Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Lovisa
« skrivet: 05 mars 2005, 17:50:50 »

Några förtydliganden till mitt tidigare inlägg:

Vi gör av med 32 000 kW - upplever vårt hus som väldigt varmt, elementen är oftast kalla - slår av. Vi har säkert större del av kW än genomsnittet som går till varmvatten (som tidigare sagts, tonåringar = mycket varmvatten, mamma gillar också att duscha länge och varmt!). :D Hur mycket vatten i badtemp får man ut av den här anläggningen? Vi är jättesugna på ett större badkar och sen kanske någon vill duscha i samma veva... Funkar inte idag, när badkaret är fyllt kommer bara kallt - brunt vatten  :P

Poolen (utomhus 62 m2) värms idag endast med solvärme. Känns som om vi ändå ska investera så är det ett bra tillfälle att förlänga badsäsongen ganska rejält, solvärmen kan ju vara ganska osäker...  8). Behöver man "ta till extra" för att värma poolen? Den period av året när poolen ska värmas behöver vi sällan någon värme inne (värmen brukar vara avstängd mitten av maj till 1 sept). Rätt eller fel tänkt Sc:,h

I offerten ingår inkoppling av poolväxlare (köps separat från poolleverantör, ca 12000) till motorventil (ingår) i källare.

Citat: Håller installationen i tio år sparar ni ca. 150.000 kr. sätt detta i relation till investeringskostnaden.

10 år, är det vad man ska räkna med? Har en arbetskamrat som har en 19 år gammal anläggning som "tickar och går". -15 innan extra el behövs. Grejorna man köper borde rimligtvis ha blivit bättre sen dess, eller...

Fantastisk att man kan få goda råd och hjälp att tyda offerten så här! Lutar nog att vi kollar med någon mer - även om det hade känts tryggt med en totalentreprenad. Tips på bra leverantör att vända sig till i närheten av Örnsköldsvik (Umeå tex)?
Skrivet av: milliwatt
« skrivet: 05 mars 2005, 17:30:59 »

Vill förtydliga mitt inlägg

Citat: Offererat pris 148 000 kr inkl moms

Enligt vad jag förstått så ger en bergvärmesinstallation  ca 50% besparing, det är därifrån jag tog mina beräkningssiffror. Alltså kommer det att ta 10 år innan ni går plus minus noll om man inte tar med ränteförlusten på investerat kapital, då tar det givetvis längre tid. Lånar man pengar för installationen måste räntan läggas till. Sc:,h

Så är det faktiskt ;D Men jag kan ju ha fel angående besparingen ???

Mvh

milliwatt
Skrivet av: milliwatt
« skrivet: 04 mars 2005, 23:55:03 »

Hej!

Citat: Vi gör av med ca 32 000 kW per år inkl hushållsel

Räkna med att ni kan spara ungefär hälften av förbrukningen. Ca, 15.000:- per år. Räkna med denna besparing och försök värdera vad detta är värt. Håller installationen i tio år sparar ni ca. 150.000 kr. sätt detta i relation till investeringskostnaden. Hur länge tror ni att ni bor där ni bor ???Det är viktigt att inte låta sig luras av de "fina siffrorna" som presenteras. Det är givetvis sant att man sparar el men som sagt, tänk till ;D

Det är alltid trevligt att köpa ett hus där någon installerat berg eller jordväme, det höjer försäljningspriset men får säljaren tillbaka pengarna??

Inte meningen att låta negativ, vill bara få er att tänka till

Mvh

milliwatt
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 04 mars 2005, 19:44:37 »

TWS modellen ska ge mycket varmvatten ni har säkert hög vv förbrukning..

Om ni kan kolla vilken temp det blir på radiatorketsen om ni kör elpannan på tex 6 kw. kör den minst en timme!!  Då ser ni om ni kan ha en större värmepump.
Ni behöver en större vid stor varmvattenförbrukning kommer pumpen att jobba mycket med det!! Då blir det en hel del tillskottstimmar!! helt i onödan!!

Fråga om pris på en större pump ( 8 kw TWS) jag kan lova ni kommer aldríg att ångra det!!  Tillsatsenergi från -8,2 grader tycker jag är för klent! inte katastrofalt klent men liite för klent. det där påverkas av hur man räknar på lång sikt är det bättre med en större VP.
Tetsa installatören säg att mycket av vp jobb kommer att bli VV då räcker inte den här pumpen ens till -8 grader... Ni torde använda hela floder med vv är jag rädd!!!

Men pruta en del, åtminsyone ska ni pruta åt er djupare borra!!! det är där man har gratisvärmen, ju varamare 8rejälare) desto mindre el!!!

Hoppas bara jag inte grävde för djuprt hål ( i plånboken), men slantarna får ni tillbaka på lång sikt!!

Man ni ska kolla med elpatronen först innan ni funderar nåt mera!!

Lycka till.

Skrivet av: admin
« skrivet: 04 mars 2005, 17:16:39 »

Det borde fungera, fläktradiatorn i hallen sätter han nog in för att sänka returtempen, jag skulle tro att han är lite rädd för att ni skall få för höga temperaturer i ert system, kan vara därför ha snålräknar lite på värmepumpen med.

Citera
- 40 gr/1gr (vid DUT 55 gr/-2 gr)

Om jag fattat detta rätt så betyder i vart fall de sista siffrorna att han räknar med att ert radiatorsystem behöver arbeta med 55 graders framledningstemp vid DUT (-24 gr) och att inkommande köldbärartemp från kollektorn då kommer att vara -2 grader.

De fösta siffrorna 40/1 är är jag inte riktigt säker på, men jag antar att det är de temperaturer som värmepumpen själv klarar av utan hjälp av tillskott.

Alltså vid -8.2 grader kommer er kompressor att gå 24 tim/dygn, inget eltillskott behövs och framledningstempen ligger på 40 grader, inkommande KB-temp ligger på +1 grad.

Jag håller med om att en 8 kW värmepump skulle ge en större besparing och vara bättre anpassad till ert hus, dock påverkas inte bara priset på värmepumpen av en storlek större värmepump. Även borran behöver göras djupare.

En alternativ kalkyl från mig. (rent hypotetisk) skulle kunna se ut så här:

Nibe 1215-7 kW ca 40000 kr på t.ex. rinkabyrör eller värmepump.biz
borra 180 meter aktivt, totalt 190 meter, grundkostnad 3500 kr inkl grävning, 10 meter till berg, 12 meter foderrör, 180 meter borrning i berg.
Pris 65300 kr.
Installation ca 5000-10000 kr av en lokal installatör.

Med den borran kan du även kpa en 8.5 kW VP.

Totalpris ca 110000-120000 beroende på om du väljer en 8.5:a eller en 7:a och om installationen kostar 5000 eller 10000 kr.

Tillkommer gör eventuellt en fläktkonvektor, den tycker jag ni kan vänta med att installera tills ni ser om den verkligen behövs eller ej.

Får ni problem med höga framledningstemperaturer så kanske man skall sätta den så centralt som möjligt, är hallen den platsen så sätt den där. Om ej sätt den på centralast möjliga plats, där det ändå inte är så kinkigt med lite sus från fläkten.

Nu är ju detta inte lika enkelt som att lyfta luren och säga OK, vi kör enligt din offert, när kan du komma.
Däremot billigare, och med större besparing. Dessutom har ni marginal för att köpa till poolvärmningsutrustnigen som går på 5-10000 kr.

Gör ni det spar ni ytterligare 5-10000 kWh/år (beroende på om poolen är inomhus eller utomhus och hur varmt/länge ni kör den.

Offerten som du fått verkar i övrigt väl utförd och som sagt, det kommer förmodligen att fungera. Lite dyrt och lite väl liten värmepump är egentligen mina enda synpunkter.
Skrivet av: ortendahl
« skrivet: 04 mars 2005, 16:54:14 »

Ni har antagligen fått en "besparingskalkyl" också, eller hur? Ge oss gärna några siffror från den som vi kan skärskåda. Håller med PerF om att det låter snålt med 6kW även om er energiförbrukning inte är så blodig. I och med detta tycker vi att borrhålet också är klent tilltaget...

300 kr/m är rena rama Stockholmspriserna  ;)

Har de antytt att de kan lösa era önskemål om poolvärmning också? För ni värmer inte poolen inom de 32 000 kWh idag, väl? Kan nog behövas lite extra tankearbete för att det ska bli bra.
Skrivet av: pellep
« skrivet: 04 mars 2005, 16:53:47 »


För ev extra borrhål tillkommer  300 kr/meter ned till 200 meter.  :o


300 kr/meter låter saftigt.

Kolla www.tgb.se
Skrivet av: PerF
« skrivet: 04 mars 2005, 16:41:25 »

En TWS 6!  :o

Med ert energibehov skulle jag rekommendera en TWS 8. Den offererade pumpen är för klen och kommer att ge en hel del dyra tillskottstimmar helt i onödan.

Skrivet av: Lovisa
« skrivet: 04 mars 2005, 14:52:00 »

Hej! Har med stort intresse följt debatten här på sidan. Vi har starka funderingar på att investera
i en bergvärmeanläggning. Har fått offert från en leverantör, den enda på orten som tar på sig
totalentreprenad. Vill gärna ha hjälp/tips om det är en "bra" offert.

Vi bor i södra norrland (Örnsköldsvik) i en tvåvåningsvilla, ca 200 m2.  Vattenburen elvärme, enrörssystem
- panna från -83. Vi gör av med ca 32 000 kW per år inkl hushållsel, 5 personer som duschar (tonåringar
= mycket varmvatten). Vi har även en pool som vi ev vill värma med bergvärme. När poolen ska värmas
behöver man ju inte så mycket värme inne....

Det här har vår leverantör föreslagit:
- Thermia Diplomat TWS 6 med ZH-scrollkompressor
("endast två cirkulationspumpar ger hög årsvärmefaktor och lång livslängd")
- Vattenunderkylare som förvärmer returen ("ger bästa LCC"  ???)

- Borrning 155 meter (145 från stabil grundvattennivå) 6 meter foderrör ingår.
- Kollektorrör isoleras fram till borrhål
- Håltagning/grävning/grovplanering ingår
- Elinstallation
- Fläktkonvektor installeras i hall för bästa verkningsgrad (...?)
- Thermia trygghetsförsäkring 6 år, garanti 2 år

- Kollektor av helsvetsa PEM NT 6, 32 alt 40 mm
- Köldmedium HFC, köldbärare Sprit (220 lit)
- Inomhustemp: 22, årsmeleltem: 3,5
- DUT: -24
- Tillsatsenergi från -8,2 grader
- Delta brine: 3 grader
- 40 gr/1gr (vid DUT 55 gr/-2 gr)  Sc:,h  ???

Offererat pris 148 000 kr inkl moms


För ev extra borrhål tillkommer 3500 kr/st inkl grävning, 2500 kr/exkl grävning samt 650 kr/meter extra
foderrör och 300 kr/meter ned till 200 meter.  :o

Tacksam för hjälp/tips om det är en "bra" offert! 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!