Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Hur maanga siiddoor har en tarning (svara med bostäver):
4 värmepumpar delade på två nördar blir: (siffra):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 07 mars 2014, 16:26:16 »

DUT kallas DVUT också och beskrivs här: http://www.boverket.se/Global/Bygga_o_forvalta/Dokument/Bygg-och-konstruktionsregler/BBR_avsnitt_9/dvut_2009%201_4_dagar.pdf

Att VB Auto verkar sträva mot lågt delta är min erfarenhet också men som jag skriver här så förstår jag inte varför egentligen (svara gärna där den som vet :) ):
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=25763.msg574916#msg574916

(I en tidigare postning i samma tråd postar jag mina observationer av vilket dT Auto strävar efter beroende på om inställningen i menyn är Radiator, Golvvärme eller båda.)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 mars 2014, 16:08:19 »

i nya fw finns flödesinst. klimatsystem och jag ändrade från radiator till golvvärme. Det står också -18DUT vad innebär det?
Dut är i princip hur kallt det brukar bli där du bor under 5 timmar tror jag. Gissar att vp håller ganska lågt delta om du har den ställd på golvärme eftersom det verkar som styren kör med lågt delta med radiatorer också.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 mars 2014, 09:01:29 »

Rent generellt brukar man väl rekommendera runt 4 graders deltaT på golvvärme för att få en jämn golvtemperatur.
Värmepumparna (speciellt med R407C som köldmedium) vill gärna ha minst 5 graders deltaT, gärna runt 7 grader.
Dessa två önskemål ligger inte riktigt i fas, men jag personligen skulle nog söka en kompromiss på runt 5 grader deltaT på varma sidan.

Har du golvvärmefördelare med pusch (extern cirkpump i shuntgruppen) så kan du strypa in flödet till/från golvvärmefördelarna så du får lägre deltaT i golvvärmeslingorna än du får in/ut ur värmepumpen. (= du kör ett högre flöde i golvvärmeslingorna än in/ut ur värmepumpen)
Tveksamt om det lönar sig dock, utifrån de tester rörande COP som jag sett forummedlemmar göra så verkar värmepumparnas COP öka i vart fall ned till 5°C deltaT på varma sidan, även om detta inte är det av tillverkarna rekommenderade värdet.
Hur mycket av rekommendationen som har med livslängd/slitage på värmepump och hur mycket som hänger ihop med att EN-normen stipulerar 10 graders deltaT på varma sidan låter jag vara osagt.
Tillverkarna testar och effektmärker sina maskiner utifrån prestanda vid 10°C deltaT på varma sidan enligt norm.
R407C har en glide på runt 5 grader, vilket innebär att vätskan har en varierande förångningspunkt som ligger i ett intervall på runt 5 grader, så för att få till en fullständig förångning så bör deltaT på KÖLDMEDIAT över värmeväxlaren vara minst 5 grader.
Exakt hur vattentemp och köldmedietemp korrelerar med varann i växlaren vet jag inte, men man kan väl anta att deltaT på köldmediat ligger något högre än på vattnet i varma värmeväxlaren.

De som är kunnigare än mig på kylteknik får gärna komplettera min utläggning i detta ämne.
Skrivet av: rhoddas
« skrivet: 07 mars 2014, 08:56:54 »

Du kan ställa i vp om du har golvvärme och då kommer den hålla en lägre diff så att golven känns jämn varma men deltat kommer troligtvis variera beroende på ute temp och vad som är optimalt  Sc:,h
i nya fw finns flödesinst. klimatsystem och jag ändrade från radiator till golvvärme. Det står också -18DUT vad innebär det?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 mars 2014, 08:43:16 »

Du kan ställa i vp om du har golvvärme och då kommer den hålla en lägre diff så att golven känns jämn varma men deltat kommer troligtvis variera beroende på ute temp och vad som är optimalt  Sc:,h
Skrivet av: rhoddas
« skrivet: 07 mars 2014, 08:28:50 »

Jag  vet att diff är optimalt runt 3 grader på KB sidan. Fungerar faktiskt mycket bra med autofunktionen i nya fw. Det är väl också autofunktion på VB sidan, men vad är optimal diff där?
Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal