Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Jim123
« skrivet: 20 oktober 2012, 23:29:14 »

Installerat en nödströmsanläggning nu från Legoelektronik

Gick på 1800 kr utan laddare för den hade jag redan.

Enkel inkoppling och fungerar perfekt, men hoppas att den aldrig behöver användas ändå :)

Tips och hjälp, kontakta mig.
Skrivet av: patrikbn
« skrivet: 04 september 2012, 19:47:41 »

2000:- tycker jag låter som en billig "försäkring", med tanke på hur mycket folk är villiga att lägga på annat. (mobiltelefoner, TV, dator bilar m.m.)

Det är ett val som allt annat, är du villig och riskera och komma hem till en ihopfrusen/sönderfrusen VP och sitta och vänta halva vintern på reparation, ligga ute med pengar och förhoppningsvis få tillbaks allt på försäkringen.
Alternativt att vara trygg med och veta att det gör inget om det är strömavbrott i 12 timmar.

Jim123 verkar bo i ett område som har frekventa strömavbrott, det gör jag också, det första jag gjorde när jag flyttade ut på landet var och skaffa ett 3-fas dieselaggregat, det har gått 80 timmar på 3 år, ett av avbrotten varade i 3 dygn.

Jag personligen hade installerat någon form av "nödströmsfunktion", när man ändå håller på så kan man ansluta lite belysning och annat också.

Jag har som JEB en UPS på 1kW med stora batterier på sidan av som driver lite belysning, TV och IT-prylar, då behöver jag inte köra aggregatet på natten bara för att få lyse och TV.

Se till och välja batterier som är till för reservkraft/standbyapplikationer och inte startbatterier, startbatteriet är konstruerat för att ta ut hög ström under kort tid och kommer "dö" långt innan du fått ur kapaciteten det är märkt med (Ah).
Skrivet av: o o
« skrivet: 04 september 2012, 05:59:07 »

Jag tillhör de där tomtarna som inte förlitar mig på garantier och försäkringar.
Min UPS betjänar till vardags server, switchar, router, nas, telefon osv. Har ström dragen på båda våningar. Med tanke på hur vårt elbolag klipper strömmen (helt oannonserat) så är kostnaden för batterier försumbar. Att jag sen kan värma huset med både spiskasset och pelletskamin under många timmar är guld värt när det händer. Då har man gott om tid på sig att dra igång elverket, men det har jag bara startat en gång. Elverk är dyra, detta är en billig "instant insurance". ;)
Skrivet av: Jim123
« skrivet: 03 september 2012, 22:35:15 »

Jo det är klart, finns ju försäkring men frågan är om det är värt det, kommer ju få köra på en dyrare
uppvärmning ett bra tag.

Omvandlaren och automatiken går på 2000:-
Ganska mycket det också.

Haha, nej. Kommer inte byta till en annan vp då jag bara får bra pris på denna modell.
Skrivet av: erp
« skrivet: 03 september 2012, 17:40:06 »

6-årsförsäkringen betalar självrisken samt eventuell värdeminskning, hemförsäkringen betalar skadan.
Så länge 6-årsförsäkringen gäller kostar ett haveri ingenting, man anmäler skadan till sin villaförsäkring som står för skadan och sedan betalar 6-årsförsäkringen resten.

erp
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 03 september 2012, 16:35:35 »

Om det trots allt fryser sönder så täcks det väl av försäkringen. Man måste ju betala självrisk men det är knappast värt att ligga sömnlös för.
Det kostar ju en del att skaffa omformare och batteri, batteriet måste ju bytas ibland också.
Man skulle kunna skippa batteriet och i stället ta ström från bilen vid behov. Då kan man ju ladda också genom att starta motorn ibland.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 03 september 2012, 15:54:23 »

Edit: Det jag mest funderat över, är hur det ska gå att få igång pumpen igen efter ett avbrott, om den är igenfrusen men i övrigt hel.

Jag har för mig att jag läste om det här på forumet för ett par år sen... Nån hade byggt ett tält över pumpen och tinat den. Sen funkade den igen.
Skrivet av: patrikbn
« skrivet: 03 september 2012, 15:42:30 »

Den som relek.se säljer verkar bara innehålla en kontaktor:
ELFA har en med tvingande kontakter och med 2 brytande och 2 slutande.
https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=36-224-46&toc=19815

Kontaktorn ligger dragen så länge nätspänning finns och pumpen/förbrukaren matas från nätet, försvinner nätspänningen så kommer kontaktorn släppa och pumpen/förbrukaren matas från reservmatningen.

Skrivet av: erp
« skrivet: 03 september 2012, 15:02:00 »

Jag har inte haft något strömavbrott vid minusgrader under de sex år vi har haft värmepumpen. De strömavbrott som varit förr, har för det mesta inträffat höst och vår och bara en gång kan jag minnas ett flera dygn avbrott med flera minusgrader i början av 1976. Numera är det sällsynt med längre avbrott.

Jag frågade en gång för några år sedan min installatör om detta och fick till svar att CTC sagt att pumpen klarar ett längre strömavbrott vid minusgrader, men det gick bara att få detta muntligt. Men under alla åren med pump och tillgång till det här forumet, har jag aldrig hört någon som har fått sin pump sönderfrusen, så det måste väl ändå vara riktigt ovanligt.

erp

Edit: Det jag mest funderat över, är hur det ska gå att få igång pumpen igen efter ett avbrott, om den är igenfrusen men i övrigt hel.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 03 september 2012, 11:05:30 »

Nackdelen med att cirkulera vattnet till utedelen blir ju att man kyler huset fortare när man får in kallt vatten i radiatorerna men har man kamin eller nått sånt är det ju inget problem.

Värmepumpen är ju (förhoppningsvis) isolerad och står vanligtvis bara några dm från husväggen.

Jag kollade lite i min statistik och en dag i mars när det var -8 ute så sjönk tempen på värmebäraren 0,1 grader då vattnet bara cirkulerade mellan värmekörningarna. Det motsvarar en kyleffekt på ca 130W, men med stor reservation för hur exakta de inbyggda givarna är...
Skrivet av: o o
« skrivet: 03 september 2012, 05:42:41 »

Har inte kollat några priser hos dem alls. Men en microprocessorstyrd switch mellan elnät o inverter kostar 600 kr på annat håll.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 02 september 2012, 22:37:52 »

mm har laddare, batteri och omformare. Blir till att ta reda på vad dom tar för sin tillslagsautomatik.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 september 2012, 22:08:43 »

Nackdelen med att cirkulera vattnet till utedelen blir ju att man kyler huset fortare när man får in kallt vatten i radiatorerna men har man kamin eller nått sånt är det ju inget problem.
Skrivet av: Volvo245GLT
« skrivet: 02 september 2012, 21:55:42 »

Batteritiden borde kunna förlängas en hel del med en styrning till pumpen, som bara kör den någon minut en gång i halvtimmen eller vad som nu krävs för att det inte ska hinna frysa i utedelen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 september 2012, 21:30:18 »

har ju en del stammar i kattvinden. Funderar på en UPS för systemCPn. 18w borde räcka länge. Tyckte det stod något om att batteriet inte fick vara för stort. Är det för dom har en sunkig laddare i sitt paket? Jag har ett bra batteri som är över från en tidigare båt. Kanske bara ska köpa deras tillslagsautomatik.

Misstänker att omformare finns billigare på annat håll och laddaren verkade vara en ctec (samma som jag har) så att köpa tillslags automatiken separat är nog en bra ide. Dom verkar rekomendera en omformare med sinusvåg om man har cp med varvtalsstyrning men jag har kört både dator radio och mobilladdare på omformare med fyrkantsvåg men det skiljer inte så mycket i pris numera.
Skrivet av: o o
« skrivet: 02 september 2012, 21:19:57 »

TS lär väl knappast byta en nyinsatt lvvp pga dessa funderingar? ;)

Annars så har nog de där räknat på ett 70Ah batteri och precis som Rickard gjorde ovan. Men man bör ta med Peukert effekten när man räknar och då får man (hastigt räknat) ca 6,48h om man drar 8,33A. Det intressanta blir då om man utnytjar detta och dubblar batterierna till 140Ah. Då får man mer än dubbla tiden, ca 16h tack vare lägre effektuttag. Plus att batterierna kommer hålla längre.

TS; det skiljer mycket i pris på inverters, speciellt mellan sinus och fyrkantsvåg. Vad de drar i egenförbrukning brukar kunna skilja en del det med.
Själv använder jag en 700VA 24V APC UPS med 2x30Ah batterier.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 02 september 2012, 21:16:35 »

har ju en del stammar i kattvinden. Funderar på en UPS för systemCPn. 18w borde räcka länge. Tyckte det stod något om att batteriet inte fick vara för stort. Är det för dom har en sunkig laddare i sitt paket? Jag har ett bra batteri som är över från en tidigare båt. Kanske bara ska köpa deras tillslagsautomatik.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 september 2012, 20:58:53 »

Har inte läst om nån som frysit sönder men det borde vp göra om det blir strömlöst en längre tid.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 02 september 2012, 20:54:59 »

Jag har glykol i hela radiatorsystemet. Då kan jag åka på vintersemester....
Skrivet av: Tobocop
« skrivet: 02 september 2012, 20:49:05 »

Du ska ha en Luft/vatten UTAN vatten på utsidan!
Antingen gas till utedelen som Kloge säger. Alt. en modell med glykol till utedelen.
Sen sover man gott om nätterna oavsett väder, vind och Vattenfall... tummenupp
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 september 2012, 20:05:27 »

Omformarna brukar bryta när spänningen från batteriet blir för lågt ca 10-11volt. Hade en enkel modell från clas olsson i stugan och den har funkat kanon men köpte ändå en lite bättre omformare med sinusvåg nu i våras så den gamla omformaren kan jag ha hemma till vedpannan och cp om det blir strömlöst men nån automatik blir det inte kopplar in det manuellt vid behov.
Skrivet av: Jim123
« skrivet: 02 september 2012, 19:31:26 »

Det står:
Välj rätt omformare, tänk på att cirkulationspumpar och fläktar har stora startströmmar.

Duger den på 300w ?

Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 02 september 2012, 19:26:49 »

Cougar,, du ska ha Optima Gul tummenupp 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 september 2012, 19:15:35 »

100 watt i 8 timmar blir 66,64 Ah
Så beroende på hur stort bilbatteri du har så kan 8 timmar stämma, men i vart fall tidigare tog själva omformaren en del effekt också, verkningsgraden brukar inte vara jättebra = blir rätt varm.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 02 september 2012, 19:11:40 »

Tackar cougar, den nödströmsanläggningen verkar bra.
Det står att den ska gå 8 timmar på ett bilbatteri om den drar 100w, kan det stämma?
mitt går ca 5 timmar, men jag har styrningen(15W), radiatorpumpen(35W) och laddpumpen till en kamin (95W) på samma, funderar på att skaffa ett batteri till så jag kan köra golvvärmepumpen också och få lite längre drifttid.
Jag har ett optimabatteri som igentligen är ett startbatteri, jag tror man får längre drifttid om man fixar ett batteri som är avsett för ändamålet.
Skrivet av: Jim123
« skrivet: 02 september 2012, 18:42:15 »

ett nödströmsaggregat med några bilbatterier är inte så dyrt och kan snurra en cirkpump många timmar vid strömavbrott, finns tex. här: http://www.relek.se/

Tackar cougar, den nödströmsanläggningen verkar bra.
Det står att den ska gå 8 timmar på ett bilbatteri om den drar 100w, kan det stämma?

Skrivet av: cougar
« skrivet: 02 september 2012, 18:14:02 »

ett nödströmsaggregat med några bilbatterier är inte så dyrt och kan snurra en cirkpump många timmar vid strömavbrott, finns tex. här: http://www.relek.se/
Skrivet av: Kloge
« skrivet: 02 september 2012, 18:05:08 »

Har en värmepump med gas till utedelen tummenupp
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 02 september 2012, 18:02:32 »

Det bör väl dröja några timmar innan det fryser men ett elverk är nog bra att ha eller en omformare från 12 till 240 så du kan köra cirkpumpen.
Skrivet av: Jim123
« skrivet: 02 september 2012, 17:55:20 »

Ser att en vanlig ups inte går särskilt länge..  :-\
Skrivet av: Jim123
« skrivet: 02 september 2012, 16:46:09 »

Har satt in en luft/Vatten vp inför vintern.

Men det slog mig nu, vad gör man vid strömavbrott som vi brukar ha några ggr per år från 10min till 8 timmar.

Min första tanke va att sätta kranar och tömmar ur pumpen på vatten, men om strömmen försvinner då man lagt sig för att sova då?

Min andra tanke va att sätta cirkulationspumpen på en UPS för typ 1000:- som datorer använder, men hur länge går sån?
Vad drar en vanlig cirk.pump?

Hur har ni andra löst det?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!