Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: sledgas
« skrivet: 19 februari 2012, 21:29:45 »

Tack för inputen! Det låter inte orimligt att den skulle sitta kloss mot, jag tycker att den kör onödigt mycket VV i och med att vi knappt använder något alls. Egentligen skulle vi kunna köra ekonomiläget, men då läste jag att kompressorn begränsas också, och det är jag inte så sugen på. Jag ställde om fördelningen värme/vv till 25/15 istället.

Jag lyckades med hjälp av detta eminenta forum också konstatera att cirkulationspumpen (Alpha2:an) var felinställd. För mitt hus skulle den stå på läge 2, men den stod på max av "volymsymbolerna", eller hur man nu ska beskriva det. Efter justering av denna bromsades flödet lite och jag upplevde att gradminuterna steg igen, men det är svårt att veta om det var skillnaden :)

Sen tror jag inte att det varit optimalt väder för denna operation, runt nollgradigt och hög luftfuktighet har lett till många avfrostningar och då sjunker ju gradminuterna som en sten, och elpatronen går i ett. Nu har jag dessutom justerat kurvan lite. Det blev jämnt och bra i hela huset med termostaterna vidöppna, men vi vill gärna ha ett par grader extra i badrummet, så jag får nog helt enkelt köpa att den går lite hårdare för att komma ikapp detta just nu.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 februari 2012, 21:05:57 »

Nu vet jag ju inte hur stort huset är men nybyggda hus kan ha lite mer fukt i plattan vilket gör att första vintern blir det lite mer elpatron än beräknat.  Sc:,h
Sen tycker jag att konstruktionen av 750 inte är optimal, under själva VVB sitter en volymförstorartank och jag tror den sitter kloss mot VVB så om huset har låg framledningstemp så finns risken att denna tank kyler ner varmvattnet vid husvärmning, fast jag är inte 100 på att detta är fallet.  :-\
Men är det så så är detta förklaringen till att den vill köra VV-laddning ofta.  >:(

Men anledningen till att elpatron går hela tiden är snarare ett resultat av totala värmebehovet, oavsett om den laddar VV eller värmer huset så verkar den energi som VP:n producerar behövas.
Skrivet av: sledgas
« skrivet: 19 februari 2012, 09:41:58 »

Hej igen!

Nu har pumpen fått stå över natten med de nya inställningarna, lägre kurva och öppna termostater, det ser i alla fall lite bättre ut. Beräknad framledning på 33°C med en framledning på 34°C, retur på ca. 31°C. Kompressorn går, på ~60Hz, och elpatronen ligger med på 1,5kWh. Maxeffekten för elpatronen är inställd på 6.5kW.

Men detta gäller endast när den kör värme. När den kör varmvatten sjunker framledningen ner till ca. 30°C och gradminuterna sjunker med 3GM/minut, och det är väl det här jag inte riktigt begriper. Intervallet för värme/vv är standard 20/20, men eftersom det hela tiden blir ett steg fram och tre tillbaka så för det med sig att elpatronen går hela tiden? Dessutom tar det ca. 10 minuter av de avsatta 20 för att komma upp i en högre framledningstemp än den beräknade, så den har bara 10 minuter kvar på att reducera antalet gradminuter samt procudera den avsedda framledningstempen.

Något känns skumt, eller så är jag helt ute och cyklar :)

En möjlig teori jag har (rätta mig om jag har fel) är att eftersom jag öppnade slingorna helt så har den större volym med jämn vattentemp att pumpa runt, än med en hög framledningstemp och nästan stängda slingor. Och att det kanske tar längre tid än ett dygn att arbeta upp en arbetstemperatur i plattan när den ju dels är ny och vi också bara har någon plusgrad ute. Det kanske är värt att vänta några ytterligare dygn och se hur det blir?

Inomhustemperaturen är i alla fall inte lidande, men det känns som att pumpen får slita onödigt mycket just nu.
Skrivet av: måle10
« skrivet: 19 februari 2012, 08:21:53 »

Hej Om du går in i meny 3.1 och tittar vad maxeffeketen för elpatron är inställd på står det 5.Kanske effektvakten är inställd att bara gå in på steg 1.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 februari 2012, 08:03:14 »

En sak är jag dock inte riktigt med på. Även nu när jag sänkt kurvan och har en beräknad framledningstemp på 32,5°C så ligger framledningstempen (BT61) på ca. 29°C, returtempen ett par grader under och gradminuterna sjunker stadigt. Är nere på omkring -500 nu. Är det OK med en sådan diff? Ska inte beräknad framledning och framledning ligga på ganska exakt samma gradantal? Särskilt eftersom jag hade en hög framledningstemp i systemet innan jag sänkte kurvan?

Som det är nu, även med varmare utetemp än i morse, så kommer ju VP:n konstant att producera en allt kallare framledningstemp i och med att gradminuterna konstant sjunker, tills dess att den når gränsen för elpatronen så att den får jobba upp temperaturen under en intensiv period. För att sen upprepa hela proceduren.

Jag tycker att det låter skumt, men jag är mest bara fundersam på om allt står rätt till :)

Jepp, nått är skumt, det låter som att kompressorn inte jobbar alls?
Kolla på kompressorinfo (meny 3.2) och se om den är igång?
Skrivet av: sledgas
« skrivet: 18 februari 2012, 20:25:16 »

Och först nu ser jag att detta hamnade under mark/berg/sjö-värmepumpar. Olyckligt. :(

Kanske en moderator kan flytta tråden?
Skrivet av: sledgas
« skrivet: 18 februari 2012, 19:46:06 »

Hej igen, tack för svaren!

Jag har maxat termostaterna i alla rum nu och ställt ner kurvan, börjar på 5 som sagt så får vi se vart det bär hän. Jag har luftat grejerna nu också, och det var ytterst lite luft i systemet. Något mer luft i den fjärde ventilen ovanpå pannan, som jag aldrig tror installatören av golvvärmen luftade. Vi får se om något dyker upp igen, det verkar ju kunna vara lite tjall på själva begränsaren som jag läst att folk på forumet fått byta ut.

En sak är jag dock inte riktigt med på. Även nu när jag sänkt kurvan och har en beräknad framledningstemp på 32,5°C så ligger framledningstempen (BT61) på ca. 29°C, returtempen ett par grader under och gradminuterna sjunker stadigt. Är nere på omkring -500 nu. Är det OK med en sådan diff? Ska inte beräknad framledning och framledning ligga på ganska exakt samma gradantal? Särskilt eftersom jag hade en hög framledningstemp i systemet innan jag sänkte kurvan?

Som det är nu, även med varmare utetemp än i morse, så kommer ju VP:n konstant att producera en allt kallare framledningstemp i och med att gradminuterna konstant sjunker, tills dess att den når gränsen för elpatronen så att den får jobba upp temperaturen under en intensiv period. För att sen upprepa hela proceduren.

Jag tycker att det låter skumt, men jag är mest bara fundersam på om allt står rätt till :)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 18 februari 2012, 16:45:31 »

Hej!
1. Golvvärme i betongplatta är trögt att värma upp, den skulle säkert så småningom fått upp temperaturen till 43 och förbi, men det tar ett tag att värma upp en betongplatta.

Sen är det bra att kunna ha så låg kurva som möjligt, kurva 5 är ingen absolut sanning, ställ termostaterna på max och se om det kan bli varmt i huset med ännu lägre kurva? Ju lägre kurva ju mer pengar sparar din FLVP. Ändra kurva max en gång per dygn, detta på grund av trögheten i golvvärmen, du får ingen vettig respons på ändringen efter kortare tid. Max framledningstemp behöver sannolikt inte vara så högt.

2. Det låter konstigt att BT63 kommit upp i 88,6 ºC, nu är jag inte 100 på vilken av BT-givarna som den styr efter.
Men om den styr efter en annan givare som inte fått lika hög temp så är det möjligt att luft är problemet.

3. Har du luftat grejerna nu och allt verkar snurra på?
I så fall kommer inte jag på nån mer förklaring.

Skrivet av: sledgas
« skrivet: 18 februari 2012, 15:17:12 »

Hej!

Är helt ny på forumet och hoppas kunna få svar och bidra med egen kunskap så småningom! :)

I morse fick jag ett TB-larm på min F750, installerad i december 2011, som jag återställde via knappen på fronten. Därefter höll jag koll på den under en period för att se vad den sysslade med. Som det verkade så lyckades den aldrig komma upp i rätt framledningstemperatur, utan gradminuterna sjönk konstant till ner mot -1000. Vid -700 är det inställt så att elpatronen kickar in, men trots att den gick så ökade inte framledningstempen och gradminuterna fortsatte att sjunka. Jag kollade då på min värmekurva och såg att den var för brant ställd (av mig själv), på 10 istället för 5 som installatören sade skulle gälla för min uppvärmningstyp, golvvärme i betongplatta. Jag ändrade tillbaks och då nollades gradminuterna och allting verkar nu vara frid och fröjd.

Detta leder till dock till några frågor.

1. Vid 0°C utetemp (som vi har nu) och kurvan inställd på 10 var den beräknade framledningstempen 43°C, men värmepumpen verkade kämpa med en framledningstemp på ~41°C utan att komma någon vart. Visst borde väl F750:n ha kapacitet att kunna peta ur sig de graderna? Jag har ju kört länge på samma inställning och vid yttertemperaturer på omkring -15°C har det inte löst ut. Kan luft i systemet vara orsaken till att framledningstempen inte uppnåddes? Max framledningstemp är ställd på 60°C.

2. Om luft i systemet kan vara anledningen ovan, kan det även ha att göra med att TB utlöstes? Att elpatronen bara värmde och värmde utan att någonting hände? Larmet som kom meddelade att framledningstemp 1. (BT63) låg på 88.6°C, vilket jag antar är på tok för högt?

3. Kan allting bero på någonting helt annat?

Jättetacksam för svar!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!