Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Optimerar'n
« skrivet: 25 april 2006, 22:16:35 »

Nu är patienten botad... eller i alla fall medicinerad. Trodde ett tag att det kunde vara gaser, feber eller annat men...

Efter en del funderande hur pumpen fungerar och studier hur den beter sig under dagen (då detta fenomen tydligast uppträder) så kunde jag ställa diagnos.

Det visade sig att nu när pumpen står stilla hela dagen (pga av den nya innegivaren och värmestopp för hög ute temp) är den så laddad när den skall göra varmvatten att driftpressostaten bryter efter någon minut. Detta innan den har hunnit värma vattnet i beredaren. Exempel: Jag har "start varmvatten" till 44 och tempen i beredaren kommer fortfarande ligga under "start varmvatten" efter skottet! Den gör ett nytt försök och pang, så bryter pressostaten igen. Den kom inte över "start varmvatten". Så min TWS laddade inte i ett skott utan 100...   ;)

Lösningen var att höja cirkulationspumpen till II eller III.  Då hinner pumpen ladda beredaren.

Under vintern har läge I fungerat utmärkt. Då har pumpen gått hårdare vilket resulterat i lägre uteffekt. Men nu när vårvärmen kom så fungerade det inte. Som att släppa korna på grönbete. Inkommande brine på +7 ºC ger kanske 20kW direkt ut i framledningen och pressostaten bryter... Det blir alltså till att köra med högre cirkulation. Eller kanske att byta mellan vinter och sommar pressostat? Fler idéer?

Detta borde föresten finnas något larm för tycker jag!

Varierande behov/deltaT och brine som i det här fallet är faktiskt ett tillfälle Thermia Optimum bör funka bra.  Thumbsup
Då reglerar den ju hastigheten på cirkulationspumparna automatiskt. Låg hastighet för värmen, hög för varmvattnet...  Om nu den styr så förståss...  Sc:,h Skall bli himla intressant att höra hur den funkar ute i fält. Hur den reglerar, och vad den reglerar mot...

Tips: En liten rektangel som tänds nere i västra hörnet på displayen betyder att pressostaten brutit.

Skrivet av: ortendahl
« skrivet: 25 april 2006, 09:46:20 »

"Intressant patient", sa läkaren och kallade in sina kollegor för att titta.
Låter onekligen som växelventilen - jag förstår inte hur rumsgivaren skulle kunna ställa till det på det sättet. Är radiatorerna varma? Går cirkulationspumpen under värmestoppet? Det ska den inte göra.

Prova att höja värmestoppet till 25 grader eller nåt annat som vi inte för uppleva än på ett tag, slå av värmepumpen helt och koppla ur tåtarna till rumsgivaren, slå på igen och kör några dagar. Om det händer igen kan du utesluta rumsgivaren/värmestopp som felkälla. Annars är du tillbaka på ruta ett.

Jag själv kopplade in rumsgivare för någon vecka sen och gjorde inget annat i styren än att sätta faktorn för rumspåverkan. På displayen visas nu omväxlande innetemperaturen och rumbörvärdet (inom parentes). Jo, jag slog av och på värmepumpen under skruvandet också.

Christian
Skrivet av: Optimerar'n
« skrivet: 25 april 2006, 09:18:09 »

Hej,

Den senaste veckan ser det ut som VP laddar varmvatten hela dagarnaSc:,h
Efter att den laddat klart, sjunker VV tempen, och efter stopp laddar den en kort stund igen. Så går det runt hela dagen...
Under stopp är fortfarande rören till/från VVB varma. Normalt brukar VP ladda varmvatten några gånger per dygn.

Det jag senaste tiden har gjort är att installera en rumsgivare.
När jag igår kväll tog bort rumsgivaren, så slutade VV laddningen och nu under natten har pumpen inte gjort något nytt varmvatten. Jag tror faktiskt vid närmare eftertanke att det även tidigare i veckan bara var under dagarna som VV laddning var frekvent.

Vad kan detta vara för fel?

Egna teorier:

1) Växelventilen. Är det fel på den eller styrningen till den?

2) Värmestopp. Under senaste veckan har det varit varmt ute och värmestopp har aktiverats. Under värmestopp hamnar växelventilen i läge VV eller? Det blir kanske någon typ av cirkulation i VV systemet så att VV kyls av och laddning aktiveras?

3) Inkoppling av rumsgivare. Kan problemet ha med inkopplingen av rumsgivaren att göra? Jag trodde att det bara var att koppla in den på plint 303 och 304? Sen sätta den rumsfaktor man vill ha.
Är det något annat man skall göra efter inkoppling av rumsgivare? Är det någon typ av aktivering eller kvittens i styren jag missat?

/O

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!