Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Megasen
« skrivet: 10 januari 2009, 16:11:23 »

Hej ! Har också skummat igenom detta forum och hitta mycket matnyttigt och användbart. 
Jag hoppas du hittat lösningen på dina problem(skriv gärna inlägg om detta)

Vi hade också liknande bekymmer efter installationen som visade sig bero på att installtören "glömt" att man satt EcoEl-en shunt i manuellt läge(skall ställas i Automatik efter installationen men glömdes....)  Elpatronen gick för jämnan och förbrukningen upp som en raket....

Efter detta så fungerade allt som det skulle. Lite tips från några v inläggen här har också gett oss en del tips på intriming och funktionalitet för CTCs LVP-system. tack för dom!

PS. Vi fick nyss hemskickat(gratis!) från CTC en uppdaterad styrkrets med ny programvara för EcoEl och möjligheten att sänka minsta temp för Eco Air till -15 C, lätt att byta dessutom. DS
Skrivet av: holnic
« skrivet: 30 april 2008, 09:57:51 »

Hej
Du har mina sympatier.

Kan bara berätta om in mardröm i höstas. Kanske kan vara ett tips.
Hade fel på tillvattenventilen in i pannan vilket innebar att det hela tiden fylldes på med kallt vatten in i pannan som ju naturligvis skulle värmas upp. (Tänkte inte på att det droppade från expansionskärlet.) Hade grym elförbrukning under 5 månader (och onödigt mycket vatten typ 150 kubik) som jag till slut fick ordning på när rörmokarn bytte tillvatten ventilen.

Har sedan 12 december en EcoAir 107 med en EcoEl 1550 och är mycket nöjd.

Har sedan dess dragit
Drifttimmar 3351
El Kwh 609 på 140 dagar
VP timmar 2119 x 2,4 kw i snitt = 5085 Kwh på 140 dagar
Snitt = 40,6 kwh / dygn = totalt 5694 Kwh

Har i princip halverat min totala elförbrukning mot gamla elpannan. Känns ju skönt.
Ska bli intressant o se hur sommarhalvåret blir.
Har nu stängt av elpatronen för att se hur det kommer fungera med varmvatten.

Bästa lyckönskningar
Skrivet av: mrpg
« skrivet: 23 april 2008, 14:44:32 »

Lite nyfiken om du fick nån ordning på detta och komm fram till vad som strulade?

MVH
PG
Skrivet av: erp
« skrivet: 27 mars 2007, 11:31:01 »

Jag är lite osäker på vilket som styr elpatronen, men om inte pumpen klarar önskad framledningstemp, så ökar systemet automatiskt börvärdet på patronen. Om det är pumpens börvärde eller framledningens börvärde kan jag inte säga, men panntemperaturen styrs upp av systemet om inte pumpen räcker till.

December var rätt varm här nere, då drog min panna 125 kWh och pumpen drog 800 kWh. Januari och februari var kallare det varierade mellan noll och tio minusgrader ganska länge, då var förbrukningen ca 400 kWh för pannan och 1000 kWh för pumpen, och nu i mars ser det ut att bli runt 60 kWh resp 800 kWh. Jag har en ganska hög kurva, för jag behöver en 55-60 grader på framledningen, när det börjar krypa ner under -10 grader ute, men det är inte ofta det gör det här.

Carl N har ju helt rätt i vad han säger, men vintrarna här nere är sällan direkt smällkalla, monsterförbrukningen förekommer i Malmöområdet, så det kanske inte är så illa som om det varit uppe i Norrland.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 27 mars 2007, 11:19:24 »

På "bergpumparna" så styrs börvärdet för elpatronen av börvärdet på pumpen, ej av inställt värde för elpatronen!!
Börvärdet för elpatronen är ett minvärde som ej underskrids...

Men på en sån här maskin vet jag inte..
Nån annan?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 26 mars 2007, 20:10:14 »

Men det kan blir stopp p g av hög retur när det blir lite kallare ute, högsta framledning är 60 grader, då slår VP garanterat ifrån på hög retur.

32 ºC i framledningdå det är 11 ºC ute tyder på en mycket hög kurva. Jag har för mig om att styren i en CTC funkar så att panntemp alltid styrs upp några grader över framledning så det behöver inte bli särskillt kallt innan VP:n slår ifrån på hög returtemp och det blir en vanlig elpanna av den.

En sänkning av panntemp till 48 ºC hjälper nu, men inte i smällkalla vintern, då hjälper nog bara nya feta radiatorer så att framledningstem kan sänkas.
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 mars 2007, 19:36:44 »

Ja i det närmaste blir det så.

Men elpatronen ska inte stängas av, den sörjer för varmvattnet, men den ska sänkas så lågt som möjligt, 47-48 grader bör räcka.

Kompressorn stannar nog inte pga den övre tempen, det är ju bara 38 grader i nedre pannan, den har ju gått 10 timmar senaste dygnet och närmare 3000 timmar sedan inst. Men pannan har ju gått mycket mer än pumpen, det måste bero på den höga inställningen av övre panntempen, börvärdet är 62 ºC, det gör att pannan värmer varmvatten till ingen nytta och går mest hela tiden, för mycket av värmen hjälper nog pumpen också, det kan kanske vara en orsak till att pumpen startar så ofta, eftersom pannan förmodligen hjälper till att värma även radiatorvattnet.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 26 mars 2007, 18:51:48 »

Med elpatronen så högt ställt blir det då inte en elpanna av vp när det är kallt ute!?

Kompressorn stannar pga av för hög panntemp!?

Stäng av elpatronen, nu kan du väl inte behöva den!?

viktigt att kompressorn går oavbrutet vid kyla, den ska aldrig stanna. (utom vid avfrostning)
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 mars 2007, 18:12:29 »

Ja det är riktigt, men när pumpen och fläkten stannat, så cikulerar vattnet fortfarande genom VP och värms upp trots att den inte går, ända tills hetgastempen är så låg att den inte ger mer värme. Pumpen startar igen när systemet anser att det är dags, men vattnet går hela tiden genom pumpen, det är bara det att när pumpen går står det i stället kanske in/ut 35/40 eller något sådant.

När pumpen stannar resp stoppar är en av sakerna jag är osäker på. Jag ställde frågan en gång på forumet om någon visste exakt vad som får pumpen att starta resp stoppa,men jag har inte fått något svar hittills.
Skrivet av: Farbror Sven
« skrivet: 26 mars 2007, 18:03:05 »

Nu är jag ute på väldigt hal is.
Men det tillfälle som du refererar till 34/38 grader, står det ju samtidigt pump från och fläkt från.
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 mars 2007, 17:55:07 »

Ingen dum tanke, om man funderar på förbrukningen. Men VP in/ut 34/38 grader innebär att vattnet är 4 grader varmare när det lämnar pumpen än när det kommer in till den. In är mot pumpen och ut är från pumpen.

Men att pannan är 62 grader varm måste vara felinställt, det gör ju att pannans övre patron går ständigt. Panna övre ska vara ställd så lågt som möjligt.

Min framledningstemp är just nu 32 ºC och övre panna är 48 ºC. Skulle jag ställa panna övre till 60 ºC, skulle pannan gå hela tiden och min elförbrukning skulle väl kanske fördubblas.
Skrivet av: Farbror Sven
« skrivet: 26 mars 2007, 16:53:25 »

Ursäkta en väldigt vild tanke från en som inte kan något överhuvudtaget om CTCs luftvärmepumpar.

Jag kan inte se någonstans i tråden att det är konstaterat att pumpen producerar någon värme överhuvud taget. Skulle det kunna vara möjligt att pumpen istället för att generera värme lämnar ifrån sig värme till utedelen som sedan "effektivt" värmer upp grannskapet?
Skrivet av: erp
« skrivet: 26 mars 2007, 15:10:48 »

Hej igen
Det finns två saker som slår en direkt.
Dels att panntemperaturen övre ligger runt 60 ºC, det innebär att pannan står och värmer varmvatten hela tiden, den ska förbruka betydligt mindre energi än pumpen. Den brukar vara fabriksinställd till 50 ºC. Nu på våren drar min panna 2-4 kWh per dygn och pumpen går 8-12 timmar per dygn med runt 25 starter.

Dels ser man att pumpen startar ovanligt ofta, min pump startar mellan 20 och 30 gånger när det är ett par plusgrader, att pumpen startar så ofta beror förmodligen på att den är överdimensionerad och värmer snabbt upp vattnet till önskad temp. Det gör att den går rätt korta stunder, men ofta.

Bortset från dessa två grejer ser resten ganska normalt ut.

Panna övre bör du sätta till 48 eller 47 grader, det som kan hända är att varmvattnet tryter, men då kan du öka någon grad. Kompressorns starter kan du hålla ner genom att ändra under fabriksinställningar, ändra Diff start/stopp från 5 till exemelvis 7, då kommer pumpen att gå något längre mellan varje start. För att göra det här behöver du en kod, den finns på forumet.

För övrigt bör du ju prata med Ctc eller din installatör, dom har förhoppningsvis rätt kunskaper och kan ju se allt på plats, och kolla med Ctc vad de säger om pumpens storlek, den verkar ganska stor för 4 m3 olja.

Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 26 mars 2007, 14:09:33 »

Så skall ett mail om man vill klaga se ut....saklig fakta hela vägen....kan dom säga emot dig så är dom inte dåliga..... Thumbsup
Skrivet av: Värmit
« skrivet: 26 mars 2007, 12:40:13 »

Hej!

Har nu gått ca 10dagar sedan jag skrev något i forumet och det är dags att uppdatera vad som hänt :-\.

Väntar fortfarande på kontakt med Enertech/CTC. Installatören har varit och dubbel/trippelkollat installationen och konstaterat att allt är i sin ordning. Visserligen ligger det i installatörens intresse att påvisa att allt är som det ska, men jag tycker att det faktiskt verkar stämma (bör dock förmodligen klargöra för alla som läser detta att jag fortfarande har väldigt dålig koll  :D på värmesystemet)! Skönt är i alla fall att installatören helt är med på att förbrukningen ligger skyhögt över vad som kan anses skäligt.

Vi har diskuterat inställningar av anläggningen med panntemperaturer, framledningstemperaturer osv och konstaterat att de nuvarande inställningarna stämmer överens med vad de brukar lägga dem på. Jag tror säkert att systemet kan trimmas ytterligare, något som flera av er påpekat, men utväxlingen av dessa ska inte påverka förbrukningen med mer än någon/några procent. Faktum kvarstår att förbrukningen ligger någonstans omkring 300% över vad den borde vara. Känns därför inte som läge att experimentera med inställningarna i nuläget. Låter alltså installatören ta fullt ansvar för dessa och låter dem ta eventuell strid med CTC om de inte skulle vara överens knUp.

Roland: Helt rätt och riktigt – i kalkylen har det räknats på 4kubik olja inklusive källaren även om förbrukningen egentligen snarare borde räknats på motsvarande 3kubik (se mail nedan). Tidigare ägare har kört värme i källaren, men förmodligen någon grad kallare än vi gör. Stor skillnad dock i isolering nu jmf med tidigare...

Rollster: Trycket fortsätter sjunka, men jag låter det bero tills vidare. Ska givetvis följa upp och få ordning på det då övriga problem är lösta. Återkommer om det! Angående ny värmepump så har jag inte ställt några sådana krav ännu – biter ihop hårt än så länge och försöker bete mig civiliserat – ett tag till...

Anteisr: Tack för tipset – ska ta itu med det så småningom! Då är det bra att veta hur andra gör så man slipper uppfinna hjulet på nytt.

Erp: Jag blir också fundersam om storleken, men får acceptera installatörens rekommendation. De har också kollat av dimensionering av systemet med Enertech/CTC som inte haft några invändningar! Ju mer jag läser på i ämnet ju mer benägen blir jag att hålla med dig – en 109:a eller 107:a borde kanske varit tillräcklig. Panntemperaturen ska jag definitivt ta tag i, men först när övriga problem är lösta. Nedan finns mer om husets tidigare oljeförbrukning. Hys inga förhoppningar om att jag ska kunna hjälpa någon annan, jag klarar ju knappt av att hjälpa mig själv! Född högerhänt med två vänstertummar mitt i handflatorna på två vänsterarmar... ;)

Humlan: Tack igen för tipset! Undrar om jag skulle skumspruta hela kåken & bara lämna ytterdörren fri – borde hålla ner elförbrukningen rejält... Sc:,h

AJ: Tackar för siffrorna – är jäkligt skönt att få lite jämförelser. Räknar med att det lär bli fight om vem som ska stå för fakturorna och ju mer info jag får om andras system desto lättare blir det att lägga nivån på mina krav  :,v( (se mail nedan)!


Även om det blir en hel del upprepning så bifogar jag här det mail som jag tidigare skickat till installatören och CTC för er som orkar läsa det  b00k (kalkyl som jag hänvisat till finns inte med):


Här kommer lite siffror för elförbrukningar, olje- och elförbrukning historiskt samt lite tankar kring förbrukningen och vad som borde vara rimligt. För att jämföra med kalkylen har jag även bifogat denna.

Elpanna – driftinfo 15/3 2007 kl. 13.00

Historisk driftinfo:
Total drifttid         3.512 timmar
Elvärme            14.641kWh
Högsta framledning      60 grader
Kompressor - Total drifttid   2.982 timmar
Kompressor - Drifttid/24h      11 timmar 01minuter
Kompressor - Starter/24h      39st

Aktuell driftinfo:
Ute            11 grader
Rum            21,8 grader (21,0 grader)
Panna            62 grader (60 grader)
Framledning         32 grader (32 grader)
Panna nedre         38 grader (40 grader)
Hetgas            45 grader
Kompressor         Från   
Fläkt            Från
Laddpump         Från   
VP in/ut            34/38 grader
Ute VP            10 grader
Radiatorpump         Till   
Eleffekt            0,0+0
Strömuttag          0A (18A)

Total förbrukning för värmesystemet = elvärme förbrukning + (antal kompressortimmar x tillförd effekt av värmepump vid specifikt temperaturintervall)

För att räkna ut total elförbrukning ska alltså följande värden användas;
Elvärme förbrukning:    14.641kWh
Antal kompressortimmar:   2.982 timmar
Tillförd effekt för EcoAir 111 är 3,4kW vid +8 grader, 3,2 vid 0 grader och 2,9kW vid –10 grader. Temperatur aktuell period har legat över +4 grader, vilket torde medföra tillförd effekt på ca 3,3kW.

14.641 + (2.982 x 3,3) = 24.481kWh

Total förbrukning för värmesystemet är då 24.481kWh under perioden 20/10-06 till 15/3-07.
Det är 146 dagar och dagsförbrukning exkl hushållsel = 167,68kWh/dag!!!

Jag har tyvärr inte gjort elavläsningar kontinuerligt (för att jag inte visste att det skulle behövas), men som exempel läste jag av den totala förbrukningen, inkl hushållsel, från elmätare mellan 27/1-07 till 1/3-07. För dessa 33 dagar låg förbrukningen på 5.320kWh = 161,21kWh/dag. Detta stämmer alltså överens med räknexemplet ovan.


För att få veta vad som är rimlig förbrukning för huset är enda säkra sättet att titta på hur förbrukningen sett ut tidigare. Därför kommer här hushållselen samt oljeförbrukningen med den tidigare oljepannan.

Hushållsel

År       Årsförbrukning kWh
2002      4.461
2003      5.196
2004      5.196
2005       6.579


Oljeleveranser

År      Datum      Antal liter
2000      11/4      2.890
2001      3/4      2.130
2001      28/9      1.500
2002      2/4      1.509
2002      23/11      1.000
2003      14/1      1.560
2003      16/5      1.445
2004      9/1      1.501
2004      22/4      225
2004      22/7      1.501
2005      21/1      1.500

Om vi antar att oljetanken vid första påfyllningen 11/4 2000 varit tom och att
sista påfyllningen 21/1 2005 räckt till minst april 2005 så kan vi räkna på 5 hela år.

Total förbrukning på 5 år = ca 16.761 liter olja. Det ger utslaget ca 3,352 kubikmeter olja/år under 5 års tid och borde vara representativ för den historiska förbrukningen med de förutsättningar som fanns då.


I kalkylen för energiåtgång från XXX lades, i samråd med säljaren, 4 kubikmeter olja/år ”för att gardera oss mot en glädjekalkyl”. Den verkliga motsvarande oljeförbrukningen är därmed endast 83,8% jämfört med den kalkylerade.

Detta innebär att den beräknade energiåtgången med nya värmesystemet också borde vara 83,8% av den uppskattade. Dvs 83,8% av 13.400kWh = 11.229kWh för ett medelår. Sedan värmesystemet installerats har vi haft mycket varmt med den varmaste uppmätta vintern någonsin och en rekordtidig vår.

Ska vi jämföra förbrukningen med oljeåtgången ska det också konstateras att den gamla oljepannan inte servats sedan mitten av 1980-talet och därför förbrukade mycket mer än vad den borde. Vi har sedan vi tog över huset genomfört en mängd energibesparande åtgärder. Vi har tätat om båda ytterdörrarna (mycket otäta tidigare), tätat om båda balkongdörrarna (mycket otäta tidigare) och satt extra glas i alla källarfönster där det tidigare bara varit 1-glasfönster. Dessutom har vi sett över fönster och bytt ut värmen i badrummet och den tidigare hallen på totalt 8kvm till elgolvvärme som går på hushållsel och därigenom minskar den uppvärmda ytan för värmesystemet ytterligare. Temperatur i huset har varit inställd på 21 – 21,5 grader, men har i praktiken legat på mellan 21 – 22 grader mitt i huset enligt pannans termometer. I källaren har temperaturen huvudsakligen legat mellan 17 – 19 grader mitt i huset med lägre temperatur närmare fönster och ytterväggar. Vi använder lågenergilampor där det går och är bara två personer i hushållet.

Totalt ska det motsvarande värmebehovet idag ligga på maximalt 3 kubikmeter olja. Skulle vi räkna på det sättet så blir beräkningen för kalkylen istället 75%. 75% av 13.400kWh = 10.050kWh/år ett normalår. Med årets temperaturer bör det dessutom förbrukas avsevärt mycket mindre än så.

Om vi antar att de snart 5månader värmesystemet varit igång motsvarar ca 75% av årsförbrukningen borde vår värmeförbrukning inte ligga högre än ca 7.500kWh. Med hänsyn till den varma vintern är det skäligt att anta att förbrukningen i realiteten hamnat omkring 6.000kWh.

Sammanfattningsvis konstaterar jag att det är omöjligt att vi har förbrukat ca 25.000kWh sedan installation av värmesystemet i slutet av oktober 2006. Om mina uträkningar stämmer (vilket jag tror att de gör med viss marginal uppåt/nedåt) så har det förbrukats ungefär 19.000kWh mer än vad som är rimligt!

Hoppas att XXX tillsammans med CTC kan hitta felet snabbt och åtgärda det så vi får reda ut kostnaderna och vem som ska stå för vad!

Behöver jag komplettera med ytterligare info gör jag gärna det om jag bara kan.


Vänligen


INGEN SKRIVER LIKA LÅNGA INLÄGG SOM JAG ELLER GÖR AV MED LIKA MYCKET EL SOM JAG - SKÖNT ATT LIGGA I TOPP NÅGONSTANS!  ;D
Skrivet av: AJ
« skrivet: 20 mars 2007, 23:04:40 »

Bor i Skåne, gjorde av med 3½ m3 olja innan, har en pump motsvarande (drygt) en 107:a. Ser ut att göra av med ca 9500 kWh under senaste 12 månaderna med denna varma vinter. Givetvis är det fel på din anläggning. Inte ens när jag har pumpen avstängd och bara kör på patronerna når jag riktigt upp till din förbrukning. Stå på dig!

Anders
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 17 mars 2007, 21:40:04 »

HEJ !

Hurblev det med trycket i systemet sjunker det ännu bara, eller har det stabiliserat sig , roligt att höra !
kräv en ny värmepump om detta inte börjar fungera snart !!   :)
Skrivet av: anteisr
« skrivet: 16 mars 2007, 19:39:38 »

Hej

Här kommer lite av mina erfarenheter med CTC. Dock en ecoheat men funktionen är ju den samma.

Sänk genast tempen i övre delen till 45 eller under. Jag har haft min på 41 hela vintern och det har funkat bra. CTCn har en egenhet att sätta elpatronen "framledningsvärde +7gr. alltså har du ett framledning värde som ligger på 55gr så sätts den automatiskt på 62gr. " Det kan bli en hel del extra kwh.

Öppna alla termostater till max. Även de i källarn. Bättre flöde gör att pumpen mår bättre. Jag hade 2 st termostater som fastnat och när jag fick upp dessa så sänktes framledningen från 48 till 43 och då var det -17gr ute. Och då har jag 15 element i huset.

Det sista jag märkte var att kör utan innegivare tills du har hittat rätt kurva för huset. Jag började med en för låg kurva samt innegivaren på 21.5gr Det tyckte ej pumpen om utan gick väldigft konstigt med mycket stöttning med elpatronen.

När jag fixat de ovan nämda sakerna så går elpatronen endast in när både jag och frugan duchar efter varandra. Då sjunker tempen till strax under 40gr i övre pannan. Då kör den upp till 43 gr på några minuter. Det blir inte många kr.

Mvh
//Anders

 
Skrivet av: erp
« skrivet: 16 mars 2007, 12:31:28 »

Ctc rekomenderar följande :
2-3 m3 olja ; EcoAir 105
3-4 m3 olja ; EcoAir 107
4-5 m3 olja ; EcoAir 109
5-  m3 olja ; EcoAir 111

Tycker fortfarande att pumpens storlek förvånar med det som är känt om förbrukningen, det verkar ju som om man räknat med en oljeförbrukning på över 5 kubikmeter, eftersom flera har rekomenderat en 111:a.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 mars 2007, 11:55:06 »

Om leverantörerna visste om att en tidigare ouppvärmd källare skulle värmas, och det verkar så, är det nog förklaringen till valet av pumpstorlek. Det är svårt att veta var förbrukningen kommer att hamna i ett sådant fall.

Fanns det någon prognos på antal kompressortimmar per år i kalkylen? Kalkylens 13400 kWh tyder på att man har räknat på ett större värmebehov än vad som motsvarar 3,5 m3 olja. Går man på samma fördelning panna/kompressor som erp har har man räknat med att huset behöver mer än 30 000 kWh/år. Det motsvarar ca 4 m3 olja. Källaren verkar vara med i kalkylen.





Skrivet av: humlan57
« skrivet: 16 mars 2007, 11:46:02 »

Värmekamera finns möjligen att hyra på de ställen som hyr ut verktyg/maskiner eller så får Du anlita nån byggfirma till att göra jobbet, men titta i "Gula sidorna"..., annars finns ju Internet.

Å jag antar att Du kommer att hitta ordenliga läckage bl.a under fönstren, å då är det perfekt att skumspruta. Ingen direkt åverkan på nåt, ofta bara bort med fodren på in eller utsidan å borra några hål. Sen fyller man på med skum, till det blir fullt. Inget klet, inga fläckar, ingen sprängverkan, å skummet i sig själv binder eller suger inte åt sig fukt heller. Det överskott som kommer ut, å ut kommer det överallt i varenda minsta lilla springa, å där man minst anar det, tro mig  ;D Men det är bara å torka bort, utan några som helst problem  Thumbsup En helt perfekt lösning, om det är "svåra" utrymmen som behöver isoleras...

mvh humlan.
Skrivet av: erp
« skrivet: 16 mars 2007, 11:17:40 »

Det verkar ju som om det ska lösa sig, att få dit en kille från Ctc är nog den absolut bästa lösningen, han bör ju om någon se om allt står rätt till.

Jag tycker nog ändå att panntemperaturen kan ställa till det, även om pumpen inte skulle fungera har väl pannan dragit alldeles för mycket ström.

Lycka till med din anläggning, det löser sig nog nu.
   // mvh Ronnie

PS  När du nu får hem en kille från Ctc, be att få en ordentlig genomgång på hur allt fungerar, hur du stänger av och på panna och pump, hur du går in i menyerna och ändrar inställningarna och allt annat som du vill veta. Kanske kan du sen komma tillbaka och hjälpa oss andra så småningom.
Skrivet av: Värmit
« skrivet: 16 mars 2007, 11:06:24 »

Återigen - tack för allt engagemang & alla ideér & tankar kring mitt problem. Uppskattas verkligen & jag kan bara ge högsta betyg åt detta forum a:gl!

Jag har varit rejält stressad över elförbrukningen & som alltid är det osäkerheten som är värst. Jag kunde inte riktigt se att de åtgärder & förslag som vi diskuterat här tidigare skulle kunna förklara hela differensen mellan vad systemet borde dra & vad det verkligen dragit - inte ens om man räknar ihop "många bäckar små"! Med risk för att bli tjatig så har alltså elförbrukningen legat över 3 gånger högre än beräknat!

Humlan: Tack för tipset med värmekamera - låter klokt. Man försöker ju känna av eventuella värmeläckage själv, men det finns nog anledning att ta en ordentlig koll! Vart vänder man sig för att få tag på en sådan?

tracker: Håller med om att något är galet. Tog över huset för ett drygt år sedan & bytte värme för knappt 5 månader sedan så jag har ingen egen förbrukningsstatistik. Förbrukningen har historiskt legat på ca 6.000kWh hushållsel & mellan 3-3,5 kubik olja. Tror att förbrukningen varit ganska normal för huset. Har dock tätat fönster & dörrar vilket torde göra en ordentlig skillnad gentemot tidigare. Förbrukning på motsvarande mer än 3 till 3,5 kubik olja ser jag som helt osannolikt.

erp: Känns som att du borde ha någon mer stjärna under din signatur!
Värmepumpens dimension för huset verkar stämma utifrån de firmor jag talat med. Alla har nämligen offererat just den (i 3 st CTC-offerter) eller motsvarande storlek för andra fabrikat. Vet inte själv exakt exakta kriterier, men om det bara funkar så blir jag nöjd. Din beräkning av vad som borde förbrukas känns logisk (även om jag tror att det är räknat i underkant för vårt hus under vintermånaderna) & skulle ha medfört en förbrukning på ca 37kWh/dygn istället för de 168kWh/dygn som jag haft. Jag ska ta en koll med installatören om panntemperaturerna du föreslår för att se om det kan medföra en förbättring.

Carl N: Hej, se mitt svar ovan till erp. Jag följer logiken i resonemanget med panntempen & ska definitivt se vad det kan ge!

Nisse-Gurra: Hej, se mitt svar ovan till erp. Verkar som att alla firmor som offererat har varit på flaskan i så fall!? Lätt oroväckande för värmepumpsbranschen. Kan det möjligtvis vara så att det finns andra faktorer än ren elförbrukning som påverkar dimensionering av värmepump?

Roland: Jag tror att du är helt rätt på det! "så måste man fråga sig om värmepumpdelen fungerar som den ska. Kompressorn kanske snurrar men producerar den någon värme?"  Det är den enda förklaring jag får att gå ihop med den enorma förbrukning som varit. Eventuellt då i kombination med justeringar av inställningar för panntemperatur. Angående tidigare förbrukning, se svar till tracker ovan.


VAD KOM VI FRAM TILL IGÅR?

Jo, ägaren för firman (som också är den som har mest erfarenhet av installationer) var förbi igår kväll. En kontroll av dimensionering av system och installation bekräftade att allt ser helt rätt ut. Alla inställningar gicks igenom på nytt och ska också vara helt korrekt (se värden i tidigare inlägg). Kort sagt - allt är helt i sin ordning enligt hans bedömning - utom förbrukningen!

Han håller fast vid att den kalkylerade totalförbrukningen på 13.400kWh/år ska stämma! Givetvis med mindre avvikelser beroende på årstemperaturer & varierade familjeförhållanden osv. Han menade att det är helt omöjligt att vi skulle kunna ligga på en årsförbrukning över 15.000kWh/år. Han vidimerade ytterligare att uträkningen som visar på att den verkliga förbrukningen på ca 25.000kWh på drygt 4,5 månader är korrekt.

Den troligaste förklaringen, även om det måste kollas vidare, är att värmepumpen inte fungerar som den ska. Den jobbar & allt ser ok ut, men förbrukningen talar ett annat språk.

Nästa steg blir att han kontaktar CTC som får skicka hit en tekniker  --/för att göra en egen bedömning. Han tyckte också att vi borde sätta en separat elmätare på plats så snabbt som möjligt för att läsa av förbrukningen. Jag skickar över historiska förbrukningar av olja & el åt honom & så tar vi det därifrån.

Jag frågade om hans uppfattning av CTC när något gått fel & han tyckte att de brukar vara bra att ha att göra med. För mig finns det två stora orosmoln. Det första & viktigaste är förstås att få ordning på anläggningen så att allt fungerar som det ska framöver. Det andra är att få ordning på de monstruösa elfakturor jag fått & kommer att få inom kort. Känns inte som att det kommer att bli helt lätt att få någon att stå för merkostnaderna den förhöjda elförbrukningen medfört :,v(.

Om förutsättningen enligt kalkyl är en årsförbrukning på 13.400kWh ett normalår så borde förbrukningen i år med den varmaste uppmätta vintern någonsin & rekordtidig vår innebära en årsförbrukning runt 10.000. Om vi antar att november till & med mars står för närmare 80% av årets värmekostnader borde den verkliga förbrukningen ligga i närheten av 8.000kWh. Om jag då redan förbrukat ca 25.000kWh borde CTC och/eller installatören stå för kostnaderna för de överskjutande 17.000kWh?

Hjälp mig förstå om jag tänker rätt här - håll med mig eller rätta mig! 


Orkar någon verkligen läsa mina långa inlägg/utlägg... b00k
Skrivet av: erp
« skrivet: 16 mars 2007, 11:00:57 »

Framledningstemperaturen ligger på 32 ºC och styrs av systemet. Om rören ut och in är isolerade eller inte har knappast någon betydelse i det här fallet. Pumpen är en klump på 140 kg och står stadigt på marken och knappast i någon buske.

Det stora problemet är väl varför pannan går så mycket, och det beror nog på att övre patronen är alldeles för högt ställd. Pumpen kan man bortse ifrån just nu, den verkar funka som den ska.
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 16 mars 2007, 09:31:31 »

 :) :)  HEJ !
försök att sänk framledningstemperaturen någon grad för varje så lågt som möjligt , men utan att det blir för kalllt förstås.
var har du ytterdelen monterad därute , är den i ett buskage  :o  ??
Hoppas detta löser sig ?
Hur är det med rörena för framledning/retur , är de isolerade på något vis , annars bblir det på sätt o vis en förlust där ochså  !
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 15 mars 2007, 18:58:36 »

erp har rätt, lyssna på honom!
Om elpatron värmer övre delen på pannan till 62 ºC så kommer den att dra bra mycket mer ström än om den står på 48 ºC. Det är nämligen svårt att få en större tempdiff mellan övre och nedre delen på mer än 25 ºC. (vilket man ser i dina siffror).

Dels så får VP jobba med högre temp (ingående temp på 38 ºC fast pannan shuntar fram 32 ºC) vilket ger sämre COP, dels så kyls även övre delen lite hela tiden på grund av strömningar mm så att elpatron får nog gå en hel del för att hålla temperaturen uppe på 62 ºC.

Sammantaget så skulle jag nog tro att en sänkning av panntemp till 48 ºC kommer att minska din elförbrukning avsevärt.
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 15 mars 2007, 18:47:04 »

den som dimensionerat en 111 på 3,5 kubik olja var nog full............ huvuddunk
Skrivet av: Roland
« skrivet: 15 mars 2007, 18:34:38 »



Jag förstår inte varför jag inte kan jämföra 24.481kWh (husets värmeförbrukning med kalkylens 13400 som du menar är el till värmepumpen. Kalkylens 13.400kWh/år är det totala elbehovet exkl hushållsel. Det är alltså för både uppvärmning av varmvatten och uppvärmning av huset via det vattenburna radiatorsystemet. Jag kanske missförstår dig nu - få ordning på mig i så fall!


Jag har varit slarvig idag. Siffran, 24481, var så hög att jag kopplade fel mentalt. Fick för mig att det var producerad värmemängdnär jag såg den men det är ju beräknad elförbrukning!!! Som då är helt åt skogen.

Om huset behöver 27000 kWh/år är maxbehovet vid DUT som är -14 grader i Lund lite över 12 kW. Om vi bortser från källaren skall det inte behövas så mycket elpatronvärme för att värma huset.

Jag börjar undra om värmepumpen fungerar. Den enda siffra som är säker är elmätarens 5320 kWh för 33 dagar. Drar vi av 450 kWh för hushållel (5000 kWh/år är en standardsiffra) blir det 147 kWh/dygn för värmen vilket är en medeleffekt av 6,1 kW. Det är halva husets max effektbehov om huset värms med elpatronerna. Om medeltemperaturen I Lund under den de 33 dagarna var strax över noll grader så måste man fråga sig om värmepumpdelen fungerar som den ska. Kompressorn kanske snurrar men producerar den någon värme? Det finns ju gränser för vad en källare kan dra.

Kan inte den här typen av pumpar. Finns det möjlighet att stänga av elpatronen så det går att se vad pumpen enbart klarar? Finns det möjlighet att mäta fram- och returtemperatur på radiatorvattnet?
Skrivet av: Värmit
« skrivet: 15 mars 2007, 18:28:59 »

Hej mina nyvunna vänner *vinkar*!

På 15minuter dyker chefen för firman som sålt och installerat värmesystemet!
Tack för den feedback jag fått av er, ska nu bli intressant att höra vad han säger.

Misstänker att det inte blir en helt vänskaplig diskussion knUp, men man har blivit överraskad förr. Mardrömmen skulle vara att han helt avsäger sig allt ansvar och menar att allt är som det ska.

Jag ska dock inte måla  >:D på väggen förrän efteråt. Håll tummarna för att det här är något som går att lösa!
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 15 mars 2007, 17:58:26 »

3 kubik är en rätt vanlig förbrukning i Norrland åxå....

mvh humlan.
Skrivet av: erp
« skrivet: 15 mars 2007, 17:33:07 »

Ställ panna övre till 48 ºC och nedre till 50 ºC om de står på något annat, kolla sedan förbrukningen per dygn några gånger.

Pannan borde göra av med 3-4 kWh per dygn och pumpen borde gå ca 10 timmar per dygn. hamnar du långt från detta ska du nog kolla upp anläggningen och kanske huset också.

Om det gick 3,5 kubik olja förr så tycker jag pumpen är onödigt stor, en 107:a borde vara mer än tillräcklig.

Humlan; Runt 3 kubikmeter olja är ganska vanlig årsförbrukning i Skåne-Blekinge. Kanske är husen bättre isolerade i Norrland?
Skrivet av: tracker
« skrivet: 15 mars 2007, 17:19:04 »

tror att du har ngt fel på din anläggning, om du inte hade väldigt hög förbrukning innan.
kompressorn har gått 20,4 tim/dygn sedan du startade pumpen  Sc:,h
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 15 mars 2007, 17:07:15 »

Låna en värmekamera, å kolla var det läcker ut värme mest. Kanske är det enkelt åtgärdat, t.ex med vattenbaserad skumsprutning. Det har jag gjort i golv, å sen förut är alla ytterväggar skumsprutade... Å så bör det förstås hjälpa med att isolera taket/vinden eller hur det nu ser ut. Är det besvärligt, så blås in lösull på vinden...

mvh humlan.
Skrivet av: erp
« skrivet: 15 mars 2007, 17:00:15 »

Att du sänker temperaturen på den övre elpatronen i pannan har inte med framledningstemperaturen att göra, det innebär bara att pannan inte bränner energi i onödan för att hålla dig med varmvatten. Skulle du märka att det blir bekymmer med varmvattnet får du höja lite men det brukar inte behövas.

Framledningstempen styrs av vad du har för huskurva och av vad du ställt rumstermostaten på. Om det behövs varmare vatten till radiatorerna kommer styrsystemet att låta elpatronen värma vattnet tillräckligt upp till den satta maxgränsen för framledningen, som brukar vara satt till 60 grader.

Sätt värdet på den övre patronen till 48 grader och den nedre till 50 grader, vad den nedre står på spelar ingen roll, den är urkopplad så länge pumpen är inkopplad. Den går bara in när det blir så kallt att inte pumpen klarar sitt jobb samt på sommare då den står för varmvattenproduktion.
Skrivet av: Värmit
« skrivet: 15 mars 2007, 16:36:54 »

Tack - äntligen lite sympatier & underbart att få era tankar kring detta *roflmao*!
Smärta ska man ju dela med sig av & jag är en givmild kille!

Snackade med en kompis i närheten som haft sin värmepump (IVT) en månad nu och de har förbrukat ca 1.300kWh inkl hushållsel - i runda slängar en fjärdedel av vad min anläggning bränner av per månad exkl hushållsel Sc:,h!

HerrBrun; Ska definitivt kolla upp framledningstemperaturen med installatören, men jag undrar om det kan stå för hela skillnaden? Man undrar ju varför installatören då ställt den på 60 grader?

Erp; Noterat, tackar! Jag ska kolla! Men, ändå - en sådan skillnad bara genom framledningstemperaturen..?

Humlan57; Jag är tacksam för alla svar! Är själv exil-norrbottning i skåne så jag förstår hur du tänker. Skillnaden är att mitt funkishus från 1937 inte isolerats mer än vad man ansåg behövdes. Prisskillnaden uppvärmning kontra isolering motiverade inte att bygga husen i Skåne som man bygger dem i norr. Vi har en årsmedeltemperatur på 8,2 grader och närmar oss medelhavsklimat med stormsteg :D. Skämt åsido så lönar det sig inte att exempelvis byta ut fönster till 3-glas mm. I och för sig verkar det ju nu som att det kanske lönar sig för mig! Huset vi har drog ungefär enligt engelsk standard när vi tog över det och därför har oljeförbrukningen legat över vad det borde ha gjort! Ett annat skäl till att hus här ändå drar så mycket är att det blåser väldigt mycket på vintrarna, något som kyler ned huset rejält även fast det inte alltid är speciellt kallt. Jag har inte 100% koll, men det är i alla fall en del av förklaringen.

Roland; Tack för att du tar dig tid! I källaren har jag 5 element varav bara 4 används och går på halvfart. När det hamnar på minussidan vädermässigt lever jag med att temperaturen i källaren droppar en aning. Halva källaren är klädd med furupanel som borde isolera en del. Alla golv är klädda med mattor (inte så smart eller fräscht dock - ska rensas under året). Källardörr är isolerad och alla fönster har dubbelglas som är nytätade. Dessutom kör jag avfuktare i källaren så att luftfuktigheten ligger runt 55%. Den dras också på hushållselen och avger en del värmeenergi så är inte beredd att acceptera att källaren är boven i dramat (även om den kan stå för en mindre del).
Jag förstår inte varför jag inte kan jämföra 24.481kWh (husets värmeförbrukning med kalkylens 13400 som du menar är el till värmepumpen. Kalkylens 13.400kWh/år är det totala elbehovet exkl hushållsel. Det är alltså för både uppvärmning av varmvatten och uppvärmning av huset via det vattenburna radiatorsystemet. Jag kanske missförstår dig nu - få ordning på mig i så fall!


Faktum kvarstår att jag (utan att räkna med hushållsel) verkar ha en elförbrukning på runt 5.000kWh/månad eller 167,68kWh/dag. Jag borde ligga på runt en fjärdedel av detta!

Jag har fått förslag om att sänka värmen i källaren någon grad och att sänka framledningstemperaturen från 60 grader till 48 grader. Tror ni att det gör att tre fjärdedelar av min elförbrukning försvinner? Jag är inte övertygad...

Hjälp mig med mer förslag om ni har några studs! Hjälp mig annars förstå hur sänkning av framledningstemp och 3 graders sänkning i källaren kan minska min förbrukning med 3.750kWh/månad eller 125kWh/dag :o!

Skrivet av: Roland
« skrivet: 15 mars 2007, 15:52:31 »


Visserligen kan källaren dra en del, men jag tycker att det känns oproportionerligt mycket om källaren skulle göra en så enorm skillnad. Källaren ligger dessutom nedsänkt i marken ca 1 m. Den värme som går in i källaren ska väl också komma resten av huset tillgodo?

Angående badrummet så går golvvärmen inte genom elpannan och hamnar därför på hushållselen som inte är med i de förbrukningar jag angett. Uppvärmningen av badrummet med el borde således MINSKA förbrukningen genom värmesystemet istället för att öka denna.

Den kalkyl jag fått av installatör/säljare visade på en årsförbrukning på 13.400kWh exkl hushållsel. Nu är jag uppe i 24.481kWh efter mindre än 5 månader om jag räknat rätt (se räkneexempel ovan).

Min poäng är att det inte kan vara en rimlig förbrukning. Om man dessutom räknar baklänges på det och förusätter att värmepumpen har en värmefaktor som ska ska ge 2,6kWh tillbaka på en "instoppad" kWh skulle det innebära att en förbrukning på 24.481kWh borde motsvara en "verklig förbrukning" på 24.481 x 2,6 = 63.651kWh.



Golvvärmen i badrummet var en tankevurpa från min sida.

Källaren håller jag fast vid som misstänkt. Ofta är det ingen isolering alls utan bara betonghålsten eller liknande. Då är det en massa värme som försvinner ut den vägen. Under golvet brukar det inte heller finnas någon isolering. En mycket stor del av värmen kommer inte huset utan maskarna till godo om källaren är dåligt isolerad.

Sen går det inte att jämföra 24481 som är husets värmeförbrukning med kalkylens 13400 som är el till värmepumpen, inte värme till huset. Undrar om inte stresshormonhalterna var väl höga i den kalkylen. 13400 skall jämföras med 17500 gånger kanske 1,5 för att få en årsförbrukning. Det är naturligtvis alldeles för mycket det också.

Frågan är också hur mycket substans det låg i startvärdet 3,5 m3 olja per år. Det är den siffran allt står och faller med.
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 15 mars 2007, 15:45:39 »

Jag kan inte låta bli att undra... Hur ser ett hus ut i Skåne, som bränner iväg 3,5 m3 olja/år? Det är en förbrukning som de flesta normalt stora kåkar i Norrland klarar sig på, undantaget de mest extrema kallhålen då. Om jag skulle översätta din förbrukning till m2 i förhållande till min, så bör din kåk ha en bostadsyta på ca 400-450 m2..., stämmer det? Jag har förbrukat ca 1600 kWh/mån i snitt under vintern i år, inkl hh-el, å jag har en 7,5 kW Airwell L/V-pump. Visserligen har jag solfångare, men det dom levererat är försumbart under dec-feb i år. Ser jag till vad som utlovats för dig, å även med dom 3,5 m3 olja i minnet, så bör din förbrukning ligga ca 30% högre än min, för att vara på samma nivå. Alltså kring 2100 kWh/mån å inte alls i nivå med vad Du har förbrukat. Inte för att jag vet om det jag skriver har nåt värde, men kan kanske ses en slags referens...

mvh humlan.
Skrivet av: erp
« skrivet: 15 mars 2007, 15:41:43 »

Ställ in panna övre till 48 grader, behövs det sen mer värme går pannan in med den temp som fordras.
Skrivet av: HerrBrun
« skrivet: 15 mars 2007, 15:35:39 »

Varför har du såg hög framledning (60 ºC maxvärde). Det är inte bra i ett VP-system. Klarar din kompressor att värma vid den temperaturen?
Innan elen går in borde du försöka se till att kompressor går 100% av tiden.

Jag tycker att din höga el-förbrukning tyder på att antingen VV-värmningar sker ständigt eller att din höga framledning stänger av kompressor och ditt system går på ren el ofta (85& kompressortid tyder iofs på att det inte kan vara fallet).

Skrivet av: kluven
« skrivet: 15 mars 2007, 15:28:13 »

Verkar ju inte klokt med den förbrukningen i Skåneland. Lider med dig. Hoppas experterna på din maskin kan hjälpa dig.
Skrivet av: Värmit
« skrivet: 15 mars 2007, 15:22:19 »

Jag gissar att källaren inte var uppvärmd under oljepannetiden, med enkla glas i fönstren gör man gärna inte det. Jag skulle därför ta mig en funderare på hur isoleringen är där. Källare kan dra otroliga mängder värme. Det kunde var idé att prova med att stänga av värmen i källaren några dagar och se förändringen. Det behövs säkert några dagar då värmen kan behöva ökas i övriga huset. Det tar tid innan temperaturjämvikter ställer in sig.  

Troligen fanns det ingen golvvärme i badrummet heller. I och för sig var utrymmet varmt tidigare också men nu kanske det är ytterligare några grader varmare plus att frånluften ofta sugs ut från badrum och liknande utrymmen. Det ökar ventilationsförlusterna för kanske hela lufflödet från huset även om uppvärmda ytan är liten.

3,5 m3 olja bör bli ca 27000 kWh till huset så 24481 kWh för vad som bör vara 60-70 % av årsförbrukningen låter mycket.

Hej Roland!

Visserligen kan källaren dra en del, men jag tycker att det känns oproportionerligt mycket om källaren skulle göra en så enorm skillnad. Källaren ligger dessutom nedsänkt i marken ca 1 m. Den värme som går in i källaren ska väl också komma resten av huset tillgodo?

Angående badrummet så går golvvärmen inte genom elpannan och hamnar därför på hushållselen som inte är med i de förbrukningar jag angett. Uppvärmningen av badrummet med el borde således MINSKA förbrukningen genom värmesystemet istället för att öka denna.

Den kalkyl jag fått av installatör/säljare visade på en årsförbrukning på 13.400kWh exkl hushållsel. Nu är jag uppe i 24.481kWh efter mindre än 5 månader om jag räknat rätt (se räkneexempel ovan).

Min poäng är att det inte kan vara en rimlig förbrukning. Om man dessutom räknar baklänges på det och förusätter att värmepumpen har en värmefaktor som ska ska ge 2,6kWh tillbaka på en "instoppad" kWh skulle det innebära att en förbrukning på 24.481kWh borde motsvara en "verklig förbrukning" på 24.481 x 2,6 = 63.651kWh.

Angiven värmefaktor för EcoAir 111 är 2,9 vid +8 grader, 2,6 vid 0 grader & 2,3 vid -10 grader.

Är det någon som på fullt allvar tror att vi skulle kunna förbruka motsvarande 63.651kWh exkl hushållsel på mindre än 5 månader under den varmaste uppmätta vintern någonsin i Malmö ???

Jag ska väl tillägga att vi har både fönster och dörrar stängda! Om förbrukningen ska se ut så här tvivlar jag på att någon skulle köpa en värmepump!

Jag är inte irriterad på dig, Roland, även om jag märker att min ton börjar vara ansträngd. Jag blir bara så j-vla frustrerad och f-rbannad när jag analyserar läget och inser hur sinnesjukt hög elförbrukning vi har. Och det efter att ha investerat nästan 100.000kr i ett nytt värmesystem som skulle sänka våra kostnader rejält! Hoppas du & ni andra som läser det här förstår...

Skrivet av: erp
« skrivet: 15 mars 2007, 15:08:02 »

Det måste vara något fullständigt galet med din anläggning. Pannan ska inte göra av med mera än 10-15 kWh i snitt i skåne på ett dygn, pumpen borde gå runt 10 timmar på ett dygn nu.

Ta ett allvarligt snack med dom som installerat anläggningen, det verkar fullständigt omöjligt med din förbrukning, pannan har ju gått mer än pumpen, däremot ser ju dina historiska driftvärden för kompressorn normala ut just nu.

Du räknar helt rätt, först vad pannan förbrukat sedan hur mycket pumpen gått x tillförd effekt, läser du sedan av mätaren och drar bort detta så får du den övriga förbrukningen. 
Skrivet av: Roland
« skrivet: 15 mars 2007, 14:49:33 »

Jag gissar att källaren inte var uppvärmd under oljepannetiden, med enkla glas i fönstren gör man gärna inte det. Jag skulle därför ta mig en funderare på hur isoleringen är där. Källare kan dra otroliga mängder värme. Det kunde var idé att prova med att stänga av värmen i källaren några dagar och se förändringen. Det behövs säkert några dagar då värmen kan behöva ökas i övriga huset. Det tar tid innan temperaturjämvikter ställer in sig.  

Troligen fanns det ingen golvvärme i badrummet heller. I och för sig var utrymmet varmt tidigare också men nu kanske det är ytterligare några grader varmare plus att frånluften ofta sugs ut från badrum och liknande utrymmen. Det ökar ventilationsförlusterna för kanske hela lufflödet från huset även om uppvärmda ytan är liten.

3,5 m3 olja bör bli ca 27000 kWh till huset så 24481 kWh för vad som bör vara 60-70 % av årsförbrukningen låter mycket.
Skrivet av: Värmit
« skrivet: 15 mars 2007, 14:47:28 »

Nu vet jag inte hur ditt system fungerar men några saker att fundera på:
* Vad används elen (elpannan) till? Värma varmvatten? Ge tillskott till radiatorvärme? Både och?
* Varför har du så hög framledningstemp (60 ºC)? Stänger din kompressor av vid 48 ºC och går systemet då på ren el?
* Läcker ditt system VV? Har du täta VV-värmningar på ren el trots att ingen VV används?

Värmesystemet elpanna + luft-vattenvärmepump värmer både vatten & radiatorsystem (vattenburet).

Alla inställningar gjorda av installatör. Kompressor verkar inte stänga av speciellt mycket och går som jag förstår det 85% av all tid. Kompressor 2.982 drifttimmar & total drifttid för systemet sedan installation 20/10-06 är 3.512 timmar.

Osäker på vad du menar - VV-värmningar? Inget vattenläckage har upptäckts, men värre är att min ekonomi läcker katastrofalt...



Ännu ingen som konstaterat att något är riktigt åt skogen med mitt värmesystem - ska det tolkas som att ni andra har liknande förbrukningar på era värmesystem? Hur har ni råd?
Skrivet av: HerrBrun
« skrivet: 15 mars 2007, 14:17:02 »

Nu vet jag inte hur ditt system fungerar men några saker att fundera på:
* Vad används elen (elpannan) till? Värma varmvatten? Ge tillskott till radiatorvärme? Både och?
* Varför har du så hög framledningstemp (60 ºC)? Stänger din kompressor av vid 48 ºC och går systemet då på ren el?
* Läcker ditt system VV? Har du täta VV-värmningar på ren el trots att ingen VV används?
Skrivet av: Värmit
« skrivet: 15 mars 2007, 14:04:17 »

Ja, inte får jag mindre ont i magen nu när jag räknar vidare på det här! Känns som att med den förbrukning jag har spelar det ingen roll om källartemperaturen ligger på 15grader/19grader eller 225 grader. I källaren är för övrigt temperaturen 19grader mitt i huset så att säga - vid fönster och väggar ligger temperaturen lägre. I källaren var det englasfönster då jag tog över huset, men sedan dess har jag satt dit ytterligare 3mm glas med tätning. Dessutom tätat om ytterdörrar och balkongdörrar.

Hela värmesystemet har installerats av en firma och jag har inte orkat lägga något större engagemang i värmesystemet då vi har totalrenoverat huset och det mesta har gått riktigt illa (diplomatiskt uttryckt). Jag utgick (säkert helt felaktigt) från att firman skulle få systemet att fungera som det ska och att jag inte skulle behöva förlora nattsömn över det här :'(.

Här är historisk & aktuell driftinfo från elpannan;

Historisk driftinfo:
Total drifttid         3.512 timmar
Elvärme            14.641kWh
Högsta framledning                   60 grader

Kompressor - Total drifttid                2.982 timmar
Kompressor - Drifttid/24h      11 timmar 01minuter
Kompressor - Starter/24h      39st

Aktuell driftinfo:
Ute            11 grader
Rum            21,8 grader (21,0 grader)
Panna            62 grader (60 grader)
Framledning         32 grader (32 grader)
Panna nedre         38 grader (40 grader)
Hetgas            45 grader

Kompressor         Från   
Fläkt            Från
Laddpump         Från   
VP in/ut            34/38 grader
Ute VP            10 grader
Radiatorpump         Till   
Eleffekt            0,0+0

Strömuttag          0A (18A)
Shuntventil
Fördr shunt         180
Prog datum         06-08-16

Har jag förstått saken rätt om jag räknar på följande sätt?

Total förbrukning för värmesystemet = elvärme förbrukning + (antal kompressortimmar x tillförd effekt av värmepump vid specifikt temperaturintervall)

För att räkna ut min totala elförbrukning ska alltså följande värden användas;
Elvärme förbrukning:    14.641kWh
Antal kompressortimmar:   2.982 timmar
Tillförd effekt för EcoAir 111 är 3,4kW vid +8 grader, 3,2 vid 0 grader och 2,9kW vid –10 grader. Temperatur under aktuell period har legat på ca 4 grader, vilket torde medföra tillförd effekt på 3,3kW.

14.641 + (2.982 x 3,3) = 24.481kWh

Min total förbrukning för värmesystemet är då 24.481kWh under perioden 20/10-06 till 15/3-07.
Det är 146 dagar och min dagsförbrukning exkl hushållsel = 167,68kWh/dag!!!

SKULLE I SÅ FALL INNEBÄRA ATT FÖRBRUKNINGEN LIGGER 11.000kWh HÖGRE ÄN MIN KALKYLERADE ÅRSFÖRBRUKNING – EFTER 4 MÅNADER OCH 3 VECKOR! fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR: fiR:

Det här är ju inte sant! Vad ligger i så fall årsförbrukningen totalt på - 35.000kWh med en ny luft-vattenvärmepump?
huvuddunk  fiR: >:( huvuddunk Sc:,h :-[ fiR: :o huvuddunk knUp Sc:,h :( :'( fiR: huvuddunk

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 15 mars 2007, 13:05:49 »

Värmepumpen ska jobba mycket på vintern.

Det som säkert drar mycket värme är källaren, behöver du verkligen 19 ºC där?
Sänk annars till ca 15 ºC och se hur mycket det påverkar dina siffror.

En annan sak är panntemperatur, hur hög temp har du ställt upp pannan till (över och nedre temp)?
Skrivet av: erp
« skrivet: 15 mars 2007, 12:42:55 »

Under historisk driftinfo ser du vad pannan förbrukat i kWh, sedan ser du hur många timmar kompressorn varit igång samt hur många gånger den startat det senaste dygnet. Din totala förbrukning, bortsett från hushålselen, är vad pannan förbrukat plus timmarna kompressorn gått gånger tillförd effekt, som för 111:an ligger på 3,2 kW vid 0 grader ute.

Jag har en 107:a plus EcoEl 1550 och gjorde av med strax under 3 kubikmeter olja förr, min förbrukning nu under jan, feb och halva mars är : Hushåll: 1394 kWh, Pannan : 875 kWh och pumpen : 2494 kWh, panna plus pump = 3369 kWh alltså.
Skrivet av: Värmit
« skrivet: 15 mars 2007, 12:21:12 »

Tack för svaret - otroligt tacksam för all hjälp och alla synpunkter jag kan få!

För att förtydliga så är det alltså så att jag för snart 5 månader sedan bytte från oljepanna till luft-vattenvärmepump. Det är alltså det nya systemets förbrukning jag skrivit om.
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 15 mars 2007, 12:10:32 »

HEJ !
JA , de är en hög förbrukning tycker jag , men kanske det finns andra åsikter !? (accepteras)
angående tryckfallet känner jag igen situationen , försök att inte fylla på fastän det sjunker , så gjorde jag , jag fyllde på , och det sjönk , och så upprepades det ett antal gånger, sen tenkte jag att nu får det vara , så jag testa att inte fylla på mera ,och då sjönk det ej heller lägre än 0,7 .
det var i höstas och nu är trycket ännu det samma .
men jag var ochså orolig att det var ngt läckage!
har en NIBE fighter 310p med 14st radiatorer , i 1 1/2 planshus .
För övrigt så försökte jag lufta systemet , men det kom alldrig någon luft någonstans!!
Kanske dags för en värmepump t.e.x luft-vatten ??

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!