Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 10 december 2016, 21:24:58 »

Och elektronik håller "för evigt"? Jag tycker att det är vanligare här på forumet att man har problem med elektroniken än med kontaktorerna.
Skrivet av: Grunf
« skrivet: 10 december 2016, 21:14:52 »

Riktmärke är att en 8kW pump drar cca. 30A vid startögonblicket. Det är ofta inga problem för 16A trögsäkring men för att undvika problem (och inte minst spara kompressorn) är mjukstart att föredra. Helst tyristorstyrd (då finns det inga rörliga delar eller kontaktorer som kan slitas ut)
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 29 november 2016, 17:03:19 »

Ett tips att få lägre startströmmar på en kompressor är att alltid låta den starta utan mottryck.
På min kompressor (5,5 kW motor och 16A säkringar) har jag satt in en liten tank på 3-4 liter mellan kompressorn och den stora tanken (med backventil mot stora tanken). Varje gång kompressorn stannar så evakueras tryckluften i den lilla tanken.

På detta sätt startar kompressor alltid utan mottryck och hinner gå några varv innan den börjat bygga upp ett mottryck och då kapas gissningsvis de högsta startströmmarna bort. I varje fall har aldrig någon säkring gått för mig på 30 år.
Jag har också testa att låta den starta 20-30 gånger i så snabb följd som jag kunnat med fullt tryck i stora tanken utan problem med säkringarna.
Skrivet av: wikstroms
« skrivet: 23 november 2016, 10:07:30 »

Tack för svaren :)

..jag tror vår panna har "mjukstart" och nån fördröjningstid vid start (typ fem min efter strömmen kommer tillbaka - antagligen så att allt annat ska hinna starta upp innan den lägger på nån belastning).

Det är inte säkert det är varken smart eller ekonomiskt att driva alt med elverk.. men som sagt, vi diskuterar bara lite.. och när det kom till den "tunga posten" ..pannan.. hade jag ingen susning hur mycket de drar eller startar upp med..
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 november 2016, 20:50:54 »

Men kan man driva kompressorn med elverket blir det ju lite effektivare men normalt spelar nog inte effektiviteten nån större roll om det enbart ska användas vid strömavbrott. Vi kör vedpannans fläkt laddomat samt cirkpump till radiator och kyl frys på elverk vid strömavbrott har ett litet tystgående elverk på 1600 watt.
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 02 november 2016, 20:46:26 »

Om kompressorn har mjukstart så blir nog startströmmen högst dubbla driftströmmen. Om den är inverterstyrd blir det nog ingen nämnvärd strömtopp alls vid start.

Men det är synnerligen ineffektivt att värma upp huset med ström från ett litet bensin- eller dieseldrivet elverk. Då vore det en bättre affär att elda det flytande bränslet i en lämplig värmeapparat (t ex en vattenvärmande Eberspächer- eller Webastovärmare inkopplad till husets värmesystem), och ta till elverket bara så det räcker för att hålla nödvändiga styrsystem, cirkulationspumpar, belysning mm igång.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 november 2016, 18:53:43 »

Den drar nog en hel del brukas nämnas att ett elverk ska vara 5 gånger effekten på det som ska drivas om det är tex en kompressor men vet inte om det stämmer och om det hjälper med mjukstart på kompressorn  Sc:,h Mitt ena elverk på 2500 watt drar igång min 2000 watts kompressor om den är helt tom på luft om den startar på automatik vid ca 5 bar då orkar den inte pga för stort mot tryck. Jag skulle vara lite feg att köra kompressorn på elverk kanske säkrare med en enkel elpatron.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 02 november 2016, 18:46:56 »

Min 8kw ligger på ca 1,5-1,7 kWh vid värmedrift. Vid slutet av en vv körning runt 2,70-3kWh.

Har aldrig testat i startögonblicket men har funderat på det många gånger.
Skrivet av: wikstroms
« skrivet: 02 november 2016, 10:39:48 »

Hej, vi har en jordvärmeanläggning från thermia (duo 10) och jag undrar om någon vet vad den drar tex när den startar upp och vid drift ?

Vi har en liten diskussion om köp av elverk här hemma.. och hur stort det skulle behöva vara för att driva allt vs delar vid strömavbrott.

Med vänlig hälsning, Sandra

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!