Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Castrol
« skrivet: 06 december 2010, 16:24:42 »

Om du kör systemtyp 2 Shuntlöst skall du bara behöva montera två givare, en för framledningen och en för utomhustempen.
(Utöver detta kan du välja i Eco Logic om du vill använda inomhusgivare eller ej totalt tre givare med denna i så fall.)

Givare för Radiatorretur och VP framledning sitter fabriksmonterade i EcoAir enheten, och dessa skall du aldrig röra.

Stämmer detta med din installation? Tolkade din text som att du har flera givare som du flyttat runt?

Skrivet av: peterjn
« skrivet: 06 december 2010, 14:49:33 »

Tack för svar alla...

Castrol: Tack för tipset skall kolla vad det gör på mitt system.

Larryd:

-Givarna: Har idag 3 st givare. Den andra på returen innan V-pumpen. Den tredje på framledningen till elementslinga till övervåningen, mestadels för att denna ligger som sista shuntgruppen. Har provat att byta plats (roterat) mellan tempgivarna för att se om jag får lika värden. Har jag inte alla tempgivarna inkopplade till CTC ecologic styrningen så får jag "temp giv fel".

-Ingen elpatron eller panna. Hade en elpatron inkopplad under ca 5års tid över YVK relä. Den har aldrig varit igång vid ett ända tillfälle. Så nu när jag byggde på systemet med två slingor tog jag helt enkelt bort elpanan och förenklade systemet. Tror så här: När jag har -10 ute så är det bara -5 vid väggen där den står. Iaf är det vad tempgivaren i V-pumpen säger. Så rent konkret så går pumpen långt ner under -15. Har nog ganska mkt spillvärme just där från huset (glasad veranda). En ackumulator tank var det alltid tänkt att jag skulle installera men det har inte blivit av.

-Cirkulations pumpen: Hade den på 2, öka den till 3 och systemets värden blev klart bättre vid -5. Fick mildare väder till helgen och i söndags var där helt plötsligt 24c på övervåningen... helt fel kurva med andra ord...

Tror så här: Att köra med shuntlöst system på ett gammalt hus direkt på returen funkar bra och är en väldans billigt installation. Tyvärr så funkar det mindre bra när man väl blandar två system, golvvärme samt elementvärme. Jag behöver helt enkelt installera en ack tank som kan jämna ut systemet och ge/reglera de olika grupperna den temperatur de skall ha vid rätt tid och tillfälle utan att påverka pumpen med ändrad cirkulation etc. Finns det ack tankar som är bra och passar i vanliga 60cm skåps utrymmen? Har inga problem med bygghöjden... ca 3 meter men bredden är det värre med. 

Tack för att ni tog er tid... Har lånat mätutrustning nu och skall hem och mäta upp tempgivarna nu. Få se om de registrerar rätt...

Mvh Peter   

   
Skrivet av: Castrol
« skrivet: 01 december 2010, 21:41:46 »

Jag noterade att korr systemdiff är 0 i dina inställningar. Standardinställningen har jag för mig är 9 ºC. (kan vara att du kör shuntlöst eller)

Mig veterligen använder eco logic detta värde för att räkna om huskurvan från framledningstemp till retur temp ( för att styra start/stop)

Kolla hur stort delta t du har mellan fram och retur temp och lägg in det istället för 0.

Vidare så länge spetsvärme inte är inkopplat kan du ignorera alla börvärden förutom för returen (VPin) vilken styr start stop enligt ovan.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 29 november 2010, 11:13:05 »

Tror inte...

att det behöver vara fel på givarna.

Dina värden visar att just nu går systemet mycket effektivt och välreglerat.  40 ºC in i värmepumpen och 48 ºC ut. Radiator-returen 41 ºC, BÖR 42. Helt flytande kondensering. Vad kan du mer önska? Bättre än min pump idag.

Men:

-Givarna? Det borde räcka med en framledningsgivare (som du placerar inne i huset, inte utomhus). Plus rumsgivaren i plastlådan med lysdiod och utomhusgivaren i plastlåda. Är det givarna inuti Ecoair du roterat?!

-Har du ingen elpatron eller panna??? Ecoair 109 borde inte klara ditt hus under -10 ºC ensam. Och vid -15 ºC så stannar den.

-Min Ecoair 105 går 24h/dygn när det är under -5 ute. Det är jag mycket nöjd med. Sparar ju 4kr/tim! Inga starter förlänger livet inbillar jag mig.

Utan att förstå problemet och din anläggning ordentligt så:

-Upp till 24 starter/dygn vår och höst är inte farligt, med tanke på att du antagligen har en mycket liten vattenvolym och mycket få starter på vintern och inte använder VP på sommaren?

-Möjligen skulle du höja cirkpumpen ett snäpp på vintern. Det verkar som om flödet är litet lågt (skillnaden in/ ut är 8 ºC). Men jag vet ju inte vilken utetemp du hade?

Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 28 november 2010, 22:00:02 »

hej
VP fram= Visar temperaturen på vattnet som kommer ut ur värmepumpen, samt inom parentes, vad värmepumpens maxtemperatur är.

rad retur= Visar temperaturen på radiatorenas returledning och det framräknade börvärdet. Det är efter detta värde som kompressorns till- och frånslag styrs vid VV- och VP-drift.

vad har du vpmax står på?
Skrivet av: peterjn
« skrivet: 28 november 2010, 21:31:47 »

Hej,

Lite saker med min anläggning som jag inte får ordning på. Hoppas på lite input från kunniga här. Hoppas mina klottringar gör sig förstådda.

Anläggningen:
CTC EcoAir 109 med CTC Ecologic styrning. Ingen Ack tank. Shuntlöst system.
Uponor Push 20 (4 grupper).
Bottenvåning: Golvvärme 50m2 (2 grupper) plus elementslinga med 3 element.
Övervåning: Elementslinga med 4 element.   
Ingen stödvärme via elpatron. 

Förutsättningarna:
Ort: Vellinge
1½ plans stenhus från 1910, 145kvm
Nya fönster med isolerglas.
Golvvärme bottenvåning och radiator slinga övervåning.

Inställningarna:
Värmekurva vid -15c ute: 50
Ingen värme vid utetemp 25
Korr Diff System (Vid -15c ute): 0
Max tillåten Fram temp: 60

Driftvärden på systemet:
Ute +-0
V-pump Fram  48 (Bör 40)
Radiator retur temp 41 (Bör 42)
Värmepump temp 50
Hetgas 80
Antal starter 24h 0
Rumsgivare ja
Fördröjning shunt 60
Cirk pump läge 2.

Har nu försökt allt med att få ordning på temperaturerna. Har satt fast tempgivarna direkt på framledningsröret ute på V-pumpen med termisk pasta koppartejp och med värmeisolering över. Har tom roterat tempgivarna för att se om dessa är trasiga. Hur som helst så verkar de läsa av fel eller så är mina inställningar fel som gör att det är så stor diff mellan den faktiska temperaturen och bör värdet.

Kom idag också på pumpen med att ha 0 starter på de senaste 24 timmarna. Har läst lite här i forumet att de flesta tycker detta är bra att pumpen går hela tiden men så har det inte varit de andra åren för mig. Antal starter har pendlat mellan 16-24st. Förra året var det dessutom riktigt kallt här nere. :) Bekymmer? pga de felaktiga värdena?

Min undran är väl om någon har hittat någon bra tempgivare på tex Elfa eller liknande som håller lite högre kvalite och läser av tempen rätt eller om det är något annat galet på min anläggning.

Mvh Peter






 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!