Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Gblenn
« skrivet: 07 april 2006, 17:14:52 »

Hmmm, ja att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbart hade jag nog räknat ut redan. Givetvis antaget att nuvarande elpriser står sig någorlunda... Och jag investerar ju faktiskt i en VP för att jag tror att det ska vara det ekonomiskt rätta även i framtiden  Thumbsup
Men eftersom vi av mysskäl hade funderat på att skaffa oss ngn slags kamin var min tanke att man när man ändå eldar skulle få ut värmen i huset på ett bra sätt och inte behöva sluta elda efter en timme för det blir för varmt i rummet man ville mysa i.
Frågan kvarstår väl ändock om mina funderingar på "systemet" som jag beskrivit skulle kunna fungera, oavsett om det är ek försvarbart eller ej?

Å andra sidan skulle det kanske bli mycket enklare och billigare med bara en enkel vedkamin och något sätt att ventilera runt värmen i huset. Har efter lite funderande kommit på  att min sovrumsgarderob faktiskt befinner sig rakt ovanför den tänkta kaminplaceringen. Därovanför ligger ju vinden vilket skulle kunna göra det möjligt att dra fram lite rör med en fläkt på vinden. Då kunde man enkelt flytta värmen till rummen på övervåningen och ev även till ngt rum på den nedre våningen om man ville. Teoretiskt skulle jag dessutom kunna få ut kyla den vägen om jag drog upp ett avstick från KB-kretsen till vinden på nåt sätt...
Skrivet av: ojacobsen
« skrivet: 06 april 2006, 07:17:14 »

Har också en kamin (samma som Peter K, ser jag  *vinkar* ), men använder den aldrig. När den går är det bra, men när den stannar tar det ung. et dygn innan huset har stabil värme igen... kanske det är golvvärmen som ger problem  ???
Ibland har jag set att det går till mera el efter et sånt dygn.
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 05 april 2006, 21:45:58 »

Bor man i områden med många elavbrott vintertid kan det ju vara fint att ha en kamin som nödvärmare. Annars håller jag med om att det inte blir så mycket eldat i den fina kaminen längre. Innan VPn eldade vi i stort sett varje kväll för att få lite värme i vardagsrumet men nu har vi höjt innetempen så det behövs knappt längre.
´
Fast då får man ha någon lösning för cirkulationspumpen (om vi talar om att använda vattenmanteln alltså).
Skrivet av: Peter K
« skrivet: 05 april 2006, 09:52:43 »

Bor man i områden med många elavbrott vintertid kan det ju vara fint att ha en kamin som nödvärmare. Annars håller jag med om att det inte blir så mycket eldat i den fina kaminen längre. Innan VPn eldade vi i stort sett varje kväll för att få lite värme i vardagsrumet men nu har vi höjt innetempen så det behövs knappt längre.
Skrivet av: tolins
« skrivet: 04 april 2006, 17:04:41 »

Det slutar väl som hos mig.När jag installerade jordvärme behöll jag braskaminen för att kunna myselda ibland det blev aldrig.Numera står det en massa värmeljus i den som tänds när det ska mysas nu fanns ju redan min kamin skulle jag gått o köpt en hadde det varit bortkastade pengar
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 04 april 2006, 16:17:13 »

Kostar mer än det smakar...

Att spetsa med ved eller pellets ger liten besparing om man har en rejäl VP. Mesta av värmen är ju gratis då!!! 
det låter kanske bakvänt, men att spetsa när VP ensam klarar uppvärmningen är en ren förlust pga av ovanstående...
Att spetsa när det är så kallt så tillskott behövs kan va en vits, men med en rejäl VP är det inte många dygn/år!
Att spetsa med kamin "in i" värmesystemet är inte så lämpligt, det höjer tempen på radiatorvattnet. Med sämre verkningsgrad på värmepumpen som följd.
Däremot att ha en kamin utan vattenmantel och elda när andan faller på OXCH vid svinkyla kan ju va båda bra och trevligt.

Hmmm nu lät jag väl som en riktig bakåtsträvare!?  Men jag kan själv se på min förbrukning, det skulle va helt omöjligt att få ekonomi på eldning av nåt slag...   
Sagt av en som eldat ved i 20 år har gratis tillgång till ved!!
Skrivet av: Gblenn
« skrivet: 04 april 2006, 15:54:21 »

Har sökt en hel del på forumet men inte hittat något riktigt bra svar på mina funderingar. Så, jag försöker här beskriva mina tankar i förhoppning att få kloka idéer och synpunkter som kan leda till en bra lösning...

Lite bakgrund först...
Vi står i begrepp att installera VP i ett gammalt hus (1928) med flera våningar (källare, mellan och övervåning) och en traditionell planlösning (inte särskilt öppen alltså). Samtliga våningar värms med radiatorer och värmepumpen kommer därför dimensioneras för att klara hela husets värmebehov, plus ev utbyggnad av vind.

Vi har också planerat att installera en kamin i matsalen som vi hoppas ska kunna bidra lite till uppvärmingen samtidigt som den givetvis är en rejäl mysfaktor!

Det är med kaminen som mina funderingar uppstått och mitt problem är alltså...
Hur får jag ut den värme kaminen genererar till övriga huset, SAMTIDIGT som jag då tillfälligt minskar "utleverans" av värme från värmepumpen?! Jag vill helst att temperaturen i huset ska ligga någorlunda stadigt på önskad nivå oavsett om jag eldar eller ej.

Nåväl, frågan är relativt enkel men jag inser att det kan finnas många olika lösningar på mitt problem.

En som jag tycker smakfull lösning skulle vara att ha en vattenmantlad kamin. Det finns ju mer eller mindre snygga kaminer för både ved och pellets och vattenmantling och därmed kan leverera ut värmen till hela huset (även källaren). Problemet som jag förstått blir ju att få en sådan att fungera tillsammans med värmepumpen (i mitt fall planeras en 1215-10). En viktig aspekt som jag anser måste tillgodoses är att VP ska jobba med flytande kondensering. Annars finns ju färdiga lösningar typ EuroNom ExoTank VPS som ser ut att kunna göra något åt det håll jag tänkt mig.

Den lösning jag klurat på men är osäker om den kan funka kan enklast beskrivas så här.

En 500L acctank matas i toppen (på sidan?) från VP framledning och returen till VP sitter nere i botten.
I toppen (på sidan) sitter även framledning från den vattenmantlade kaminen men returen till kaminen sitter i detta fall i mitten på tanken.
I toppen sitter också en shunt (med styrning via inomhusgivare?) till framledning radiatorkrets. Retur radiatorkrets går tillbaka i botten på tanken.

Jag tror då att det skulle kunna funka ungefär enligt följande:

Med endast VP igång så kommer shunten i toppen på tanken stå helt öppen och matar ut, ganska precis den temperatur på radiatorkretsen som VP levererar på framledningen. I botten får VP tillbaka, nästintill exakt den temp som radiatorkretsen har på returen. Dvs tanken har i detta fall möjligen funktion som volymförstorare eller ingen funktion alls...? Sc:,h

Med kaminen igång kommer shunten i toppen att börja strypa allteftersom temp i tankens övre halva stiger uppemot 70grader som exempelvis Baxi Twist 80/20 levererar. När VP stannat kommer den därefter inte gå igång förrän returtemp har kommit ner under inställt värde vilket kommer att dröja tills kaminen stannat och tanken accumulerande effekt är förbrukad. Stämmer detta antagande??

Man skulle också kunna tänka sig att använda VP och acctank för att (om man har dygnstariff/säsongstariff på nätavgiften vilket vi har) sänka elkostnaden en aning genom att köra ut lite högre temp ut från VP på natten och därmed höja temp i tanken en aning. Samtidigt kan ju om man villha nattsänkning på shuntningen ut från tanken av komfortskäl. På morgonen/förmiddagen eller hur länge nu acctanken klarar att leverera ut tillräckligt varmt vatten till radiatorkretsen så kommer VP inte behöva jobba för värme utan endast VVB.

Det som möjligen komplicerar det hela i termer av intrimning är att om shunten i toppen på tanken ska styras av ett separat system med tex innomhusgivare så lär det behövas en del skruvande för att få rätt temp i huset relativt VP's styrkurva. Men det borde inte vara någon omöjlighet.

Ett annat alternativ skulle vara att ha en vanlig kamin och med luftkanaler få ut värmen till övriga rum (dock ej källaren). Då är frågan, ska man komplettera sin Nibe med en rumsgivare, var ska den då sitta?
Eller kan man nöja sig med att låta termostaterna i de rum man värmer upp med kaminen reglera på vanligt sätt och därmed stoppar VP tidigare pga högre returtemp??
Problemet med inomhusgivare blir väl att ju mer man eldar i kaminen ju kallare blir det i källaren... ???
Fördelen med en luftburet system skulle dock kunna vara att teoretiskt även kunde kyla luften på sommare via ett avstick på KB.

Ja, det var mina funderingar, hoppas det finns några kloka som kan ge lite bra input till mitt funderande.


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!