Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: muffincreative
« skrivet: 13 februari 2011, 00:29:40 »

Hej Torbjörn och ni andra,
du skrev som nedan
Citera
det du skrev om diff på 2-3 grader verkar enligt våra erfarenheter ligga väldigt lågt.
Men de var inte riktigt rätt det saxade du nog från Carl N om vad diffen på kalla sidan, ned i jorden och tillbaka bör ligga på?
Det var hans första svar på mina 4 frågor. Då jag sa att jag hade en diff på 1.5 på kalla sidan.

Hur som var de här från firman igen och kikade och efter lite gnäll om att jag tyckte det var en slrvig rördrgning har de nu lovat att rätt till det. Kall mig petig men jag tycker det är viktigt att det blir proffsigt gjort när det var en relativt enkel sak att fixa. min installatör stressade på ganska mycket för att sluta 2 timmar tidigare den dagen....

In trimningen känns väl lite bättre. Vi har sänk cirkulationen till 75% på kalla sidan vilket gav oss diff på 2.5. Och även på radiator sidan så vi har ca 6 grader diff. Är det rätt att tänka diff för trimning? Jag skall skaffa det lilla usb minnet snart och samla data...

Dock känns det som om nya radiatorer är ett måste med tanke på att patronen går in vid ca -5-7 grader ute om jag inte eldar i spisen. Igår när det var -10 så flög värmen ur vardagsrummet som har två stora tvåglas fönster på knappt8 m2.
Där får jag se till att skaffa större radiator. Hjälper ull i botten på fönstret något eller är det att täcka helt med tjock gradin om man inte har budget att byta fönster nu? Ärligt tror jag isolering är bäst för mig nu, men nya raddar blir det ändå på övervåningen då de inte är lönt att måla dem snygga och att dom är för taskiga :D


ytterhalla
Tyckte det så lite hafsigt ut om det var detta du menade http://elementflakten.jetshop.se/?
Men det är säkert bra. Jag har spanat på lite liknande för montering i ett blivande kök där det kommer vara tajt med lämpliga element väggar... och golvvärme kommer det inte att bli där för parketten är fin.




Skrivet av: ytterhalla
« skrivet: 10 februari 2011, 14:24:20 »

Hej!
Jag måste verkligen rekomendera elementfläkten på befintliga element.Har installerat sådana i de rum som blev kalla när jag sänkte värmekurvan.
Har nu ett bra värmesystem med hög verkningsgrad. ;D
Jag kan förklara mera om ni vill.
Mvh//Lasse
Skrivet av: torbjörn52
« skrivet: 07 februari 2011, 19:12:25 »

hejsan! läste ditt inlägg om din 1245. vi har haft liknande problem med våran maskin. det började med högtryckslarm vilket var ett känt problem enligt nibe.det var kortet som styr värmebärarpumpen som fallerade. underväntetiden på nya kortet togs kabeln till pumpen bort vilket medförde att den ändå gick men nu med full hastighet.detta i sin tur medförde att diffen på fram och returtemperatur blev lite ca 3,8 grader. enligt nibe skall denna lika på 8-10 grader för att det ska bli så ekonomiskt som möjligt. efter byten av 3 kort och sista gången även byte av cirk pump  verkar det nu fungera riktigt bra. diffen ligger nu på ca 8,5 grader. det du skrev om diff på 2-3 grader verkar enligt våra erfarenheter ligga väldigt lågt. till saken hör att de två sista gångerna kortet krånglade så gavs det inte något larm utan jag märkte att hastighetsregleringe av pumpen fallerat genom att diffen på tempen hamnade på 3,8 grader igen. sista gången byttes även pumpen för de trodde inte på att kortet skulle balla ur fyra ånger. eftersom det nu fungerar kanske problemet låg i pumpen. det kanske kan vara en ide att kolla reglering  ngen av hastigheten på pumpen. hoppas att mina avklarade problem kan hjälpa dig ochså. hälsningar torbjörn!
Skrivet av: Strip
« skrivet: 05 februari 2011, 08:31:37 »

ha ha! en lucka att lossa på sånt gillar jag.
Verkade var lite strul med formateringen av minnet..
Vad bör "stickan" vara formaterad som?

Vanlig FAT32 bör fungera bra.
Skrivet av: muffincreative
« skrivet: 04 februari 2011, 22:25:45 »

ha ha! en lucka att lossa på sånt gillar jag.
Verkade var lite strul med formateringen av minnet..
Vad bör "stickan" vara formaterad som?



Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 04 februari 2011, 18:10:50 »

Det är lättare att ställa in en bra kurva utan innegivare så det rekomenderas att koppla bort givaren i menyn men det förändrar inte det faktum att du behöver 50 grader vid +2 för att få lagom varmt inne. Du kan stoppa i ett usb minne i pumpen så dyker det upp en ny meny Thumbsup där kan du välja loggning och tid mellan loggarna jag har 1 min mellan loggningarna.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 04 februari 2011, 10:46:21 »

Behöver man verkligen skriva av allt till en sådan logg? Eller räcker det med ute inne temp, fram retur ledning på varma och kalla sidan?
Som jag fattar det kan man inte få ut datan utan en Mobus för ca 6000 :(

Du kan logga till ett USB-minne, se
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=27758.40

Skrivet av: muffincreative
« skrivet: 04 februari 2011, 09:32:09 »

Tack för förklaringen strip!

Hmm ja de har varit lite svajjigt med tempen, var oppe i 22 grader här (+1 ute) om dagen och då drog jag ned 4 förskjutnings snäpp o hamnade på 18 grader (-2 ute) nästa dag.

Har dragit ned pumpen på kalla sidan att gå på 75% istället för 87%. I boken står det att 50% är grund inställningen kanske skruvade montören upp denna...

Tack för alla svaren, jag läste även elmers post om kurvor och förklaringar, så nu blir det till att lära känna sin pump.

Kul med alla nya rattar och spakar hemma. Ska föra lite enkel logg hemma vid nästa kalla period.
Behöver man verkligen skriva av allt till en sådan logg? Eller räcker det med ute inne temp, fram retur ledning på varma och kalla sidan?
Som jag fattar det kan man inte få ut datan utan en Mobus för ca 6000 :(

Jahopp då snöar det igen, då får man väl ut o skotta snart.
Skrivet av: Strip
« skrivet: 04 februari 2011, 07:01:09 »

Citera
purjo__
Koppla ur innegivaren och justera in värmekurvan så att du får lagom varmt inne. Du verkar ha väldigt hög kurva, och det kan vara så att den är onödigt hög och motverkas av innegivaren...

Kurvan ställdes så hög på rekommendation av dem som gjorde installationen för att vi hade svår att få upp tempen, iof vid -5 grader ute.
Vi låg kvar på 16 grader länge. Nu är innetempen ok. Är det ite bättre att gå på tempdiffen först? Tror du att jag kan ställa ned kurvan sen igen kanske?

Innegivaren går att ställa in så den bara visar rumstemp, men inte har något inflytande över styrningen.
Vad Purjo menar är att man bör först justera VP till en trevlig värmekurva som mha endast utegivare stämmer bra med husets egenskaper. Sen kopplar man in innegivaren för finjustering och kanske framför allt för att kompensera för tillfälliga värmande faktorer som t ex morgonsol, mycket folk, ...
Om man börjar hela injusteringsprocessen med inkopplad innegivare, kan det bli så att inställd värmekurva säger 60° trots att huset egentligen bara behöver 45°. Innegivaren kompenserar för övertemperaturen i rummet och sänker framledningstemperaturen. Detta resulterar i en värmekurva som inte stämmer med husets värmeegenskaper och därmed gör hela systemet svårreglerat.

Tror jag...
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 03 februari 2011, 09:32:22 »

Isolera vinden först, jag kunde sänka kurva ett snäpp efter att ha tilläggsisolerat vinden.
Men sen är det kanske vettigt med nya radiatorer, förutom att de är klena så är de kanske knäppkänsliga också?
Skrivet av: muffincreative
« skrivet: 02 februari 2011, 23:06:35 »

WoW tack för alla svar.

Citera
Carl N
1) Tyvärr är detta nått som man får göra själv om det ska bli bra, men du har hittat rätt forum. 
Du kan sänka farten på brine-pumpen i meny 5.1.9 (håll in bakåtknappen 7 sek för att komma åt meny 5).
En tempdiff på 2-3  är OK.

2) Ser bra ut, hur stor UKV har du?

3) Hur är din UKV ansluten?
Bästa knäppreducering får man om VP-fram går in i toppen och till radiatorerna från botten.

4) Jag skulle inte bråka om detta såvida inte rören skallrar mot varandra.

1.
Skall testa det nu.

2. UKV 100

3. Som du beskriver är det kopplat.

4. Hmm ok jag tänker att ledning är den typ av värmeöverföring som är effektivast och att detta rimligen borde påverka systemet negativt? Jag har ju inte betalt xxx för att få en halvbra installation. Jag vill ha den så bra som möjligt.

Citera
purjo__
Koppla ur innegivaren och justera in värmekurvan så att du får lagom varmt inne. Du verkar ha väldigt hög kurva, och det kan vara så att den är onödigt hög och motverkas av innegivaren...

Kurvan ställdes så hög på rekommendation av dem som gjorde installationen för att vi hade svår att få upp tempen, iof vid -5 grader ute.
Vi låg kvar på 16 grader länge. Nu är innetempen ok. Är det ite bättre att gå på tempdiffen först? Tror du att jag kan ställa ned kurvan sen igen kanske?

Citera
tipo874
Beräknad framledningstemp på 49,9° vid +2 grader ute?

Framtida åtgärder:
Det verkar som om jag behöver skaffa nya raddar till nästa vinter.
Någon som törs göra en ruff gissning på hur många mer Watt de 11 raddarna (2 st urkopplade nu) på övervåningen bör avge för att kunna sänka framledningen till ok nivå? Nu har jag tunna Gustavsbergare
Vad är en ok framlednings nivå?

Eller är det viktigare att isolera vinden bättre?

Skall installer en frånluftsfläkt nu när badrummet fixas, lättare vattenskada. Hade mest kollat på att köra en vanlig kanalfläkt med manuell varvtals reglering. Men fick upp ögonen för NIBE FLM som värmer upp köldbäraren? Är den något att ha?

Nästa vecka får jag besök av firmans serviceboss för att kolla på installationen, skall bli spännande att få hans slutsatser... återkommer om dem.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 02 februari 2011, 10:03:47 »

Koppla ur innegivaren och justera in värmekurvan så att du får lagom varmt inne. Du verkar ha väldigt hög kurva, och det kan vara så att den är onödigt hög och motverkas av innegivaren...
Skrivet av: Virgin1
« skrivet: 02 februari 2011, 08:59:40 »

Sorry, missade att du redan installerat, då återstår radiatorerna.
Skrivet av: Virgin1
« skrivet: 02 februari 2011, 08:58:10 »

Håller med ! Om du inte uppgraderar radiatorerna bör du titta på en 10kW i stället. Dina förhållanden liknar mycket mina och det är konstant irriterande att se tillskottet skena iväg från -5 grader.... En knäpptank bör också hålla ner antal starter vid varmare väder.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 02 februari 2011, 08:47:19 »

Beräknad framledningstemp på 49,9° vid +2 grader ute?  ???

Om man tittar på kurvan bottnar den på 60° redan runt -10°.

Om det vore jag skulle jag nog se över och uppgradera radiatorerna.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 02 februari 2011, 07:29:19 »

Hej!
1) Tyvärr är detta nått som man får göra själv om det ska bli bra, men du har hittat rätt forum.  Thumbsup
Du kan sänka farten på brine-pumpen i meny 5.1.9 (håll in bakåtknappen 7 sek för att komma åt meny 5).
En tempdiff på 2-3 ºC är OK.

2) Ser bra ut, hur stor UKV har du?

3) Hur är din UKV ansluten?
Bästa knäppreducering får man om VP-fram går in i toppen och till radiatorerna från botten.

4) Jag skulle inte bråka om detta såvida inte rören skallrar mot varandra.

Sen är tempdiffen på varma sidan lite låg, det bör vara ca 7-8 ºC mellan fram och retur då kompressorn värmer huset, detta justeras i meny 5.1.11.
Skrivet av: muffincreative
« skrivet: 02 februari 2011, 00:53:32 »

Hej Forumet,
Nu har vår pump gått i 5 dagar och jag är lättad att vårt osäkra borrhål fungerade och att vi kan få upp värme ur det! (Det var borrat av en tidigare ägare för 10 år sedan som säkerhet när elpannan skulle rasa…)

Dock är jag inte riktigt nöjd med följande.
Kom gärna med synpunkter, lösningar eller varför inte en fundering. :D

1) Intrimningen
Se under rubriken avläst nedan.
Jag reagerar främst på att fram och retur på brinet bara har en diff på 1.5 grad?? har varit knappt två någon gång.
Snurrar det för fort?
Jag har även kurva 1.9.1 + 4 grader, se bild nedan,  inställt sedan i fredag då vi stannade kvar på 16 grader i 24 timmar. Efter råd från installatören per telefon. Känns ej klockrent.
Går på utegivare men det finns även en innegivare. Väger pumpen inte ihop dessa? De sa montören ej att den gjorde.

2) Antalet starter
15 st på 126h (10 h varmvatten)

3) Det knäpper elementern
Fast det finns en UKV, gissar att det är så med mina gamla gustavsbergare??
4) Rördragningen
Framlednings- och returrören så de ligger emot varandra på två ställen utan att det är nödvändigt. Nu vill Jag stämma av mina fakta med er för att ha kött på benen när jag pratar med installatören om att åtgärda problemet.

4) Klumpig rördraging.
Fram och retur på element sidan ligger emot varandra på två ställen, se bild. Vore enklet att dra om, bar rikta ned returen 45 grader.
Skulle ni bråka om detta?



Snabba fakta:
150 m borrhål, 9 foderrör
Nibe 1245-8, Nibe UKV 100
Går på utgivare men har även en innegivare.
1.5 plan,  88m2 + 88 m2, byggt 1965, Tyresö.
Ganska dåligt isolerad, 150 mm kutterspån/gullfiber på vind.
Väggar 50% Lättbetong ca 30cm tjocka, 50% ca 22 cm Kutter + fasad tegel.
2 glasfönster.
Radiatorer:  Mest gamla gustavsbergare (10 mm rör bakom lite plåt), + enpanel.
Tidigare elpanna förbrukade i dec 2010: 5733 KW/h, den hade ingen termostat och gick hela tiden. Ca 55 grader ut jämt retur bet jag ej.


Avläst på displayen:
Status                                 eb100
vv laddning  (BT6)                 44.4
vv top (BT7)                         50.3
beräknad framledning 1          49.9
gradminuter                          -91
utetemp                                 2.1
köldbärare in                          0.6
köldbärare ut                         -1.2
framledningstemp.                  50.3
returledningstemp.                  45.0
beräknad framledning              49.9
rumstemeratur                       20.6
extern framledning                  X
medeltemp.                             0.7
hetgas                                   83.9
vätskeledning                         45.1
suggas                                   3.8
kondensator fram                       50.5
status intern tillsats                  från
max inst effekt.                       6 kW
säkring                                   20 A
L1                                          5.8 A
L2                                          5.0 A
L3                                          3.7 A

Värmekurva:



Stort tack till alla som delar med sig av sin kunskap.

/Erik

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!