Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 17 januari 2016, 19:16:13 »

Tack Heidina för lite lån av din tråd fortsätter med en egen istället: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=60899.msg638003#msg638003
Skrivet av: Heidina
« skrivet: 17 januari 2016, 14:26:14 »

Grundinst 0 10 betydde tydligen "ej tillsatsvärme" och "normalt varmvattenläge" (där den första nollan styrde båda parametrarna). Konstigt, för jag har inte pillat på något där i närheten. Med 1 00 istället så gick elkassetten genast på och skickade upp VB-fram till 46 grader. Jag har ställt tillbaka temperaturjusteringarna till de vanliga och hoppas på ett gott resultat.

När jag dubbelkollade VP-tiden såg jag att jag sluntit på tangentbordet. (puh) Det ska vara 51595 h, alltså 10 gånger så mycket. Jag tycker det låter som en mer normal tid i förhållande till starter och TS-tid, och jag hoppas att de insatta här håller med.

Tack för all hjälp!
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 januari 2016, 14:22:26 »

Låter som högriskhål, har exakt samma kombination. Några meter lera under grundvattenytan ner till berget och helt tätt borrhål.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 17 januari 2016, 12:26:36 »

Sannolikt ja, men hur vet jag det?
info-behövde (borraren bad mig göra det) vattenfylla hålet efter borrning (granit och diabasränder), skarvat foderrör, grundvattennivån c:a 2-3m.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 januari 2016, 11:27:27 »

Har du den typ av borrhål där du behöver oroa dig för att det ska frysa: tätt berg och grundvattennivån över bergets nivå?
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 17 januari 2016, 10:46:07 »

Jag har liknande problem. Visserligen OK värme i huset men elpatron går inte in, skulle vilja det för att minska risken för att borran fryser till is, KBin -1 °C KBut -4 °C. Kan man tvinga elpatronen att gå in kontinuerligt?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 januari 2016, 10:33:46 »

Går elpatronen verkligen in? Ändras framledningstemperaturen när det indikeras att tillsatsen går in?

Det är väldigt konstiga drifttider. 5159 timmar VP-tid, 3051 timmar tillsats. Är värdena riktiga? Hur gammal är pumpen?
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 17 januari 2016, 10:16:06 »


Ditt låga delta över VBkretsen kanske är mätarfel? Stäng av värmen så bara CPn går, då ska givarna visa samma temperatur efter några minuter.
Skrivet av: Heidina
« skrivet: 17 januari 2016, 09:52:52 »

Det finns en golvvärme i samma rum som pumpen. Jag ströp den för att se om det gick att få över mer värme till övervåningen.
Det är värmpepumpen plus elpatronen som inte klarar det. I morse var det 16 grader här inne.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 januari 2016, 09:41:14 »

Att pannan inte hänger med betyder det att värmepumpen utan elpatron inte klarar av att hålla varmt inomhus eller är det värmepump plus elpatron som inte klarar det? I normalfallet ska elpatron gå in och hjälpa till så att någon eldning inte ska behövas.

Går kompressorn hela dygnet tjänar ändringar av värmekurva och kurvlutning inget till. Pumpen kan inte ge mer än den ger så att inget händer är, om kompressorn går kontinuerligt, som det ska vara. 

VB fram är 42 grader och VB retur 40 grader. Det går inte ihop med att radiatorerna är varma upptill och ljumma nertill. 42/40 över radiatorerna skulle betyda att det knappast skulle gå att känna någon skillnad på in- och utlopp. Finns det något som kan kortsluta cirkulationen, till exempel någon liten radiator som sitter nära pumpen?
Skrivet av: Heidina
« skrivet: 17 januari 2016, 00:15:27 »

Vi köpte ett hus -11 med installerad bergvärme, Nibe fighter 1215 10 kW och elkassett. Ett souterränghus där vi mest vistas på övervåningen. Första vintern var kall ute och ganska svalt inne, speciellt på nedervåningen, men så småningom fixade vi en ny ytterdörr och minskade på den vidöppna 14-pipiga ventilationen (à 1 dm²/st). Det ökade temperaturen med flera grader på bottenvåningen och det blev mycket skönare inomhus.

För något år sedan fick vi också en köldknäpp, varpå det tog 2 dagar innan pannan "jobbat ikapp" och höjt temperaturen. Den har i övrigt fungerat bra i flera år. Vi brukar f.ö. hålla temperaturen på behagliga 21,5 grader, +2 på vredet.

Nu när vintern kommit detta år så verkar pannan inte hänga med längre. Så länge temperaturen höll sig över/kring nollan så gick det bra men när temperaturen sjönk till -10*C så sjönk även innertemperaturen till ca 17*. Där har den pendlat +- 0,5*C så länge det har varit minusgrader. Jag lyckades höja temperaturen till 19,5 genom att elda i braskaminen. Något dygn senare blev det blidväder, vilket antagligen bidrog till att temperaturen låg kvar där ett par dagar. Nu med -10 till -15 är vi nere på ca 17 igen.  :-\


Det finns två rum med golvvärme på botten våningen. Där har temperaturen känts normal. Jag har strypt dem för att försöka föra över mer värme till övervåningen. Ingen skillnad.
Pumpen går och det är inget skräp i filtret. (Kollade detta när jag felsökte på något som visade sig vara en lossad sladd i proppskåpet.)
Trycket ligger på 1,2 bar. Försöker man fylla på mer så släpper övertrycksventilen ut vatten. Varit så länge.
Inget excessivt duschande.
Elementen är luftade och nipplarna motionerade. (Kollade detta tidigare i höst.)
Elementen är varma upptill och ljumma nedtill. Upptill kanske inte så varma som man förväntar sig om systemet försöker höja temperaturen. När jag tittat på motsvarande gamla element på nätet verkar det som om man får räkna med mycket vatten ifall man kollar ev. strypning, så jag har inte försökt.
Varmvattnet fungerar bra.

Vad gäller själva bergvärmepumpen så har jag försökt med att:
Öka kurvlutningen från 11 till 14, ett steg/dag. Vi bor i Linköping. Inget resultat.
Höja hela kurvan, ligger nu på +5 (max). Inget resultat.

Det finns inget felmeddelande på skärmen. Tyvärr är jag inte tillräckligt bra på bergvärmepumpar för att se om siffrorna man kan bläddra fram ger någon ledtråd:
VB-fram 42 (57)*C
Varmvatten 46*
Utetemp -13*C (korrekt)
VB-r 40 (53)*C
VVstart 46 (43)*C
KB-f -2*C
KBr -4 (-12)*C
Kurvlutning 14
VPstarter 27261
VP till
VP-tid 51595h (korrigerat värde)
TS-tid 3051h
Grundinst. 0 10 Sverige
Vred +5
Pumpen går på utomhustemperaturen, ingen inomhusgivare.
Inga inställningar om att vattnet ska produceras extra varmt är på heller.

Är det någon som ledning av ovanstående kan hjälpa till med att lokalisera problemet? Vill ogärna släpa hem en tekniker om det är något som går att fixa själv. Önskas mer info svarar jag gärna.

Tack för att du orkat läsa ända hit.  :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!