Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 02 juni 2004, 10:59:58 »

Nackdelen med en separat vv-beredare är att det blir lite dyrare än en kombinerad model (Ungefär 5-10000 i de offerter jag fått).

165 liter bör räcka för en familj på 4 personer, men har man extra stort behov (bubbelbad etc.) så bör man ta det säkra före det osäkra och satsa på en större beredare.
Skrivet av: ME
« skrivet: 02 juni 2004, 08:58:48 »

Priset Rookie har fått är helt ok....  (tycker jag, så du vet det Rookie)

Och du, danianna, om jag får kalla dig för du ;)

Det finns en regional skillnad, rookie bor i norrland inland och du i Helsingborg. Det gör en del på priset kan jag tänka mig.

 
 
Skrivet av: danianna
« skrivet: 01 juni 2004, 22:59:07 »

Ok.. Tack. Har faktiskt precis varit inne på www.ivt.se  och sett skillnaden. Men jag undrar fortfarande om det verkligen är billigare med jordvärme än bergvärme? Du skriver att det är en fördel med seperat vv-beredare.. Finns det någon nackdel också kanske? Jag trodde också att en mindre vv-beredare inte är tillräcklig för ett normalt hushåll ( 4 pers) men det stämmer kanske inte?
Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 01 juni 2004, 22:41:56 »

Citera
Jag har varit inne och sökt på  IVT HT plus C9 men får 0 träffar, vilken är det? Själv har vi fått offert på IVT Greenline HTE11 och det ska kosta, inkl. allt förutom fläktelement, 137954 kr.

Priset som Rookie har fått verkar bra! ;D Skillnaden mellan en IVT HT plus C9 och HTE11 är förutom storleken (9 resp. 11 KW) den att C-modellen (Combi) är inklusive varmvattenberedare i samma enhet (165 liter) medan E-modellen kräver att en extern varmvattenberedare kopplas till värmepumpen.

Förmodligen ingår en extern vv-beredare i ert pris på 138 000. Fördelen med det är att de oftast är större och kan ge mer varmvatten än C-modellen.  :D
Skrivet av: danianna
« skrivet: 01 juni 2004, 22:19:54 »

Har börjat fått in offerter.
Den mest aktuella som jag ser det:

* IVT HT plus C9
* Komplett energibrunn 190 m (totaldjup) inkl. 9 m
   foderrör, (625:-/m därutöver)
* Grävning brunn-pannrum + återfyllnad.
* 1st fläktelement AutoTerm FL 42.
* Samtliga vvs-material ingår.
* Komplett installation(vvs, elarbete).

118750:- inkl. moms

Verkar detta rimligt pris ?
Fattas något i denna offert ?
Hej.. Jag måste fråga en sak.. Din offert låter både billig och bra.. Jag har också en offert på IVT som är betydligt dyrare. Vi ska ha jordvärme och alla säger att bergvärme är dyrare, men så verkar det inte vara i ditt fall!?! Vi har ungefär lika stort hus. Vi bor i Helsingborg, gör det någon skillnad på priset? Jag har varit inne och sökt på  IVT HT plus C9 men får 0 träffar, vilken är det? Själv har vi fått offert på IVT Greenline HTE11 och det ska kosta, inkl. allt förutom fläktelement, 137954 kr. Verkar det rimligt? Vi söker info överallt innan vi bestämmer oss för att göra ett så klokt val som möjligt men detta är rena djungeln!! Kan någon vänlig själ kanske upplysa mig lite?? På återseende!
Skrivet av: Rookie
« skrivet: 01 juni 2004, 13:46:03 »

Inget nämnt om detta, förutsätter att det ingår i borrningskostnaden men skall fråga för säkerhets skull.
En annan inst. frågade om jag kunde tänka mig att få kaxet utsläppt på tomten. Jag har nämligen en slänt som skulle behöva lite fyllnadsmaterial innan matjordslagret. Är detta tillåtet ?
Skrivet av: Svejsan
« skrivet: 01 juni 2004, 13:06:31 »

Tar du hand om borrkaxet själv (sprider geggan/gruset /stenarna själv över tomten) eller är det inkluderat omhändertagande i offerten? Containrar kostar pengar.  Vissa Soptippar tar upp till 10 000 kronor för att ta hand om det. Bara så att du och borrarn/installatören är överens...
/Hans
Skrivet av: Rookie
« skrivet: 01 juni 2004, 12:25:36 »

Nuvarande lösning är att jag behåller pannan och stödeldar vid griskyla, men ju mer jag funderar så lutar det åt att vi river ut hela paketet. Det var för övrigt hans förslag också, men då hade någon tipsat mig om att det är bra att behålla pannan i fall att det skulle krångla nån gång.
Det kan väl inte röra sig om nån större merkostnad i så fall eller ?
Det blir en bättre placering av vp dessutom.
Skrivet av: ME
« skrivet: 01 juni 2004, 12:09:39 »

Hur blir det med den gamla pannan....  ingår utrivning av den eller skall ni ha kvar den?

Se till att  om uttagning ingår att dom tar den till vägkanten (eller likanande) och inte dumpar den utanför källardörren.

Skrivet av: Rookie
« skrivet: 01 juni 2004, 10:50:19 »

Nej,

Bör ställa den frågan innan jag bestämmer mig.
Han har räknat med aktivt hål 180 m.
Skrivet av: ME
« skrivet: 01 juni 2004, 10:44:15 »

Priset verkar det inte vara något fel på, står det vad du får avdrag/tillägg på ev minskningar /tillägg av borr meter ? (om dom tillexempel bara kan borra 180m )

Skrivet av: Rookie
« skrivet: 01 juni 2004, 10:29:10 »

Har börjat fått in offerter.
Den mest aktuella som jag ser det:

* IVT HT plus C9
* Komplett energibrunn 190 m (totaldjup) inkl. 9 m
   foderrör, (625:-/m därutöver)
* Grävning brunn-pannrum + återfyllnad.
* 1st fläktelement AutoTerm FL 42.
* Samtliga vvs-material ingår.
* Komplett installation(vvs, elarbete).

118750:- inkl. moms

Verkar detta rimligt pris ?
Fattas något i denna offert ?
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 07 maj 2004, 19:30:54 »

Som jag fattat det finns den olägenheten antagligen hos komplettpumpar av fabrikaten  IVT, Nibe och Thermia.  Hos CTC Ecoheat  produveras varmvattnet via 2 spiralvärmare och endast  i var 4:e start kör pumpen ut sin värme till den övre, mindre tanken.
Jag känner inte till huruvida varmvatten i större grad än hos andra kompettpumpar produceras via patronen.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 07 maj 2004, 09:08:22 »

För att göra det enkelt så växlar alla maskiner med flytande kondensering mellan att göra värme och varmvatten. I dagens maskiner så brukar de pendla med tidsintervaller som är ställbara under tiden de gör varmvatten så det brukar inte uppstå några problem. Om man absolut nu inte vill att det skall uppstå finns lösningar att tillgå om man har fristående vvb.
Skrivet av: Rookie
« skrivet: 07 maj 2004, 08:41:05 »

Tack Sarastro och Fixaren för tipsen.

Kanske en IVT HT vore nånting för mig + något eller några fläktelement.

Sarastro, menar du att medans vp:n producerar varmvatten så skickar den inte ut värme till elementen?
Är detta nånting generellt för alla vp?
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 07 maj 2004, 08:21:40 »

Som "alla" värmepumpar så har den bättre verkningsgrad ju lägre temp du har på värmebäraren (vattnet ut till radiatorerna). Men eftersom den kan leverera ordentligt hög framledningstemp både med värmepumpsdelen och ytterligare högre med elspetsen så är den ett bättre (enligt mig om man inte vill bygga om systemet) alternativ som klarar av de flesta husen.

I de högre temperaturområdena har den bättre verkningsgrad men i de lägre har den sämre än de som kör med kolvkompresorer. Inga större skillnader utan felräkningssiffror om man ser på helheten.

Det viktiga är dock att du lägger ned lite energi på att se till att du får vettiga och jämt fördelade flöden på dina slingor när instalationen körs igång.
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 07 maj 2004, 08:16:27 »

Ge inte upp så lätt!
Vi har ingen VP än, i vårt närområde (150 meters radie) finns 1 ny luft-luft pump och 1 luft-vattenpump samt 3 hus med IVT-bergvärmepumpar. Ett av av de senare har enligt ägaren ett  enrorssystem och kräver ganska hög framledningstemperatur (60 grad 'när det är riktigt kallt') och ägaren lät installerade pumpen för cirka 5 år sedan och är nöjd sedan initiala problem löstes på nstallatörens bekostnad genom byte mot en kraftigare  cirkulationspump och ett fläktelement i källaren
 De två andra husens ägare har kört sina IVT  i 1 resp 2 år och är nöjda, husens element  kräver inte särdeles hög temperatur. Men  en ägare tycker att det vid sträng kyla är störande att det inte pumpas ut värme till elementen medan VP producerar varmvatten och mumlade något om varma tröjor. Den olägenheten finns inte hos CTC Ecoheat men finns antagligen hos IVT, Nibe och Thermia.  
Sen finns det i närområdet ochså ett hus med pelletsbrännare (kombinerat med el värme under de halvkalla  månaderna). Ägarn är ung och energisk och är nöjd han med. Han mumlade något om att man får bära en del säckar.
Priset på pellets lär ha gått upp en del. Skorstenen måste vara bra.
Skrivet av: Rookie
« skrivet: 07 maj 2004, 08:05:19 »

Tack fixaren.

Ett litet ljus i mörkret.

Tror du att denna maskin löser problemet i övrigt också?
Har denna bättre verkningsgrad vid dessa temperaturer än andra?
Slipper man riva radiatorsystemet?
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 07 maj 2004, 07:52:25 »

En lösning är att sätta in en maskin som "kan " jobba med högre temperaturer t.ex. IVT:s HT serie. Med förbrukningen som nämnts så tycker jag att en HT 9 och ordentligt med borrdjup typ 180-200m är ett lämpligt alternativ, kompaktmaskin med inbyggd VVB eller fristående, har att göra med ditt behov av varmvatten.

I en del fall krånglar man till det mycket i onödan för att spara de sista kw/h.
Skrivet av: Rookie
« skrivet: 07 maj 2004, 07:10:11 »

Jag vet inte, börjar bli skeptisk till det här med vp tillsammans med mitt j-a enrörs, högtempsystem.
Verkar som att det kommer att krångla och kräver en massa merjobb.
Inte heller så värst ekonomiskt verkar det bli.

Börjar fundera på pellets.

Är man dum då eller?
Skrivet av: ME
« skrivet: 06 maj 2004, 16:46:34 »

Citera
Jag kan inte mycket på det här området, men är det inte så att ju högre framlednings- resp. returtemp. - desto sämre verkningsgrad på vp??

Högre framledning ger sängre verkningsgrad. Det  för hög retur temp kan innebära är att ditt system inte fungerar, eller väldigt dåligt.

Citera
Fläktkonvektorer låter bra tycker jag. Finns det andra knep, förutom att bygga ett helt nytt radiatorsystem=DYRT??

Om du har en långs enrörsslinga , tex 8 element på samma ledning, är att göra 2 med 4 på varje. Dock kan det &så behövas bytas element för att få ned framledningstempen.

Braskassett = extra värme vid "svinkallt", mysfaktor

140m borrhål (aktivt) lite i underkant , OBSERVERA att kalkyl underlaget säger AKTIVT det gör inte offerterna. Vanligtvis kör man bara med total borrdjup 140m, har du 20 meter till grundvatten, då har du bara 120m aktivt.

Det finns mycket redan avhandlat i detta forum ang detta använd sök lite och du kan få svar på funderingar du inte ens skulle komma på att tänka på.

SÖK är en bra funktion som är lätt att glömma bort.
Skrivet av: Rookie
« skrivet: 06 maj 2004, 14:18:40 »

Jag kan inte mycket på det här området, men är det inte så att ju högre framlednings- resp. returtemp. - desto sämre verkningsgrad på vp??

Fläktkonvektorer låter bra tycker jag.

Finns det andra knep, förutom att bygga ett helt nytt radiatorsystem=DYRT??

140 m tyckte jag också kändes lite klent.

Jag har inte nämnt tidigare att vi har en braskassett Handöl i allrum och vedspis i köket som extra värmekälla.
Kanske det påverkade hans dimensionering?

Ett alternativ var också att docka ihop vp med bef. vedpanna + ack. för att stödelda vid griskyla.

Men helst vill jag slänga ut hela paketet och in med en ny vp som sköter allt smärtfritt och billigt!
Skrivet av: PerF
« skrivet: 06 maj 2004, 13:31:59 »

Om bedömmningen att framledningen ligger på 60 grader så bör man defenitivt vidta åtgätder för att sänka den och därmed också få en retur som ligger under 50 grader för att undvika att värmepumpen stoppar på för hög retur. Fläktkonvektorer som han föreslagit är ett sätt. Det viktiga är dock att alla radiatorer får tillräckligt varmt vatten så att temperaturen i hela huset blir jämn. Försök att få rörmokarn att ta ansvar för att det fungerar!

Eventuellt kan en IVT Greenline HT vara ett alternativ. Den ska kunna ge mer än de vanliga 52-53 graderna i framledning utan eltillskottshjälp.

140 meter borrhål låter lite klent till en 8kW pump. En 10-20 meter till skulle jag nog vilja ha. Aktivt djup!

++ Jo btrf storlek på pump. 8kW låter väl ok. Svårt som sagt med ved, men säg att du ligger på en 35000kWh.
Skrivet av: Rookie
« skrivet: 06 maj 2004, 10:57:52 »

Tack för ditt svar PerF.

Har ingen koll på framlednings- resp. returtemp, men
enl. en lokal rörkrökare på besök igår så ligger den på ca 60 grader trodde han.
Vad händer då med vp-funktionen?
Han rekommenderade dessutom byte av 1 alt. 2 radiatorer till fläktelement.
Thermia diplomat 8 och borrdjup 140 m var hans förslag??
Skrivet av: PerF
« skrivet: 06 maj 2004, 10:24:27 »

Vedbehovet tyder på ett energibehov uppemot 35-40MWh/år. Beror på hur effektiv pannan är men 1,3MWh per kubikmeter ved.

"Enrörs högtemp".  :-\  Kolla att värmepumpen klarar den höga framledning du ev behöver. Har du koll på vilken framledning resp retur du har? Både för hög framledning och för hög retur kan påverka värmepumpens funktion. Se upp med detta.

Storlek på värmepump. Mellan tummen och pekfingret, 10kW gärna 13kW motsvarar ditt energibehov. Alltid lite svårare att räkna på ved.
Skrivet av: Rookie
« skrivet: 06 maj 2004, 08:27:11 »

Hej,

Är nyligen börjat "grotta" i vp-djungeln och skulle behöva lite råd och tips med dimensionering.
(VP-storlek, borrdjup m.m.)
Vill ha lite kött på benen innan offertsvaren börja strömma in!

* 10 mil väster om Sundsvall
* 170 m2
* 1 ½ plan
* Enrörs högtemp radiatorsystem
* Byggår 1976
* Vedeldning: Lite osäkert med förbrukningen, ca 30-35 m3 enl. förra ägaren
   (Har bara bott här sedan sep -03)
* Fristående pannrum, 24 m kulvert in till huset

Tack på förhand

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!