lycka i förskott, det värsta som kan hända är att du var glad i onödan.

VP Driftsatt 2005-02-10
Nibe 1115-8.5 med elpatron kopplad för 6kw (avstängd)
Nibe VPA 300/200, Acktank 500l, borra 203m (199 aktiva meter).
Villa 200m2 i Stockholm med 180m2 golvvärme (vatten) samt fyra vattenradiatorer.
Värmer även 2st gästsugor på totalt 30m2 med fem vattenradiatorer. Matning via 20m kulvert.

Utloggad tipo874

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Uppsala
  • Antal inlägg: 4359
  • Karma +5/-0
  • Kön: Man
SV: En fråga om kylrör till frikylan
« Svar #32 skrivet: 05 juli 2007, 16:22:34 »
Jahapp, då känns det ju tryggt att det kom ett paket med 22 mm kopparrör och kopplingar idag.  Thumbsup

Jag planerar att dra utomhus, strax under takfoten, och funderade på om man skulle använda nån typ av plaströr där, men bestämde mig för att känns tryggare med koppar, trots att 80 m 22 mm kopparrör kostar en del.
Villa utan källare i Uppsala, 175m², 2-våningsdel byggd 1928, 1-plansdel byggd 1978, 75m² garage/förråd.
Stiebel-Eltron WPF-10, 200l arbetstank, 290l vvb, 200m bergkollektor, konverterat från direktel 2004, 14 radiatorer + handdukstork, golvvärme i garage/förråd.
38x2m2 solpaneler, 15,6kW, installerat 2020.

https://spiff.hax.se/log.html

Gammal timrad dalagård, två våningar plus källare (3x42m²), 20 radiatorer. Timrad gäststuga, två våningar (2x35m²) via kulvert, 10 radiatorer.
Nibe F1245-12, 2x350m jordkollektor, 300l arbetstank. Konverterat från direktel 2010. Förbrukning 2010: 40553 kWh, 2011: 10723, rullande år: 8760 kWh.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Energibutiken.se smarta varor p ntet, leverans till drren
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!