Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 november 2012, 13:39:23 »

Samma förutsättningar Sc:,h är det samma vv behov i alla fallen samma framledning samma delta på varma samt kalla sidan. Jag tror inte det men eftersom du är så envis att det är samma förutsättningar så har du säkert loggat anläggningarna och kan lägga in loggarna här för det är väl inte så korkat så du har jämfört 3 ungefär lika hus med ungefär lika många boende. Vilka dumma anmärkningar har jag kommit med angående Ctc blev nyfiken om jag missat nått med Ctc ?
Skrivet av: västgöte
« skrivet: 10 november 2012, 13:07:15 »

Är det något som är totalt värdelöst, så är det dina dumma anmärkningar så snart man skriver något positivt om CTC.

Kom ihåg det!
När jag säger under samma förhållande, så ÄR det under samma förutsättningar
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 november 2012, 12:21:22 »

En sån jämförelse är helt värdelös och säger egentligen ingenting det finns för många faktorer som spelar in.
Skrivet av: västgöte
« skrivet: 10 november 2012, 11:48:12 »

Även jag stod i valet och kvalet mellan Nibe och CTC. Jag valde CTC308.
Idag vet jag att jag valde rätt.
Sedan januari i år jämför jag driftkostnader mellan bl.a 2st Nibe och min CTC som är av samma storlek och jobbar under samma förhållande. Dyrast är Nibe med 200 L extern tank, billigast CTC-pannan. Visserligen är det mycket marginella driftkostnadsskillnader men ändå klart mätbara.
 Enl. offerterna så hade Nibe-pannan med 200 L extern tank blivit dryga 10.000 Kr dyrare. Pengarna som jag aldrig hade räknat hem.

För övrigt så har pannan fungerat klanderfritt. Inga knäppningar, jämt inomhus temp. (21 °C) och nog med VV.

Då det endast är marginella skillnader mellan de olika märken, är val av märket inte det viktigaste. Utan val av installatör, som skall vara seriös och ha gedigna yrkeskunskaper. Är väl insatt i det märke du väljer och är kompetent att effektivisera ditt värmesystem och pumpen till max. Det är då man får ett driftsäkert och kostnadseffektivt värmesystem.
Skrivet av: Fredrik H
« skrivet: 09 november 2012, 20:44:13 »

Stod i valet mellan ctc och niben i aug, valet blev tillslut 1245-8, värmer ca 165 kvadrat, tegelvilla från 1965 borrade 160m, fungerar fantastiskt bra, är helnöjd, blev ännu lite gladare när jag såg testet, ligger på ca 15 starter/dygn i snitt på kompressorn sedan start. Finns en risk att jag inte är helt neutral men Niben verkar vara en riktigt bra vp.. 
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 november 2012, 20:22:59 »

Men så är det tyvärr inte för man behöver en cp som är  styrd av temperaturerna så den startar när tempen är högre i acktanken alt vedpannan än vad det är i vp typ laddomat 4030/5030 pris ca 4-5000 kr men det finns kanske billigare lösningar.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 november 2012, 19:17:00 »

Det stämmer säkert, men trots allt, om man nu vill vara positiv till CTC på något sätt, så är just detta med dockningsmöjligheterna utan extra prylar en fördel.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 november 2012, 19:12:52 »

Inga problem att koppla en kamin till en Nibe och ska man elda för att spara en slant vilket jag antar att man vill om man ska installera en vattenburen kamin så bör man ha en acktank med lite volym så att vp kommer att stå även en stund efter eldningen men räcker det med den volymen Ctc har så blir det antagligen lite billigare med den men inte många kronor och en sämre lösning att elda mot liten volym . När jag skulle till att köpa vp var det nära att det blev en Ctc just på grund av att jag trodde dom var lättare att docka vedpanna till men så blev det inte av flera anledningar.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 09 november 2012, 19:05:40 »

Jag ska ärligt säga att om jag var tvungen att byta ut den jag har så skulle jag väga mellan CTC och Nibe.
Anledningen är att jag funderar på en kamin, och ska man skaffa en vattenmantlad sån och koppla ihop med värmesystemet så är det CTC som gäller.
Jag skulle absolut inte "tokelda", men man vill ju fördela värmen så bra som möjligt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 november 2012, 19:03:26 »

Mmm, men det beror ju på när och hur man eldar, om man bara eldar när det är kallt ute så lär det inte bli några problem med CTC:s lösning, även om volymen är liten.
Resultatet blir bara att kompressorn går mindre ofta, eller inte alls, inte nödvändigtvis att det blir för varmt, om man inte "tokeldar" alltså.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 november 2012, 18:59:15 »

Ctc har ju redan en tank extern cp samt shuntstyrning från fabrik ska du koppla in annan värme till en Nibe bör du ha en  shuntstyrning extern cp samt en tank. Men det finns ju vissa fördelar med att inte ha en tank man kan välja en tank med lite mera volym det är inte mycket att elda mot 150 liter som nedre delen av Ctc innehåller så i praktiken får man nog köpa en tank till den också och en styrning som pumpar över vattnet från tanken till Ctcn. Nån sån styrning behövs inte till Niben efter som man redan valt en stor tank (och får bra drift på vp) så prisskillnaden blir nog inte så stor i slutänden om man vill ha en bra flexibel anläggning.
Skrivet av: Second
« skrivet: 09 november 2012, 18:50:12 »

Jag har ingen annan värmekälla att ansluta i dagsläget men jag är lite nyfiken på en vattenmantlad insatskamin till öppenspisen som står på andra sidan murstocken där pumpen kommer att stå. Men även det är ett intensivt diskussionsämne på jobbet :)

Men när det gäller att ansluta en annan värmekälla så har mina föräldrar satt in en Nibe 1245 med markvärme och anslutit den gamla ved/flis-pannan till den pumpen. Och det lät då inte så det var något som skulle vara krångligt. Men kanske det behövs mer "tillbehör" för att få det funka med en Nibe och med CTC är det mer "bolt on" ?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 09 november 2012, 16:44:37 »

CTC är väl främst ett bra val om du enkelt vill ha möjlighet att ansluta en annan värmekälla direkt till pumpen, eller om du vet med dig att du har eller kan få problem med knäppande rör/radiatorer om du väljer en värmepump utan arbetstank.
Det du förlorar är lite COP/besparing, och så får du lite mindre tappvarmvatten än med de flesta andra värmepumparna på marknaden.
Tyvärr tycker jag inte att Energimyndighetens test var så bra, jag tror att CTC klarade sig med hedern i behåll just tack vare att testet utfördes på ett sätt som passade dem perfekt, d.v.s. det gjorde inte under normala förhållanden där värme och varmvatten producerades kontinuerligt.
Nu vill jag inte klanka ned för mycket på CTC då de trots allt fick skapliga värden i testen, och vi inte med säkerhet vet hur testen utförts, eller hur det skulle sett ut om testerna utförts under verklighetsliknande förhållanden.
Skrivet av: Second
« skrivet: 09 november 2012, 14:32:24 »

Efter att jag själv läst igenom hela tråden om den nya CTC-pumpen så var jag rätt skeptisk. Men på de sista sidorna verkar de flesta få ordning på sina pumpar och då återkom habegäret lite  ;)

Nu har jag inte bestämt mig helt ut än men det är Nibe och CTC som jag är fortsatt nyfiken på. Men nu handlar det mest om finansieringen. Kalkylerna jag har verkar både Nibe och CTC vara ett bra val.

Vi får se. Men fortsätt skriv i tråden, jag följer intresserat!  .,;-
Skrivet av: Cahl
« skrivet: 09 november 2012, 13:13:21 »

Kan inte fatta att du fortfarande överväger CTC efter att ha läst hela tråden om CTC. Ändrade mig själv i sista sekunden och bytte från CTC till Nibe. Resonerade som så att varför chansa, när Nibe visat sig vara driftsäker och funnits några år utan större klagomål. Nu visar ju också Energimyndighetens test att detta var rätt beslut.
Skrivet av: eing9911
« skrivet: 08 november 2012, 13:35:36 »

Känns bra att jag slutligen valde en NIBE 1245-6. Var ju inne på en CTC länge men kände att NIBE:n var nog bättre för oss då jag ville ha mycket varmvatten (nu var det väl ingen jätteskillnad) men totalt sett så är ju NIBE:n bättre enligt det testet och jag fick den till samma pris. (Egentligen blev den 3000:- billigare då det behövdes köpas till en extra vv-tillsats till CTC:n).

Min pump kom i går morse med en speditionfirma och installeras troligtvis under nästa vecka. Det ska bli kul.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 november 2012, 20:12:42 »

Kan det ha att göra med att Ctc har så pass höga förluster från beredaren hur dom nu har mätt det när den sitter ihop med värmedelen.
Skrivet av: GöranA
« skrivet: 05 november 2012, 19:49:48 »

Såg även att Ctc var bättre på vv än jag trodde spöade några med beredare tummenupp

De har nog laddat tills högtryckspresostaten löste ut. De fick ynkliga 1,7 i varmvatten COP. Men visst, 205 liter varmvatten är inte så illa om man jämför hur det tidigare har sett ut. Men jag vet inte vad som är bäst; Som man gjorde i tidigare modeller där man toppade med el eller som man gör idag och kör kompressorn tokhårt.

Nibes siffra var ganska imponerande med 260 liter ur den, till måtten, lilla maskinen och ändå 2,4 i COP.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 november 2012, 19:47:25 »

Visst är det så men Viessman var tystast av alla viktigt för en del beroende på placering.
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 05 november 2012, 19:37:46 »

Något som jag tyckte var viktigt är att välja en maskin som ägs av flest nåbara personer för att få hjälp sen när det krånglar.
Jag var inne på viessmann förut men insåg jag skulle bli relativt ensam om den, och då blir det svårare att hitta någon
att bolla tankar med...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 november 2012, 18:22:29 »

Såg även att Ctc var bättre på vv än jag trodde spöade några med beredare tummenupp
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 05 november 2012, 18:19:38 »

Niben fick riktigt bra resultat särskilt med tanke på att den är några år gammal var väl endast i vv förluster den inte var bäst men nästan  tummenupp
Skrivet av: Kyltekniker
« skrivet: 05 november 2012, 17:20:04 »

Nu har energimyndigheten publicerat sitt test :
http://energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Bergvarmepumpar-november-2012/

Nibe 1245 verkar ligga bra till, sämre är det med Thermias G3-reklam "Den nya värmepumpen Thermia Diplomat Optimum G3, har en årsverkningsgrad* som är upp till 10 procent bättre än de närmaste konkurrenternas."

Energimyndigheten:
Har du ett hus med ett energibehov på 34 300 kilowattimmar och radiatorer sparar Nibe F1245-10 och Viessmann Vitocal 343-G, 25 400 respektive 25 300 kilowattimmar, 74 procent, och de har en årsvärmefaktor på 3,9 respektive 3,8. Tätt följd av IVT Premium Line EQ C10 och Thermia Diplomat Optimum G3 10 som sparar 24 800 kilowattimmar per år, 72 procent, med en årsvärmefaktor på 3,6.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 27 oktober 2012, 11:30:44 »

Efter vad jag läst så är det en mindre billigare kompressor om man kör med 410 men den jobbar med högre tryck så jag misstänker att den kan slitas mera. Om jag fattat rätt så har 410 högre hetgas vilket i Thermias fall med G3 kan vara en fördel och ge varmare vv men annars är det nog ingen fördel. Nu är mina tankar just tankar men det finns säkert nån kunnig som kan bättre.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 27 oktober 2012, 11:20:42 »

Nån som vet anledningen till bytet till R410a?

Min Stiebel-Eltron kör ju R410a, och den funkar ju fint, men jag märker ju att varmvattnet blir varmare i min F1245-12, som kör R407c.

Viessmann gick väl åt andra hållet, de hade R410a och gick till R407c i deras senare maskiner.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 27 oktober 2012, 10:02:32 »

Jag skulle välja en vp som har R407c som köldmedia de nya Ivt och Thermia har R410a och jag tror mer på gamla typen säkert helt obefogat men ändå. Tror ivt heter He och Bosch motsvarhet heter Compress.
Skrivet av: Second
« skrivet: 27 oktober 2012, 09:52:56 »

Speciell anledning till att välja en äldre IVT än en nyare?

Om man ska välja en äldre IVT som ligger i samma segment som de jag har fått offert på, Nibe 1245-8 och CTC 308 tex. Vilken äldre IVT pump blir det då? Och vad är motsvarande Bosch?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 27 oktober 2012, 09:36:41 »

Fast dom nyaste Ivt vp finns nog inte som Bosch dom ligger nått år efter som ett billigare alternativ fast jag skulle nog hellre välja en äldre modell.
Skrivet av: Second
« skrivet: 27 oktober 2012, 09:30:51 »

Ta in pris på Bosch vp också samma som Ivt.

Ja just det! Det stämmer. Bra tips tummenupp
 Problemet är att Lyckseles utbud av installatörer gör att jag faktiskt inte vet om någon av dem säljer Bosch. Kanske går att köpa pumpen privat och bara köpa installationen...? Fast känns bättre med en helheltslösning. Men ska kika lite på om någon faktiskt säljer Bosch, eller att någon från grannkommunerna säljer. Har ju "bara" 13 mil till Umeå med större utbud av VVS företag.

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 27 oktober 2012, 09:26:38 »

Ta in pris på Bosch vp också samma som Ivt.
Skrivet av: Second
« skrivet: 27 oktober 2012, 08:57:14 »

skillnaden mellan olika vp är så liten att det egentligen inte spelar nån roll även om vi nördar här kan tjöta trådvis om max besparing ;)

 :)

Efter att ha streckläst mig igenom trådar som "Officiell tråd Nibe 1245, Ny pump från CTC" och liknande långkörare i jakt på att få kläm på det här med värmepumpar så börjar jag se små mönster av att det finns oerhört goda möjligheter att nörda ner sig rejält inom det här ämnet. Men ämnet är intressant, helt klart!  tummenupp

Nej jag tror heller inte att om jag nu väljer mellan säg en Nibe 1245-8 eller en CTC 308 att det ska ha så stor betydelse i slutändan vilken som spar någon kWh/år mer. Verkar övergående inom forumets rekommendationer, och min egen att förtroendet för installatören och den egna känslan är viktigare än de där kWh.
   Men min osäkerhet och nyupptäckta intresse på det här området har gjort att jag litar inte på att jag uppfattar saker rätt utan söker konstant bekräftelse och mer information för att dubbelkolla att jag har tänkt rätt. Ni vet, gör rätt från början... Skämspådig

Jag ska spåna vidare och invänta offerten och beräkningen på en IVT pump, sen gäller det bara att bestämma sig!
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 oktober 2012, 21:30:47 »

Tror inte du ska bry dig så mycket om vilket märke som spar mest du kan nog räkna med att skillnaden mellan olika vp är så liten att det egentligen inte spelar nån roll även om vi nördar här kan tjöta trådvis om max besparing ;)
Skrivet av: Second
« skrivet: 26 oktober 2012, 21:23:20 »

Det har i nuläget blivit Nibe 1245-8 och CTC Eco Heat 308 som känns mest intressant.

Skulle någon kunna titta på de två besparingsberäkningarna på Niben och CTC´n som jag fick från installatörerna? De som är bifogade på första inlägget i den här tråden.

Ser uträkningarna trovärdiga ut? Med det som står och med de förutsättningarna som min fastighet har, verkar de har räknat klokt eller är det lite "drömkalkyler"? Är (än) inte så insatt i alla termer och självklarheter med brine, DUT, framledningstemperaturens betydelse etc.  Sc:,h

Om jag ska ge installatörerna en motfråga gällande deras uträkning: Vad bör jag be dem kontroller eller förklara?  dontknow
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 24 oktober 2012, 17:03:30 »

Skulle jag vilja ha solvärme tror jag det är bättre med en vanlig vp och en acktank det är så liten volym i en vp så det är svårt att lagra mera värme än till en dusch.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 oktober 2012, 16:40:32 »

Jag skulle vilja sätta frågetecken för Evi 8 sol. Har man skaffat sig värmepump blir värmen så billig att det inte lönar sig att komplettera med solfångare. Det stora värmebehovet har man under en tid när solfångarna ger ingen eller mycket lite värme i förhållande till värmebehovet. När temperaturen från solfångarna har sjunkit under den temperatur som gör att de kan bereda varmvatten direkt utan värmen används till att förvärma köldbäraren sjunker verkningsgraden definierad som minskningen i kWh el till kompressorn dividerat med antal KWh som solfångarna tillför köldbäraren till 5-10 %. Värmen som tillförs borrhålet sommartid är borta när vintern kommer.
Skrivet av: Second
« skrivet: 24 oktober 2012, 14:44:11 »

Man brukar ha med investeringskostnad, avskrivning 10 år + ränta.

Jo. Jag har fått in priser oxå från installatörerna men min tanke med uträkningen är med förutsättning oberoende på investeringskostnad. Den slutgiltiga besparingen är innan lån+avskrivning+ränta osv. Har inte räknat på någon återbetalningstid när jag går "brake eaven".

OM jag inte tänkt fel blir den slutgiltiga besparingen blir minus (-) allt det. Har inte klart än med investeringen så jag vet inte riktigt vilken form av lån det blir, antal år, ränta osv.

Men hur ser uträkningen ut i övrigt? Något jag missat? Ja förutom investeringen då  ;)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 24 oktober 2012, 14:22:30 »

Man brukar ha med investeringskostnad, avskrivning 10 år + ränta.
Skrivet av: Second
« skrivet: 24 oktober 2012, 10:01:17 »

Jag har gjort en beräkning baserat på statistik från förbrukning och fakturor. Sen har jag lagt in den beräknade besparingen från offerter på olika pumpar.

Är det någon vänlig själ som skulle kunna titta på den och säga om jag har missat något eller har räknat fel?  dontknow Det är inte alls otroligt...

Det som jag är nyfiken på är besparingssummorna som står längst ner. Verkar de stämma med förutsättningarna? Något jag missat som måste vara med? Eller något annat som verkar helt galet  Sc:,h


Skrivet av: Carl N
« skrivet: 23 oktober 2012, 21:00:01 »

Jo jag såg i Carl N´s "undertext" att han hade en FTS34+1 för frikyla och kikade lite på det igår. Det låter faktiskt som en bra lösning rent praktiskt men jag är lite skeptisk till ljudvolym och placering av just fläkten. Vi har en väldigt öppen planlösning på övervåningen och jag har funderat på om ett konvektorelement vore det bästa. Men då är jag rädd för fläktljudet...  dontknow

Dum fråga från en okunnig: Om man sätter in ett konvektorelement som ger värme på vintern, kan samma konvektorelement ge frikyla på sommaren?

Angående ljudet så låter den lite, ja.
På vintern när jag använder den till värme så går den på lägsta fläktvarvtalet, och då är ljudet bara hörbart i närheten.
Den sitter i hallen som gränsar till sovrummet, men jag störs inte alls av ljudet.
På sommaren kan jag behöva dra på kylan på högsta fart och då hörs den mer, men på natten brukar jag dra ner fläkten på min.

Och jag har en modell med dubbla element som kan göra både värme och kyla.
Skrivet av: Second
« skrivet: 23 oktober 2012, 14:13:14 »

Det finns konvektorer med dubbla system ett för kyla samt ett för värme men jag skulle valt vanliga radiatorer till värmen för dom är tysta tummenupp

Mmmm, tystnad. I like!
Verkar även vara rätt dyra saker att sätta in...  ::)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 23 oktober 2012, 11:37:08 »

Det finns konvektorer med dubbla system ett för kyla samt ett för värme men jag skulle valt vanliga radiatorer till värmen för dom är tysta tummenupp
Skrivet av: Second
« skrivet: 23 oktober 2012, 07:51:52 »

Titta på frikyla med när du ändå "pillar" med värmesystemet.
Om ni nu inte gillar att ha det varmt på sommaren.

Jo jag såg i Carl N´s "undertext" att han hade en FTS34+1 för frikyla och kikade lite på det igår. Det låter faktiskt som en bra lösning rent praktiskt men jag är lite skeptisk till ljudvolym och placering av just fläkten. Vi har en väldigt öppen planlösning på övervåningen och jag har funderat på om ett konvektorelement vore det bästa. Men då är jag rädd för fläktljudet...  dontknow

Dum fråga från en okunnig: Om man sätter in ett konvektorelement som ger värme på vintern, kan samma konvektorelement ge frikyla på sommaren?
Skrivet av: JNilsson
« skrivet: 22 oktober 2012, 21:50:06 »

Titta på frikyla med när du ändå "pillar" med värmesystemet.
Om ni nu inte gillar att ha det varmt på sommaren.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 oktober 2012, 21:00:54 »

Mitt souterränghus har ca 75% av fönsterarean mot söder vilket gör huset till en gigantisk solfångare.
Från början hade jag utegivaren på norrsidan + rumsgivare, men detta var inte tillräckligt, först när jag flyttade utegivaren till sydsidan fick jag en jämn innetemp.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 oktober 2012, 16:39:13 »

Båda pumparna klarar nog övertemp lika bra men vill du ha termostater till niben så bör du ha en arbetstank ctc har redan tank även om den är liten.
Skrivet av: Second
« skrivet: 22 oktober 2012, 10:21:22 »

Efter att ha suttit och läst lite mer så är magkänslan att det står i dagsläget mellan Nibe 1245 och CTC 308. Jag har fått ett bra förtroende och känner mig lugn över de två olika installatörerna så där är det lika.

En fråga: Mitt hus som är ett sutterränghus med entré på bottenplan. På övre plan är kök, vardagsrum och vårt sovrum samt "huvudbadrumet". Det här medför att vi tillbringar typ 90% av tiden på övervåningen. Huset står med framsidans två våningar i rätt så rakt västlig riktning och på sommaren lyser solen från 08.00 till 20.00. Det blir rejält varmt på övervåningen soliga dagar och när utetempgivaren sitter på baksidan i skuggan så förstå ni kanske vart jag är påväg med frågan. Dessa stora temperaturväxlingar, vilken pump klarar dessa bäst? Nibe eller CTC? Båda lika bra om jag har en innegivare?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 20 oktober 2012, 08:18:27 »

Är det någon som vet om det spelar någon roll alls att de har räknat på olika årsmedeltemperaturer? Känns spontant som det spelar liten och ingen roll när skillnaden inte är större, men jag vet ju inte  dontknow :)

I praktiken spelar detta ingen roll.

Det har dykt upp några i detta forum som haft problem med sina EviHeat, det egentliga problemet är nog att EviHeats serviceorganisation inte verkar ha tillräcklig kompetens för att hantera dessa på ett bra sätt. Jag upplever att kunder med problem med sina EviHeat inte får kompetent hjälp.  :-\
Skrivet av: Second
« skrivet: 19 oktober 2012, 18:48:23 »

Alla 3 har utgått från samma siffra 29000 kWh, jag antar att du har bra koll där?
Alla offerter har samma storlek på kompressor, det enda som skiljer är borran, och jag ser bara fördelar med att borra lite djupare. Det kanske kostar en liten slant extra nu, men i längden så känner man sig oftast lite lugnare och den dagen (om 15-20 år) då du ska ha en ny VP så räcker förhoppningsvis borran till den nya värmepumpen också.

Med statistik på senaste 11 åren så har fastigheten "dragit" 29465 kWh i snitt per år. Men vi har bara haft huset i 2 senaste åren. Så 29000 var lite avrundat.
 
Har precis samma tankar kring djupet på borran och ska ta till 10-20 extra meter när det ska borras. Grannen har ett hål på 240m så jag borde klara det utan problem.

Är det någon som vet om det spelar någon roll alls att de har räknat på olika årsmedeltemperaturer? Känns spontant som det spelar liten och ingen roll när skillnaden inte är större, men jag vet ju inte  dontknow :)

Är det inte Evi heat som haft en hel del strul med styrningen Sc:,h

Det är här ni med kunskap direkt kommer in, jag är okunnig men nyfiken  .,;-
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 oktober 2012, 17:31:06 »

Är det inte Evi heat som haft en hel del strul med styrningen Sc:,h
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 oktober 2012, 16:33:15 »

Alla 3 har utgått från samma siffra 29000 kWh, jag antar att du har bra koll där?
Alla offerter har samma storlek på kompressor, det enda som skiljer är borran, och jag ser bara fördelar med att borra lite djupare. Det kanske kostar en liten slant extra nu, men i längden så känner man sig oftast lite lugnare och den dagen (om 15-20 år) då du ska ha en ny VP så räcker förhoppningsvis borran till den nya värmepumpen också.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!