Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: ME
« skrivet: 11 maj 2006, 12:33:22 »

Vat jag såg så satt styret inte vid displayen när jag tittade underhuven på nya VP'n, eller så var det delat på ngt sätt att kretskorten inni i gen galvade lådan (brevid acctanken) innehöll saker för att utföra det styret sa åt den att göra.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 10 maj 2006, 00:05:32 »

Jo, med att byta fronten menar jag förstås också kortet, som sitter ihop med displayen. Resten är ju bara plåt, tror jag.

Det faktum att den nya displayen har fler rader får mig att tro att den nya programvaran inte kan vara kompatibel med den gamla styren. MEN, någon av oss borde ringa Ljungby och fråga om man kanske kunde få köpa den nya fronten till ett mycket rimligt pris??

Och sen meddela oss vad det priset är.

Kanske får jag ett ryck och gör det imorrn  :) >:D
Skrivet av: ME
« skrivet: 09 maj 2006, 22:49:22 »

Enligt uppgift är det inte bara fronten som är upp daterad utan även styr datorn :( så det blir att byta front och styr dator ( styrdator och lcd'n är två  separata delar). desutom verkar det inte som att den gamla styren inte kan uppgraderas med den nya programvaran. Kan ha fel där, då det kan vara så att ctc INTE "vill" att den gamla skulla gå att uppgradera.

Själv skulle ja vilja lägga händerna på de nya fuktionerna med schemalaggd vv höjning mm. men CTC vill knappast fixa det i gamla passè produkt variander, dvs det kostar förmycket att fixa det.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 29 april 2006, 17:53:41 »

Bara en fundering om den nya CTC-linjen.

Tror ni de hade läst och fått idéer från värmepumpsforum när de utformade sin nya styr? När jag läser lite gamla trådar här så kan jag få för mig att det måste vara så.

Hoho, Ljungby, can you hear me?  ;) ;D

Snart nog börjar det trilla in medlemmar som har den nya, så kan vi få lite kött på benen för fortsatta diskussioner.

Är det inte någon här som funderat på att uppgradera sin front - eller kanske rentav redan gjort det?
Skrivet av: SkaneErik
« skrivet: 30 mars 2006, 23:50:34 »

Letar i nya bruksanvisningen, men hittar inte.. Fullkondenserar kompressorn var 4e start fortfarande eller har de löst det på något annat sätt? Det vore egentligen bättre att ha den så att när temperaturen i övre delen understiger kanske 48-49ºC så fullkondenserar kompressorn.. Det skulle vara bättre än som det är nu (eller var, vet inte vilket), iom att COP isåfall blir bättre när man inte tappar så mycket varmvatten..

Toppen med tidstyrningen av extra VV iaf, alltid gott om varmvatten i duschen mha kompressorn! Thumbsup

Nä nu måste jag logga ut från VPforum och gå och lägga mig! :'( Godnatt! :)
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 30 mars 2006, 21:36:08 »

Jag har nu läst igenom manualen för nya CTCn och det finns, som redan påpekats, en hel del förbättringar i styren. Särskilt avundsjuk är jag på att kunna programera extra vv vid vissa tider under veckan, dvs på mornar och kvällar, och enbart med användning av kompressorn.
I övrigt  kan jag väl leva utan övriga förändringar/förbättringar, särskilt med tanke på att pumpen i grund och botten är densamma.

Intressant att det frågas om intercoolern. Jag har samma undran. Intercooler finns väl till turbomotorer för att förse turbon med kall luft, men vad den gör för en VP förstår inte jag heller.
Är det någon som vet?

Dessutom har jag funderat på en annan omständighet som förbryllar mig. Alla CTC förefaller att ha en större mängd köldmedie än andra VP-tillverkare. Varför då? Och vilken betydelse har det?
Jämför följande som har samma scrollkompressor(tror jag), Copeland.
CTC 8.5          2,1 kg
Thermia Dip 8   1,25 kg
Thoren 7         1,2 kg
och
IVT HT 9         1,5 kg ( Mitsubishi)

Däremot har ju Nibe ungefär samma mängd som CTC, men å andra sidan har ju Nibe en kolvkompressor.

Någon som vet?

Skrivet av: SkaneErik
« skrivet: 29 mars 2006, 19:47:38 »

Nä, vad är den där "intercoolern" egentligen för något? ???
Skrivet av: jehu
« skrivet: 28 mars 2006, 13:36:07 »

Kanske dags att återföra denna tråd till ämnet. CTC har lagt ut sin nya Ecoheat samt manualen.

Gå till
http://www.ctcvarme.se/enertech/p203/p203_swe.php
http://www.ctcvarme.se/enertech/p203/files/Inst_CTC_EcoHeat_V3.pdf

Det har hänt en del  :)
Vete sjutton om den är snyggare  ^-^
Man pratar fortfarande om sin intercooler som om den var en nyhet? Har aldrig förstått riktigt vad den har för betydelse.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 24 mars 2006, 22:43:12 »

Så vare fredagskväll då...groggar framför datorn istället (bourbon on the rox).  :)

55 ºC verkar vara beroende av vilken maxtemp vp-delen står på (i kodmenyn)? Samt brinetemp.

Ingen bugg - jag tror körningen till 55 är teoretiskt nödvändig för att det ska finnas varmvatten i alla lägen, vid alla årstider.
I praktiken tror jag det kunde lösas på annat sätt.

Vår kompressor går ju nära nonstop dec-feb (perfekt dimensionerad då  ;)), klarar att hålla värmen till -18 iaf (kallaste vi haft i år) utan ts, men vp kommer sällan upp i bör. Se där en anledning till bra cop! ;D
Så vår vp fungerar kanske inte som de flesta andras.  Det kan nog gå nån månad då pumpen inte kommer upp i 55.

Jag har inte heller sett att kompressorn styrs av inställd elpannetemp, utan det verkar som om styren utgår från att det finns ts vid behov. När vp-bör är uppnådd stannar kompressorn, oavsett panntemp.

Detta kan resultera i en del lustigheter, som t ex att vp-temp är högre än elpanntemp, och tappar man vv i det läget kyls det i praktiken  av lite när det passerar elpannan.  ::)
Skrivet av: Onkel Tompa
« skrivet: 24 mars 2006, 21:29:11 »

drjukebox:

Min lilla 5:a kondenserar faktiskt upp till 55 ºC när styren beordrar det, har även haft 55 ºC i panndelen i vinter, utan TS! Jag har TS i panndelen inställd på 30 ºC, vilket är den lägsta temp man ställa i styren. Men styren verkar inte bry sig om det, VP jobbar på till 55 ºC var fjärde gång. Det kanske är onödigt, teoretiskt, när inget behov av tappvarmvatten finns. Har jag hittat en bugg?

Börvärdena spelar en också en del spratt. Men hela förloppet och styrens tänk är svårt att följa om man inte "fredagsgroggar med VP". Det är tack och lov inget jag heller ägnar mig åt än så länge! Kanske ska man man inte fundera för mycket över styrens "liv" om man är nöjd med den totala förbrukningen. Ligger i dagsläget på i snitt 20 kwh på VP.

Jag tror att de fiktiva värden som börvärdena avser, i många fall förutsätter att man har TS i gång. Och när VP vill ha hjälp med TS tror styren att ett högt börvärde i panndelen ska resultera i att panndelen kan hjälpa till med TS när 180 minuter´s fördröjning passerats?
Skrivet av: jehu
« skrivet: 20 mars 2006, 22:27:04 »

Hallå, nu är jag tillbaka. Efter snart tre år med min echoheat 13kw med, ni som minns mig, en modifierad placering av temp-givaren. Har också under lång tid loggat min VP med Richards utmärkta program.

Vill bara kommentera att CTC borde flytta sin givare till botten av tanken, då löser man många problem. Jag har sänkt börvärde VP till 52 ºC ( i botten av tanken). När börvärdet uppnås så är temp strax under skiktskivan 60 ºC och ungeför 55 ºC i el-delen. I mitt fall fungerar pumpen bra, dock har längre gångtid på kompressorn medfört en ingående brine på -2 ºC (mina borrhål är 110 m + 200m)

Den enda nackdelen just nu är att pumpen har för dålig varmvattenkapacitet. Kanske beror detta på att jag tar ut för stor effekt till uppvärmningen av huset. Jag kommer behöva komplettera med en separat spetsberedare.

Welcome! Ett år sen sist såg jag. Du är ju en som har studerat och skrivit lite om flödena i Ecoheat.

Du flyttade ner givaren i vp för att få mindre ts? Så att kompressorn gick längre innan ts slog till?

Jag satte mig en stund framför displayen idag - ovanligt för min del (är inte en sån som groggar med vp som fredagsnöje  ;)).
Anledningen var att vp hade en bör på 50. Har aldrig observerat en sådan laddning förut! - att vp kör kompressorn till 55 grader var fjärde körning visste jag inte förrän jag läste om det här. Min vptemp går sällan över 43.
Att han körde till 50 och inte till 55 var nog för att ingående brine ligger på -1 (1 grad lägre än föregående år, en konsekvens av att köra utan ts).

Läge att experimentera. Stackars Ecoheat hade inte nån större utsikt att komma upp i 50 grader med innetemp ställd på 21 grader, så jag sänkte till 17. Raskt sköt tempen iväg uppåt. Gick nu in i kodmenyn och höjde "max vptemp" från 53 (default) till 65 (max). Då gick bör upp till 62! Och jag fick lite mer att fundera på. Sänkte till 55, och nu stannade kompressorn när bör 50 uppnåtts. Hur fungerar egentligen "55-körningen", hur är den tänkt? Kör den upp vp-temp till max - isf skulle jag kunna köra upp till 65 ºC om brine var >+2!?
Hela tiden hade elpannetempen varit 40 (ganska normalt, brukar ligga på 39-43 utan ts, inställd på 43). Elpannetempen låg stilla på 40 ända tills kompressorn slog ifrån. Sen började den stiga, och efter 10 min låg elpannetemp på 44 och vptemp på 46.
Där ser man. Flödet mellan tankarna är litet, åtminstone när tempskillnaden är <5-6 grader.
Efter 20 minuter nedre tanken 44 grader, övre 46.
En sak jag inte har koll på är hur inställd elpannetemp styrs när ts är frånslaget. Styrs inte alls? Blir vad det blir? Sc:,h

Du har ju ett högtempsystem, så även om våra kåkar är liknande stora så fungerar nog pumparna rätt olika.

310 m borrhål har du, jag har hälften. Vi måste ha mycket vattenflöde i vårt hål (vilket är vad borrarn också sa)!

Angående extra vvb, läs vad jag skrivit om tidsstyrning av vv. Du kan höja panntempen till maxtermostaten hotar lösa ut - 75-80 grader? I det läget är vv inga problem. Utan xtra vvb. Delarna till tidsstyrningen kan du köpa för runt en lusentapp.

EDIT Där försvann visst Academic igen.. :'(...kanske kommer du tillbaka om ett år då?  ;)




Skrivet av: academic
« skrivet: 20 mars 2006, 19:14:22 »

Hallå, nu är jag tillbaka. Efter snart tre år med min echoheat 13kw med, ni som minns mig, en modifierad placering av temp-givaren. Har också under lång tid loggat min VP med Richards utmärkta program.

Vill bara kommentera att CTC borde flytta sin givare till botten av tanken, då löser man många problem. Jag har sänkt börvärde VP till 52 ºC ( i botten av tanken). När börvärdet uppnås så är temp strax under skiktskivan 60 ºC och ungeför 55 ºC i el-delen. I mitt fall fungerar pumpen bra, dock har längre gångtid på kompressorn medfört en ingående brine på -2 ºC (mina borrhål är 110 m + 200m)

Den enda nackdelen just nu är att pumpen har för dålig varmvattenkapacitet. Kanske beror detta på att jag tar ut för stor effekt till uppvärmningen av huset. Jag kommer behöva komplettera med en separat spetsberedare.

 
Skrivet av: Digital
« skrivet: 19 mars 2006, 22:47:10 »

Värre är det med cirkpumparna men det skrivs det inte om alls...

Nä kan tänka att det där med strulande vxlvntler är lite överdrivet.

Vad var det med cirkulationspumparna då?  ^-^

Bara det att sånna byts i mycket högre frekvens än växelventilerna... men såklart dessa behövs därom tvistar ingen ägare av vp oavsett märke...
Skrivet av: jehu
« skrivet: 19 mars 2006, 22:16:51 »

Värre är det med cirkpumparna men det skrivs det inte om alls...

Nä kan tänka att det där med strulande vxlvntler är lite överdrivet.

EDIT: Det där med "Världssensation...." var bara utifrån hur vissa tillverkare brukar hajpa sina produkter... 
Men håll med om att "Intellishunt" konceptet mycket väl kan vara nåt som kommer! ;)

Vad var det med cirkulationspumparna då?  ^-^
Skrivet av: Digital
« skrivet: 19 mars 2006, 22:11:06 »

Roligt att denna tråd har tagit fart med en massa inlägg. jag håller på dig drjukebox

Interligent shunt som fungerar som växelventil med lite mjukare övergång mellan VV och rad värme.

Digital/ Rickard/ Beril/ och alla andra med växelventil har nu ett hel..v att försvara den.. huvuddunk

Nja vet inte det jag jobbar som sagt i Sverige tätaste område av värmepumpar och jag har bytt tre stycken denna vinter..
En på en Thermia en på en IVT och en på en Nibe...

Så nått otroligt problem är det inte... I alla fall inte som jag ser det och inga spaltmeter av text om den strulande växelventilen förekommer.
Värre är det med cirkpumparna men det skrivs det inte om alls...
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 19 mars 2006, 20:16:32 »

Roligt att denna tråd har tagit fart med en massa inlägg. jag håller på dig drjukebox

Interligent shunt som fungerar som växelventil med lite mjukare övergång mellan VV och rad värme.

Digital/ Rickard/ Bertil/ och alla andra med växelventil har nu ett hel..v att försvara den.. huvuddunk
Skrivet av: jehu
« skrivet: 19 mars 2006, 20:11:41 »

För er som inte vet hur en CTC är uppbyggd rekommenderar jag att gå in på www.ctcvarme.se och kika i bruksanvisningen! I början finns en principskiss över hur den är uppbyggd!
En annan sak som jag funderar på är den där skiktplåten, är det en plåt med hål i eller är det en hel plåt med två rör, det ena mellan VPdelen och toppen av eldelen, det andra mellan botten av eldelen och VPdelen? (det senare vore smartare för att eldelen skall laddas när VP fullkondenserar, men samtidigt läcka så lite värme som möjligt till vpdelen när VP kör flytande kondensering)

Skissen visar ganska bra hur vp är uppbyggd, mer detaljerad än när jag kikade på Thermias och Nibes pumpar. Men, som du skriver, det är inte så lätt att lista ut hur flödena går mellan tankarna i olika situationer.
Hade hoppats att någon på detta forum skulle kunna ge detaljerna, men börjar nog ge upp hoppet om det  ;) ::)

Jag vidhåller att det bästa för att minimera tillskottet vore att ha en funktion som gör att VP alltid fullkondenserar på morgonen när alla duschar!

Låt oss då jobba på det!....men!!!! - - - - det är kanske just detta som kommer med den nya Ecoheat?! Den ska erbjuda någon form av tidsstyrning för vv-produktion. Det vore en smal sak för CTC att programmera styren så att den fullkondenserar och drar ner shunten lite vid vv-produktion, som man då skulle kunna ställa in efter egna behov.
Värre att få fram för oss som måste lura styren lr bygga på nån abrovink.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 19 mars 2006, 19:59:04 »

Nog har väl pumparna blivit intelligentare. Men kanske inte installatörerna.  ;D

Jag håller med om att en slarvig installatör kan leda till lägre cop med en CTC än med en del andra pumpar. Och det får man väl ta med i en helhetsbild av hur ett fabrikat fungerar - om pumpen är fantastisk men sällan ger i närheten av vad de kunde p g a bristfälliga installtioner/instruktioner/manual eller whatever, så har det ju sin betydelse för slutbetyget.
Tänk vilken gest av goodwill det vore om CTC skickade ut sina representanter på ett uppföljande besök 1-2 år efter installation för att kolla upp hur det fungerade. Kunde vi kanske spara en terawatttimme eller så.... :D

Gick tebax till mina gamla anteckningar från när jag köpte vp och läste vad jag skrivit om de olika fabrikaten. Jag tyckte då att växelventilen föreföll vara en ganska osofistikerad on/off-lösning, och att ctc:s variant verkade bättre, om än svårare att styra.

Efter tre år med vp och ett halvår på forumet tycker jag likadant idag!!! Vad jag läst här har inte ändrat på något. Om jag sen är i minoritet har jag inga problem med det.
Kan tänka mig följande scenario: Om några år går en ledande vp-tillverkare ut med en braskande nyhet: "VÄRLDSSENSATION!!! Slut med kärvande växelventiler! Inga mer knäppningar i elementen eller svängig innetemp med vår nya INTELLISHUNT ®" ;) ^-^
Skrivet av: Sture
« skrivet: 19 mars 2006, 19:05:17 »

Att sen kunna styren å dess ibland märkliga menyer är inte något man kan begära att en installtör ska kunna till 100% tycker jag.

Du har så rätt, att hantera "styren" måste man kunna själv. Hur skall man annars "optimera" inställningarna med dagens komplicerade system. Inte kan man begära att installatören skall titta in titt som tätt för att avläsa drifttider, antal start/stopp, värmebärardelta, brine in/ut osv...

Annorlunda var  det förr, på min gamla Völundpump hade jag bara en "effektratt" graderad från 1 till 5. På vintern körde jag på läge 5, på sommaren på läge 3. Sen hade jag en vippströmbrytare för värmekablen för kondensvattnet, som jag fick slå på när det blev minusgrader. Sen skötte den sig själv, inga värden att läsa av och bekymra sig över. Bortsett från "styren", så tror jag att min gamla pump var lika effektiv som dagens pumpar.

/Sture
Skrivet av: Digital
« skrivet: 19 mars 2006, 18:43:09 »

CTC:n kan naturligtvis som alla andra pumptillverkare förbättra sina produkter (synd vore det väl annars). Däremot kan jag inte låta bli att reagera på att när nackdelarna med CTC kommer upp så är det ofta "inkompetens" hos installatören som tas upp (t.ex. Digital ovan och Bertils kommentarer)

Installatörens kunskap (eller brist på den) kan väl inte vara argument mot en viss pump? Det visar istället på behovet av att välja rätt installatör istället för värmepumpsmärke.

Jag har t.ex. haft en Nibe installatör här som sa att de deras modell 1210 skulle få plats i utpekat utrymme, trots att det saknades 10 cm, samt en Thermia installatör som inte ville sälja deras luft/vatten värmepump för den var så kass. Det skulle dock inte falla mig in att dömma ut varken Nibe 1210 eller Thermia Aer för det. Däremot valde jag inte dessa installatörer.

Okey en gång till då.... Hur många installatörer vet exakt hur den värmepump han monterar fungerar??
Monterar man rätt storlek av en vp som har mantelberedare så kommer inte fel inställning ge extra tillskott av el bara för man använder varmvatten i riklig mängd.
Eftersom allt varmvatten produceras av vp:en.

Alla är inte här på forumet och kopplar in timers på eltillskottet.
Eller vet att han ska tappa varmvattnet sakta till badkaret.

Tar du en mantelvp är du säkrare i dessa fall du får en installatör som inte kan allt om vp:en han monterar.

Fan innan jag började jobba med vp så visste jag inte heller hur dom fungerade fast koppla rätt å snyggt kunde jag..
Att sen kunna styren å dess ibland märkliga menyer är inte något man kan begära att en installtör ska kunna till 100% tycker jag.

Skrivet av: Sture
« skrivet: 19 mars 2006, 18:36:38 »

Installatörens kunskap (eller brist på den) kan väl inte vara argument mot en viss pump? Det visar istället på behovet av att välja rätt installatör istället för värmepumpsmärke.

Precis vad jag hävdat tidigare när det gäller Nibe, CTC eller IVT. Kanske också Thermia, men jag har en känsla av att den ligger lite för högt prismässigt. Det är därför jag har en IVT-pump, inte för att jag tror att den är bättre än andra.

/Sture
Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 19 mars 2006, 18:27:11 »

CTC:n kan naturligtvis som alla andra pumptillverkare förbättra sina produkter (synd vore det väl annars). Däremot kan jag inte låta bli att reagera på att när nackdelarna med CTC kommer upp så är det ofta "inkompetens" hos installatören som tas upp (t.ex. Digital ovan och Bertils kommentarer)

Installatörens kunskap (eller brist på den) kan väl inte vara argument mot en viss pump? Det visar istället på behovet av att välja rätt installatör istället för värmepumpsmärke.

Jag har t.ex. haft en Nibe installatör här som sa att de deras modell 1210 skulle få plats i utpekat utrymme, trots att det saknades 10 cm, samt en Thermia installatör som inte ville sälja deras luft/vatten värmepump för den var så kass. Det skulle dock inte falla mig in att dömma ut varken Nibe 1210 eller Thermia Aer för det. Däremot valde jag inte dessa installatörer.
Skrivet av: SkaneErik
« skrivet: 19 mars 2006, 17:26:28 »

För er som inte vet hur en CTC är uppbyggd rekommenderar jag att gå in på www.ctcvarme.se och kika i bruksanvisningen! I början finns en principskiss över hur den är uppbyggd!

En annan sak som jag funderar på är den där skiktplåten, är det en plåt med hål i eller är det en hel plåt med två rör, det ena mellan VPdelen och toppen av eldelen, det andra mellan botten av eldelen och VPdelen? (det senare vore smartare för att eldelen skall laddas när VP fullkondenserar, men samtidigt läcka så lite värme som möjligt till vpdelen när VP kör flytande kondensering)

Jag vidhåller att det bästa för att minimera tillskottet vore att ha en funktion som gör att VP alltid fullkondenserar på morgonen när alla duschar!
Skrivet av: SkaneErik
« skrivet: 19 mars 2006, 17:22:16 »

Att sätta en klocka i styren tror jag många drar sig för att göra.

Om den inte går rätt så blir det fler än vi som får gå ner
och skruva på pumpen med jämna mellanrum.

"Ja visst ja, jag måste ju tala om för pumpen att vi har sommartid ... "
/Erland
CTC har redan en klocka i styren för sin (iofs enligt mig felkonstruerade) nattsänkning *vinkar*
Skrivet av: jehu
« skrivet: 19 mars 2006, 16:19:52 »


Svårt att tillföra nått konstruktivt när det gäller CTC....
Förlåt kunde inte låta bli det blev för svårt att inte säga detta...

Jo det är ok men kanske bäst att inte säga något då?  ;)

Men du håll med om en sak hur många inlägg och spaltmeter har det inte skrivits om CTC med dess lite märkliga eltillskott...

Det har absolut skrivits väldigt mycket om detta, så låt oss vidga och variera skriverierna lite. --/

Visst växelventilen är inte felfri absolut inte..

Det finns ju gott om andra forum för att skriva om växelventil!
Skrivet av: Digital
« skrivet: 19 mars 2006, 15:47:04 »

DET kan du aldrig ändra min åsikt om...

Din åsikt får du givetvis ha.....frågan var om du hade något konstruktivt att tillföra.... ;)

Svårt att tillföra nått konstruktivt när det gäller CTC....

Förlåt kunde inte låta bli det blev för svårt att inte säga detta...

Men du håll med om en sak hur många inlägg och spaltmeter har det inte skrivits om CTC med dess lite märkliga eltillskott...

Visst växelventilen är inte felfri absolut inte..
Skrivet av: jehu
« skrivet: 19 mars 2006, 15:36:12 »

DET kan du aldrig ändra min åsikt om...

Din åsikt får du givetvis ha.....frågan var om du hade något konstruktivt att tillföra.... ;)
Skrivet av: Digital
« skrivet: 19 mars 2006, 15:31:16 »

Vad en del som uttalar sig om CTC  (ska inte nämna några namn.... ;)) tycks glömma är att huvuddelen av vv-värmningen sker i nedre tanken,  den övre tanken fungerar som spetsberedare.  Att husvärmen och vv delar på samma tank gör alla beräkningar lite svårare. Dimensioneringen av VP och hur värmesystemet ser ut får mera betydelse, liksom hur ofta/mycket/snabbt man tappar vv.

Diskussionen kör fast när deltagarna "propagerar" för sina egna märkens lösningar. Befriande att Rickard som nog både har tänkt igenom de olika lösningarna och verkar ha en solid bakgrund som styr/reglerare kan antyda de för/nackdelar som de olika systemen har, utan (nästan  ;)) att kasta paj. Blir intressant att läsa guider & annat som kommer på denna websajt.
Men det är väl uppenbart att de som skriver mest här kan Nibe/Thermia etc men ingen har riktig koll på CTC? b00k :,v(

Tittade igenom gamla papper och vi har alltid haft en hygglig cop, men nu är den riktigt bra.....varför det är så återkommer jag till men får nog skruva dit några separata elmätare först så man får fram lite hårdare data.




Men du propagerar inte ett dugg för CTC:es lösning där normala kunder som inte känner till NO NO rattens funktion blir blåsta....??
Känner till ett fall där installatören inte visste vad han gjorde satte dit en cirkpump på varmvattnet som ledde det lite avsvalnade varmvattnet tillbaks in på kallvattnet och gjorde elpanna av hela vp:en... eftersom övre delens elpanna hela tiden värmde upp varmvattnet å slog ut kompressorn...

Och att behöva stänga av och konstruera märkliga lösningar för att slippa eltillskott tycker jag är dåligt...

DET kan du aldrig ändra min åsikt om...
Skrivet av: jehu
« skrivet: 19 mars 2006, 15:13:20 »

Vad en del som uttalar sig om CTC  (ska inte nämna några namn.... ;)) tycks glömma är att huvuddelen av vv-värmningen sker i nedre tanken,  den övre tanken fungerar som spetsberedare.  Att husvärmen och vv delar på samma tank gör alla beräkningar lite svårare. Dimensioneringen av VP och hur värmesystemet ser ut får mera betydelse, liksom hur ofta/mycket/snabbt man tappar vv.

Diskussionen kör fast när deltagarna "propagerar" för sina egna märkens lösningar. Befriande att Rickard som nog både har tänkt igenom de olika lösningarna och verkar ha en solid bakgrund som styr/reglerare kan antyda de för/nackdelar som de olika systemen har, utan (nästan  ;)) att kasta paj. Blir intressant att läsa guider & annat som kommer på denna websajt.
Men det är väl uppenbart att de som skriver mest här kan Nibe/Thermia etc men ingen har riktig koll på CTC? b00k :,v(

Tittade igenom gamla papper och vi har alltid haft en hygglig cop, men nu är den riktigt bra.....varför det är så återkommer jag till men får nog skruva dit några separata elmätare först så man får fram lite hårdare data.

EDIT: Och nej, Digital, ingen vxlvntl - hårdkörningen av vv är bara intressant vid enstaka tillfällen då man behöver mycket vv.
Har du nåt att tillföra på "Driftsforum CTC" är du förstås welcome, annars får du väl hållas i Nibeträsket  ;) ;) ;) *vinkar*


Skrivet av: Digital
« skrivet: 19 mars 2006, 15:00:55 »

Hej

Nikan ju lura VP datorn att den skall köra rad värme på 50 grader och sedan lura er shunt så att den ej öppnar mer än för det normala kurvan vid 0 gr som kan vara 40 graders framledning.

Nåt sånt ja. Stänga till shunten och tvångsköra kompressorn till förinställd temp.

Digital hur får du in en 1230 i lägenheten?   ^-^

Men vad läser jag stänga shunten??? börjar lika växelventildrift med yttre cirkpump för cirkulationen.
Hur blir det då med den jämna tempen på framlednigen?

Ni kommer strax vara inne på samma spår som övriga som använder växelventil ;)
Skrivet av: Digital
« skrivet: 19 mars 2006, 14:57:23 »

Hej

Nikan ju lura VP datorn att den skall köra rad värme på 50 grader och sedan lura er shunt så att den ej öppnar mer än för det normala kurvan vid 0 gr som kan vara 40 graders framledning.

Nåt sånt ja. Stänga till shunten och tvångsköra kompressorn till förinställd temp.

Digital hur får du in en 1230 i lägenheten?   ^-^

Får man in en f 2010 i min lilla citroen får man säkert in en 1230 i lgh...

jag ska driftsätta en 1230 på tisdag så det löser sig...
Skrivet av: FredrikO
« skrivet: 19 mars 2006, 13:37:35 »

Citera
Dessutom skulle alla VP utrustas med shunt istället för växelventil, då skulle man få mindre driftstörningar/haverier. Men jag antar att växelventilen är billigare...

Nu börjar vi komma någonstans. Shunten är bra för jämn värme och tanken ger extra volym. Problemet är nog inte COPen i CTC:s lösning, men däremot är det problem att styra eltillskottet för vv, så det blir optimalt. Stänga av det helt som t.ex. ME gör är en bra lösning, men funkar inte på vintern för mig som har en luft/vatten värmepump.

Bertil, Richard m.fl. har kommit med olika lösningsförslag. CTC borde läsa här på värmepumpsforum för att få ideer. Jag skulle vilja ha en lösning där man kan få pumpen att köra upp övre delen till 55 grader när behov finns, men ändå slippa växelventilen, hur nu det ska gå till?
Skrivet av: jehu
« skrivet: 19 mars 2006, 12:23:30 »

Ett digitalt standardur för styrning hanterar sommartid, har batteribackup så det fortsätter att gå vid strömavbrott tex.... Det funkar i måååånga år utan nån som helst tillsyn...

Fullkondensera...  snart använder ni shunten som växelventil då är det löst  ;)
Med skilda elpatroner en för enbart vv och en i nedre delen för värme. Sen skulle det inte finnas möjlighet att shunta ut vatten till värmesystemet från den övre delen den skulle enbart försörja VV, det vore toppen.

Dessutom skulle alla VP utrustas med shunt istället för växelventil, då skulle man få mindre driftstörningar/haverier. Men jag antar att växelventilen är billigare...

Nu är du där igen, vem släppte in dig!   ;)

Nej, vi ville ju inte ha en vxlvntl var det. Och notera att tidsstyrningen bara kommer in vid större vv-behov, annars sköter det sig  utan manipulationer.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 19 mars 2006, 11:45:46 »

Ett digitalt standardur för styrning hanterar sommartid, har batteribackup så det fortsätter att gå vid strömavbrott tex.... Det funkar i måååånga år utan nån som helst tillsyn...

Fullkondensera...  snart använder ni shunten som växelventil då är det löst  ;)
Med skilda elpatroner en för enbart vv och en i nedre delen för värme. Sen skulle det inte finnas möjlighet att shunta ut vatten till värmesystemet från den övre delen den skulle enbart försörja VV, det vore toppen.

Dessutom skulle alla VP utrustas med shunt istället för växelventil, då skulle man få mindre driftstörningar/haverier. Men jag antar att växelventilen är billigare...
Skrivet av: jehu
« skrivet: 19 mars 2006, 11:43:34 »

Jomenvisst, det är bara för oss nördar som ändå kollar till vp emellanåt.  :)

Å andra sidan har vi massor med klockor som måste ställas om för sommartid - mikron, videon, etc förutom alla analoga då.

Sen har det digitala veckouret jag använde inbyggd kalender, så  det klarar sig ändå.
Skrivet av: eleson
« skrivet: 19 mars 2006, 11:28:12 »

Att sätta en klocka i styren tror jag många drar sig för att göra.

Om den inte går rätt så blir det fler än vi som får gå ner
och skruva på pumpen med jämna mellanrum.

"Ja visst ja, jag måste ju tala om för pumpen att vi har sommartid ... "
/Erland
Skrivet av: SkaneErik
« skrivet: 18 mars 2006, 23:02:47 »

Jo visst kan man trixa och lura styren till olika saker, men VARFÖR har inte CTC själv fixat till lite mjukvara för att göra detta? CTCn har en utmärkt konstruktion, men brister i mjukvaran gör den ändå inte går optimalt! Urbota dumt! fiR: huvuddunk knUp Sc:,h
Skrivet av: jehu
« skrivet: 18 mars 2006, 20:20:20 »

Hej

Nikan ju lura VP datorn att den skall köra rad värme på 50 grader och sedan lura er shunt så att den ej öppnar mer än för det normala kurvan vid 0 gr som kan vara 40 graders framledning.

Nåt sånt ja. Stänga till shunten och tvångsköra kompressorn till förinställd temp.

Digital hur får du in en 1230 i lägenheten?   ^-^
Skrivet av: Digital
« skrivet: 18 mars 2006, 14:28:59 »

Med Nibe:es 1230 kan man köra extra varmvatten med kompressor alltså utan eltillskott upp till 60 grader..

Jo toppen fast kanske inte med cop 5 hela vägen men säkert >1 Stiebel klarade visst "65 grader i en körning", men hur mycket vv får du sen ut utan xtra vvb?

Jag kom förresten på vad som borde vara optimalt med en CTC,

Det finns stora möjligheter att göra om styren så att kompressorn ger mycket vv vid behov.  Ingen tycks ha tagit tag i detta, och tyvärr inte CTC heller...

Kanske inte i första hand programmera ett trimchip, utan försöka lura styren med befintlig hårdvara.  Den separata tidsstyrningen är ett första steg. :)  Min panntemp är 43 grader, och jag har 50 (eller 65) bara när det behövs.

Nibe:es styr går på mantelgivaren när den stoppar vv-laddning och den sitter ganska lågt placerad så vid en diff på 5 grader under vv laddning är nog toppen närmare 65 grader efter att kompressorn stannat...
Jag ska testa så fort jag får tag på en 1230 att testa med... Och sen se vad tempgivaren för varmvattnet visar.
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 18 mars 2006, 12:09:25 »

Hej

Nikan ju lura VP datorn att den skall köra rad värme på 50 grader och sedan lura er shunt så att den ej öppnar mer än för det normala kurvan vid 0 gr som kan vara 40 graders framledning.

Det första

är enklast det är att ändra utegivar värde med elkomponenter så att VP tror det kallare än verkligheten. Ev montera givaren framför luftströmmen i L/V VP för det är kallare än ute luften. eller kyla den med VP retur ledning med berg VP.

Det andra

Kan man trixa med rumsgivaren så att den begränsar framledningen för att temp inne är högre än verkligheten. ( värme den på något sätt exvis över en radiator)
Skrivet av: jehu
« skrivet: 18 mars 2006, 11:46:32 »

Med Nibe:es 1230 kan man köra extra varmvatten med kompressor alltså utan eltillskott upp till 60 grader..

Jo toppen fast kanske inte med cop 5 hela vägen men säkert >1 Stiebel klarade visst "65 grader i en körning", men hur mycket vv får du sen ut utan xtra vvb?

Jag kom förresten på vad som borde vara optimalt med en CTC,

Det finns stora möjligheter att göra om styren så att kompressorn ger mycket vv vid behov.  Ingen tycks ha tagit tag i detta, och tyvärr inte CTC heller...

Kanske inte i första hand programmera ett trimchip, utan försöka lura styren med befintlig hårdvara.  Den separata tidsstyrningen är ett första steg. :)  Min panntemp är 43 grader, och jag har 50 (eller 65) bara när det behövs.
Skrivet av: SkaneErik
« skrivet: 18 mars 2006, 11:18:13 »

Jag tycker CTCs konstruktion är utmärkt,


den har ingen krånglande växelventil

temperaturen ut i radiatorerna är alltid jämn

den har en inbyggd "volymförstorare"...

Den använder en slinga för varmvattnet vilket innebär att man slipper tänka på legionella (NIBE, Thermia m.fl. använder eltillskott för att komma upp i legionelladödande temperatur i VVBn då och då, det behövs inte med CTCs konstruktion..)

Det jag skulle önska är att:

Vattenvolymen var större, kanske 500l istället för de drygt 200 som finns idag.

En drjukebox-variant för styrning av extra varmvatten, men som istället för att varva upp elpatronen drog upp kompressorns börvärde till 55ºC


Med Nibe:es 1230 kan man köra extra varmvatten med kompressor alltså utan eltillskott upp till 60 grader..
Haha, jo jag vet.. Thumbsup

Jag kom förresten på vad som borde vara optimalt med en CTC,
Ha en funktion i styren som gör att VP alltid fullkondenserar mellan säg 0600-0730 på morgonen, så finns det gott om varmvatten till morgonduscharna utan en massa tillskott!
Det är ju just vid dessa stora varmvattentappningar som CTCn äter tillskott!
Resten av dygnet skulle den som vanligt fullkondensera vi 1/4e start, detta skulle ge tillräckligt för de småtappningar som handtvätt, disk osv som sker då. Elpannan skulle man kunna ställa ner till kanske 42ºC eller nåt som reserv utan att det blir problem på morgonen! a:gl

VARFÖR finns inte denna funktion?! huvuddunk
Skrivet av: Digital
« skrivet: 18 mars 2006, 09:37:55 »

Jag tycker CTCs konstruktion är utmärkt,


den har ingen krånglande växelventil

temperaturen ut i radiatorerna är alltid jämn

den har en inbyggd "volymförstorare"...

Den använder en slinga för varmvattnet vilket innebär att man slipper tänka på legionella (NIBE, Thermia m.fl. använder eltillskott för att komma upp i legionelladödande temperatur i VVBn då och då, det behövs inte med CTCs konstruktion..)

Det jag skulle önska är att:

Vattenvolymen var större, kanske 500l istället för de drygt 200 som finns idag.

En drjukebox-variant för styrning av extra varmvatten, men som istället för att varva upp elpatronen drog upp kompressorns börvärde till 55ºC


Med Nibe:es 1230 kan man köra extra varmvatten med kompressor alltså utan eltillskott upp till 60 grader..
Skrivet av: jehu
« skrivet: 17 mars 2006, 18:19:37 »

Jo jag är nöjd med min CTC men hade väl vart nöjd om det hade blivit ett annat märke också. Tror jag.
Känns som om "kriget" är över i den andra tråden oxå.  ;D
Tyckte faktiskt att det behövde vädras en del.

Och det finns förbättringar som kan göras på en CTC. Nästa projekt för mig är att få 450 l 45gradigt vv fortfarande med bara precis det ts som behövs. Och utan att behöva en extra vvb.

Nu är ju förväntningarna på nya CTC lite nerskruvade, så då kanske det kan bli en positiv överraskning....who knows.  :)
Skrivet av: SkaneErik
« skrivet: 17 mars 2006, 14:08:20 »

Nu väckte jag väl alla anti-CTC-personer här på forumet! ;)
Skrivet av: SkaneErik
« skrivet: 17 mars 2006, 14:03:41 »

Jag tycker CTCs konstruktion är utmärkt,


den har ingen krånglande växelventil

temperaturen ut i radiatorerna är alltid jämn

den har en inbyggd "volymförstorare"...

Den använder en slinga för varmvattnet vilket innebär att man slipper tänka på legionella (NIBE, Thermia m.fl. använder eltillskott för att komma upp i legionelladödande temperatur i VVBn då och då, det behövs inte med CTCs konstruktion..)

Det jag skulle önska är att:

Vattenvolymen var större, kanske 500l istället för de drygt 200 som finns idag.

En drjukebox-variant för styrning av extra varmvatten, men som istället för att varva upp elpatronen drog upp kompressorns börvärde till 55ºC
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 15 mars 2006, 21:10:18 »

Min installatör har fått besked om att utseendet på VP blir ny. Flashigare kanske? Ja, det var ju det man saknade! Dessutom blir det förändringar i styren på ngt sätt. Vad eller på vilket sätt visste han inte.
Beträffande frågan om varför CTC inte var med på KoV test kan det naturligtvis finnas flera förklaringar men en kan naturligtvis vara att det kommer en ny modell. CTC har naturligtvis kalkylerat över vad som finns att vinna resp att förlora.

Jag tror knappast att CTC kommer att medverka med sin EcoAir i nästa test eftersom introduktionen av de nya pumparna ligger för nära i tiden samtidigt som testet måste avse en modell som finns att köpa.
Det konstiga är att CTC i sin marknadsföring-om än i smyg- talar om att i sommar kommer nya EcoAirV3/EcoPartV3, se www.ctcvarme.se och vad som sägs om den nya pannan EcoFlex.
Detta borde normalt innebära att det blir ett hack i försäljningen av "gamla" modeller.

Orkade inte skriva om detta i tråden om KoVs test eftersom tonläget är så högt där. :-X
Skrivet av: Bertilo
« skrivet: 15 mars 2006, 14:58:41 »

Kanske en förbättring om den kunde visa verklig förbrukning på pumpen inklusive den som inte visas idag, dvs den ts som går utanför styren (svarta ratten).
Det intressanta för oss som redan har en Ecoair/heat är förstås om det ges möjlighet tilll uppgradering.
Samt om det finns anledning att uppgradera.
Att de skulle göra styren mindre intelligent får vil väl inte hoppas?::)

Det andra dom sa till mig var att det tyvärr inte tagits fram någon fjärrstyrning.

Vi får väl se vilka nyheter som finns när den kommer.  :)

Hej VP-fantaster!

Mitt första inlägg berör en fråga som verkar intressera CTC-ägare.

CTC svarar idag på direkt förfrågan att förbrukningsvärdena för värmepump och eltillskott inte längre är separerade utan endast kan avläsas som ett totalvärde i den nya modell som kommer under våren/försommaren.

Man kunde inte svara på, om möjlighet fanns att inkoppla yttre mätare för att mäta eltillskottet.
Skrivet av: ME
« skrivet: 07 mars 2006, 12:03:18 »

En fråga till dej som gillar CTC hur beter sig eldelen när man har golvvärme med ett börvärde på säg 27 grader och vill duscha??
Går det utan eltillskott att få obegränsat med säg 45 gradigt vatten?

Nja det kanske är svårt att säga att det går att få obegränsat med 45 gradigt vv.

Men det är tre faktorer som glömts bort i detta resonemang.

1) CTC jobbar med min värde på 35 grader , så 32 grader i VP inträffar "aldrig" i en normal inställd VP om inte den tidsfördöjning kommer in i ekvationen. När vattnet i vp blir 35 grade jonnar kompressorn upp den till 40.

2) Sedan har vi detta med var fjärde start jobbar VP upp till 55 grader (vid in gående brine på +2 grader) detta gör att VV i övre delen brukar ligga runt 50-52 grader hos mig. detta pga att jag unter vissa tidpunkter på året har många start och stopp (25-30st)

3. till sist har vi sommardrift då full kondensrar VP upp till 55 grader varje gång. det gör att VP håller en hög vattentemperatur och tanken fungerar mer som en varmvattenberdare typ förrådsberedare som sitter i nibe, thermia, ivt.... mfl.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 07 mars 2006, 00:33:26 »

-Ingen maskin jobbar alltid med maximal COP, CTC avviker inte på den punkten.

-Det teoretiseras en del om att CTCs konstruktion inte skulle kunna ge vv vid låg framledning. Fabriksinställd min-temp i nedre tanken är 35 grader. Övre tanken fungerar som en spetsberedare, och temperaturen där är högre även utan ts. Det tycks som att ingen har förstått detta!
Nettoeffekten av att ha en något högre panntemp, säg 35 istf 27 en del av året är väl något att räkna på.

-Efter att ha läst de flesta trådar som handlar om CTC är jag rätt säker på att ingen på forumet, inklusive Bertil Rickard, ME m fl (och förvisso även undertecknad) vet riktigt hur flödena går i CTCn. Så vi kanske skulle behöva extern hjälp med en FAQ.   ::)

-Det finns för- och nackdelar med de olika konstruktionerna. Då majoriteten har växelventil blir det visst så att man ogillar att inte alla har det? Det är en brist att ingen på forumet riktigt har förstått hur CTCn funkar och kan  förklara för- och nackdelar. Jag är helt ointresserad av att "försvara" CTC. Mitt intresse är att få ut så mycket som möjligt av min anläggning!!!! :)

-"Svarte Petter"?  Vi förbrukade 37000 kWh (exkl.hh-el) det år vi bara körde pannan på el, och hade det kallt och eländigt och dåligt med vv. Det var Svarte Petter!
Efter några år med Ecoheat låg vi på cirka 14000 kWh. Efter några månader med forumet och lite egna tweaks är vi nere på runt 10000 - med elpatron avstängd, men istället 5 m3 extra ved - har samtidigt höjt tempen i huset med 2-4 grader.
Vad blir då vår års-cop?  ;)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!