Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 30 augusti 2011, 23:20:16 »

Gissningsvis skulle du landa på kring 29 000kwh om du skulle värma garaget mer än bara underhållsvärme. Utan mer info om ditt hus. Givet att du själv (med familj?) inte bott där under en vinter och en del av energiberäkningsunderlaget är ved som är svårt att kontrollera hur mycket tidigare ägare faktiskt har använt osv etc. KB vid DUT skulle landa på -1.5 så ett ganska bra dimensionerat borrhål för en gångs skull!

50w/m2 190m2. garaget kommer du värma lite mindre än huset men det är också sämre isolerat. 4-5000kwh i varmvatten. Allt baserat på el.

Detta ersätter du med en BV pump på 8kw och ett borrhål om ca 190 aktivt. Vilket, om du exempelvis bor i tierp, borde innebära att du får spets vid -9 grader. Är tempen i garaget lite lägre så klarar du dig längre, och så vidare.

Energibesparingen skulle i ovan exempel ligga på ca 19000kwh per år. Alltså en mycket god affär! Och som du säger en mycket bra investering i ett hus där man ska bo länge.
Skrivet av: PeterBerglund
« skrivet: 30 augusti 2011, 21:13:08 »

Uppdatering av förbrukningsunderlag:

Totala förbrukningen för energi till värme och kyla samt vvb är 21.700kwh varav 7.200kwh är ved. Ursäkta mitt felaktiga inlägg angående förbrukningen tidigare.

Nu har ni lite mer kött på benen. Det som tillkommer är garaget som tidigare angett. Jag hoppas det kommer bli kanon med bergvärme. Det känns som en vettig första investering i en kåk man har tänkt bo i en längre tid.

Mvh Peter Berglund
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 augusti 2011, 23:31:39 »

Har det eldats i en öppenspis kanske 10 m3 inte gett mer än 3000 kWh, de är riktigt dåliga!
Om det sitter en insats i öppenspisen är det en annan sak.

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 29 augusti 2011, 22:41:25 »

19400 + ca 10 000 kwh i ved = ca 30 000kwh
Sedan tillkommer garaget. Gissningsvis får du köpa en del spets. Men om, och hur mycket, kan vara svårt att säga när du har eldat mycket med ved tidigare, på grund av varierande verkningsgrad och energiinnehåll.

Börja med att ha garaget så som du vill ha det. När kvällarna börjar bli lite kallare och håller sig kring nollan och strax där under så börjar du hålla ordentlig koll på om du går på spets eller inte.

Om det visar sig att du behöver spets hyfsat tidigt, -5 etc och däromkring, så kan det vara extra intressant att ha bundet elpris så du inte får onödigt höga kostnader om det blir många kalla dygn i vinter. Och genom att du tidigt får ett hum om när din spets hoppar in kan du vidta åtgärder. Sänga temp, isolera mer typ garageport etc, osv osv. Elda..

Och framför allt ska du ju använda dig av all kompetens här på forumet för att försöka få din anläggning gå så smart som möjligt.
Skrivet av: PeterBerglund
« skrivet: 29 augusti 2011, 21:37:25 »

Förbrukningen tidigare har legat på 19.400kwh för uppvärmning/vv samt har det gått åt 12kubik ved i öppenspis för extra värme. Detta alltså utan att garaget har varit uppvärmt förutom vid enstaka tillfällen. I garaget finns dessutom ett mindre rum som är extra isolerat och där tänkte jag försöka hålla minst 15grader.

Garagets isolering är 15cm i vägg och 20cm i bjälklag och vindbjälklag. Tanken är väl att lägga sig runt 10plusgrader i övriga garaget. Borrdjupet blev så djupt för att vi bara hade en 220m kollektorslang att tillgå ( jobbar i borrbranschen men som injekterare ) Firman jag jobbar på har 13 borriggar om även mest anpassade för entreprenadborrning/grundförstärkning. De jag pratat med trodde att jag skulle klara mig om än väldigt precis beroende på hur hög temperatur garaget skulle hålla. Jag gick på en 8kw bara för att ligga på den säkra sidan samt att mina garagedörrar inte är optimala i isoleringssynpunkt. ( får bytas när det finns tid ).

Mvh Peter Berglund
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 augusti 2011, 21:22:14 »

Det blir ju rätt många m2 att värma, och att uttala sig om dimensioneringen utan att veta nåt om tidigare förbrukning och garagets isolering är svårt.
Borrdjupet är dock bra.
Trycket kan jag egentligen inte uttala mig om, men känner du dig osäker kan du väl prova höja trycket igen till 4 bar, men troligen är det väl vara slangen som utvidgat sig lite p.g.a. trycket.
Skrivet av: PeterBerglund
« skrivet: 29 augusti 2011, 21:02:32 »

Vilket kanonforum!

Jag håller på att installera en bergvärmeanläggning i nord uppland men är ursprungligen från Rosvik mellan Piteå och Luleå. Jag flyttade in i mitt hus jag bor i nu 1 mars 2011 och i huset satt det en Nibe elpanna från 2010 med enrörssystem. Föregående ägare fick panik då pannan gick sönder under vinter 2010 därför sattes det in en elpanna. ( För övrigt till salu inom kort om det finns någon marknad för såna numer. ) Kåken är på 140m2 men intill sitter också ett garage på 50m2 som det är draget kulvert till men inte några element. Jag har fått tag i element till garaget och gick därför på en 8kw Nibe 1245a då ytan blir relativt stor ändå. Borrhålet är 213m djupt och det aktiva djupet är ungefär 190-195m. I helgen som var så grävde jag ner markslangen efter att ha svetsat anslutningen vid foderröret och ikväll så trycksatte jag systemet fram till kåken bara för att se om det höll tätt. Tyvärr hade jag inte tillgång till trycksättningsutrustningen förräns idag annars hade jag gjort det när slangen var blottad.

Trycksättningsutrustningen består av en 200l plasttunna med en grundfos brunnspump samt tillopp och returslang. Jag fyllde i extravätskan för markslangen och lät den gå på rundpump tills jag var säker att all luft var ute ur systemet Jag stängde långsamt returslangskranen så den stannade på ungefär 4-4.5bar och stängde sedan tilloppskranen. Ganska kort därefter var trycket nere på 2.9bar men där har det stått sig i 40minuter nu. Jag började tänka att jag hade ett läckage vid övergången från kollektorslang till markslang men å andra sidan så kan det inte vara möjligt eftersom kranen och manometern på returslangen ligger högre i nivå jämfört med borrhålet. Trycket borde relativt snabbt gå ner till noll eller har ni några andra funderingar. Inte heller trycket på tilloppslangen sjunker något nu de sista 40 minuterna.

Vad tror ni om dimensionering av min anläggning samt det tidiga tryckfallet?

Mvh Peter Berglund

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!