Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 16 november 2012, 14:04:03 »

Men då räknar jag nog med livslängd 10 år i kalkylen och allt över det får man se som bonus... Inom den perioden är man ju ganska täckt av garantier och försäkringar också.

Ser dock mörkt ut för min del att räkna hem det hela med husets förbrukning, speciellt eftersom jag tänkte tilläggsisolera taket. Elpannan och vv-beredaren är 15 år men skillnaden mellan nuvarande förbrukning minus kapital- och installationskostnad för ett nytt system verkar för låg för att det ska vara rimligt. Kanske ska jag bara docka en LV-pump till den befintliga elpannan och byta innerdel när någon av dessa går söner.

Ang tvättmaskiner så går ju ström- och energiförbrukning hand i hand men den minskade mängden vatten  gör att effekten på värmeelementet kan sänkas och därmed räcker det med enfasanslutning. Med högre effekt på elementet skulle tvätten bli klar snabbare och energiförbrukningen kanske bli något lägre om man räknar med att motorn går kortare tid...
Skrivet av: vectrex
« skrivet: 16 november 2012, 13:25:48 »

Nu förstår jag nog inte hur du tänker. Om inte vattnet värms med ström, vad värms det då med? Det är ju inte varmvattenanslutna tvättmaskiner vi pratar om väl?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 november 2012, 13:02:49 »

Jo, det påverkar energiförbrukningen, men det går väl inte så mycket mindre ström? Iofs är väl de flesta nya maskiner 1-fasare, så då drar dom ju förmodligen mycket mindre ström än en 3-fasmaskin...
Skrivet av: vectrex
« skrivet: 16 november 2012, 11:20:53 »

Drar verkligen en äldre tvättmaskin 'många gånger' mer ström än en ny? Det är väl motorn och värmeelementet som drar ström varav värmeelementet står för den allra största delen. Motorerna har säkerligen blivit effektivare, men ett värmeelement är svårt att göra nåt åt...

Inte många gånger mindre ström, men rejält mycket mindre drar dom. Det du glömmer ovan är att en modern tvättmaskin använder mycket mindre vatten, och att värma 10L istället för 30L är mycket billigare (siffrorna är bara exempel).
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 16 november 2012, 11:10:55 »

Drar verkligen en äldre tvättmaskin 'många gånger' mer ström än en ny? Det är väl motorn och värmeelementet som drar ström varav värmeelementet står för den allra största delen. Motorerna har säkerligen blivit effektivare, men ett värmeelement är svårt att göra nåt åt...

Sen är det oftast bara på papperet en modern luft/vattenpump klarar så låga utetemperaturer. De allra flesta får problem med för hög framlednig/retur/hetgas långt innan VP'n slår av pga utetempen. Verkningsgraden i intervallet -10-0 grader ute är visserligen bättre på nya pumpar, men inte så mycket bättre att det motiverar ett byte i förtid...
Skrivet av: Conquest
« skrivet: 14 november 2012, 22:48:14 »

Ni glömmer att utvecklingen gått fram på 10-20 år. Min 10 år gamla IVT kör bara på, men har aldrig varit nån höjdare under nollan och lägger helt av vid minus 12. Nu är de betydligt effektivare, ända ner till minus 20. Jag brukar jämföra med en 20 år gammal Miele tvättmaskin. Den kör fortfarande utan mankemang, men drar många gångar mer ström än en ny, med modern teknik för 2995:-!
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 05 november 2012, 11:13:55 »

Att den tekniska anläggningen skulle generellt kunna vara 20 år är nog inte helt omrimligt, dock får man nog räkna med efterhand ökande kostnader de sista 10 åren eftersom:
  • Elkomponenter lägger av i styrsystemet och de är inte billiga att ersätta
  • Teknikutvecklingen går fort på detta område. Reservdelar till gamla produkter blir därmed dyra, om de överhuvudtaget finns att få tag på till en 15 år gammal produkt? Begagnade delar finns säkert, men då får man nog jaga privat.
  • Kommer det verkligen finnas nya utedelar som passar till 10-15 år gamla innedelar?
  • Kommer firmor ha kompetens på 15 år gamla produkter?

Jag tror den praktiska livslängden för våra produkter är runt 10 till 15 år. Givetvis finns undantag, inte minst här på forumet där kunskapen finns.
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 18 oktober 2012, 21:51:34 »

min förra lvp (mecaterm) byte jag när den var 15 år efter fått freon läcka 2 år i rad. Den hade gått fixa men jag var sugen på en ny.
min nuvarande nibe 2020 har gått 5,5år nu med några givare som blivit utbytta under garanti tiden, men än så länge har den inte kostat en enda krona  tummenupp
Skrivet av: Churchill
« skrivet: 18 oktober 2012, 13:26:54 »

Ledsen kalkylen 60 000 var bara tagen ur luften. Kan säkert vara dyrare
Med den förbrukningen och de fjärrvärmepriserna hade jag nog lagt ner funderingen på VP.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 18 oktober 2012, 07:22:45 »

Många värmepumps tillverkare erbjuder tilläggsförsäkringar som tar alla kostnader (hemförsäkringen tar kostnaden med åldersavdrag  och tilläggsförsäkringen täcker resten) efter att den 6åriga kompressorgarantin gått ut.

Min pump är kan man säga "helförsäkrad" tills den är 10år.
Kostanden för det var 3600:-

Kan ändra kalkylen en del.
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 18 oktober 2012, 07:15:18 »

Kostnad fjärrvärme:

                                           Anslutning1      Anslutning 2
Anslutningspris (med ROT)       56800 kr        80 000 kr
Fast pris                                  6 000 kr/år     2 500 kr/år
Energipris                              47,6 öre/kWh   59,5 öre/kWh

Man äger själv centralen så den får man stå för ev underhåll på.

Jag har fått offert på luft/vatten för 76000 inkl ROT (en Bosch och en Nibe)
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 18 oktober 2012, 06:51:45 »

20 år hade jag personligen inte räknat med för utedelen, risken är att kalkylen blir för optimistisk. Statstiken på detta måste vara väldigt bristfällig tyvärr.

Hur mycket billigare än marknadspris utlovar din kommun att du ska få köpa värmen för? Är det 10% är ju LVVP ett starkt alternativ eftersom den sparar 50-65% och kanske lite därtill men om det är 30% så hamnar saken i ett annat läge.

Vad är anslutningskostnaden för fjärrvärmen?

Är det du eller leverantören som står för reparation av fjärrvärmesystemet (innedelen hos dig)?

18 MWh är alltså inklusive hushållsel, således cirka 13 MWh för värme och VV? Om jag hade haft en så låg förbrukning som 13 MWh och fått ett hyfsat rabatterat pris på fjärrvärme hade jag inte ens funderat på LVVP.  :)

Glöm inte att du måste fixa med kondensvattnet också, jag får själv ut uppåt 30 liter per dygn när det är som värst!

/Marcus
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 17 oktober 2012, 23:50:08 »

Ok så om man lägger in ett kompressorbyte i kalkylen så kan man räkna med 20 års livslängd? (sen kan ju förtås lite allt möjligt annat gå sönder också men är ute efter nån form tumregel för beräkningen)

Jag tänker som så att cirkulationspump och styrelektronik finns även i fjärrvärmecentralen så där blir underhållskostnade 0 kr i jämförelsen.

När det gäller räntekostnad så ska man ju ta med att man kan dra av 30% av den på deklarationen...

Churchill: 60000 för en L/V anläggning lät som ett rykarpris, var har du hittat det?? Jag har som lägst kommit ner i 76000 med installaton inkl ROT.

Mitt hus har historiskt sett dragit ca 18000 kWh per år inkl allt så alla fasta kostnader slår ju ganska hårt på kHw-priset. Nu ska jag dessutom tilläggsisolera så förhoppningsvis drar det mindre i framtiden tack vare det. Känns dock fel att köra vidare med elpanna och vv-beredare...
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 17 oktober 2012, 20:54:22 »

Detta är ju faktiskt en aspekt många missar, jag själv inräknat egentligen: kräver ny VP efter tio år att innedelen också måste bytas? Själva VPn kostar ju en del, men om innedel och rör etc kan återanvändas ser kalkylen helt annorlunda ut. En ny Ecoair för 45000 vart tionde år, när den sparar 15-20000 om året, är ingen svår kalkyl.

Även om framtiden kanske visar att jag har satsat helt fel valde jag en lösning som är byggd kring standardkomponenter och med enkel teknik, mycket för att det ska vara rimligt att laga prylarna även om tio år. Chansningen är att detta tillsammans med rostfritt ska hålla 12-15 år. Många gamla Mecaterm Flash tuggar ju på fortfarande...

Som sista utväg ska det nog gå att docka på en vattenväxlande VP och låta denna ladda undre tanken (vinter) och hela tanken (vår/sommar/höst). Fast kondensering, men det lär ändå bli billigare än att byta pannan. Jag tror t.o.m. att det skulle gå att riva ut styrsystemet och klämma dit en Ecologic, men förhoppningsvis ska detta inte behövas undersökas närmare...

/Marcus
Skrivet av: Mike
« skrivet: 17 oktober 2012, 18:58:17 »

Ja 10 år på en L/V är usel livslängd och då skulle inte jag satsa på det, 20 år får nog anses mer rimlig som teknisk livslängd och släng in ett kompressorbyte på de 20 åren också.

De offerter jag tittat på stannar knappas på 60000:- heller utan de är snarare på 95-110" inkl installation efter ROT och då är 10 år som livslängd som att slänga pengarna i sjön.
Skrivet av: Churchill
« skrivet: 17 oktober 2012, 18:03:20 »

Det är avskrivning och ränta som blir pengar av

60 000 kr i investering på 10 år blir 6 000 per år
Medelårsränta på 60 000  med 4 %, blir 1200 per år
Säg att du gör av med 30 000 kWh / år blir kostnaden 27 öre per kWh

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 oktober 2012, 17:53:56 »

UNderhållskostnad på 1000 kr/år är väl inte orimligt om du reparerar pumpen en gång efter att den 6-åriga garantin gått ut, men innan den skrotas.
Nibe har default 500 kr/år som underhållskostnad i sitt kalkylprogram, vad de baserar detta på vet jag inte.
Skrivet av: erp
« skrivet: 17 oktober 2012, 17:50:54 »

Hur många är det här som har stött på kompressorhaveri överlag? Om jag förstått rätt så är den den dyrbaraste utgiften man kan få.

Inträffar det medan 6-årsförsäkringen gäller, så kostar det inget, hemförsäkringen betalar bytet minus självrisk och värdeminskning, men detta står 6-årsförsäkringen för.
För min del gick det på runt 22 000 efter cirka fyra år, men själv betalade jag inget.
Skrivet av: tommys76
« skrivet: 17 oktober 2012, 17:34:30 »

Man kan väl knappast räkna med att allt håller för evigt. Så jag skulle gissa på en 10års livslängd (kanske optimistiskt), om inte annat så kanske tekniken har ändrat väldigt mycket under den tiden. Inget säger ju att de inte skulle kunna hålla längre eller att den inte kan gå sönder tidigare.

Själv installation hösten 2008 och pumpen snurrar än så länge med noll i underhåll.

Hur många är det här som har stött på kompressorhaveri överlag? Om jag förstått rätt så är den den dyrbaraste utgiften man kan få.
Skrivet av: erp
« skrivet: 17 oktober 2012, 16:12:29 »

Jag fick min pump och panna installerad 2006 och hittills har jag inte lagt ut ett öre på något underhåll.

Däremot fick jag byta kompressorn och lite kringutrustning för 2 år sedan. Det gick på cirka 22 000 kr, där hemförsäkringen betalade 12 800 kr efter avdrag för ålder och självrisk, varefter sexårsförsäkringen som ingår i de flesta värmepumpar betalade resten upp till 22 000 kr. Kompressorbytet kostade alltså inget alls för mig och försäkringspengarna betalades ut inom 2 veckor från skadetillfället, och själv hade jag 30 dagar på mig att betala installatören.

erp
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 17 oktober 2012, 15:55:20 »

Jag sitter i valet och kvalet mellan att köpa en luft/vatten-anläggning eller ansluta mig till fjärrvärmen.

För att kunna göra en rättvis beräkning undrar jag vilken underhållskostnad jag ska räkna med för en luft/vatten-anläggning? Behöver man göra något underhåll förutom att se till att inget stoppar luften?

Hur lång livslängd ska jag räkna med?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!