Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: enmik
« skrivet: 15 november 2013, 09:41:37 »

Tycker att du borde bjuda in några till installatörer att ge offert samt att be dessa räkna på ditt behov, intressant att se om alla föreslår ungefär samma storlek på maskin etc.

Tycker inte att 140 000kr låter som ett överpris, när jag hade mina offerter ute fick jag en på 139 000 för en Greenline HA C6 med 130m borrning, samt en annan på 138 500 för en Greenline HA C6 med 150m borrning. Detta var i Göteborg, antar att det är ungefär samma pris här som i Stockholm.

Citera
Hur många kW blev det på din Daikin-pump.   
Min Daikin pump är variabel och anpassar sig efter husets behov, den kan ge mellan 2.5kW och 13kW. Denna teknik kallas inverter och har tidigare använts i både luft/luft värmepumpar och i luft/vatten värmepumpar.

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 15 november 2013, 07:21:53 »

Hej!
Du behöver inte borra djupare och som sagt är det kanske idé att kolla på en mindre bergvärmepump som IVT:s 6 kW modell.
Fördelen med den mindre värmepumpen är att den kommer ge lite bättre COP och få längre drifttider i ditt hus.
Jag börjar tro att en del installatörer slentrianmässigt föreslår 7 kW modell till nybyggen över 150 m2 bara för att äldre hus på denna storlek behöver en sådan.  >:(
Skrivet av: cementblandaren
« skrivet: 15 november 2013, 00:38:24 »

Tack för svaret, är mycket oteknisk men skall försöka svara.
Så här skriver man i energiberäkningen som är gjord av en annan firma än IVT:

Värmeförluster transmission ca 4,0 kW
Värmeförluster ventilation ca 1.3 kW
Detta ger ca 10.740 kWh/år
Tappvärmevatten ca 1000 kWh/år
Värmetillskott ca 300 kWh/år
Total förbrukning ca 11.440 kWh/år
Total förbrukning/m2 ca 81 kWh/år

Energiberäkningens 1.000 kWh för tappvärmevatten kanske är snålt tilltaget för i offerten är det skrivet: Ber/angiven energi 19.500 kWh som ger 102 meter aktivt borrdjup men vi borrar 140 meter.
IVT:s Ha-modell C7 har ju i och för sig en inbyggd VV-beredare på 185 liter men det borde gå åt mer än 1.000 kWh/år för varmvatten. 

Elementen är stora på VVS-ritningen utom ett i tvättstugan så det borde vara den lägre framledningstemperaturen.

Kanske skall öka djupet som du nämner och gå upp till 150-160 meters borrhål men vet inte vad det kostar, skall kolla  imorgon.

Man får inte rotavdrag på nybyggen, tyvärr först 5 år efter färdigställandet.

HQ-modellen kostar 17.000 extra och jag vet inte hur många år det skulle ta att tjäna in detta.

Hur många kW blev det på din Daikin-pump.   

 
 


 
Skrivet av: enmik
« skrivet: 14 november 2013, 21:53:12 »

Skall försöka hjälpa dig lite.

81kWh / m2 och år ger ett behov på 160*81 = 12960kWh/år. Låter ganska rimligt tycker jag. Antar att detta inte är med varmvatten så vi lägger på 5000kWh/år (grovt estimerat, du får gärna komma med input här om du tror något annat).

Så totalt för varmvatten och uppvärmning ungefär 18000kWh/år.

Radiatorerna, vet du för vilken framledningstemperatur dom är dimensionerade? Är dom mindre så kräver dom högre framledningstemperatur och är dom stora behöver dom lägre. Högre framledning ger lite lägre COP och kräver därför ofta en större pump.

När jag hade offerter ute för en månad sedan så räknade dom med ett energibehov av 21500kWh/år. Då fick jag rekommenderad 6kW pump, vissa rekommenderade 8kW men det var när dom trodde att det behövdes högre framledningstemperatur (55 istället för 45).

Så spontant tycker jag att en 7kW låter lite högt, men då du tänker använda en arbetstank är det snarast bra att pumpen är lite överdimensionerad om jag har förstått det rätt.

Vi blev rekommenderade 150m borrning för 6kW pump med ett uttag på 21500kWh/år. Läser man här på värmepumpsforum så får man väl som regel alltid tipset att borra lite extra då detta är förhållandevis billigt och inte går att göra i efterhand.

Priset, är det med eller utan ROT?

För mig slutade det på en Daikin pump och 170m borrning. Detta är en mer avancerad pump (inverter, dvs mer elektronik), men tror/hoppas att denna lönar sig då den är effektivare, detta beror ju dock på om service/renovering blir dyrare eller ej.... detta får framtiden utvisa.

Generellt sett så lönade det sig alltid för mig med de dyrare pumparna jämfört med de billigare för mig (Nibe 1245 istället för 1226, Thermia Optimum G3 istället för Dimplomat, IVT Premium HQ iställer för Greenline). Men mina förutsättningar var lite annorlunda då jag inte har en arbetstank samtidigt som mitt hus drar lite mer energi. Men tycker du skall försöka räkna på det. Dock så är en snål cirkulations-pump dyrare att byta när den går sönder än en vanlig cirkulations-pump, så man måste ta hänsyn till kostnad för renovering/service.

Skall dock säga att jag är nybörjare på detta område, så ta alla mina kommentarer med en liten nypa salt.


Skrivet av: cementblandaren
« skrivet: 14 november 2013, 19:43:56 »

Är novis på detta ämne och behöver er hjälp.
Huset har brunnit ner och allt är fortfarande mycket rörigt. Har haft mycket problem med stadsbyggnadskontor, byggnadsnämnd och försäkringsbolag under två och ett halvt år men nu är grund och bjälklag klara och stommen håller på att resas.
Vill nog ha en basic-pump med så lite elektronik som möjligt och som bara står och brummar lite i tvättstugan och ger oss värme och varmvatten.
Har fått en offert från IVT då det ligger ett IVT-center 4 km bort och de verkar ha de bästa garantierna samt det är nära dit om det blir problem men jag kan inte avgöra om det är rätt storlek på pump, borrdjup och pris.

Huset ligger i norra Stockholm och skall bli i ett och ett halvt plan på 160 m2 boyta med krypgrund.
Golvvärme i hall, kök och badrum på sammanlagt ca 30 m2 samt resten radiatorer.
Total årlig förbrukning/m2 beräknad till 81 kWh/m2/år, beräknat med en FTX (roterande värmeväxlare) på ventilation enligt en energiberäkning.
Tre personer i hushållet och ett lite mindre badkar.
Hade tidigare en gammal dricksvattenbrunn med 104 meters djup, tre meter till berg och sju meter ner till vatten från marknivån men brunnen är nu bortsprängd.
Gamla och nya brunnen låg/skall ligga 7 meter över medelhavsnivån och ca 40 meter från havet men den gamla brunnen hade ingen saltvatteninträngning på 30 år om nu dessa data är relevanta i sammanhanget.

Offerten är på 140 meter Normbrunn -07 och IVT GreenLine HA C7, arbetstank på 100 liter inkl extra cirkulationspump (bypasskoppling) till ett pris på 140 tkr.
Mina frågor är om värmepump, borrdjup och pris är bra.
Kommer aldrig att få bygga till en enda kvadratmeter på grund av mycket stränga restriktioner i området.         

 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!