Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 01 februari 2013, 21:57:37 »

Är Viessman så mycket dyrare som 80-90000 kr eller är det nån speciellt påkostad modell som kostar så mycket.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 01 februari 2013, 19:47:20 »

Jag kommer att vara mer engagerad i den nya pumpen, och jag kommer möjligen att göra hela installationen själv. Men hobby har jag redan, så jag tänker inte bygga någon värmepump, även om det framstår som ett relativt fåtal standardkomponenter osv.

Det blir nog inte Viessman, men kanske en Bosch.
Skrivet av: Per O
« skrivet: 01 februari 2013, 18:26:40 »

Jeg anbefaler deg å ta et valg. Jeg tok valg i fjor høst på min varmepumpe fra år 2000, og jeg valgte å oppgradere den, øke effekt, vannbehandling, instrumentere varmeanlegget, montere inverter, PID regulator osv...

1, Jeg monterte filter og fullfiltrering foran platevekslerne (5mY filter fra Jula)
2, Elysator Trio for vannbehandling (høy pH verdi)
3, Logger fra Richard
4, Omron V 1000 inverter
5, PID regulator som kontrollerer inverter (kompressor speed)

Utestående ombygning (2013):
Ny og større evaporator med elektronisk expansion ventil

Dersom du ikke er villig til å tilegne deg kunnskap til å gjøre tilsvarende, så kjøper du ny VP fra Viessmann til 80-90.000.
Jeg ønsket å lære meg mitt varmeanlegg, og begynte med å finne ut hvordan man lodder kobberrør. På Youtube fant jeg insturuksjonsvideo i kobber rørlodding, og gikk på Jula og kjøpte det som trengs.

I dag angrer jeg ikke på oppgaven jeg påtok meg, og jeg fikk meg en ny hobby :-)

Skrivet av: xxargs
« skrivet: 01 februari 2013, 16:52:56 »

Det är sådana saker som om jag var kylnisse, skulle såga upp kompressorn och se vad fasen som har hänt, är det någon olja kvar i den etc. då om olja saknas och kompressorn nypt så betyder det att den oljan har samlat sig någon annan stans i systemet och kan göra att den nya kompressorn kommer att gå sönder i förtid eftersom man inte har hittat den egentliga orsaken utan bara bytt ut baserat på 'symtomen'. Är det större maskin med oljeseparator och andra 'byttor'  etc. som man ser i större anläggningar - så kan det finnas många platser där oljan oavsiktligt kan samla sig och dränera kompressorn på olja .

expansionsventiler är kända för att kunna krångla och att inte byta denna i samband med ny kompressorn är lite som att köra den nya motorn med motorolja från den utbytta, skurna motorn... då merkostnaden att få denna utbytt är blygsam mot vad en ny kompressor kostar.





 
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 01 februari 2013, 16:32:04 »

Jo, nåt sånt lär ha hänt, och jag kan tänka mig att det kan ha hänt vid nåt pyssel med cirkpumpen för ett år sen t ex.
Den här kompressorn har inte stannat, som den förra, den bara låter illa, men det kan säkert bero både på dålig smörjning eller nån slag vättskeslag.
Vid kompressorbytet fungerade ventilen, och det är ju sant att just ventilen är märkt med aktuellt medie, om ventilen varit skadad redan vid kompressorbytet hade det upptäckts på "klockorna" som var anslutna under igångkörningen.

Sen kan jag ju tänka mig att det hade varit en förståndig sak att byta till ny ventil samtidigt, eftersom spiralen sitter så exponerad att den förr eller senare riskerar att bli skadad, och den troligen har den fått några små brytningar genom åren och även vid själva kompressorbytet, så ett byte hade ju kunna gjort att den nya hade hållit bättre.
Men nu är det som det är. 36 500 timmar på två kompressorer är ju inte att betraktat som nån vinstlott, men man får hoppas nästa värmepump går bättre.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 01 februari 2013, 15:47:31 »

Nu vet jag inte säkert vad dessa 'spiraler' är fyllda med, men det jag har sett är att de ofta är fyllda med samma köldmedie som går i kylslingan och också gör att det kan vara knepigt att byta till annan köldmedie om dess  tryckegenskaper skiljer sig för mycket (tex. att försöka köra R134a i systemet med en R407C termisk expansionsventil)

Om du skulle bryta av kapillärröret så är det inte alls säkert att det märks så mycket då hålet i röret kan vara väldigt smalt och därmed pysningen relativt stillsam, det kan också ha skett medans du mekade runt med spiralen och fick en spricka och blev tom  innan den uppenbart gick av och därför inte hört något. Mängden gas i dessa är väldigt blygsam,  typ en eller ett par droppar kondensat av gasen i fråga.

Det kan också bero på att den var tom sedan innan (och kan vara grundorsaken till haveri) då när trycket försvinner i bulben så stänger expansionsventilen så mycket den kan  och kanske bara en liten del av flödet upprätthålls - det blev hög vakum i evaporatorn, het hetgas på trycksidan samt att pumpen sakta pumpade ur sig på olja som inte blåste tillbaka från evaporatorn för att gasflödet ur evaporatorn är för långsam och till sist blev tom på olja och kompressorn skar.

 
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 01 februari 2013, 00:27:43 »

Epilog
Hade besök av kyltekniker idag.
Jag visade ju att spiralen till expansionventilen gått av, varvid han enkelt konstaterade att det inte kunde funka.
I själva verket kunde detta var orsaken till haveriet. Eventuellt.

När spiralen lossnade låg jag ju framstupa med näsan i trakten av ventilen. Jag tror att pumpen stod stilla, och jag hörde inget pys, när spiralen gick av, och framförallt kände jag ingen doft av eter (tänk om jag hade dragit ett djupt andetag och somnat med huvet i värmepumpen...).
Eftersom det ska vara eter där, och eftersom den läcker ut när spiralen går sönder, så borde jag hört ett pys samt känt doften. Spiralen lossnade dock vid relativt milt våld. En del kan väl tala för att den var skadad långt tidigare, och då kan ju etern ha läckt ut betydligt tidigare.

Utan eter så fungerar inte ventilen, och då kan man få vätska i kompressorn om jag förstod och minns rätt, och eftersom vätska är inkompressibelt så är haveriet snart ett faktum.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 20 januari 2013, 17:14:54 »

Min Thermia gör sitt bästa för att skämma ut sig.
I morse när jag steg upp kikade jag igenom diverse temperaturer på displayen för att se hur det låg till.
Framledning (och retur) hade sjunkit ytterligare, och låg väl kring 28 grader. Deltat är på en grad.
Det som skilde sig sen tidigare var däremot vvb som nu låg på 35, (start 44). Vvb hade igår för det mesta legat på 45, vilket i och för sig var lite märkligt, men åtminstone över påslagstemperaturen. Nu framgick dock att vvb gick, men det verkade ju inte räcka alls. 6 kW elpatron och 150 l vatten går väl att räkna på om man vill, men min känsla är att man i princip skulle kunna stå och kika på displayen och se hur temperaturen stiger, när det produceras vv. Icke, tvärtom, för den tålmodige (det är fortfarande jag det) så visades successivt lägre temperaturer.

Nu har jag slagit igång elkassetten och framledningen är på stadig uppgång. Den ligger väl kring 40 grader nu, men vvb verkar ha stabiliserats på 24 grader och fortsatt produktion. Jag har kollat att jag har spänning båder före och efter det två kontaktorerna till patronen, och det har jag. Om överhettningsskyddet skulle slagit på skulle jag nog kunnat märka det på kontaktorerna för det verkar som att överhettningsskyddet går just till den ena av dessa.
En del talar alltså för att elpatronen tagit chansen att ge upp just nu. Det är lite svårt att mäta på själva patronen eftersom det är krympslang och grejer på anslutningarna, men jag kan mäta med ringamperemätare imorgon.
Jag vet inte om en förklaring skulle kunna vara att växelventilen shuntar istället för att växla, men jag får kika i principritningen och mäta på lite rör hur det egentligen är med temperaturerna, så blir jag kanske klokare.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 19 januari 2013, 14:31:07 »

Om jag nu ändå betraktar värmepumpen som skrot kan jag ju experimentera lite. Jag har öppnat expansionsventilen ett kvarts varv för att se om det sänker temperaturen och ökar flödet, så att det får kompressorn att gå lite tystare och kanske även utan att lösa på överström.

Edit: Nu har det slutat bubbla i inspektionsglaset. Och så löser den på lågtryck.
Dessutom så gick nyss också spiralen som sitter på exp-ventilen av. Samt att jag konstaterat att framledningen är en grad högre än retur (enligt styrsystemet). Verkar nästan som att det är lite lite för 6 kW elpatron... Enligt styrsystemet så är vvb 45, vilket inte direkt tyder på att det bara produceras vv.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 18 januari 2013, 23:51:24 »

Nä.
Såvitt jag minns bytte han inte den.
För tillfället kör jag kompressorn igen. Den går, men verkar lösa efter ett tag (typ 1 timme) på överström. När den kallnat går den igång igen. Den låter mindre än tidigare. Eller jag ska säga, DET låter mindre än tidigare, det är förstås svårt att höra precis var ljudet kommer ifrån.
Skrivet av: Kylteknikern123
« skrivet: 16 januari 2013, 01:05:20 »

Han bytte väl expansionsventil när han bytte kompressorn? det är många kompressorer som havererar för att det är kassa honeywell ventiler monterade som inte har någon bra hållbarhet.. Det som händer med en expansionsventil som inte fungerar korrekt är att oljan fastnar i evaporatorn och följer inte med tillbaka till kompressorn..
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 14 januari 2013, 14:38:02 »

Jag ska för säkerhetsskull tömma radiatorkretsens sil en gång, men det är gjort för nåt år sen och det hade då inte fastnat särskilt mycket i den på typ 10 år, men jag ska kolla innan jag bestämmer mig för att skrota allt.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 13 januari 2013, 08:58:00 »

Det är scrollkompressor.
Det sitter nog ett torkfilter som är typ 5 cm diameter och lite längre, vitt med rör rand.

Vid bytet vakuumpumpades kretsen och sen löddes kompressorn dit. Så möjligen var det ingen bra metod.

I går kväll skruvade jag ur ställskruven på exp.ventilen ett varv, men det gjorde ingen skillnad. Funderade på om radiatorkretsen kan vara igensatt. Men som kompressorn låter så verkar det rätt kört ändå. Igår kväll, det sista jag gjorde, så slog jag igång den och då gick den lite tystare, men efter en kvart började den låta för dj-ligt och sen löst nåt och larmlampan lös - och jag gick och somnade.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 13 januari 2013, 04:25:02 »

Om det är en kolvkompressor så är dom byggda på enklast möjliga sätt med få rörliga delar (typ 2 + ventilerna)  för att det skall hålla så bra som möjligt. dvs inga kolvringar, vevstaken sitter med en kula i kolven, stänksmörjning genom att kompressoraxeln är ihålig och med en avsmalande kona doppad ner i oljan och drar upp oljan etc.

att det låter mycket i kompressorn är illavarslande och av texten att döma så verkar det försämras fort och har det gått så långt att det nypt (finns egentligen bara 4 ställen det kan göra på - kolven i cylindern och storändan på vevstaken mot vevaxeln + 2 lagren i motorn) så är troligen kompressorn skrot.

frågan är om det är någon olja alls kvar i kompressorn och om allt har hamnat i evaporatorn och inte har gashastighet för att dra tillbaka oljan igen... bubblig tittglas behöver inte bara betyda gasbrist utan kan flera orsaker som för lite delta på kondensorn eller att pumpkapaciteten är dålig och/eller torkfiltret igensatt alternativt expansionsventilen lite för öppen gentemot kondensatproduktion - och har kompressorn delvis slutat pumpa så....

Att byta kompressor är alltid vanskligt då den som utför jobbet måste ha hög renhet i arbetet men också hur det gjordes. Om tidigare kompressor hade brunnit, vad gjordes det för rengöring - spolades systemet igenom, syrahaltkollades kvarvarande oljan i i systemet eller körde man åtminstone burn outfilter med delvis aluminafyllning på sugsidan i någon månad för att få bort syrorna och partiklar som kontaminerat anläggningen?.

När en kompressorlindning brinner så bildas det massor av organiska syror, partiklar och sot mm. och görs inte denna rengöringsarbete ordentligt så blir det inga nya 10 år med en ny kompressor...

sitter det en blå danfoss-torkfilter så tar den bort skräp och partiklar (med risken att den kan bli igensatt med tiden) förutom att torka, men är det en 'standard' förtjockad kopparrör som man ser på alla kyl och frys där det går över till kapillär-röret så är det bara en skvätt 1.5 mm zeolit-pärlor i en kopparnätkorg inne rörbiten och en sådan torkfilter tar inte bort några partiklar ur systemet (tvärt om, ibland bidrar till 'dammet' om den sitter så till att den vibrerar och innehållet skakar runt som en maracas och sakta nöts ned).
 
'problemet' är att den här typen av rengöring ta tid att göra och kräver mer än ett besök om det skall bli ordentligt gjort eftersom burnout-filtret efter ett tag skall tas bort med allt vad det innebär med tömning av systemet mm...
 
det är i stort sett lika mycket jobb att sanera en liten maskin som en lite större industrikylsystem - skillnaden att i sistnämnda fallet kan man skicka en betydligt fetare faktura...


 
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 12 januari 2013, 22:41:42 »

Ska prova det!
Han som var här och konstaterade att det behövde luftas, var han som också bytte kompressorn. Han öppnade faktiskt och skruvade lite men jag tror inte det gjorde nån skillnad.
Men jag kolla hur den står, så kan jag ju prova lite annorlunda och sen ställa tillbaka.

Jag vet inte hur en sån här kompressor egentligen ser ut invändigt, så jag har verkligen ingen koll på vad som skulle kunna få den att gå illa...
Skrivet av: alex1980
« skrivet: 12 januari 2013, 20:56:19 »

Hej
Testa att öppna justerskruven på expansionsventilen ett varv och ställ tillbaka den exakt som den stod tidigare, om det har kommit med någon lödslagg när dom skiftade kompressorn första gången som kan ha fastnat i exp ventilen det ska nämligen inte mycket till.

Mvh
Alex
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 12 januari 2013, 20:20:04 »

"Styrelektronik, reläer och cirkpumpar mm åldras också."

Jo, det är sant, men det är samtidigt rätt billiga och enkla prylar - och livslängden kan nog vara rätt lång. Men det lutar nog åt ny pump nu. Den här var installera ett år innan jag köpte huset, och den har krånglat vartannat år ungefär... hoppas det är bättre grejer nuförtiden.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 12 januari 2013, 20:09:09 »

Jag vet ärligt inte varför den låter illa, men kompressorn kan bli varmare än normalt vid gasbrist.
Detta kan kanske leda till missljud?

Och har du pyspunka så tar det ett tag innan lågtryckspressostaten löser ut.

Styrelektronik, reläer och cirkpumpar mm åldras också.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 12 januari 2013, 20:01:43 »

OK, men egentligen består ju en värmepump inte av så himla mycket avancerade komponenter. Kabinettet lär tåla att åldras, liksom mycket varmvattenberedare och en del av det övriga. Kan tänka mig att värmeväxlarna och kompressorn är de mest kritiska delarna, som också kostar en del att byta.

Nåja, bortsett från det... bubblorna tycker jag också är ett tydligt tecken, även om den kyltekniker som var på besök inte tyckte att det var nåt som var så alarmerande(!). Men frågan är varför pressostaten inte löser ut - och innebär gasbristen att kompressorn låter illa??


Skrivet av: Carl N
« skrivet: 12 januari 2013, 19:52:00 »

Hej!
Om det är kontinuerligt bubblor i synglaset så är det brist på köldmedium och antagligen en läcka.
Antingen kan man ta kontakt med en kyltekniker så får leta reda på läckan, laga och återfylla.
Men risken finns att nya komplikationen uppstår på nytt, en VP från 1996 har uppnått sin tekniska livslängd, jag skulle köpa en ny.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 12 januari 2013, 18:40:35 »

Kompressorn hade tydligen inte stannat för gott i alla fall...
Efter ett par timmar hoppade den igång igen.
Den låter för jäkligt. Kan det ändå vara för lite gas (och fel på pressostaten)?
Känns inte så där helt troligt, men vad sjutton är det, och varför har jag annars bubblor i siktglaset?
Det hade jag för övrigt långt efter att kompressorn tidigare slagit av.
Skrivet av: Mezzner
« skrivet: 12 januari 2013, 17:29:56 »

Jag har en Thermia Villa 120 från 1996.
Den har gått sisådär genom åren. Det är ett antal gånger jag fått fylla på köldbärare och för ett par år sen gick kompressorn. Den verkade då ha brunnit.
Jag bytte kompressor, vilket verkade som en ganska god idé eftersom det gick på 12500 om jag minns rätt, och bl a Thermia tyckte väl att det borde innebära att pumpen skulle kunna gå tio år till. Fick om jag minns rätt därefter problem med växelventilen som jag dock lyckades få igång.
Det gick en vinter, och i början av förra vintern så slog det av och larmade. Jag felsökte och hittade då att en av de två seriekopplade cirkpumparna på kollektorslingan (markkollektor) stod stilla. Den ville gärna gå varm när jag fick bort den, och jag bytte till en bättre beg pump. I samband med det bytte jag nåt kopparrör och fick pyssla lite för att få det hela tätt. Jag bytte även växelventilen som inte verkade helt pålitlig.
Därefter gick väl värmepumpen ett tag men stannade rätt snart. Jag upptäckte att det var bubblor i siktglaset, och ringde kyltekniker. Det dröjde dock länge innan jag fick besök (i höstas) och då konstaterade han att kompressorn lät lite hårt, men att det mest verkade som att jag hade luft i kollektorslingan. Jag kopplade en av cirkpumparna så att den gick kontinuerligt, och lyckades lufta på en vecka... Vid återstart lät dock kompressorn så illa att jag mailade kylteknikern som dock därefter har lyst med sin frånvaro.

Nu plockade jag isär, efter att ha haft rätt kallt större delen av vintern, bytte ett kopparrör vid cirkpumparna som inte var hundrarocentigt tätt, och tänkte att sen slår jag igång, bära eller brista.
Kompressorn lätt mycket illa, men det minskade efter ett tag. Ett skäl till att det låter lite extra illa när det vibrerar kan vara att jag fäst upp rören till kollektorslingan bättre eftersom de alltid varit tvivelaktigt monterade, detta har ju bland annat gjort att jag fått lite läckage i klämringskopplingar på dem.
Nu sitter de bättre, men forplantar ljudet mer.

Nåja, kompressorn gick ett bra tag, producerade värme och den kalla delen blev sval, men inte så kall som tidigare då det antogs vara luft i kollektorn.

Efter nån timme har den nu slagit av. Kompressorn i sin helhet är rejält varm, och vad jag kan märka så är överströmsskyddet som sitter i serie med kompressorkontaktorn utlöst. Vid omstart så verkar det lösa utan att kompressorn hinner röra på sig.... Jag får dock ingen larmlampa som lyser.

När kompressorn hade gått ett bra tag så var det fortfarande bubblor i siktglaset, men pressostaten har inte löst ut.

Jag vet inte riktigt vad som hänt, men det ligger ju någorlunda i farans riktning att kompressorn nypit, och därför löser på överström.

Om så är fallet så känns det nog inte som en bra idé att byta kompressor igen, utan då får det bli ny värmepump även om det är en rätt stor kostnad. Det är å andra sidan ingen bra lösning att köra på elpatron kontinuerligt och elda i kakelugnarna allt som går - och ändå ha kallt...

Suck...

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!