Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: robot74
« skrivet: 29 maj 2012, 07:44:14 »

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 24 maj 2012, 00:05:51 »

Du noterade alltså att jag har en gammal hederlig Parca 318?  tummenupp

Japp 25 kW ger den enligt typskylten. Det blir en jäkla skjuts på värmen när man drar igång den. När dottern vill bada är eldning i vedpannan det smidigaste sättet att snabbt få en massa varmvatten.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 23 maj 2012, 19:04:55 »

Som sagt, jag förordar inte den ena eller andra lösningen!  ;)

Men en enorm skillnad mellan era system är effekten. 25 kW mot 5 kW. Med bara 5 kW in så gäller att ladda försiktigt så att värmen i toppen stiger fort. Det är inte en särskilt hög effekt på 500 liter vatten.

Å andra sidan kanske noppe myseldar från 1700 till 0100 och då är det bra med 500 liter om inte huset förbrukning är så hög vid tillfället.

/Marcus
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 23 maj 2012, 12:15:25 »

Om du kikar på skissen som du länkade till så ser du att inkommande varmvatten från vedpannan kommer in på samma nivå som utgående till EcoEl, och den tempgivare som styr sitter på samma nivå. Det är diffen T2-T3 som styr laddningen från tank till EcoEl. Och pumparna P4 och P2 styrs helt separat, och jag har valt att bara ha 4 graders diff och inte 7 som det står i skissen du länkade till. Båda pumparna står i läge 1, för att inte störa skiktningen.
Det tar typ 5 min innan vedpannan är så varm att den börjar ladda tanken, och sen tar det ytterligare ca 10 min innan tanken är så varm i toppen att den börjar ladda EcoEl. Hela eldningen tar ca 1 timme, och då är tanken 95 grader i toppen och 55-60 i botten, så hela tanken är varmare än EcoEl då.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 21 maj 2012, 18:41:37 »

Laddomaten behöver en extern styrning för att starta och stoppa CP, så det tillkommer ju. Nu kanske även EcoSol klarar detta, men fördelen med en Laddomat är ju att den stryper flödet in i tanken så att du snabbt jobbar upp en bra skiktning med varmt i toppen.

På så vis borde man kunna utnyttja Borön tidigare. Med dålig skiktning och antagandet att hela tanken måste höjas från 20°C till exempelvis 65 så tar det med 5 kW annars fem timmar att ladda tanken. Nu blir ju skiktningen aldrig så dålig om man inte har ett bisarrt högt flöde på CP, men ändå...

En riktigt bra skiktning hjälper också till att få ut mer ur Borön in i EcoElen. Risken är ju att när temperaturen i Borön sjunker så slutar EcoElen laddas och då finns det ett par timmars eldande kvar som bara värmer pannrummet!

Jag förordar inte det ena eller det andra utan lyfter bara fram olika lösningsförslag!  :)

/Marcus
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 21 maj 2012, 09:09:05 »

Fördelen med laddomaten är väl att man snabbare får upp temperaturen i vedpannan, men vad är det som startar pumpen i laddomaten? Har den inbyggd styrning inte bara för att öpnna laddning av tanken utan även för att starta/stoppa CPn?

Solstyrningen börjar ju ladda tanken så fort vattnet vid vedpannan är några grader varmare än tanken så det tar en liten stund innan vedpannan blir riktigt varm. Å andra sidan är systemet helt automatiskt. Jag bara eldar, och resten sköter sig självt.
Solstyrningen har dessutom en enkel styrpanel där jag ser temperaturen i olika delar av systemet och vilka pumpar som är igång.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 21 maj 2012, 07:21:28 »

Laddomaten har ju en enkel inbyggd "styrning" det kanske är därför det inte fungerar med EcoSol-styrningen? Om inte Laddomaten öppnar förrän vid 63°C så kommer ju tanken inte att bli matad vid lägre temperaturer även om Ecosol-styrningen tror att den blir det.

Detta system går ju säkert att återskapa med Laddomat+CP och en separat styrning (eller styrningar). Detta var min första/egentliga tanke, innan lunk Umeås tips om EcoSol.

Det finns säkert någon eller några som har bättre koll på vilken styrning som passar bra till att styra två cirkulationspumpars av/på (varav en Laddomat)?

Jag inser att jag gjorde en tankevurpa ovan. Laddomaten hjälper naturligtvis inte till att hålla nere temperaturen i EcoElen, då skulle det istället behövas en shunt som laddar med en viss temp.

/Marcus
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 20 maj 2012, 13:11:32 »

Exakt den lösningen har jag. Vi diskuterade laddomat, men det fanns nåt skäl till varför det inte funkade med "solstyrningen". Styrningen sköter ju både laddningen av extratanken och från tanken till elpannan.

Vi diskuterade att sätta in CTCs egen acktank, som är på 500 l, men det föll på utrymmet och krångel med anslutningarna (för trångt i pannrummet).

Att fotografera är nog ingen vits, för det är ett virrvarr av rör...
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 20 maj 2012, 12:25:58 »

Det är något snarlikt detta du vill åstadkomma:

http://www.ctcvarme.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=f86eed11-f298-4a64-8ee0-d9b36542fd38&Time_Stamp=634731132600106245

Du ersätter alltså solvärmen med kaminen och Ecotank med Borön. Och laddar Borön med en Laddomat för att få hög temp in med bra skiktning/lågt flöde.

/Marcus
Skrivet av: noppe
« skrivet: 20 maj 2012, 11:03:01 »

låter mycket intressant de du säger.. har tittat en hel del på ecotank. men hade denna borötank stod. de verkar smidigt o enkelt o koppla in dessa tankar o i princip så går de väll på ett ut i pris om man skulle köpa laddomater o diverse kopplingar för o få den gammla tanken o funka ihopp med pannan
skulle va kul o se hur du har kopplat grejerna o lite bilder på det om de går
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 20 maj 2012, 10:43:09 »

Jag har ungefär det du skriver om, dvs en vedkamin och en EcoEl plus EcoAir. CTCs lösning var att koppla vedkaminen mot en separat tank (EcoTank, en bit över 300 l) och att sen låta den tanken pytsa över varmvatten så sakteliga till EcoEl. Styrningen sker med CTCs sostyrning, dvs det är ingen laddomat utan den använder dels EcoEls temperaturgivare, och dels en vid vedpannan som startar/stoppar cirk.pumpen på slingan vedpanna-EcoTank.

När jag eldar och tempen i vedpannan når en viss temp startar CPn så att EcoTank värms. När tanken är 4 grader varmare än EcoEl startar CPn mellan tankarna. Den stannar när temperaturen i EcoEl når det jag satt till max. Sen startar den igen när tempen i EcoEl sjunker, osv.

Jag eldar ju bara vintertid och framförallt när det är för kallt för VPn, så eldningen ersätter elpatron.
Skrivet av: noppe
« skrivet: 20 maj 2012, 10:11:53 »

den här kaminen har ja kikat på dock ej bestämt mig ännu
http://www.selmac.se/index.php/kaminer/8
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 20 maj 2012, 09:37:37 »

Spontant borde en lösning med EcoEl, kamin och buffertank gå att lösa med en eller två Laddomater. Nyare Ecoel har möjlighet att ansluta solvärme och där kan lika gärna Laddomaten köra in kaminvattnet från bufferttanken.

Det finns dock (minst) två saker som måste tänkas på där de kan vara delvis uteslutande på varandra:

1. Vattnet får aldrig bli för varmt. Om du eldar hårt och länge så måste energin kunna ta vägen någonstans. En VV-slinga hade varit bra för då är det enkelt att dumpa. Vad har du för effekt på kaminen?

2. Returtempen ut i Ecoairen har förmodligen en begränsning. Även om VP inte laddar när kaminen körs så går ju laddpumpen ändå när det är kallt ute. Laddomaten hjälper förmodligen här.

Det finns säkert andra som har bra/bättre idéer...

/Marcus

Skrivet av: noppe
« skrivet: 20 maj 2012, 08:52:48 »

Hej
ska koppla en vattenmantlad kamin till en ctc ecoel med tillhörande utedel
har en ren acktank borö på 500 liter utan varmvattenslinga
har någon tips o råd på hur ja ska gå till väga nån skiss på denna inkoppling tycker ej ja hitttat nått bra här på nätet ännu
tacksam för seriöst svar

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!