Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann någon posta ett annat svar i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: jerko
« skrivet: 19 augusti 2022, 12:10:39 »

Jag skrämmer liv i denna tråd igen. :)

Jag har landat i en installation där jag sedan ett antal år nu har en vattenmantlad kamin ansluten till en låg slinga i 300 liters tank och CTC 1550+107 dockad till toppen och botten med cirkpump som jag kan styra efter behov för att få över värmen till 1550-tanken. Nu tänker jag mig att det skulle vara bättre att installera en laddomat till kaminen och ansluta till toppen och botten på tanken. Jag har nu köpte 10 begagnade solpaneler som jag avser att ansluta till tanken och då kanske till slingan istället för kaminen. Jag ska tillägga att jag har en pool på 24 kubik där jag avser skicka ut överskottet när tanken är fullmatad på sommaren. Hur skulle ni kopplat detta på bästa sätt. Är det ens funktionellt att ansluta solpanelerna på samma slinga som kaminen sitter på nu eller kommer det innebära att varmt vatten snurrar up på taket på vintern när jag eldar i kaminen. Är det lösbart med backventiler eller ska man helst separera kaminen och solpanelerna från varandra.
Skrivet av: knabbuziak
« skrivet: 25 september 2016, 07:00:23 »

Hej jerko!
Var slutade detta bygget?
Vad blev det för installation till sist?
Ändrades planen något efter senaste inlägget, och i så fall hur och varför?
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 04 november 2013, 00:10:31 »

Jag sökte på nätet på EcoSol och hittade solstyrningen separat för ca 8300, inkl några givare och en cirkpump (man behöver två)
Skrivet av: jerko
« skrivet: 03 november 2013, 23:30:38 »

Det låter bra då behöver jag bara leta på en lämplig solstyrning för ändamålet. Jag kollade lite snabbt på ctc hemsidan men det verkar som att deras endast säljs integrerad tanken.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 03 november 2013, 17:47:32 »

Det gör dom egentligen på EcoEl och EcoTank också, men rören är dragna så att anslutningarna sitter upptill på båda två, så om man ställer dom bredvid varandra så har man väldigt lite rördragning för att koppla ihop dom och man får automatiskt en värmefälla som stoppar självcirkulation (röret som går ut/in i botten av tanken går upp ovanför tankarna och vänder sen ner igen).

Såhär ser systemet ut, fast med kökspannan istället för solvärmepaneler.

Skrivet av: jerko
« skrivet: 03 november 2013, 16:24:08 »

Ok. Jag förstår, på min så sitter anslutningarna i toppen och botten.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 03 november 2013, 15:48:58 »

Det är samma vatten, men eftersom båda tankarna har anslutningarna upptill så blir det ingen självcirkulation. Det blir lite värmeledning, men väldigt lite. Dessutom sitter det ju både en pump och en avstängningsventil på rören som binder samman tankarna så om jag vill kan jag stänga helt.

Det funkar väldigt smidigt, helt självstyrande.
Skrivet av: jerko
« skrivet: 03 november 2013, 15:18:28 »

Det låter som att jag får användning av min tank då :)
Är din ihopkopplade med plattis eller är det samma vatten som snurrar runt. Det jag funderat på är vad om händer när jag inte eldar. Kommer 107:an värma denna tank via självcirkulation. Den är ca 30 cm högre så det kanske läcker över värme till den då.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 02 november 2013, 23:24:10 »

Jag har motsvarande system, med en vedeldad kökspanna. Den laddar en separat tank på 300 liter (EcoTank) som sen i sin tur pytsar över varmvatten i lagom takt till EcoEl. Styrningen sköts av CTCs solstyrning, där man kan ange max- och minvärden för både EcoTank och EcoEl och när pumparna ska starta och stoppa.
Så kökspannan och EcoTank är ett system och EcoAir-EcoEl ett system, och sen är ecoTank och EcoEl sammankopplade.
Skrivet av: jerko
« skrivet: 02 november 2013, 14:50:40 »

Jag drar igång denna tråd igen genom en liten uppdatering.

Jag kom över en CTC 1550 billigt som jag kopplade ihop med Ecoair 107 istället vilket blev en klart smidigare lösning som fungerat jättebra. Det som jag vill förbättra är inkopplingen av vattenmantlade kaminen som nu är dockad direkt på 1550. Det fungerar bra idagsläget. Men då jag har en cp till slingan som kaminen sitter på startas via en termostat så blir det självcirkulation i slingan/kaminen som alltid är varm vilket känns som kråkvärme. Jag vet inte om det försvinner mycket värme den vägen men jag antar att det är helt onödigt att kaminen står ständigt varm. Det jag funderar på är antingen att sätta en laddomat på slingan eller att koppla tillbaks en 300 liters acktank som jag har ståendes med slinga i botten som jag då tänkte koppla kaminen på. Min tanke blir då att kaminen värmer acktanken som sedan skickar över värmen till CtC 1550.

Vad är bäst en laddomat eller acktank ihop med 1550 och samtidigt få lite större volym.
Skrivet av: jerko
« skrivet: 19 april 2011, 20:53:54 »

Det har du nog helt rätt i, tänkte inte på det. Innebär det att det måsta vara en elpanna med egen reglering för att det då skall fungera någorlunda bra. Det hade ju varit bra om det gick att styra olika effektsteg från ecologic på en ren elpatron.
Skrivet av: Castrol
« skrivet: 19 april 2011, 19:16:35 »

Efter att jag tittat lite närmare på dom olika principskisserna så känns det som att det är skiss nr 7 skulle passa bäst. Den verkar växla mellan  VV laddning och golvslingan. Kan lägga in bilder på dessa under kvällen.

Men är det inte så att den lösningen kräver en elpatron med egen reglering. Dvs eco logic kan enbart slå till en kontaktor men kan inte reglera effekten på elpatronen.
Skrivet av: jerko
« skrivet: 13 april 2011, 12:36:41 »

Efter att jag tittat lite närmare på dom olika principskisserna så känns det som att det är skiss nr 7 skulle passa bäst. Den verkar växla mellan  VV laddning och golvslingan. Kan lägga in bilder på dessa under kvällen.
Skrivet av: jerko
« skrivet: 12 april 2011, 21:36:18 »

55 grader under sommadriften är isåfall det jag hoppades.

"Växelventilen används endast då system slår av husvärmen när ute temp är över 16celcius"

Jaha jag trodde att den växlade varje gång som den behövde värma VV och sedan växlade tillbaka när den var klar. Och att sommadriften innebar att den stänger golvslingan helt tills det blir höst.   

Huset har inte så stort värmebehov under hösten och våren, inte ens under kallaste vinter tror jag att det kommer behövas mer än kanske 35 grader i framledning så då behöver jag spetsa ca 25-30 grader under hela vinterhalåret för att komma upp till 55 ca.

Hade jag tänkt rätt med kopplingen från golvslingans retur till tankbotten.   

 
Skrivet av: Castrol
« skrivet: 12 april 2011, 20:57:01 »

och när den är i sommardrift jobbar den mot 55c hela tiden
Skrivet av: Castrol
« skrivet: 12 april 2011, 20:04:33 »

vv förvärms i tanken och spetsas med el, inte 100% el således
Skrivet av: jerko
« skrivet: 12 april 2011, 19:48:46 »

Finns det någon av deras exempelindtallationer som innebär att man har flytande kond. På golvvärmen och en högre fast på tanken. Det skulle vara trevligt om man slapp kör el till varmvattnet.
Skrivet av: Castrol
« skrivet: 12 april 2011, 19:20:57 »

glömde nämna att systemet känner av om du börjar elda. Då stänger shunten och jobbar på klassiskt vis för att reglera framledningen.
Skrivet av: Castrol
« skrivet: 12 april 2011, 19:02:51 »

i CTC förslag används inte Y3, de visar den enbart för att påpeka att "gamla shunten" skall ersättas av en ny där man med säkerhet vet att den fungerar korrekt.

Lösningen fungerar så att din tank normalt inte är varmare än framledningen till radiatorerna. Växelventilen används endast då system slår av husvärmen när ute temp är över 16celcius.

Detta innebär att du måste ha en el-vvb för att få upp den temp du vill ha för att duscha.

Om systemet kallar på el-tillskott stängs shunten och elpatronen slås på. i detta läge fungerar shunten på klassiskt vis för att reglera framledningeen.
Skrivet av: jerko
« skrivet: 12 april 2011, 11:07:57 »

Nu har jag gjort en ny bild som jag tror stämmer med CTC:s exempelbild 1. Men jag har kopplat ihop returen från golvslingan till tankbotten för jag tror att jag måste det för att tanken skall kunna laddas?? ....stämmer det. På deras bild så sitter det en shunt (Y3) som jag inte har. Men om jag förstått det hela rätt så kommer det att fungera om man kopplar som jag gjort på min bild för att tanken skall kunna toppladdas!!??. Om det här fungerar så är det precis det som jag söker efter. Innebär detta att det i Ecologic finns ett styrning som stämmer med exempelbildens koppling och att mjukvaran då växlar mellan att värma tanken (fast kondensering) och golvslingorna (flytande kondesering) :)  

Skrivet av: jerko
« skrivet: 11 april 2011, 22:19:46 »

Hur blir det då på sommaren. Behöver jag göra något för att den skall värma tanken för att jag skall VV eller kommer det fungera ändå.
Skrivet av: Castrol
« skrivet: 11 april 2011, 21:10:25 »

tycker att du skall koppla in vp enligt shuntat system typ 1 i ctcs manual. Då kan du elda som du vill men VP står för värmen med flytande kondensering när du inte eldar.
Skrivet av: jerko
« skrivet: 10 april 2011, 14:11:07 »

Är det någon som har något kreativt syn på inkopplingen av värmepumpen.
Skrivet av: jerko
« skrivet: 09 april 2011, 11:56:01 »

Nu har jag gjort slag i saken och inhandlat en Ecoair 107 med Ecologic. Denna vill jag ansluta på ett så smart sätt det går mot min befintliga Acktank med braskamin. Acktanken är på 300 liter och har en slinga lågt i tanken som jag idag har monterat kaminen på. Bakom kaminen sitter en termostat som startar CP vid en stunds eldande. Jag har också en CTC Aquaheat som jag tänker ansluta så att den förvärmer vattnet till beredaren, Beredare är på 300 liter och onödigt stor men jag har den redan och min tanke var att ha den kvar. Kanske är kaka på kaka att ha både TVA och VVb men jag vill kunna spetsvärma. Jag har gjort två förslag som jag vill ha input på och om det är bra eller dåliga förslag eller kanske helt felaktiga. Kom med ideer på förbättringar. Jag har i alt. 1 där kaminen sitter kvar på slingan tillsammans med VP en tanke att fylla slingan med glycol för att inte VP skall frysa sönder när den stannar vid -15. Funkar det men växelventil där? Kommer VP stanna när man eldar?

I alt 2 sitter kaminen med laddomat på tanken och VP på slingan. Är detta att föredra. Även detta med glycol i slingan.

Vad är bäst , har jag glömt något, kommer det att bli bra?? Eller skall man ha VP tå tanktopp/botten?
 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!