Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Unpoor
« skrivet: 17 september 2014, 03:26:09 »

Jag stänger av min eftersom den gjort värme när det var 27 grader på övervåningen, 12 timmars filtrering, vill inte ha mer för då blir det för mycket hysteres, termostaten sitter nere och aktiv och håller 21 grader men övervåningen blir snorhet med svart tak, det hela har att göra med dålig isolering, ock inget som lönar sig att fixa då det ändå är ganska liten förbrukning.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 september 2014, 17:28:29 »

Jag var rätt säker på att vp värmt i onödan häromdagen för det var alldeles för varmt inne när jag kom hem men kollade i loggen och visst hade vp gått på natten när ute tempen var låg men några timmar innan inne tempen steg så låg framledningen runt 21-22 grader så det var inte vp fel att tempen steg. Visst värme körningen den gjorde var troligtvis onödig tror inte det blivit kallt inne utan körningen eftersom det blev så pass soligt på dan men om inte solen hade varit så hade den behövts och att förespå vädret funkar inte med årets modell men efter nästa uppdatering kanske det kommer  ;) Min vp står inte i sommar läge hade den gjort det hade den inte startat men heller en körning för mycket än kallt inne.
Skrivet av: V-S
« skrivet: 11 september 2014, 14:32:44 »

Jag har innegivare som jag hittills bara använt för indikering, ej styrning. Det beror främst på att den är placerad i tvättstugan, ovan VP samt vid sydgavel (överskattar innetempen vid solinstrålning).

Jag har använt funktionen stopp värme med ganska lång filtreringstid (>15 h) under sommaren. Inga onödiga starter även om det varit kalla nätter. Det är ju även skillnad mellan radiatorsystem i gamla kåkar och golvvärme i moderna hus. Vid 7 °C ute som fallet var i morse hos oss låg mitt börvärde på framledningen på cirka 21 °C vilket motsvarar innetemperaturen... Sommaren blir helt enkelt enklare att hantera ju mer välisolerat hus (även trögare konstruktioner typ kyrkor) man han och ju lägre temperatur som krävs i värmesystemet (typiskt golvvärme). Rätta mig om jag har fel..
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 september 2014, 13:09:13 »

Gissar på fel tryck eftersom andra Nibe har faktor 6 men kan ha fel.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 september 2014, 12:12:52 »

Kan ju ha ändrats från den manual jag läst.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 september 2014, 11:55:08 »

Rumsgivarfaktorn är ställbar från 0 till 6 grader på  Nibe.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 11 september 2014, 11:45:34 »

Ja har kört utan värmestopp hela sommaren och vad jag kan se så har den inte gjort några onödiga körningar, jag har inte bevakat den hela tiden så någon kan det såklart ha blivit.
Jag har innegivaren på inverkan 2 av 4 (min 0 = avstängd) och värmestopp på 17C, när den väl har stannat för värmestopp, så startar den igen vid 16C (ingen fördröjning utan cirk.pumpen startar när ute tempen är 16C).

Det jag sett är att så länge det är varmare än ca 13C ute så räknar den + på integralen och den räknar upp till +100 - det gör att det tar lång tid vid ex +10 tid innan den räknat ner till -100 och får start order. Sjunker inte ute tempen under ca +10 så tar det så pass lång tid att räkna ner så vi hinner in i ett nytt värmestopp. Jag har inte koll på exakt vid vilken ute temp integralen sjunker snabbt nog för att hinna göra en start, men om den hinner det så vill jag förmodligen ha en.

Men jag antar att även detta är individuellt mellan hus och hur pumpen är inställd :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 september 2014, 10:52:27 »

Faktor 4 är ganska högt tycker jag.
Hur många timmar väntar värmepumpen innan den startar efter att sommarläge inte längre är aktivt?
Ställbart?

Om fördröjningen är typ 8 timmar eller ställbar kan jag hålla med dig, men annars kommer den att göra värme från tid till annan, även om det i stort är försumbart.

Ha i åtanke att jag inte har någon större erfarenhet av de senaste styrningarna, vissa av mina svar kan vara föråldrade av den anledningen.

Edit:
Nu har jag läst på, faktorn kan som mest ställas till 3 (0.5 till 3, standard 2), vilket jag tycker är en vettig avvägning.
Filtreringstiden är "smart" man räknar medeltemp under 0 - 48 timmar (ställbart) vilket gör att Smurfen har helt rätt, man kan ställa "Värmestopp" till t.ex 17 grader och med 24h filteringstid och då skall onödig värme i normalfallet inte göras.

Hur Thermias styrning fungerar har jag inte kollat på.

Att tidigare ägare stängt av värmepumpen sommartid tyder på att han inte har konfigurerat värmestopp på rätt sätt, kanske står det fortfarande på default (20°C) och då lär det bli för varmt inne under vår och höst.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 september 2014, 10:44:28 »

Vp gör inte värme vid några kalla timmar om den står i sommarläge. Har man tex 4 grader som rumsgivar faktor vilket är ganska normalt så bör inte vp starta annars heller vid några graders övertemp så länge det inte är riktigt kallt ute.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 september 2014, 08:45:17 »

Tyvärr gör de inte det. (Min uppfattning)
Anledningen är att Thermia och Nibe styr på framledningen vilket innebär att börvärdet ligger högre än vad som krävs när värmebehovet är litet.

Tänk så här.
När det är så pass varmt ute att man har 21°C inne utan värmetillskott frän värmepumpen, då kommer styrdatorn ändå att ha ett börvärde som ligger "över" 21 grader, annars skulle det ju inte räkna gradminuter alls.
(Önskad temperatur inne 21 grader innebär att vbf (börvärdet) måste ligga ca 4 grader över önskad rumstemp om deltaT vid kompressordrift är 8°C)
Detta gör att värmepumpen under vissa förutsättningar producerar värme när det inte behövs, det blir speiellt tydligt vid de förhållanden jag beskrev tidigare.
Man kan delvis kompensera för detta genom att låta innegivaren kompensera börvärdet kraftigt om man har övertemp inne, men en kraftig kompensering från innegivaren ger andra problem, under "normal" vinterdrift, och då specifikt så orsaker en hög kompensering fler start/stopp då kompenseringen kommer att arbeta "emot" den normala gradminutstyrningen, man får ett kraftigt svängande börvärde som i sin tur triggar avsevärt fler start och stopp än man annars skulle få.

Man kan "stänga av" värmepumpen på många sätt, t.ex. att man när värmebehov upphör på våren kraftigt öka rumsgivarens påverkan, man kan sänka värdet för sommarstopp, eller man kan manuellt "dra ned ratten" för finjustering/parallellförskjutning av kurvan.

Lämnar man en Nibe eller Thermia helt utan manuella justeringar när värmebehov inte längre finns så kommer man att få en del onödiga starter, som i och för sig inte kostar så mycket, men att värmepumpen värmer när huset redan är för varmt ger en komfortförsämring som inte är önskvärt.

Detta gäller i alla fall om värmepumpstillverkarna inte infört en "kompressorstopp" vid minsta lilla övertemp på rumsgivaren, men det finns inte så vitt jag vet.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 september 2014, 08:35:42 »

Håller inte med rätt injusterad vp med innegivare fixar det själv.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 september 2014, 08:00:42 »

Man skall stänga av maskinen på sommarn, anledningen är att man annars kan drabbas av "onödig" värme om det blir kallt på natten.
Det hela fungerar som följer:

Du har varmt ute, t.ex. under vår/försommar eller höst, vilket ger dig övertemp inne i huset, du vet - det kan ju vara 27 grader varmt inne även om det blir nattkallt, typ 5-10 grader på natten.
Värmepumpens reglerdator producerar värme i relation till utetemperaturen och kompenseras till viss del av innegivaren (om du har en sån installerad) men med så låga temperaturer nattetid är risken ändå överhängande att värmepumpen startar för värme trots att du ligger och svettas i sängen.
Detta är förstås onödigt, även om det inte kostar många kronor.

Inte ens en modern värmepump kan kompensera helt för detta fenomen, så jag håller med om att man när man känner på sig att man inte längre behöver mer husvärme på våren kan sänka värdet för "sommarstopp" ordentligt för att säkerställa att värmepumpen inte producerar värme i onödan.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 september 2014, 21:01:37 »

Det är ju en modern maskin då ska den sköta det själv i meny 4.9.2 ställer du in när vp ska sluta göra värme. Antar att du inte har inne givare till din vp det rekommenderas och kostar nån hundring.
Skrivet av: flugan
« skrivet: 10 september 2014, 17:53:30 »

Det är en Nibe f1226
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 september 2014, 17:48:05 »

Nej det är inte nödvändigt om vp är rätt injusterad möjligtvis kan man stoppa cp om inte den funktion finns i vp men det beror på vilken modell det är.
Skrivet av: flugan
« skrivet: 10 september 2014, 17:42:57 »

Hej

Jag flyttade för några veckor sedan till ett hus med bergvärme, pumpen är en Nibe. Familjen som bodde här innan hade när vi flyttade in stängt av värmedelen under sommaren, och mannen i huset berättade att de gjorde det varje år för att de inte tyckte värmen behövdes på sommaren. Min fråga är: Är detta nödvändigt? Ska man manuellt gå in och stänga av värmen under sommarhalvåret?

Tack för svar!
Mattias

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!