Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Värmepumpar och installationsfrågor. => CTC => Ämnet startat av: pontiacsmurfen skrivet 04 december 2014, 12:01:18

Titel: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: pontiacsmurfen skrivet 04 december 2014, 12:01:18
När man kollar runt lite på forumet så kan man mellan raderna läsa att elpatronerna på våra "gamla" pumpar är lite lynniga, en del av er har t.o.m kopplat ur den vad jag kan förstå.

Är det möjligt att få en billigare drift med bibehållen värmeeffekt menar ni fast man kopplar ur patronen? den sitter ju där iaf av en anledning? Eller ska man testa sig fram och ställa den på så låg effekt som möjligt?
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: Gäst 999 skrivet 04 december 2014, 12:47:28
tycker du att dina 8200 kw per år är mycket för att värma över 270 kvm?
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: pontiacsmurfen skrivet 04 december 2014, 13:04:55
Inte alls jag är nöjd, men det är alltid roligt att kunna förbättra eller optimera ett system om det går. Det finns alltid förbättringar att göra, och det är ju alltid roligt att höra hur andra har gjort och tänker. ;-)
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: erp skrivet 04 december 2014, 13:32:07
Det finns väl ingen anledning till att låta elpatronen värma om pumpen klarar det själv. Börja med att sätta tempen i övre pannan så lågt som möjligt utan att varmvattnet blir lidande.
Jag har elpannan satt till 37 grader. Sedan kan du prova att nolla elpatronen och koppla in den igen om du märker att den behövs.

Den finns där för att hjälpa till om det skulle behövas.

Under luft/vatten CTC har jag skrivit lite om hur EcoAir funkar, mycket av det gäller även EcoHeat, läs gärna lite där.
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: pontiacsmurfen skrivet 05 december 2014, 08:48:50
har provat lite nu ett dygn och testat lite  :P  jag hade min elpatron stod på 6kw och sänkte den till 3kw. får se om man märker någon skillnad :-) 3kw borde den ju palla med och spetsa, man kanske kan sänka mera när man ser att det här funkar. Tanken är bara att om kompressorn får gå mera dvs en längre period för att se till att göra elpatronens jobb. Äts inte vinsten upp då iaf när kompressorn får jobba mkt längre tid?

Sänka temperaturen i övre pannan? Är det samma som min varmvattentemperatur? Den har ju jag på 51 grader, eller finns det andra justeringar till övre pannan eftersom du har den på bara 37grader, eller har du bara 37 gradigt varmvatten då?  :)
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: erp skrivet 05 december 2014, 11:40:43
Det kostar 3 ggr så mycket att värma en viss mängd vatten till en önskad temperatur med elpatronen än med pumpen, sedan spelar det ingen roll hur länge pumpen eller patronen går.
Temperaturen du sätter i övre pannan gäller för elpatronen, den startar vid den inställda tempen och värmer 3 grader upp och sedan släcks den.
Men pumpen klarar att hålla runt 50 grader i övre pannan själv pga det varma vattnet i undre pannan och 55-graderskörningarna.

Edit: Dessutom håller elpatronen alltid temperaturen i övre pannan 7-10 grader över framledningens börvärde, oberoende av vilken temperatur som är inställd. Vill man inte ha elpatronen att gå i onödan, måste man sätta effekten till 0kW och sedan kopplar man in den stegvis om det behövs. det finns även en anledning till att man kan ändra patronens inställning.
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: erp skrivet 05 december 2014, 12:37:38

Tanken är bara att om kompressorn får gå mera dvs en längre period för att se till att göra elpatronens jobb. Äts inte vinsten upp då iaf när kompressorn får jobba mkt längre tid?

Sänka temperaturen i övre pannan? Är det samma som min varmvattentemperatur? Den har ju jag på 51 grader, eller finns det andra justeringar till övre pannan eftersom du har den på bara 37grader, eller har du bara 37 gradigt varmvatten då?  :)

Det går åt lika många kWh att värma upp en viss mängd vatten till samma temperatur vilken värmekälla du än använder, varje kWh som pumpen ger, kostar cirka 1/3 av vad elpatronens kWh kostar, det är ju vitsen med en värmepump. Jag har runt 50 grader i övre pannan trots att elpatronen är bortkopplad.
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: pontiacsmurfen skrivet 05 december 2014, 18:11:47
Var ner i dag på förmiddagen och provade sänka till 1.5kw på elpatronen. Gick ned och kollade lite nu på kvällen och då stod värmepumpen tyst så jag gick in i menyerna och bläddrade lite. Då står den och kör elpatronen för fullt 1.5kw men kompressorn går inte!!!! Efter en stund hoppade kompressorn också i gång. Men den verkar hålla värme och vv än så länge iaf utan problem. Det kanske syns mest om man badar eller när det blir riktigt kallt ute. :-)
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: erp skrivet 05 december 2014, 18:39:58
Kompressorn startar vid framledningens börvärde och värmer 5 grader över det (om man inte ändrat i diff start/stopp). den håller alltså undre pannan mellan framledningens börvärde och 5 grader över detta. Var fjärde start värmer kompressorn upp undre pannan till 55 grader, detta gör att övre pannan håller runt 50grader som mest och flera grader över framledningens värde, utan någon som helst hjälp av elpatronen.

Elpatronen behövs om man inte klarar varmvattnet med enbart kompressorn samt om kompressorn behöver spets för värmens skull. Klarar man varmvattnet, kan man nolla elpatronen. När vintern kommer och man behöver spets kopplar man in elpatronen i 1,5 kW-steg så mycket som behövs. Vill man ha bättre fart på varmvattnet får man också koppla in vad som krävs på elpatronen. Men det är ofarligt att prova med patronen bortkopplad och sedan koppla in den lite i sänder om det behövs.
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: Gäst 999 skrivet 07 december 2014, 21:00:10
En sak man inte får glömma som skiljer ecoheat ifrån ecoel är att ecoheaten endast har den övre elpatronen som skall gå in om det blir fel på själva värmepumpen vilket gör att om värmepumpen går sönder så finns ingen uppbackning om elpatronen är bortkopplad mitt råd är att ställa den övre delen på 48 °C och 6 kw då får man som minst med elstöttning, eftersom du antagligen har en v2 modell som inte shuntfördröjningen går att spärra...
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: erp skrivet 08 december 2014, 09:16:00
Det är samma funktion på elpatronen i övre pannan för EcoAir och EcoHeat. Båda är till för att spetsa värmen vid behov och säkra varmvattnet vid låga framledningstemperaturer.
Dessutom är det betydligt viktigare att elpatronen är tillkopplad hos EcoAir under vintern, skulle pumpen stanna vid frysgrader kan den frysa sönder om inte elpatronen kan värma.
Den undre patronen går inte in förrän det är -15 °C ute (eller det inställda värdet för min utetemp).
EcoHeat klarar sig om den stannar pga av fel, men EcoAir kan frysa sönder om inte övre elpatron kan gå in i ett sådan fall.
Titel: SV: Elpatron ctc ecoheat 7kw 2003
Skrivet av: Gäst 999 skrivet 08 december 2014, 20:20:11
Det jag menar är bortkopplad elpatron glöms av, man reser bort över jul nyår och får ett stopp just då och huset fryser sönder...