Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Flinta
« skrivet: 01 oktober 2013, 21:53:55 »

Förstår inte riktigt vad du menar med "bergvärmen har inget med radiatorstorleken att göra"

jag menar att det lilla 800w elementet jag har klarar inte värma ex gillestugan! hade jag  haft ett 180 cm x60 cm el element på 3000w så kanske det hade gått, men det är ju då jag menar att jag tjänar in bergvämen ganska fort för jag får en större radiator och den drar inga 3000 w. är jag fel ute?

Är inte riktigt med på vad du menar med det som är markerat med fet stil. Jag tolkar det som att du tänker att du får en större radiator för att du sätter in bergvärme?
Bergvärme är ju bara ett borrhål och en värmepump kopplad till den. Sedan kan du koppla vilka radiatorer eller golvvärmeslingor du vill till den. Men du får först ha räknat ut hur mycket värme din källare "drar", så du vet hur stora element du behöver och så du vet hur stor värmepump du skall ha.
Man får alltid utgå från hur mycket effekt du behöver tillföra för att komma upp till 22 °C som du vill ha i källaren. När du vet hur mycket effekt som behövs så kan du välja värmepump efter det. Radiatorer skall även de dimensioneras efter ditt energibehov. Nu vet jag inte vad experterna anser är mest effektivt, men jag hade nog satt golvvärmeslingor i källarn om det fanns fysiska möjligheter till det.
Om du exempelvis behöver en 3000w elradiator för att hålla en viss temp i källaren, så måste du sätta ett vattenburet element som kan leverera motsvarande effekt.
Någon här på forumet som är duktig på att räkna ut sådant där kanske kan ge bättre svar på dimensioneringsfrågan :)

Sedan är det nog inte fel att ta in lite offerter från bergvärmeinstallatörer så får du en hum om vad du behöver och vad det rör sig om i pris. Lättare att utgå från några offerter och finslipa tills man har ett perfekt system.
Skrivet av: Fredrikakesson
« skrivet: 01 oktober 2013, 20:36:40 »

Ja det är ju bergvärme och ett nytt vattenburet system jag ska ha!
Har en luft/luft värmepump uppe och det funkar ju men som sagt så fort man stänger en dörr, ja då blir det kallt.
jag är som sagt beredd att lägga dessa pengar då det är en bra investering till huset.

Förstår inte riktigt vad du menar med "bergvärmen har inget med radiatorstorleken att göra"

jag menar att det lilla 800w elementet jag har klarar inte värma ex gillestugan! hade jag  haft ett 180 cm x60 cm el element på 3000w så kanske det hade gått, men det är ju då jag menar att jag tjänar in bergvämen ganska fort för jag får en större radiator och den drar inga 3000 w. är jag fel ute?
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 01 oktober 2013, 20:23:33 »

Ja alltså du kan ju naturligtvis få 100 °C där inne om du önskar det, bara du installerar element tillräckligt.

Men vad du är ute efter, antar jag, är att kunna hålla 22 °C i källaren till ett rimligt driftpris som du säger. Och det går ju också att fixa naturligtvis, beroende på vad du tycker är rimligt då förstås :).
Men då får du ju installera ett vattenburet radiator- eller golvvärmesystem. Först då kan du ju utnyttja bergvärmen i källaren. Om du tycker det är en för kostsam investering, vilket det ju också är, så kan du ju alltid sätta in en luft/luftvärmepump så har du hyfsat billig värme i källaren ändå. Fast då bör du ha ganska öppen planlösning eller öppna alla dörrar så gott det går så du får ut värmen i alla rummen.

Har du vattenburen värme i övriga huset, så kanske det är värt att installera vattenburet även i källaren, så kan du ju driva hela huset med bergvärme. Det ger billigast driftskostnad men kostar ju rätt mycket initialt.

Citera
Och vad jag förstår med bergvärmen så skulle man få upp tempen därinne för att man har en större radiator eller fattar jag fel?

Bergvärmen har ingenting med radiatorstorleken att göra. Bergvärme är bara ett av flera källor till energi.
Du skulle ju kunna få din värme via fjärrvärme likaväl, eller markslingor, eller från luften via luft/vattenvärmepump. Skillnaden är bara att bergvärme anses som den mest effektiva, sida vid sida med jordvärme (slingor under marken).

Om du bara installerar ett vattenburet system i din källare, så kan du använda vilken källa som helst att värma med. Berg, jord, sjö, luft, fjärr, el, olja, pellets, ved, osv. Frågan du skall ställa dig är hur mycket du är beredd att betala för kalaset :)
Skrivet av: Fredrikakesson
« skrivet: 01 oktober 2013, 19:55:35 »

Tack för många bra svar!

Jag har betonghålsten och har i år isolerat med 100 mm isodrän och dränerat, och jag har ju som sgt direktel idag och jag har ca 100 kvm källare jag vill värma.
Problemet idag är ju så att jag inte ens om jag vill kan få upp 22 grader i alla rum ens om jag ville, då måste jag installera fler radiatorer isf. exempelvis tvättstugan ca 13 kvmfinns ett  1000w element ca 65grader varmt så det går i princip hela tiden, där är nu 20 grader i rummet och ca 7 grader ute, så i vinter kan jag gissa att jag får max upp 18 grader om jag kör fullt.
Och vad jag förstår med bergvärmen så skulle man få upp tempen därinne för att man har en större radiator eller fattar jag fel?
Och i Gillestugan ca 35 kvm sitter bara 2 st 800w element också 65 grader varma och jag har drygt 19 grader där. elementen är inte så stora  ca 140 cmx30 cm så det skulle väl krävas 2 till minst,
Lösningen där sa installatören att man satte 2 st 180cmx60cm radiatorer och på så sätt mer värmande yta!
Är det så det fungerar? för ska jag göra detta så ska jag som sagt ha 22 grader jämt om jag vill till ett rimligt drift pris.

Tompamannen! Har du isolering på insidan med? det är ju aldrig någon som rekomenderar! Fast jag har med tänkt på det.


Skrivet av: JensH
« skrivet: 26 september 2013, 13:22:46 »

Kan bara bekräfta vad ovan skriver. Installerade bergvärme 1 maj och det verkar inte vara mitt i sommaren/vinter som är problemet utan snarare april-maj och september-oktober då utetempen ligger runt 10 grader dvs. då pumpen knappt går men då det varken är kallt/varmt ute. Jag har haft ganska stor temperaturskillnad mellan källare och hus de senaste 2-3 veckorna tillbaka men nu har det varit minusgrader två nätter i rad och helt plötsligt så är källaren nästan lika varm som bostadsvåningarna. Så att "hålla 20 grader årets kallaste dagar" tror inte jag är huvudproblemet utan snarare "hålla 20 grader i källaren när pumpen inte går..." Sedan måste man naturligtvis ha skapligt dimensionerade radiatorer/golvvärme. Jag har rejält stora gamla hederliga 50-talsradiator i alla 4 rummen i källaren och de brassar på bra när det börjar krypa neråt 0 grader.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 24 september 2013, 15:29:55 »

Har du lust att vidareutveckla detta? Min källare är uppbyggd av btghålsten, 5cm invändig isolering, 20cm utvändig isolering (vilket idag är boverkets nya krav på källare), på vilket sätt skulle det vara svårare att hålla värmen där än i bostadsplanet med alla fönster?

Då har du en fantastiskt bra isolerad källare och garanterat till ovanligheterna och det visste du ju redan så du kan väll inte ens ha tveka på att den kräver mindre, men som Rikard skriver när det är kallat behöver den inte lika mycket som ovanvåningen men totalt sett behöver den mer energi för årets totala värmebehov då värmen aldrig kan stängas av, dom allra flesta husen har heller ingen isolering under sin betongplatta..
Skrivet av: Hjopek
« skrivet: 24 september 2013, 08:41:28 »

Jag har gjort så att hela källarslingan med drygt 50 liters volym i radiatorerna är helt öppen så länge termostaterna uppepå är stängda (varma årstiden) vilket medför en temp i källaren runt 22 i de 2 rum som används mest, TV- och badrum.
Fungerar mycket bra, VP kör helt normalt och returvattnet hinner komma tillbaka 8 grader kallare än framledningen.

Temperaturen ställer jag in manuellt under sommaren. Värmestopp runt 29 grader och minkurva samma.
Man kan nog anse att de stora elementen agerar som arbetstank så länge jag har dem öppna. Det är lite manuellt pill (roligt), skulle termostaterna vara inställda på reglering runt 21-22 grader fungerar inte VP normalt som sagt.  ::)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 september 2013, 06:05:30 »

En källare brukar bara behöva max 50% så mycket effekt som markplanet i ett hus vid DUT (Årets kallaste dag), jag vet inte om det årliga energibehovet är högre, men effektbehovet när det är kallt ute kan omöjligt vara lika högt som i markplan.
Så hur svårt det är att värma en källare beror enbart på vilket värmesystem du värmer med.
Och visst, det kan bli rätt dyrt om du har golvvärme i en helt oisolerad sula.
Med radiatorer skall det inte vara något problem.

Det stora problemet med källare som används som bostadsyta är att de kan behöva värme under en större del av året än vad övriga huset behöver det, och att köra en värmepump bara för att skjuta till en liten aning värme i en källare är inte en optimal lösning om man saknar arbetstank.
En värmepump som arbetar mot bara en liten del av värmesystemet får väldigt liten vattenvolym att arbeta med, vilket i sin tur genererar många start och stopp, vilket i sin tur sliter på kompressorn.

Vill man ha en källare 22 grader varm året runt bör man nog ha en inverter med låg lägsta uteffekt, en on/off-värmepump med arbetstank, eller en CTC som har inbyggd arbetstank.
Skrivet av: Tompamannen
« skrivet: 24 september 2013, 05:36:41 »

Svårare att värma en källare?

Menar du med mer tillförd energi per/m2 än våningen ovanför, svaret är, JA

Här skulle jag vilja slå ett slag för luftsolfångare med återcirkulation, det anser jag vara ett jättebra komplement till källaren under sommaren då solen lyser som mest, borde nästan vara ett krav på alla hus med nergrävd källare/bostad. tummenupp
Har du lust att vidareutveckla detta? Min källare är uppbyggd av btghålsten, 5cm invändig isolering, 20cm utvändig isolering (vilket idag är boverkets nya krav på källare), på vilket sätt skulle det vara svårare att hålla värmen där än i bostadsplanet med alla fönster?
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 24 september 2013, 01:49:35 »

Svårare att värma en källare?

Menar du med mer tillförd energi per/m2 än våningen ovanför, svaret är, JA

Här skulle jag vilja slå ett slag för luftsolfångare med återcirkulation, det anser jag vara ett jättebra komplement till källaren under sommaren då solen lyser som mest, borde nästan vara ett krav på alla hus med nergrävd källare/bostad. tummenupp
Skrivet av: Hjopek
« skrivet: 23 september 2013, 21:47:22 »

Tempen i källaren är ju inte så beroende av utetempen utan isoleringen mot jorden (väggarna och golvet)...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 september 2013, 20:49:01 »

Om du har haft 22 grader i källaren tidigare med framledning som en vp klarar så kommer du att ha det i fortsättningen med bergvärme också om du dimensionerar vp för det.
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 22 september 2013, 20:10:56 »

Och det absolut viktigaste som ofta glöms bort, det som avger värmen tex radiatorer, fläktkonvektorer eller golvvärme måste vara anpassat till drift med värmepump med en max framledningstemperatur på exempelvis 55 °C
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 22 september 2013, 20:03:15 »

Självklart går detta om VP är tillräckligt stor och du har tillräckligt djupt borrhål, dvs om allt är rätt dimensionerat. Men ju större pump och ju djupare borrhål, desto dyrare blir naturligtvis installationen och desto högre elförbukning får du.
Om inte VP orkar värma via kompressorn så går ju elpatronen in och då blir ju driften dyrare så klart.

På frågan i din rubrik blir svaret: Det beror på hur din källare ser ut. Är den isolerad? Är plattan isolerad? Värma via radiatorer eller golvvärme?
Skrivet av: Fredrikakesson
« skrivet: 22 september 2013, 19:56:55 »

Funderar på att installera Bergvärme!


Någon som har haft problem med att få upp ca 22 grader även när det är som kallast på vintern i sin källare med bergvärme?

ska jag lägga massa pengar så vill jag kunna annvända källaren 365 dagar om året och kunna få upp ca 22 grader även vid -20

Svara ni som är eller har varit i denna situation. Tror gör man i kyrkan!!!





Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!