Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: PellePump
« skrivet: 13 november 2013, 18:24:50 »

Case closed:
Idag blev pumpen friskförklarad.
Det började med ett köldbärapumpsbyte då tryckvärden var kassa och pumpen ganska rostig (även på insidan visade det sig).
Detta hjälpte dock inte helt då larmet fortsatte att lösa ut.
Givetvis hade expansionsventil oxå skurit så den byttes samt torkfiltret när dom ändå plockade ner systemet. Nu går den som en klocka igen...
Återstå bara fakturan....
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 oktober 2013, 18:32:38 »

Nej, men det kan skilja mellan en åtgärd som är funktionsmässigt motiverad och vad en installatör tycker är faktureringsmässigt motiverad. Fast förångarbyte är det väl inte så mycket pengar i?
Skrivet av: cougar
« skrivet: 13 oktober 2013, 16:37:31 »

Det är möjligen inte en missuppfattning? Är det inte filtret på röret före expansionsventilen det handlar om?
...Fast man behöver ju inte byta hela förångaren om torkfiltret är igensatt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 13 oktober 2013, 10:03:25 »

Idag fick jag besked om att det beror på ett igensatt pappersfilter i förångaren.

Det är möjligen inte en missuppfattning? Är det inte filtret på röret före expansionsventilen det handlar om?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 11 oktober 2013, 08:01:02 »

Ja, det skulle vara intressant att höra vad det är för filter. Är det ingen som har en skrotad VP som kan öppna förångaren och titta vad som sitter där?
Skrivet av: cougar
« skrivet: 10 oktober 2013, 21:00:53 »

Elton-
"igensatt pappersfilter i förångaren"  Sc:,h det skulle vara intressant att höra mer om det, på vilken sida skulle det filtret sitta köldbärare eller köldmedie?
Skrivet av: Elton
« skrivet: 10 oktober 2013, 20:10:20 »

Hej, hej!
Har en Greenline C9 från IVT, installerad -02, och har precis samma problem som du har, har åtminstone för mig att den inte löser vid vv produktion. Har haften servicetekniker hemma vid ett par olika tillfällen då de prövat olika teorier. Idag fick jag besked om att det beror på ett igensatt pappersfilter i förångaren. Detta går inte att byta utan man måste byta hela förångaren vilket givetvis inte är gratis. Teknikern sa även att detta har byggts upp över tid och sliter en del på kompressorn som får sämre och sämre effekt. Iom det så vågade han inte svara på hur mycket stryk kompressorn kunde fått under tiden och hur väl den skulle fungera efter ett förångarbyte så han skulle räkna ut ett pris på ett byte av förångare kontra ett pris på en ny pump. Är själv helt novis på området så kan inte säga något om vad som är rätt och fel, men kanske kan mitt inlägg bidraga lite. Kanske kan jag själv få lite input om det här låter rimligt? Känner dock förtroende för killen som varit hemma hos mig.
En liten kommentar till om pumpen löser för het gas; min gjorde detta vid något tillfälle för 8 år sedan, strax efter så gav kompressorn upp så jag skulle vara försiktig med att "pressa" den.
Som ni hör så har jag haft tur med min pump.  :-\

Lycka till!
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 oktober 2013, 16:25:49 »

Är det bergvärme eller en markslinga? Var ligger huset? Ingående köldbärartemperatur verkar konstig.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 09 oktober 2013, 07:00:29 »

KB diffen 15 gr :o Det kanske ändå är KB pumpen som strular även om KBin på 14 °C känns lite väl högt  Sc:,h
Jag skulle börja med att säkerställa driften på KB pumpen

för att vara säker på at KB pumpen går som den ska skulle man kunna koppla den direkt via kompressorkontaktorn istället för via kretskortet. då vet man att den går för fullt vid kompressordrift.
Och sedan fortsätta felsökningen efter det.
Skrivet av: PellePump
« skrivet: 08 oktober 2013, 20:09:15 »

Hej. Har nu mätt om och det slutade med att jag tog stektermometern efter att ha både tejpat och testat två olika ir mätare med mycket svajigt resultat.

Vv
Kbin 14 °C
Kbut 1,5 °C
Filter in 24 °C
Filter ut 22 °C
Exp.ventil in 22 °C
Kompresso in 3 °C
Komp. Ut 85 °C

Värme
Kbin 14 °C
KBut -2,5 °C
Filter in 19 °C
Filter ut 20 °C
Exp.ventil innan 20 °C
Exp. Ventil efter 8 °C
Komp.in -1 °C
Komp.ut 80 °C

Vid värmeproduktion får stigröret 28 °C

Jag mätte varmvattenproduktionen först och då hade pumpen stått stilla ett tag så den låg lite i skuld.

Sååååååååååååå
Vad varför får jag ingen värme??????
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 oktober 2013, 19:52:15 »

Temperaturvärdena måste vara fel. Larm för hög temperatur bör det bli vid uppemot 120 grader. Kbin och KBut är orimligt höga. Är det berg- eller markvärme? Var ligger huset?

Differensen över torkfiltret är i alla fall intressant. Det bör vara samma typ av rör både före och efter filtret så differensen bör vara verklig även om den kan vara fel med någon grad. Om köldbärardifferenserna är någorlunda riktiga betyder det att pumpen när den värmer huset ger dubbla effekten jämfört med varmvattenberedning. Då är det inte konstigt att det kan bli så att lågtryckspressostaten inte löser ut vid varmvattneberedning men gör det vid husvärmning.

Det går bra att mäta på målade ytor eller överhuvudtaget organiskt material (eltejp t.ex.). Blank metall ger inte riktiga värden.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 05 oktober 2013, 18:23:58 »

Sätt en bit eltejp på kopparrören och mät där med IR-termometern, annars kan den visa ganska mycket fel.
'stigrör', är det hetgasen? Den borde vara varmare än så. Hur länge hade kompressorn gått när du mätte?
Skrivet av: PellePump
« skrivet: 05 oktober 2013, 18:14:16 »

Hej igen.
Här kommer lite temperaturvärden.

Varmvatten produktion
KB in 18 °C
KB ut 12 °C
Torkfilter före 26 °C
Torkfilter efter 20 °C
Kompr.stigrör 34 °C

Värmeproduktion
KB in 18 °C
KB ut 4 °C
Torkfilter före 20 °C
Torkfilter efter 16 °C
Kompr.stigrör 34 °C

Om jag förstått tidigare resonemang så verkar temperaturförhållandena korrekta. Förångaren plockar ut mer av köldbäraren vid värmedrift.
Jag har mätt KB in/ut vid ingång resp. Utgång vid förångaren. Kompr.stigrör mätte jag där tempgivaren sitter fast på röret.
Är det expansionsventilen som är den bästa kandidaten till att vara boven i dramat? Och ja det är en flica ventil.
När pumpen har fått gå ett antal cykler, hotwired, så har jag isbildning på nedre delen av förångaren.
Kan man mäta eller se om expansionsventilen rör på sig överhuvudtaget?

Tacksam för era kloka tankar.
Med vänlig hälsning, Pelle
Skrivet av: cougar
« skrivet: 05 oktober 2013, 09:46:20 »

för att vara säker på at KB pumpen går som den ska skulle man kunna koppla den direkt via kompressorkontaktorn istället för via kretskortet. då vet man att den går för fullt vid kompressordrift.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 oktober 2013, 09:06:38 »

Jag kan inte hitta någon uppgift om vad det är för köldmedium i pumpen, det finns inte så gamla dokument på hemsidan. Om det är R407C som i min 5 år yngre pump går det inte att få till något rimligt med de uppmätta trycken 100 respektive 64. Det kan inte vara bar med någon decimalförskjutning. I absoluttryck (antar att manometern visade övertryck) skulle det kunna bli 11 resp. 7,4 bar vilket är omöjliga värden liksom 2 och 1,64. Återstår pounds per square inch av vilka det går 14,5 på en bar. Absoluttrycken skulle då vara 115 res. 79 psi dvs 7,9 resp. 5,4 bar. Det är också för höga tryck för att vara rimliga, daggpunkten är +17 grader vid 7,9 bar. 
Skrivet av: cougar
« skrivet: 04 oktober 2013, 17:43:30 »


Om det nu är expansionsventilen som har fastnat, är inte det så elementärt att serviceteknikern skulle ha haft det som tänkbart felorsak per ryggmärgsreflex?
jo, men det är ändå lite lurigt att felsöka då man måste köra värmepumpen i olika driftfall för att se om ventilen arbetar.
Är den helt öppen eller helt stängd så är det enkelt att hitta felet, men ofta fastnar den i det arbetsområdet den jobbar mest i och då fungerar anläggningen hjälpligt fast med dålig effekt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 04 oktober 2013, 17:36:26 »

Det var nästan väntat att det skulle bli larm för hög temperatur. I och med att det är alldeles för lågt tryck i förångaren blir tryckhöjningen i kompressorn högre än normalt, trycket i kondensorn ändras inte mycket då det bestäms av temperaturen på värmebärarvattnet. Större tryckförhållande ger högre temperatur på gasen efter kompressorn, i det här fallet så hög temperatur att det blir larm. Det är inget kompressorn mår bra av, oljan kan sönderdelas förutom att slitaget ökar rent allmänt ökar. Jag skulle inte köra vidare, med undantag för testkörningar för felsökning, utan låta elpatronen ha hand om uppvärmningen tills felet, vilket det nu är, är åtgärdat.

Trycket i bulben påverkar hur mycket expansionsventilen är öppen och därmed köldmedieflödet fram till förångaren. Om mediet i bulben har läckt ut ska expansionsventilen stänga helt. Lågtryckspressostaten ska lösa ut även vid varmvattenberedning.

Om det nu är expansionsventilen som har fastnat, är inte det så elementärt att serviceteknikern skulle ha haft det som tänkbart felorsak per ryggmärgsreflex?
Skrivet av: PellePump
« skrivet: 04 oktober 2013, 16:45:40 »

Tackar för svaren.
Jag har lånat en IR tempmätare så det blir till att mäta lite i helgen.
Om det visar sig att det är trögt i förångaren, vad gör man då? Kan man rensa den eller skall den bytas?
Om det är expansionsventilen som har hängt sig, vad gör man då? Kan man knacka lite för att se om det släpper tillfälligt men att den sedan behöver bytas?
Vad mäter bulben som skall styra expansionventilen? Kan det vara problem där?

Jag får Hög gas temperatur varningar nu i och med att jag har byglat Låg Pressostaten och då jag inte får någon optimal värmeutbyte i förångaren.
Kan det göra mer skada än "nytta" att köra så här ett tag?

Tacksam för ert engagemang.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 03 oktober 2013, 19:59:43 »

Expansionsventilen har troligen fastnat i ett läge som är lagom för VV tillverkning men vid värmetillverkning så fylls kondensorn upp med mer freon pga den lägre temperaturen och värmepumpen löser på lågtryck.
Inte så ovanligt, särskilt inte om IVT pumpen är så pass gammal att den har flica ventil, dom är inte så bra.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 oktober 2013, 19:31:45 »

Har funderat lite mer över problemet. Det kan vara så att den uppmätta tryckskillnaden mellan värme och varmvattendrift är rimlig. Det kan vara så att pumpens förångartrycket är så lågt att pumpens kapacitet vid varmvattenberedning är låg, den är nära att krokna fullständigt, att det blir väldigt stor skillnad i effektuttaget från förångaren när den gör varmvatten jämfört med när den värmer rumstempererat radiatorvatten att den uppmätta tryckskillnaden är rimlig. Men det känns inte som en speciellt trolig teori. Tyvärr vet vi inte om det uppmätta trycket 100 enheter var ett normalt tryck eller om det också var lågt.

I och med att det inte finns några temperaturgivare blir det lite av att famla i mörker men ett försök att systematisera orsaker och symptom resulterade i det följande. Med felsökning menar jag vad man undersöka för att verifiera att det är beskrivet fel.

Filtret blockerat: Som lödläckan påpekar är det högre tryck i kondensorn vid varmvattenproduktion vilket kan ge så högt köldmedieflöde att LP inte triggas. Felsökning: det blir en märkbar temperaturskillnad över filtret. En varmvattenberedning tar längre tid, pumpens effekt måste bli lägre än när den fungerar normalt.

Fel på expansionsventilen: Förutsätter nästan att ventilen har skurit och fastnat i ett visst läge, annars skulle det inte bli så stor tryckskillnad mellan värme- och varmvattendrift. Fungerar den men överhettningen är alldeles för stor bör tryckskillnaden inte bli så stor. Felsökning: onormalt lågt förångartryck även vid varmvattenberedning i kombination med normal temperatur på utgående köldbärare. Det borde också bildas is efter expansionsventilen.

Lågt köldbärarflöde som kan bero på fel på cirkulationspumpen eller blockering: Möjlig orsak om det är så att det högre värmeuttaget vid radiatordrift sänker trycket i förångaren så mycket att lågtryckslarmet triggas. Felsökning: Mät köldbärartemperaturerna vid varmvattenberedning.

Jag kan inte se att det skulle kunna vara fler orsaker än lågt flöde av köldmedium in till förångaren och/eller lågt flöde av köldbärare som kan orsaka problemet. Och i och/eller verkar inte speciellt sannolikt. Pulserande köldbärarpump verkar inte rimligt. Varför bär cirkulationspumpen sig konstigt åt enbart när huset ska värmas? Köldbärarpumpen startar när kompressorn startar. Köldbärarpumpen och dess styrsystem vet då inte vad som ska värmas.

Utan någon form av uppgifter om köldbärartemperaturerna är det svårt att komma längre.

Fler teorier?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 oktober 2013, 15:27:05 »

Att röret värmebärare ut känns ovanligt svalt är rätt naturligt. Är trycket i förångaren så lågt att lågstryckspressostaten skulle stanna pumpen om den var inkopplad betyder det att värmepumpen ger låg effekt. Lågt förångartryck gör att kompressorn suger i sig lite köldmedium vilket ger låg värmeeffekt.

Om det var trycket som avlästes så är det oavsett enhet konstigt att trycket sjönk så mycket. Övergång från varmvattenproduktion till värmning av huset ska för en normal pump kan öka pumpens effekten med högst 40 %. Det betyder att utgående köldbärartemperatur kan sjunka ett par grader under den korta tid det här handlar om. Ingående hinner inte ändras. Det betyder i sin tur att trycket i förångaren kan sjunka från 100 till så där allra lägst 80, förändringen i ångtryck är ca 5 % per grad. En sänkning från 100 till 64 förefaller, om det är tryck som är avlästa, orimlig.

Vad finns det för möjligheter att montera några termometrar på köldbärarslangen, alternativt mäta temperaturen på köldbärarslangen med en IR-termometer? Hetgastemperaturen efter kompressorn vore också intressant att veta, en elektronisk stektermometer där givaren najas fast mot tryckgasröret och isoleras fungerar bra där.
Skrivet av: PellePump
« skrivet: 02 oktober 2013, 20:12:47 »

Tack för era responser.
Filtret är "rensat" men jag upptäckte att den saknade nätinsats.
Det ligger en del skräp i botten på påfyllnadskärlet (Den ligger ned då det är lågt i taket).

Köldbärapumpen snurrar och när tekniken mätte trycket så kunde jag bara se siffrorna så jag vet inte i vilken enhet.
Vid varmvattenproduktion visades strax över 100 och när den skiftade till värme sjönk den till ca 64.
Så ja pressostaten sköter troligtvis sig helt korrekt.

Larmet kom efter att växlingen skett till värme och efter ca 3-4 minuter.
Nu när larmandet är förbikopplat så tycker jag ändå att "värmebärare ut" röret känns ovanligt sval vid värmeproduktionen.
Det kanske tyder på att det är "nästan" stopp i köldbärar sidan ändå.
Tyvärr är pumpen gammal och några mätvärden fås inte per automatik precis.
Om det nu är så att skit har satts sig i förångaren hur rengör man den då (Själv/fackman)?

Teknikens teori angående "trasigt styrkort" var nog att styrkortet skickade felaktiga start/stopp signaler till köldbärarpumpen (pulserande).
Men jag har inte kunnat se att varvtalet sjunker rent visuellt.

Som kuriosa så fylldes köldbärarmediet på så sent som våras.
Skrivet av: lödläckan
« skrivet: 02 oktober 2013, 17:30:05 »

kolla temperaturen på kylrören före och efter torkfiltret. om det är kallare efter filtret så är filtret igensatt. vid varmvattendrift är det högre kondenseringstryck och därmed större drivtryck över expansionsventilen och då blir det även högre sugtryck(Lp). finns det synglas på vätskeröret före exp.ventilen?
eller kanske gasbrist???
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 02 oktober 2013, 16:01:02 »

Jag har lite svårt att förstå vad styrkortet spelar för roll.

Det känns som att installatören drog en rövare för att få sälja en ny anläggning...
Alternativt vet han inte hur en kylmaskin fungerar så han gissar på nåt 'elektroniskt'...
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 oktober 2013, 15:50:17 »

Ser att Purjo hann före med samma tankegångar. Vi får väl sjunga i kör då:

När pumpen gör varmvatten ger den mindre effekt i och med att temperaturen på varma sidan är högre än när den värmer huset. Det betyder att värmeuttaget från köldbäraren är högre när pumpen värmer huset. Därför blir det något lägre tryck i förångaren då. Det kan vara så att det är något fel på köldbärarflödet som gör att trycket i förångaren passerar den kritiska gränsen när pumpen börjar värma huset. Hade vi vetat tryckvärdena skulle det ha gått att bedöma om skillnaden var rimlig. Hur lång tid tog det innan larmet kom efter start av pumpen när den inte gått på ett tag?

Är köldbärarfiltret rensat?

Jag har lite svårt att förstå vad styrkortet spelar för roll. Det sitter en brytare i pressostaten som antingen är öppen eller sluten. Några problem att tolka den signalen borde inte finnas. Grundorsaken måste ju vara att trycket sjunker onormalt i förångaren när pumpen värmer huset. Som jag ser det reagerar pressostat och styrsystem precis på rätt sätt när det händer.

I och med att pumpen är så gammal finns det ingen visning av köldbärartemperaturer, det skulle annars ha underlättat felsökningen.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 02 oktober 2013, 15:35:30 »

Har du kollat eventuellt filter på brineslingan och att cirkpumpen funkar som den skall? Har du dåligt flöde på köldbäraren så kan du få det fenomen du beskriver. Verkningsgraden på VP'n är ju högre när den jobbar med de temperaturer huset behöver nu jämfört med när den gör varmvatten, så det borde bli lite lägre temp på kalla sidan.
Skrivet av: PellePump
« skrivet: 02 oktober 2013, 15:02:13 »

Hej.
Har en IVT Greenline C8 från 97.
Nu vid uppstart efter sommaren får jag "Pressostat Låg" varningar men endast vid produktion av värme.
Varmvattenproduktionen går bra.

Efter att ha byglat stiften för tryckvakten för ”Pressostat Låg” vid styrdatorn fick vi kontinuerlig drift.
Vi kopplade in en tryckmätare vid uttaget för lågtryck och kunde konstatera att trycket låg på normal nivå vid produktion av Varmvatten
men sjönk av någon okänd anledning till låga värden vid produktion av Värme.
Spänningen till köldbärarpumpen var oförändrad vid dom olika produktionsväxlingarna (vi hade ett trögt mätverktyg som kanske inte hann reagera vid pulseringar).
Jag förstår inte sambandet med växling till produktion av värme och att trycket i kölddelen sjunker.
 
Servicetekniken trodde att styrkortet hade gett upp och rekommenderade mig till att byta hela värmepumpen.
Att hitta ett nytt styrkort är hart när omöjligt enligt tekniken.

Innan jag bestämmer mig om byte vill jag gärna uttömma alla möjligheter att få igång skrället igen.
Har någon varit med om liknande eller ha några ideer?
mvh /Pelle
Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal