Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 11 december 2011, 11:29:31 »

Mitt uppvärmningsbehov ligger normalt mellan 23-25 kWh. det klarar jag normalt med en strömförbrukning på ca 7500 kWh inkl tillskott. Mitt tillskott har genom åren legat på 100 till 200 kWh men dom två senaste åren har tillskottet "rusat" till ca 700 och 900 kWh. Men dom två senaste åren har här varit extremt kalla, min medeltemperatur  förra året var -14 i jan - 13 feb - 8 i nov och i dec -15. och då orkade inte min lilla pump inte riktigt med. Är det inte blåsigt klarar den ner till 13 - 14 minus, men blåser det kanske 9-10 grader och det var inte bara kallt förra året utan även blåsigt.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 11 december 2011, 03:03:46 »

Förbrukar man 40000 kWh för att värma huset så är det en no-brainer att konvertera till vattenburet och borra.
Men om man klarar sig på 20000 kWh ser kalkylen inte lika kul ut. Återbetalning på 5 eller 10 år, en viss skillnad. När marginalerna krymper blir det ännu viktigare att installationen fungerar optimalt, och att man helst slipper dyr service eller reparationer, som snabbt kan ta bort besparingen.
Men normalt  är en markvärmeinstallation närmast servicefri, och komfortnivån höjs när man insett att man kan höja innetempen ett par grader utan att ruinera sig. :)
Har du direktel blir det ditt bidrag till miljön att minska elförbrukningen med 2/3.
Skrivet av: styrman
« skrivet: 10 december 2011, 21:50:07 »


Tjena

Hm... radiatorer... vattenburet värme... och Luft/Vatten.

Vår Daikin HT har inga elpatroner som kan gå in  :) producerar upp till 80C vatten....
personligen har vi ca 50-60 ut på radiatorerna följakligen i princip max vad LT pumpar kan uppnå
Just nu har jag ca 50 ºC ut vid 0 ºC ute och 23 ºC inne blir det. :)

Effekten sjunker i princip inte under 9kW..... även vid -20, rent kalkyl mässigt skall COP vara fortsatt ca 2.0

Vår årliga förbrukning var ca 8500kWh inkl. , förra året ( inkluderat hela vinter säsongen 2010/2011 )

Så det finns alternativ...  ingen borrning, straight forward installation.... men så var det priset....
det sista jag hörde var ca 140 000 SEK i Sverige. Kanske har det blivit billigare

Men som sagt.... gött att inte behöva borra.... omöjligt hos oss likaväll... :D

Men klart.... man kan ha LT pump och klimakonvektorer.... men har aldrig sett detta i drift....
Skrivet av: AAKEE
« skrivet: 10 december 2011, 16:47:50 »

Börge --->  Jag satt i samma sits innan, men hade kanske större total förbrukning.  Först direktel(eldrivna gamla radiatorer), och förbrukningen låt mellan 38-40.000 kWh, därefter LVP som nödlösning där förbrukningen hamnade på kring 33.000kWh.  Borrade+ moddade till vattenburet i julas, och har kört med Bergvärme sen mitten av januari.
Har precis passerat 12.000kWh totalt, prognosen blir kring 15.000 på det första årets drift med Bergvärme. Då har systemet gått på Elpatron 6veckor i höst, när jag grävde om  lite på tomten, ser ut som att det gick cirka 1000kWh mer än det skulle gjort om värmepumpen gått hela tiden. Lutar åt cirka 14.000kWh per år, med andra ord.

När jag körde LVP:en och fick 33.000kwh i förbrukning så körde jag med nästan alla radiatorer avstängda, vilket gav en rätt ojämn värme i huset. Nu är det riktigt behagligt överallt.

Räknar jag på modden rakt av, så blev det 165K efter rot för allt (rätt stort hus, med många radiatorer, kulvert till garage mm). Allt betalar sig på ungefär 6 år med dagens elpris, och värmepumpen har garanti/försäkring i 10år. Borde inte kunna bli fel på totalekonomin med dessa värden.  Räknar man sen in att alla gamla radiatorer var på väg att haverera, och det fanns inte nya termostater osv att nödlaga med så satt jag hursomhelst med ett investeringsbehov för att värmen skulle fungera i framtiden. Man skulle kunna räkna med att konverteringen till vattenburet kommer förr eller senare hur än man gör..
Och, det bästa av allt = huränn man räknar så blir det billigare totalt sett i månadskostnad för mig, redan från dag 1. Känns lite som man både äter kakan och har den kvar.

Hur mycket direktel ?  ...torde variera väldigt med hur rejält man tar till systemet men mitt klarar sig till ungefär -30 innan elpatronen behöver stötta.  Jag fick ihop 191timmar tillskott, med 3kW, dvs ca 600kwH tillskott och då hade vi en ovanligt smällkall period direkt efter att systemet gick igång samtidigt som jag misslyckades en del med värmekurvorna som antagligen drog en del av det.  Skulle tro att ca 100-200tim/ år kommer vara normalt för mig....dvs 300-600:-/år i 'direktel'.   Hade jag valt en snäpp större pump hade nog denna siffra blivit väldigt nära noll...
Summerat tror jag att du själv kan påverka direktelsbiten, men att anläggningen kostar mer ju mindre direktel du vill 'köpa'. Är bara systemet inte felbyggt så blir direktelsbiten så liten att den saknar reell betydelse.

*Kom ihåg en sak, dimensionering med låg framledning ger inte bara bra årsCOP, det gör att värmepumpen ger bättre effekt de kallaste dagarna = mindre tillskott med samma värmepump. Köp rejäla radiatorer, snåla inte där.
Skrivet av: ace
« skrivet: 10 december 2011, 12:36:27 »

Fråga, t ex, CTC varför deras luft/vattenpumpar stänger av vid -15. Visst finns det pumpar som går vid lägre temp (min stannar vid -20), men uteffekten blir så låg så skall den klara hela värmebehovet då så måste man överdimensionera rejält. Dessutom måste man ha golvvärme eftersom pumpen inte klarar speciellt hög framledningstemp vid riktigt låga utetemperaturer....
CTC-jämförelsen var väl lite vinklad  ;)
Ang CTC villa så stannar den vid -15 ºC av kyltekniska själ (R407C)...och är en pump man väljer med ett radiatorsystem som ligger i ovankant på det man kallar lågtemp (kräver över 50ºC fl vid -15 ºC ute ) och då räcker ingen VP till längre.....

CTC:s polar tar man om man har ett riktigt lågtempsystem...och denna går till -20 ºC ute ;)

Överdimensionera  Sc:,h   du kan ta i så det knakar med dimensioneringen....hjälper inte ett skit om inte temperaturerna den kan leverera räcker till  huvuddunk

Hela grejen med en inverter är ju att du kan anpassa effekten efter gällande behov....har inte med överdimensionering att göra.    en on/off på 8 kW lämnar just detta när ingen behöver det (vid +7 ºC ute), och sjunker till under behovet när den behövs....medan en inverter på 16kW lämnar te.x 3kW vid +7 för att sen stega på och "följa med" husets behov vid sjunkande utetemp/temp-behov.
Är avgiven effekt synkad med ett tempbehov som pumpen klarar leverera vid DUT klarar man hela behovet utan att jag vill kalla detta överdimensionering!
Skrivet av: maos66
« skrivet: 10 december 2011, 11:43:49 »

Jag bor hyggligt högt upp i landet - norrlänning enligt Stockholmare - och sörlänning enl norrlänningar (Gävle). Har kollat statistik för de fyra senaste åren och då har vi två riktigt kalla vintrar bakom oss. Sedan 2007 så har vi i snitt ca 50 timmar per år då temperaturen är under -15C (givetvis många dagar med kalla "småtimmar). Om alla timmar värms med enbart el under -15C och mitt behov för att klara värmen då är 7 Kwh så pratar vi 500 Kr/år i spets. Kanske något att fundera på innan man investerar ihjäl sig för dessa timmar. Givetvis måste man se till att systemet klarar att värma huset - men om det är med COP 1 så funkar det för mig...
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 10 december 2011, 10:23:25 »

Fråga, t ex, CTC varför deras luft/vattenpumpar stänger av vid -15. Visst finns det pumpar som går vid lägre temp (min stannar vid -20), men uteffekten blir så låg så skall den klara hela värmebehovet då så måste man överdimensionera rejält. Dessutom måste man ha golvvärme eftersom pumpen inte klarar speciellt hög framledningstemp vid riktigt låga utetemperaturer....
Skrivet av: ace
« skrivet: 10 december 2011, 08:06:33 »

En bergvärmepump går inte som elpanna om den inte är ur funktion. OM den inte klarar hela värmebehovet stöttas den av en elpatron. En luft/vatten däremot går bara på elpatron vid extrem kyla. Då man vill åt den billigare värmen...

Varför skulle en Luft/Vatten gå enbart på elpatron vid kyla.... eller vad är definitionen för extrem kyla?
Där vi har huvudsaken av vår befolkning blir det sällan kallare än -20 till max -25 ºC ett par veckor på vintern.
Vid dessa tempraturer fungerar en bra och rätt dimensionerad L/V ,och behöver bara mometant hjälp av elpatron.

Jag har ett antal installerade L/V-anläggningar som klarar uppvärmningen helt utan stöd ner till -25 ºC....men de behöver hjälp med TVV-laddning vid dessa temperaturer.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 december 2011, 21:39:50 »

Inser att mätningen inte blir exakt om man inte mäter såväl energikonsumtionen som den tillförda energin. Någon som gjort det?

Vad är underhållskostnaden över tid. Jag hör historier om trasig elektronik och havererade kompressorer. Vad ska man räkna med?

Jag tror att års-COP för min anläggning inklusive tillsatsel är ca 3,3. Tillsatselen har stått för ungefär 3 % av den producerade värmen (=ca 10 % av elförbrukningen) men då är min pump lite klent dimensionerad. Underhållskostnaden under 9,5 år har varit 0 kr. Det är nog så att antingen är underhållskostnaden noll eller så har man otur och det blir ett större haveri som kostar mycket.

Vid en konvertering lönar det sig med stora radiatorer som gör att det räcker med låg framledningstemperatur.
Skrivet av: diesel_1964
« skrivet: 09 december 2011, 21:02:50 »

Jag har 0kWh tillskott inklusive legionellakörning. :)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 09 december 2011, 20:58:10 »

Jag har rätt bra koll på siffran för min anläggning, förra året vart det lite mer TS än vanliga år, ca 200 kWh (ca 3%).
Ett normalår har jag ca 30-50 kWh tillskott (<1%) och då klarar min VP ca 70% av max effektbehov.
(Jag har räknat bort det tillskott som legionellakörningarna utgör).
Skrivet av: Tobocop
« skrivet: 09 december 2011, 19:50:19 »

En bergvärmepump går inte som elpanna om den inte är ur funktion. OM den inte klarar hela värmebehovet stöttas den av en elpatron. En luft/vatten däremot går bara på elpatron vid extrem kyla. Då man vill åt den billigare värmen...
Huruvida den klarar värmebehovet är upp till installationen och vilka krav man har. Det går utan problem få en bergvärmepump till att klara 100%.
Jag klarade mig utan tillsats under förra vintern. Utan tankar och dyl. Sen kanske jag inte har den optimala driften året runt.
Hur mycket den drar i el har du ju svarat på själv... 20 000 kWh med COP3. Borde rimligtvis bli ca 7000 kWh i drivenergi.
Visst finns det värmepumpar som krånglar, men ser man till den totala andelen av installerade maskiner så går värmepumparna över lag väldigt bra.
Om du nu ska byta värmesystem till ett vattenburet, se till att få det dimensionerat till så låga temperaturer som möjligt vid DUT. = bättre COP Thumbsup
Skrivet av: Börge
« skrivet: 09 december 2011, 18:23:56 »

Hej
Eftersom jag har direktel och en luft/luft och lider av fakturorna under vintern så funderar jag givetvis på ett alternativ med vattenradiatorer och en annan värmekälla.
Men är det vettigt med ett borrad hål och värmepump? Ibland går värmepumpen inte som värmepump utan som elpanna. Finns det någon som har koll på hur stor andel detta utgör?
Säg att ett hus har ett uppvärmningsbehov av 20000 kWh. Det är den energimängd som värmekällan ska leverera under ett år.
Om värmekällan är en värmepump så går det åt energi för att driva den. Vad blir det i verkigheten?
Inser att mätningen inte blir exakt om man inte mäter såväl energikonsumtionen som den tillförda energin. Någon som gjort det?

Vad är underhållskostnaden över tid. Jag hör historier om trasig elektronik och havererade kompressorer. Vad ska man räkna med?

Så finns det väl en aspekt till och det är miljön. Om det är så när det är som kallast, när den inhemska produktionen inte räcker till, när det är tysk kolkraft som förser vårt elnät. Låt säga att det för stunden går pumpen med COP 3 och jag som konsument tror att jag bara förbrukar en tredjedel av miljön. Samtidigt är verkningsgraden en tredjedel i kolkraftverket, resten vädras bort i form av värme.
Sk-t desamma med miljön då, kanske någon tycker men dyr ström blir det i alla fall.

Min övergripande fråga är nog om värmepumpen innebär slutet på mina problem?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!